Mulți pacienți sunt surprinși de cât de simplă poate fi plasarea implantului dentar și de faptul că resimt foarte puțin disconfort după aceea. Progresele tehnologice și pregătirea detaliată în prealabil înseamnă că plasarea implantului este o procedură chirurgicală minoră relativ simplă, iar o mare parte din evaluare și planificare are loc în avans.
Timpul de recuperare după implantul dentar
Deși timpul de recuperare pentru fiecare persoană în parte va fi diferit, există un calendar general. De obicei, este nevoie de 5 până la 7 zile pentru ca toate simptomele să dispară după o intervenție chirurgicală de implant dentar și de 2 până la 6 luni pentru ca gingiile să se vindece complet înainte ca dintele artificial să poată fi plasat. În timp ce perioada este în general scurtă pentru această procedură de chirurgie orală, timpul de recuperare poate varia în funcție de câte implanturi are o persoană, de cât de bine se simte să urmeze instrucțiunile postoperatorii și de modul în care organismul reacționează la implant.
0-24 ore după operație
Imediat după operație, o persoană nu va simți nicio durere sau disconfort datorită amorțelii și sedării oferite de medicul dentist. Un pansament de tifon va fi plasat peste locul implantului. Pacientul va mușca din acesta pentru a se asigura că se formează corect cheagul de sânge, iar aceasta ar trebui să încetinească în cea mai mare parte în 1-2 ore, deși pot apărea sângerări intermitente timp de 24 de ore sau mai mult. Odată ce sedarea și amorțirea dispare, se va resimți o oarecare durere și disconfort. Dacă unei persoane i s-a prescris un analgezic, se recomandă să completeze rețeta și să o ia conform indicațiilor, în caz contrar, se poate lua un medicament fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pentru a o ameliora. În general, se recomandă să se ia o zi liberă de la serviciu, dacă este posibil, pentru că o zi în plus pentru recuperare poate fi benefică. De asemenea, trebuie urmate îndeaproape instrucțiunile medicului dentist, cum ar fi consumul de alimente moi, spălarea pe dinți în mod normal, dar evitarea periajului la locul implantului și se poate folosi o soluție de clătire orală, dacă este prescrisă de dentist.
1-3 zile după operație
Simptomele, cum ar fi disconfortul, durerea și umflarea, vor fi cele mai persistente anume în această perioadă și apoi vor începe să dispară. După aproximativ o zi sau două, nici locul implantului nu ar trebui să mai sângereze semnificativ. Pacientul va trebui să continue să mănânce alimente moi, să evite efortul fizic și periajul direct pe locul implantului dentar. Acești pași vor reduce sângerarea și, de asemenea, vor reduce riscul de deteriorare a cheagurilor de sânge din jurul implantului.
3-7 zile după operație
După aproximativ 3 zile, se poate începe, de obicei, să se mănânce alimente ușor mai tari, cum ar fi pastele și orezul. Ar trebui să se evite în continuare alimentele tari și crocante timp de o săptămână sau mai mult. Este normal să fie reluate exercițiile fizice în acest moment, deși se recomandă păstrarea unei rutine ușoare sau moderate până la cel puțin o săptămână după operație, deoarece efortul extrem de intens poate provoca în continuare durere la locul implantului. Gura trebuie să fie clătită, în mod similar, se continuă periajul celorlalți dinți, evitând direct locul implantului timp de cel puțin o săptămână.
1-2 săptămâni după operație
În acest moment, se va reveni de obicei la cabinet pentru o vizită de control cu dentistul, iar acesta va îndepărta copcile dacă au fost folosite suturi care nu se dizolvă. Acesta va verifica procesul de vindecare și va răspunde la orice întrebare. După o săptămână, gura va fi vindecată semnificativ, iar pacientul va putea începe să perieze direct locul implantului. De asemenea, poate începe să mănânce orice fel de mâncare dorește, deși ar trebui să mestece în continuare alimentele tari, dure și crocante pe partea opusă a gurii. După 2 săptămâni, majoritatea pacienților sunt complet recuperați. Locul implantului poate fi ușor sensibil la atingere, dar ar trebui să se simtă complet vindecat și normal. Acesta va continua să se cicatrizeze și să se lipească de osul maxilarului în următoarele 3-6 luni, dar procesul inițial de vindecare se va încheia.
Accelerarea procesului de recuperare după implant dentar
Timpul de recuperare a implantului dentar și procesul de vindecare pot fi întârziate sau afectate de fumat, o dietă proastă, consumul excesiv de alcool și lipsa unei îngrijiri dentare adecvate (cum ar fi periajul regulat). Se recomandă ca pacienții să evite activitățile intense în zilele imediat următoare operației pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge și provocarea de sângerări. Pentru o recuperare mai rapidă, în timpul somnului se recomandă să fie ridicat capul folosind perne suplimentare. Alți factori care ar putea avea un impact asupra timpului de recuperare includ numărul de dinți care au trebuit să fie extrași și implantați, dacă osul este suficient de sănătos pentru ca implanturile să se lipească de el, dacă procedura a necesitat grefe osoase și diferențele individuale în ceea ce privește timpul de vindecare.
Durere după un implant dentar
O persoană va simți probabil o anumită durere sau disconfort după operația de implant dentar, dar nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. Aceasta se poate simți mai acută atunci când anestezia locală de la procedură dispare, fiind mai aproape de locul implantului dentar. Alte simptome pe care le poate experimenta cineva după o operație de implant dentar includ:
- Sângerarea la locul operației
- Umflăturile în jurul gingiilor și al feței
- Vânătăile minore
- Durerile la nivelul maxilarului
Sfaturi pentru gestionarea durerii după operația de implant dentar
- Administrarea de medicamente conform prescripției. După ce dentistul a efectuat intervenția chirurgicală, probabil că va oferi persoanei un antibiotic și/sau un analgezic pe care să le ia în timpul perioadei de recuperare. Trebuie urmate îndeaproape instrucțiunile acestora și pacientul trebuie să se asigure că ia medicamentele așa cum sunt prescrise. Administrarea regulată a analgezicelor poate face recuperarea mai confortabilă și poate preveni escaladarea oricărui disconfort.
- Aplicarea compreselor reci. O pungă de gheață sau o compresă rece aplicată în zona obrazului sau a maxilarului poate ajuta la ameliorarea umflăturii și a durerii, accelerând procesul de vindecare. Aceasta trebuie aplicată timp de aproximativ 10 minute la un moment dat, de mai multe ori pe zi, în primele câteva zile după operație.
- Odihna și dormitul în poziție verticală. Pacientul trebuie să se asigure că se va odihni în timpul perioadei de recuperare și va evita să se suprasolicite în vreun fel. Este important să nu practice sporturi intense, dacă este posibil, deoarece o activitate sporită poate provoca o presiune suplimentară asupra maxilarului dureros. În timpul somnului, este recomandată sprijinirea cu perne pentru a menține capul ridicat și a reduce umflarea.
- Evitarea alimentelor tari și menținerea unei diete cu alimente moi. Este posibil ca gura pacientului să fie dureroasă timp de câteva zile după procedură, ceea ce va face dificil mâncatul alimentelor tari sau crocante. Pentru a evita durerile suplimentare, o persoană trebuie să se limiteze la alimente moi, cum ar fi ouăle, omleta, piureul de cartofi, fulgii de ovăz, iaurtul și supa, de asemenea, se poate încerca o dietă cu smoothie-uri.
- Curățarea ușoară a zonei în jurul locului implantului. Pacientul trebuie să se asigure că are grijă în mod corespunzător de locul implantului, periind ușor cu o periuță de dinți moale și folosind o soluție de clătire antibacteriană de două ori pe zi, conform recomandărilor medicului dentist. De asemenea, ar trebui să folosească ușor ața dentară în jurul zonei pentru a o menține curată și fără particule de alimente care ar putea duce la infecții.
Întrebări frecvente
- Cât timp ar trebui să dureze disconfortul și durerea în urma unei proceduri de inserare a unui implant dentar?
Durerea în urma unei proceduri reușite de implant dentar ar trebui să fie temporară dacă totul se vindecă așa cum trebuie, și poate dura între 3 și 5 zile după procedură. Este posibil să fie nevoie ca pacientul să ia analgezice prescrise de medic doar pentru 1 sau 2 zile, de asemenea, se pot relua activitățile zilnice a doua zi după procedură, dacă pacientul se simte în stare să o facă. Este probabil să apară umflături, vânătăi și rigiditate a maxilarului pentru ceva mai mult timp, dar aceste simptome ar trebui să dispară în 7 până la 10 zile de la operație. - Cât durează o procedură de implant dentar?
Durata de la început până la sfârșit variază în funcție de circumstanțele individuale, dar, de obicei, procedura de implant dentar durează în total între 6 și 12 săptămâni. - Ce se poate face pentru a reduce umflarea zonei de implant după procedură?
Pentru a reduce umflăturile se pot aplica comprese reci în zona maxilarului timp de 10 minute, de mai multe ori pe zi. - Este normal să se simtă durere sau disconfort în timpul recuperării implantului dentar?
Da, unele tipuri de dureri și disconfort sunt normale în timpul perioadei de recuperare. Ar trebui să se amelioreze cu odihnă și medicamente, deși, dacă se agravează sau persistă, trebuie contactat imediat medicul dentist. - De obicei, gura sângerează după plasarea implantului?
Unele sângerări minore după plasarea implantului dentar sunt normale. Este posibil ca medicul dentist să ceară pacientului să aplice presiune pe zonă, mușcând ferm un tampon de tifon timp de aproximativ o oră. Acesta ar trebui apoi să fie îndepărtat ușor, și să se repete procesul timp de încă 30 de minute cu un alt tampon de tifon, dacă este necesar. După ce a fost pus un implant, este probabil ca pacientul să experimenteze mult mai puține sângerări în comparație cu extracția unui dinte, deoarece acesta este plasat în spațiul gol, și nu mai există un loc de extracție deschis care să se vindece. - Cum se poate încuraja vindecarea după implant dentar?
După tratamentul cu implanturi se recomandă evitarea clătirilor cu apă de gură și trebuie descurajată tendința de a atinge locul intervenției chirurgicale cu limba sau cu degetele pentru restul zilei. Acest lucru poate provoca sângerări prin dislocarea cheagului de sânge care s-a format. Pacientul nu trebuie să scuipe, să folosească paie pentru consumul de băuturi și să fumeze. Aceste lucruri pot, de asemenea, să disloce cheagurile de sânge și să încetinească procesul de vindecare. - Este recomandată odihna după procedura de implant dentar?
Da, se recomandă limitarea activităților în ziua intervenției chirurgicale, deoarece efortul fizic poate provoca pulsații și poate încuraja sângerarea. Dacă aceasta persistă, trebuie contactat medicul dentist. - Fața se poate umfla după plasarea unui implant dentar în maxilar?
Este posibil să apară umflături și/sau vânătăi în urma tratamentului. Aceasta nu va deveni evidentă decât a doua zi după operație și va atinge vârful după două-trei zile. Acest proces este normal și poate fi redus prin utilizarea imediată a pachetelor de gheață înfășurate într-un prosop și ținute pe partea feței unde au fost plasate implanturile. Dentistul poate recomanda pacientului ca în ziua plasării, pachetele de gheață să fie aplicate timp de 10 de minute în mod continuu și 10 minute fără. După 24 de ore, gheața nu va mai avea niciun efect. În acest moment, aplicarea căldurii poate fi mai benefică pentru a reduce dimensiunea umflăturii.
Concluzie
Operația de implantare dentară este o modalitate sigură și eficientă de a reface dinții lipsă, dar vine cu unele efecte secundare care pot fi inconfortabile. Urmând sfaturi simple pentru perioada de recuperare de după inserarea unui implant dentar, se va putea reduce disconfortul și accelera procesul de vindecare a zonei.