Meniu

Radiografia dentara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Radiografiile dentare îi ajută pe stomatologi să vizualizeze bolile dinților și ale țesuturilor înconjurătoare care nu pot fi observate cu un simplu examen oral. De asemenea, ele ajută medicul dentist să găsească și să trateze problemele dentare din timp, ceea ce poate contribui la economisirea banilor și a disconfortului inutil.

Ce sunt radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt imagini interne ale dinților și maxilarelor. Medicii stomatologi folosesc razele X pentru a examina structurile pe care nu le pot vedea în timpul unui control de rutină, cum ar fi maxilarul, nervii, sinusurile și rădăcinile dinților. Acest lucru îi poate ajuta să identifice probleme, cum ar fi carii dentare și dinții impactați. Radiografiile dentare pot părea complexe, dar, de fapt, sunt instrumente foarte comune care sunt la fel de importante ca și igienizările dentare. 

Cum funcționează radiografiile dentare?

La fel ca și radiografiile efectuate în alte părți ale corpului, acestea folosesc radiații electromagnetice pentru a capta imagini ale gurii. Fasciculul de radiații trece prin țesuturile moi și creează imagini ale dinților și oaselor. Radiografiile dentare pot fi tradiționale (realizate cu un film) sau digitale (realizate cu senzori digitali și un computer). Radiografiile dentare digitale utilizează cu 80% până la 90% mai puține radiații în comparație cu aparatele de radiografie dentară tradiționale.

Care sunt diferitele tipuri de radiografii dentare?

Există două tipuri principale de radiografii dentare:

 • Intraorale. Filmul sau senzorul se află în interiorul gurii.
 • Extraorale. Filmul sau senzorul se află în afara gurii.

Există diferite tipuri de radiografii intraorale:

 • Radiografii bite-wing. Această tehnică implică mușcarea unei bucăți speciale de hârtie, astfel încât medicul dentist să poată vedea cât de bine se potrivesc coroanele dinților. Aceasta arată dinții superiori și inferiori într-o singură zonă a gurii, fiind benefice în detectarea cariilor dintre dinți sau orice modificări care apar chiar sub linia gingiei. Radiografiile bitewing nu arată de obicei rădăcinile dinților.
 • Radiografii periapicale arată întregul dinte, de la coroană până la vârful rădăcinii. Acest tip de radiografie îl ajută pe medicul dentist să detecteze cariile, bolile gingivale, pierderea osoasă și orice alte anomalii ale dintelui sau ale osului din jur.
 • Radiografii ocluzale îl ajută pe dentist să detecteze orice problemă la nivelul palatul dentar. Aceste imagini sunt utile la diagnosticarea dinților fracturați sau impactați sau la evaluarea rădăcinilor dinților din față. Imaginile ocluzale pot ajuta, de asemenea, la identificarea chisturilor, a abceselor și a fracturilor maxilarului. Medicii stomatologi pediatri pot utiliza radiografii ocluzale pentru a evalua dinții în curs de dezvoltare.

Există mai multe tipuri de radiografii extraorale:

 • Radiografii panoramice arată toate structurile din gură pe o singură imagine, inclusiv dinții superiori și inferiori, articulațiile maxilare, nervii, sinusurile și osul de susținere.  Pentru acest tip de radiografie, aparatul se rotește în jurul capului. Dentistul poate folosi această tehnică pentru a verifica măselele de minte, pentru a planifica implanturi dentare sau pentru a investiga probleme ale maxilarului. O radiografie panoramică îi permite medicului dentist să obțină o imagine de ansamblu a oricăror probleme de sănătate orală existente.
 • Radiografii cefalometrice arată întregul cap din lateral și locația dinților în raport cu maxilarul. Ortodonții (dentiștii specializați în corectarea mușcăturilor) folosesc adesea radiografii cefalometrice pentru a planifica tratamentul.
 • Scanare CT cu fascicul conic. Medicii stomatologi folosesc tomografii computerizate (CT) pentru a capta radiografii dentare 3D ale dinților, maxilarelor, articulațiilor, nervilor și sinusurilor. Aceste radiografii pot detecta, de asemenea, tumori sau fracturi faciale. Chirurgii folosesc adesea tomografii computerizate dentare pentru a verifica înălțimea, lățimea și localizarea maxilarului înainte de plasarea implantului dentar.

Radiografiile extraorale pot fi utilizate atunci când medicul dentist suspectează că ar putea exista probleme în zone din afara gingiilor și a dinților, cum ar fi maxilarul. Un igienist dentar va ghida pacientul în fiecare etapă a procesului de radiografiere. Aceștia ar putea ieși pentru scurt timp din cameră în timp ce se fac imaginile. Pacientul va fi instruit să stea nemișcat în timp ce imaginile sunt înregistrate. Distanțierele (suporturile de film), dacă sunt folosite, vor fi mutate și ajustate în gură pentru a obține imaginile corespunzătoare.

De ce se efectuează radiografii dentare?

Radiografiile dentare se efectuează de obicei odată pe an. Acestea pot avea loc mai des dacă medicul dentist urmărește evoluția unei probleme sau a unui tratament dentar. Factorii care afectează frecvența cu care se fac radiografiile dentare pot include:

 • Vârsta 
 • Sănătatea orală actuală
 • Orice simptome de boală orală
 • Un istoric de boală a gingiilor (gingivită) sau de carii dentare

Dacă sunteți un pacient nou, probabil că veți fi supus unor radiografii dentare, astfel încât noul dentist să poată obține o imagine clară a sănătății dvs. dentare. Acest lucru este deosebit de important dacă nu aveți radiografii de la dentistul anterior. Copiii pot avea nevoie să facă radiografii dentare mai des decât adulții, deoarece dentiștii lor ar putea avea nevoie să monitorizeze creșterea dinților adulți. Acest lucru este important deoarece poate ajuta medicul dentist să determine dacă dinții de lapte trebuie scoși pentru a preveni complicațiile, cum ar fi creșterea dinților adulți în spatele celor de lapte.

Ce măsuri de pregătire sunt necesare înainte de radiografiile dentare?

Radiografiile dentare nu necesită o pregătire specială. Singurul lucru recomandat este spălarea pe dinți înainte de programare. Acest lucru creează un mediu mai igienic pentru cei care lucrează. Radiografiile se fac de obicei înainte de igienizări. La cabinetul stomatologic, veți sta pe un scaun cu o vestă de plumb pe piept și în poală. Aparatul cu raze X este poziționat de-a lungul capului pentru a înregistra imagini ale gurii.

Când imaginile sunt gata, instantaneu în cazul radiografiilor digitale, medicul dentist le va examina și va verifica dacă există anomalii. În cazul în care un igienist dentar vă curăță dinții, dentistul poate trece în revistă rezultatele radiografiilor. Excepția este dacă igienistul descoperă probleme semnificative în timpul radiografiilor. Dacă medicul dentist descoperă probleme, cum ar fi carii dentare, va discuta despre opțiunile de tratament. 

Riscurile radiografiilor dentare

Deși radiografiile dentare implică radiații, nivelurile de expunere sunt atât de scăzute încât sunt considerate sigure pentru copii și adulți. Dacă medicul dentist utilizează raze X digitale în loc să le dezvolte pe film, riscurile de expunere la radiații sunt și mai mici.

De asemenea, dentistul va plasa o “bavetă” de plumb pe piept, abdomen și regiunea pelviană pentru a preveni orice expunere inutilă la radiații la organele vitale. Un guler tiroidian poate fi folosit în cazul afecțiunilor tiroidiene. Copiii și femeile aflate la vârsta fertilă pot, de asemenea, să le poarte împreună cu bavetă de plumb. Sarcina este o excepție de la regulă. Femeile care sunt însărcinate sau care cred că ar putea fi însărcinate ar trebui să evite toate tipurile de raze X. Spuneți dentistului dacă credeți că sunteți însărcinată, deoarece radiațiile nu sunt considerate sigure pentru fetușii în curs de dezvoltare.

Persoanele care se încadrează în categoria de risc ridicat și care ar putea avea nevoie de radiografii efectuate mai frecvent includ:

 • Copiii. Aceștia au nevoie, în general, de mai multe radiografii decât adulții, deoarece dinții și maxilarele lor sunt încă în dezvoltare și deoarece dinții lor sunt mai mici. Ca urmare, cariile pot ajunge mai repede în partea interioară a dintelui, dentina, și se pot răspândi mai repede.
 • Adulți cu lucrări de restaurare extinse, cum ar fi plombele, pentru a căuta caria sub plombele existente sau în locații noi.
 • Persoanele care beau multe băuturi zaharoase. Mediul zaharat creează o situație perfectă pentru dezvoltarea cariilor.
 • Persoanele cu boală parodontală (gingivală). Radiografiile pot monitoriza pierderea osoasă.
 • Persoanele care au gura uscată, numită xerostomie, fie din cauza medicamentelor (cum ar fi antidepresivele, anxioliticele, antihistaminicele și altele) sau a stărilor de boală (cum ar fi sindromul Sjögren, glandele salivare deteriorate, radioterapie la nivelul capului și gâtului). Stările de uscăciune a gurii pot duce la apariția cariilor.
 • Fumători. Radiografiile monitorizează pierderea osoasă rezultată din boala parodontală (fumătorii prezintă un risc crescut de boală parodontală).

Întrebări frecvente

 1. Ce pot detecta radiografiile dentare?
  Radiografiile dentare îl ajută pe medicul dentist să diagnosticheze o gamă largă de probleme de sănătate orală, precum: cariile, în special zonele mici de carii dintre dinți; caria de sub plombele existente; pierderea osoasă în maxilar; zone de infecție; poziția dinților neerupți sau impactați; dinți abcesați (infecție la rădăcina dintelui sau între gingie și dinte) și chisturi și unele tipuri de tumori. De asemenea, stomatologii folosesc radiografiile pentru a ajuta la determinarea eligibilității pentru tratamente precum implanturile dentare, aparatele dentare sau protezele dentare. Radiografiile îl ajută pe medicul dentist să verifice vindecarea după anumite proceduri, de asemenea, cum ar fi grefele de os dentar și terapia de canal.
 2. Cum se fac radiografiile dentare?
  Înainte de a face radiografii dentare, un tehnician va pune un șorț de plumb pe piept și poate înfășura un guler tiroidian în jurul gâtului. Acest lucru ajută să protejeze o persoană de excesul de radiații. Când este timpul ca o persoană să facă radiografiile, va sta fie pe un scaun, fie în picioare în fața unui aparat cu raze X. Un tehnician va plasa filmul sau senzorul și apoi va apăsa un buton pentru a lua imaginea cu raze X. Este important ca o persoană să stea cât mai nemișcat în timpul acestui proces.
 3. Sunt radiografiile dentare sigure?
  Riscul de radiații de la o radiografie dentară este destul de mic. De fapt, cantitatea de radiații pe care o obțineți de la un set complet de radiografii dentare este comparabilă cu cantitatea de radiații pe care o absorbiți de la lucruri precum televizoarele, smartphone-urile și computerele. Cu toate acestea, în doze extrem de mari, razele X dentare pot fi dăunătoare și pot chiar să crească riscul de cancer. De aceea, nu ar trebui să se facă radiografii mai des decât este necesar. Medicul poate ajuta un pacient să evalueze riscurile și beneficiile radiografiilor dentare.
 4. Cât de des ar trebui să se facă radiografiile dentare?
  Majoritatea persoanelor cu dinți și gingii sănătoase ar trebui să-și facă radiografii dentare odată la șase până la 18 luni, dar dacă o persoană are boli ale gingiilor, carii recurente sau alte probleme de sănătate orală, este posibil să aibă nevoie de radiografii mai frecvente.
 5. Se pot refuza radiografiile dentare?
  În calitate de persoană fizică, aceasta are dreptul de a refuza radiografiile dentare. Cu toate acestea, este important să se înțeleagă că majoritatea dentiștilor nu vor oferi servicii fără acestea. Dacă vă îngrijorează expunerea la radiații, discutați cu medicul dentist, acesta vă poate ajuta să cântăriți avantajele și dezavantajele efectuării de radiografii dentare.
 6. Poate o radiografie dentară să arate cancerul?
  Radiografiile dentare pot evidenția unele tipuri de cancer oral, în special cancerul care fie a început în maxilar, fie s-a răspândit la maxilar, dar nu pot detecta toate tipurile de cancer bucal. De aceea, screening-ul de rutină pentru cancerul oral este atât de important.

Concluzie

Ca și periajul și folosirea aței dentare, efectuarea regulată a radiografiilor dentare este o parte integrantă a sănătății orale generale. Efectuarea unui control bun poate fi o ușurare, dar acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să se continue să se facă radiografii. În funcție de vârstă și de starea de sănătate, radiografiile pot fi efectuate la fiecare unul sau doi ani. O persoană trebuie să se asigure că respectă programările și că merge la dentist mai devreme dacă simte dureri sau alte schimbări.