Meniu

Radiografie dentara la copii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Radiografiile dentare pentru copii pot fi vitale pentru a detecta orice probleme ascunse sub suprafața smalțului dinților și sub linia gingiei. Dar mulți părinți sunt îngrijorați dacă acestea sunt sigure pentru copiii lor.

De ce sunt importante radiografiile dentare?

Medicii stomatologi pediatri folosesc în mod obișnuit radiografia dentară atât pentru diagnosticare, cât și din motive preventive. Radiografiile sunt necesare pentru a descoperi anumite carii sau boli dentare care nu pot fi observate la o examinare vizuală. Acestea îl ajută, de asemenea, pe medicul stomatolog pediatru să constate cantitatea de spațiu din gură disponibil pentru dinții permanenți care nu au erupt încă, precum și să determine dacă dinții primari se pierd suficient de repede pentru ca dinții permanenți să erupă corect. În plus, radiografiile dentare arată dacă toți dinții adulți sunt prezenți sub linia gingivală, dacă există dinți în plus sau dacă lipsesc unii înainte de a începe să apară. Mai mult, acestea ajută medicul dentist să aproximeze momentul în care apar măselele de minte care nu au erupt sau să vadă dacă măselele de minte sunt fie impactate, fie nu pot să iasă din cauza unor probleme precum inhibarea structurii osoase sau a altor dinți. În cele din urmă, radiografiile dentare sunt benefice în precizarea îngrijirii ortodontice anticipate care ar putea fi necesară pentru un copil. 

Cât de des ar trebui să fie radiografiați dinții unui copil?

Momentul examinării radiografice inițiale nu trebuie să se bazeze pe vârsta pacientului, ci pe circumstanțele individuale ale fiecărui copil. Deoarece fiecare pacient este unic, necesitatea radiografiilor dentare poate fi determinată numai după revizuirea istoricului medical și stomatologic al pacientului, finalizarea unui examen clinic și evaluarea vulnerabilității pacientului la factorii de mediu care afectează sănătatea orală.

Orientările generale privind frecvența radiografiilor pentru copii sunt următoarele:

  • Pentru copiii fără antecedente de carii sau boli gingivale, radiografiile se efectuează o dată pe an.
  • Pentru copiii cu carii evidente, radiografiile pentru afecțiuni gingivale trebuie efectuate la fiecare șase luni.

Cât de sigură este radiografia dentară pentru copii?

Deși expunerea exorbitantă la radiații de la una dintre multitudinea de surse posibile din lumea înconjurătoare actuală poate, de fapt, să ducă la deteriorarea celulelor sau a țesuturilor din organism și poate avea un impact negativ asupra sănătății generale, radiografiile dentare sunt considerate foarte sigure și cu risc scăzut pentru copii. Radiografia digitală, cea mai nouă și mai sigură formă, prin care se înregistrează imagini ale gurii unui copil. Aceasta generează doar o cantitate foarte mică de radiații necesare pentru a înregistra o imagine, care este semnificativ mai mică decât cea produsă cu aparatele standard mai învechite. De asemenea, sensibilitatea crescută a filmului cu raze X, a redus cantitatea de radiații necesară pentru a înregistra o imagine exactă și precisă a dinților și a structurilor maxilare, scăzând, în consecință, și cantitatea de expunere generală la radiații. 

În plus, medicul stomatolog pediatru va folosi mai multe măsuri de protecție pentru a garanta că copilul nu suferă leziuni excesive ale țesuturilor sau celulelor corporale din cauza procesului de radiografie. O vestă/apron de plumb va fi plasată deasupra copilului pentru a împiedica expunerea străină a corpului. Progresele tehnologice îi permit medicului dentist să selecteze doar anumite secțiuni ale gurii pentru a fi radiografiate individual, în timp ce restul gurii și capul sunt protejate de expunere. Dentistul va folosi scuturi speciale pentru a acoperi părțile feței care nu trebuie radiografiate. Din nou, utilizarea filmului digital de mare viteză scade, de asemenea, expunerea la radiații la un nivel cât mai mic posibil, înregistrând în același timp o imagine precisă.

Care sunt avantajele razelor X digitale pentru copii?

În timp ce radiografiile sunt de natură diagnostică, ele sunt, de asemenea, o măsură preventivă, ajutând la depistarea problemelor din gura copilului înainte ca acestea să devină o problemă majoră. Este posibil ca o examinare a gurii copilului fără o radiografie să nu dezvăluie multe probleme potențiale ale dinților și ale țesutului înconjurător, inclusiv mici pete de carie sub plombe, infecții osoase, abcese și tumori. Radiografiile sunt, de asemenea, indispensabile în detectarea unor probleme precum cele ale maxilarului, ale rădăcinilor dinților și a bolilor gingivale, inclusiv gingivita. Descoperirea acestor probleme într-un stadiu incipient este vitală pentru un plan eficient de tratament. Fără radiografii, problemele care nu sunt evidente ar putea rămâne nediagnosticate, ceea ce ar putea duce la o agravare progresivă, chiar până la limita de a amenința sănătatea generală a copilului. Lăsată netratată, o infecție gingivală se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv în plămâni, inimă și creier.

Cântăriți argumentele pro și contra cu medicul dentist al copilului 

Radiografii profesioniști pot interpreta radiografiile în detaliu pentru a detecta probleme care altfel ar rămâne nedetectate, iar acestea joacă un rol crucial în diagnosticarea problemelor dentare și gingivale, permițând luarea unor măsuri și tratamente adecvate (cum ar fi necesitatea unei extracții dentare) înainte ca problema să se agraveze. Multe proceduri de diagnosticare pot implica un anumit risc, dar, de cele mai multe ori, informațiile furnizate de o radiografie dentară vor duce la beneficii pe termen lung pentru sănătatea copilului, care depășesc cu mult riscurile procedurii.

Dacă medicul dentist sugerează că cel mic ar trebui să facă o radiografie, cereți-i să vă explice cum vor ajuta rezultatele procedurii la îngrijirea sănătății copilului și de ce o altă formă de diagnosticare ar fi mai puțin eficientă. Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la oportunitatea ca copilul să facă radiografii dentare, trebuie să fiți înarmat cu informații despre riscuri, beneficii și alternative. Un dentist bun va fi bucuros să vă explice aceste aspecte. Tinerii cu un risc scăzut de carii dentare nu au nevoie de raze X atât de des, așa că încurajarea copilului să dezvolte o bună rutină de igienă orală acasă va ajuta la minimizarea necesității de raze X.

Întrebări frecvente

  1. Când ar trebui copiii să facă radiografii dentare?
    Radiografia ar trebui luată în considerare la 8-9 ani și apoi la 12-14 ani, adică la 1-2 ani după erupția premolarilor și a molarilor doi. Controalele suplimentare ale bitewing ar trebui să se bazeze pe o evaluare generală a activității/riscului de carie.
  2. Care sunt utilizările radiografiilor în stomatologia pediatrică?
    Radiografiile permit medicului dentist să detecteze începutul unor carii nedetectabile vizual între dinți, infecții ale dinților, gingiilor și oaselor, forma și prezența dinților permanenți neerupți, potențiale probleme ortodontice și o multitudine de alte condiții patologice.
  3. Care este cea mai potrivită radiografie pentru un copil cu dentiție mixtă?
    Radiografiile panoramice sunt utile pentru a evalua dezvoltarea dentară și pentru a detecta anomaliile de dezvoltare.
  4. Prin ce se deosebește efectuarea de radiografii la copii față de adulți?
    Este nevoie de mai puține radiații pentru expunerea radiografiilor dentare la copii, deoarece țesuturile și structurile osoase sunt mai puțin dense în comparație cu adulții.

Concluzie

Radiografiile dentare pentru copii pot fi vitale pentru a detecta orice probleme ascunse sub suprafața smalțului dinților și sub linia gingiei. Dar mulți părinți sunt îngrijorați dacă acestea sunt sigure pentru copiii lor. Vestea bună este că, datorită tehnologiei moderne, radiografiile dentare sunt mai sigure ca niciodată.