Meniu

Pulpita acuta: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Pulpita acută este o inflamație severă a pulpei dentare, cauzată de infecții bacteriene, carii avansate sau traumatisme dentare. Aceasta se manifestă prin dureri intense și persistente, adesea spontane, care pot iradia către alte zone ale feței.

Există două tipuri principale de pulpită: reversibilă, unde inflamația poate fi tratată și pulpa salvată, și ireversibilă, unde pulpa este grav afectată și necesită tratamente mai invazive, cum ar fi terapia de canal sau extracția dintelui. Diagnosticarea corectă și tratamentul prompt sunt esențiale pentru a preveni complicațiile severe și pentru a ameliora durerea.

Simptomele pulpitei acute

Pulpita acută se manifestă printr-o serie de simptome caracteristice, printre care durerea dentară severă, sensibilitatea la stimuli termici și durerea la mușcare sau mestecare. Recunoașterea acestor simptome este esențială pentru diagnosticarea și tratamentul prompt al afecțiunii.

Durerea dentară severă

Durerea spontană: Durerea spontană este un simptom comun al pulpitei acute și apare fără un stimul evident. Aceasta poate fi intensă și persistentă, afectând calitatea vieții pacientului. Durerea spontană este cauzată de inflamația pulpei dentare și de presiunea crescută în interiorul camerei pulpare. Aceasta poate apărea brusc și poate dura de la câteva minute până la câteva ore, fiind adesea descrisă ca o durere pulsatilă sau ascuțită. În cazurile severe, durerea poate iradia către alte zone ale feței, cum ar fi urechea sau maxilarul, făcând localizarea exactă a dintelui afectat mai dificilă.

Durerea care durează de la minute la ore: Durerea asociată cu pulpita acută poate dura de la câteva minute până la câteva ore, chiar și după îndepărtarea stimulului inițial. Aceasta este un semn al inflamației severe a pulpei dentare și poate indica faptul că pulpa este grav afectată. Durerea prelungită poate fi constantă sau intermitentă și poate varia în intensitate. Pacienții pot experimenta episoade de durere intensă urmate de perioade de ameliorare temporară. În astfel de cazuri, este esențial să se consulte un medic stomatolog pentru a evalua starea pulpei dentare și pentru a determina tratamentul adecvat.

Sensibilitatea la stimuli termici

Sensibilitatea la stimuli termici, cum ar fi alimentele și băuturile calde sau reci, este un simptom frecvent al pulpitei acute. Aceasta apare atunci când pulpa dentară inflamată reacționează la schimbările de temperatură, provocând durere. Sensibilitatea la stimuli termici poate varia de la un disconfort ușor la o durere intensă și persistentă. În cazul pulpitei reversibile, durerea dispare rapid după îndepărtarea stimulului termic. În schimb, în cazul pulpitei ireversibile, durerea poate persista minute sau chiar ore după expunerea la stimuli termici. Sensibilitatea termică este un indicator important al stării pulpei dentare și necesită evaluarea și tratamentul prompt de către un medic stomatolog.

Durerea la mușcare sau mestecare

Presiunea exercitată asupra dintelui inflamat provoacă durere: Durerea la mușcare poate fi un semn al inflamației severe a pulpei dentare și poate indica faptul că pulpa este afectată de infecție sau traumă. Pacienții pot experimenta durere intensă atunci când mestecă alimente dure sau când aplică presiune asupra dintelui afectat. În cazurile severe, durerea poate fi atât de intensă încât pacienții evită să folosească dintele afectat pentru mestecare. Tratamentul prompt al pulpitei acute este esențial pentru a ameliora durerea și pentru a preveni complicațiile ulterioare.

Inflamația și umflarea localizată: Inflamația și umflarea localizată sunt simptome comune ale pulpitei acute. Acestea apar ca urmare a răspunsului inflamator al organismului la infecția pulpei dentare. Inflamația poate duce la creșterea presiunii în interiorul dintelui, provocând durere și disconfort. Umflarea poate fi vizibilă în jurul dintelui afectat și poate fi însoțită de roșeață și sensibilitate la atingere. În cazurile severe, inflamația poate afecta și țesuturile înconjurătoare, cum ar fi gingiile și obrajii. Tratamentul prompt al pulpitei acute este esențial pentru a reduce inflamația și umflarea, prevenind astfel complicațiile ulterioare. Medicul stomatolog poate recomanda medicamente antiinflamatoare și antibiotice pentru a controla infecția și a ameliora simptomele.

Opțiuni de tratament pentru pulpita acută

Tratamentul pulpitei acute variază în funcție de tipul și severitatea inflamației. Opțiunile de tratament includ îndepărtarea cariilor și restaurarea dintelui pentru pulpita reversibilă și terapii mai invazive, cum ar fi terapia de canal sau extracția dintelui, pentru pulpita ireversibilă.

Tratamentul pulpitei reversibile

Tratamentul pulpitei reversibile implică îndepărtarea cauzei inflamației, cum ar fi cariile dentare, și restaurarea dintelui afectat. Medicul stomatolog va curăța zona afectată, îndepărtând țesutul cariat și bacteriile, și va umple cavitatea rezultată cu un material de obturație (plombă). Acest proces ajută la protejarea pulpei dentare și la prevenirea progresiei inflamației. Restaurarea dintelui poate include, de asemenea, aplicarea unei coroane dentare pentru a oferi suport și protecție suplimentară. Tratamentul prompt al pulpitei reversibile poate salva pulpa dentară și poate restabili funcția normală a dintelui.

Tratamentul pulpitei ireversibile

Terapia de canal: Terapia de canal este un tratament utilizat pentru a salva un dinte afectat de pulpita ireversibilă. Procedura implică îndepărtarea pulpei dentare inflamate sau necrotice, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare și umplerea acestora cu un material special pentru a preveni reinfectarea. Terapia de canal ajută la eliminarea durerii și la păstrarea dintelui, evitând necesitatea extracției. După finalizarea terapiei de canal, dintele este de obicei restaurat cu o coroană dentară pentru a oferi suport și protecție suplimentară. Terapia de canal este o procedură complexă, dar eficientă, care poate salva dintele și poate preveni complicațiile ulterioare.

Extracția dintelui: În cazurile severe de pulpita ireversibilă, când dintele nu poate fi salvat prin terapie de canal, medicul stomatolog poate recomanda extracția dintelui. Extracția implică îndepărtarea completă a dintelui afectat pentru a elimina sursa de infecție și durere. După extracție, medicul stomatolog poate discuta opțiunile de înlocuire a dintelui, cum ar fi implanturile dentare sau punțile dentare, pentru a restabili funcția și estetica zâmbetului. Extracția dintelui este considerată o soluție de ultimă instanță, dar poate fi necesară pentru a preveni complicațiile severe și pentru a ameliora durerea.

Gestionarea durerii și medicamente

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, sunt adesea utilizate pentru a gestiona durerea asociată cu pulpita acută. Aceste medicamente ajută la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii prin inhibarea enzimelor care produc prostaglandine, substanțe chimice care contribuie la inflamație și durere. AINS sunt disponibile fără prescripție medicală și pot fi eficiente în gestionarea durerii moderate. Este important să se urmeze instrucțiunile de dozare și să se evite utilizarea pe termen lung fără consultarea unui medic, deoarece pot avea efecte secundare, cum ar fi iritația gastrică.

Medicamente pentru durere prescrise: În cazurile de pulpita acută severă, medicul stomatolog poate prescrie medicamente pentru durere mai puternice, cum ar fi opioidele. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a gestiona durerea intensă care nu poate fi controlată cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Opioidele acționează prin blocarea semnalelor de durere către creier și pot oferi ameliorare rapidă a durerii. Cu toate acestea, utilizarea opioidelor trebuie să fie monitorizată cu atenție din cauza riscului de dependență și a altor efecte secundare. Medicul stomatolog va evalua necesitatea acestor medicamente și va oferi instrucțiuni clare privind utilizarea lor.

Antibiotice (în cazurile de infecție): În cazurile în care pulpita acută este însoțită de o infecție bacteriană, medicul stomatolog poate prescrie antibiotice pentru a controla infecția și a preveni răspândirea acesteia. Antibioticele sunt utilizate pentru a elimina bacteriile care cauzează infecția și pentru a reduce inflamația. Este esențial să se urmeze întregul curs de tratament cu antibiotice, chiar dacă simptomele se ameliorează înainte de finalizarea tratamentului. Utilizarea corectă a antibioticelor ajută la prevenirea rezistenței bacteriene și la o recuperare completă.

Întrebări frecvente

Cât durează durerea cauzată de pulpita acută?

Durerea cauzată de pulpita acută poate dura de la câteva minute până la câteva ore și poate fi constantă sau intermitentă.

Poate pulpita acută să treacă de la sine fără tratament?

Pulpita acută nu se rezolvă de obicei de la sine și necesită tratament pentru a preveni complicațiile și pentru a ameliora durerea.

Este terapia de canal dureroasă?

Terapia de canal nu este de obicei dureroasă, deoarece se efectuează sub anestezie locală. După procedură, poate exista un disconfort ușor care poate fi gestionat cu medicamente pentru durere.

Cum pot gestiona durerea cauzată de pulpita acută acasă?

Pentru a gestiona durerea cauzată de pulpita acută acasă, puteți utiliza medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, și aplicați comprese reci pe zona afectată.

Poate pulpita acută să ducă la probleme de sănătate mai grave dacă nu este tratată?

Da, pulpita acută netratată poate duce la complicații grave, cum ar fi abcesul periapical sau osteomielita maxilarului.

Cum pot preveni reapariția pulpitei acute după tratament?

Pentru a preveni reapariția pulpitei acute, mențineți o igienă orală corespunzătoare, efectuați controale dentare regulate și tratați prompt cariile dentare.

Poate un dinte tratat cu terapie de canal să dezvolte pulpită acută?

Un dinte tratat cu terapie de canal nu ar trebui să dezvolte pulpita acută, deoarece pulpa dentară a fost îndepărtată. Cu toate acestea, pot apărea alte complicații.

Cât durează recuperarea după o terapie de canal sau extracție dentară?

Recuperarea după o terapie de canal sau extracție dentară durează de obicei câteva zile până la o săptămână, în funcție de complexitatea procedurii și de starea generală de sănătate a pacientului.

Există remedii naturale pentru tratarea pulpitei acute?

Nu există remedii naturale eficiente pentru tratarea pulpitei acute. Este esențial să consultați un medic stomatolog pentru tratament adecvat.

Concluzie

Pulpita acută este o afecțiune dentară dureroasă care necesită diagnostic și tratament prompt pentru a preveni complicațiile severe. Menținerea unei igiene orale corespunzătoare, efectuarea controalelor dentare regulate și tratarea promptă a cariilor dentare sunt esențiale pentru prevenirea pulpitei acute. În cazul apariției simptomelor, este important să consultați un medic stomatolog pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a ameliora durerea.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Gemmell, A., Stone, S., & Edwards, D. (2020). Investigating acute management of irreversible pulpitis: a survey of general dental practitioners in North East England.

https://www.nature.com/articles/s41415-020-1419-8

Li, J. G., Lin, J. J., Wang, Z. L., Cai, W. K., Wang, P. N., Jia, Q., ... & Ni, L. X. (2015). Melatonin attenuates inflammation of acute pulpitis subjected to dental pulp injury.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4346524/

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.