Meniu

Proteze pe implanturi: Optiuni beneficii si materiale rezistente

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O proteză se referă la un dinte artificial. Prin definiție, o proteză este o parte artificială a corpului, iar atunci când se discută despre o proteză de implant dentar, se face referire la două părți diferite, inserția metalică care se conectează la maxilar și dintele propriu-zis.

Ce este o proteză pe implant?

O proteză pe implant este  o opțiune dentară de restaurare pentru dinții lipsă. Acest aparat dentar protetic  este susținut de implanturi dentare, care asigură suportul protezei și sunt cunoscute sub numele de situsuri de piloni. Pentru a determina starea orală și a stabili cel mai ideal tip de proteză pentru pacient este necesară o examinare și un diagnostic stomatologic. Cel mai bine este să se analizeze diferitele tipuri de proteze dentare înainte de a crea un plan de îngrijire orală pentru starea dentară a pacientului.

Tipuri de proteze dentare fixe pe implanturi

Pe baza datelor adunate în urma evaluării dentare a pacientului, se va concepe cel mai bun plan de tratament de îngrijire orală pentru fiecare individ, incluzând fiecare opțiune de proteză pe implanturi care este disponibilă pentru starea dentară a pacientului. Există mai multe tipuri de proteze dentare fixe pe implanturi:

 • Rășină metalo-acrilică este principalul tip de proteză fixă pe implant. Acest tip oferă rezultate excelente, durabile și fiabile. În cazul rășinii metalo-acrilice, este fabricată o structură metalică, concepută pentru a ajuta la reținerea rășinii acrilice care este atașată la implanturi. Proteza din rășină metalo-acrilică este fixată cu șuruburi pe amplasamentele pilonilor. Acest tip de proteză fixă este relativ ușor de recuperat în cazuri de reparații și ajustări.
 • Metalo-ceramică este o formă mai frecventă de proteză dentară fixă. Materialul ceramic este foarte asemănător cu smalțul dentar, îmbunătățind astfel estetica dentară a pacientului. Culoarea ceramicii poate fi personalizată pentru a arăta ca dinții naturali rămași. Proteza metalo-ceramică este concepută pentru a oferi atât durabilitate, cât și fiabilitate. Acest tip de proteză dentară este fabricată pentru a se ține puternic de implant, asigurând în același timp coroane de porțelan durabile.
 • Complet ceramică. O proteză integral ceramică este similară cu o proteză metalo-ceramică, mai puțin cadrul metalic. Substructura protezelor dentare complet ceramice este realizată din ceramică sau zirconiu în loc de metal. Acest tip de proteză este foarte recomandat pentru pacienții cu reacții alergice la metal. 

Din ce este alcătuită o proteză fixă pe implant?

O proteză fixă susținută de implanturi este formată din mai multe părți.

 • Implanturi. Implanturile multiple (de obicei patru sau mai multe), care sunt realizate din titan, sunt plasate în osul maxilarului superior sau inferior pentru a înlocui rădăcinile unora dintre dinții lipsă.
 • Pivoți realizați din titan, sunt atașați de implant cu un șurub. Această piesă conectează implanturile la proteză.
 • Un material plastic estetic. O proteză temporară (provizorie) este confecționată dintr-un material plastic estetic (rășină acrilică) și se înșurubează în piloni.

Opțiunile de bază ale protezelor includ, dar nu se limitează la:

 • Proteza hibridă, de obicei o structură din titan frezat care susține rășina acrilică (țesut gingival și dinți de proteză). Aceasta este opțiunea cea mai accesibilă și ușor de reparat.
 • Proteza monolitică din zirconiu. Punte monobloc din zirconiu integral, densă și rezistentă (țesut gingival și dinți din zirconiu).
 • Proteză Zurick, Promax sau proteză componentă. Structură dintr-o singură bucată cu coroane individuale din porțelan sau ceramică cimentate pe structură. Aceasta este cea mai scumpă opțiune, dar foarte ușor de reparat.
 • Punți susținute de implanturi sau proteze parțiale fixe pe implanturi. De obicei, sunt realizate trei punți separate pe implanturi din ceramică, porțelan fuzionat cu metal, porțelan fuzionat cu zirconiu sau în întregime din zirconiu.

Ce presupune procesul de realizare a unei proteze complete fixe pe implant?

Principalul specialist dentar însărcinat cu conducerea procesului și cu livrarea acestei restaurări complete pe implante este proteticianul. În primul rând, o proteză completă este prefabricată și duplicată pentru a forma un ghid chirurgical clar înainte de a fi îndepărtați toți dinții. În cele mai multe cazuri, un chirurg bucal va îndepărta toți dinții rămași pe arcada tratată și va amplasa imediat mai multe (patru sau mai multe) implanturi în mod strategic în jurul arcadei, folosind ghidul chirurgical pentru determinarea poziției implantului.

În continuare, se aleg pilonii și proteza prefabricată este transformată într-o restaurație temporară din rășină acrilică înșurubată pe toată arcada. Această conversie în laborator are ca rezultat un provizorat frumos care va fi purtat pe durata vindecării și a integrării multiplelor implanturi în osul maxilar. În cele din urmă, după o perioadă de vindecare de trei până la șase luni, proteza definitivă este fabricată în laborator pe parcursul unei serii de întâlniri de către medicul protetician al pacientului și un tehnician dentar certificat.

Adaptarea la proteza dentară fixă pe implanturi

Atunci când proteza este plasată pentru prima dată pe implanturi, este normal să se observe o presiune de intensitate variabilă care se termină prin remitere spontană. La început, pacientul poate observa o senzație de ocupație sau de corp străin, care dispare de obicei în câteva săptămâni, urmând să se obișnuiască cu ea. De asemenea, crește producția de salivă, deși aceasta se normalizează treptat.

Modifică puțin vorbirea, existând posibilitatea de a avea probleme fonetice la pronunțarea unor sunete, motiv pentru care este nevoie de antrenament uzual pentru a învăța să se vocalizeze anumite cuvinte, ceea ce de obicei se obține în câteva săptămâni. Citirea cu voce tare în fața unei oglinzi ajută la recuperarea, în scurt timp, a unui discurs clar și fluid. Este foarte probabil ca aceștia să muște ușor din obraji și limbă, din tendința lor de a intra în spațiile unde lipsesc dinții, dar în scurt timp, pacientul învață să evite acest lucru. Se observă adesea mici modificări ale aspectului și expresiei faciale, dar în câteva săptămâni, este normal să se obișnuiască cu noul aspect.

Beneficiile protezei dentare pe implant

Stomatologia modernă utilizează restaurări dentare inovatoare, cum ar fi protezele, pentru a ajuta pacienții să își refacă dinții lipsă sau să trateze structurile dentare deteriorate. Iată care sunt beneficiile protezelor susținute de implanturi:

 • Funcționează ca dinții naturali. 
 • Mai confortabile. 
 • Stimulează stima de sine. 

Limitări ale protezei dentare sprijinite pe implanturi

Proteza susținută de implanturi este un tratament care, pentru a recupera cât mai mult posibil funcția și estetica dinților lipsă, constă într-o structură care se fixează pe implanturi (plasate în prealabil în interiorul oaselor maxilare), prin utilizarea cimentului sau a șuruburilor.

Concluzie

O proteză fixă susținută de implanturi poate înlocui atât dinții, cât și țesutul gingival. Aceasta arată și acționează ca și dinții naturali. Proteza se potrivește în siguranță chiar și atunci când o persoană mestecă și vorbește. În plus, acestea nu permit dinților naturali opuși să se miște și să se deplaseze, protejând mușcătura și articulația maxilarului.