Meniu

Recuperare dupa implant dentar: Calendarul general al procesului

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mulți pacienți sunt surprinși de cât de simplă poate fi plasarea implantului dentar și de faptul că resimt foarte puțin disconfort după aceea. Progresele tehnologice și pregătirea detaliată în prealabil înseamnă că plasarea implantului este o procedură chirurgicală minoră relativ simplă, iar o mare parte din evaluare și planificare are loc în avans.

Timpul de recuperare după implantul dentar

Deși timpul de recuperare pentru fiecare persoană în parte va fi diferit, există un calendar general. De obicei, este nevoie de 5 până la 7 zile pentru ca toate simptomele să dispară după o intervenție chirurgicală de implant dentar și de 2 până la 6 luni pentru ca gingiile să se vindece complet înainte ca dintele artificial să poată fi plasat. În timp ce perioada este în general scurtă pentru această procedură de chirurgie orală, timpul de recuperare poate varia în funcție de câte implanturi are o persoană, de cât de bine se simte să urmeze instrucțiunile postoperatorii și de modul în care organismul reacționează la implant. 

0-24 ore după operație

Imediat după operație, o persoană nu va simți nicio durere sau disconfort datorită amorțelii și sedării oferite de medicul dentist. Un pansament de tifon va fi plasat peste locul implantului. Pacientul va mușca din acesta pentru a se asigura că se formează corect cheagul de sânge, iar aceasta ar trebui să încetinească în cea mai mare parte în 1-2 ore, deși pot apărea sângerări intermitente timp de 24 de ore sau mai mult. Odată ce sedarea și amorțirea dispare, se va resimți o oarecare durere și disconfort. Dacă unei persoane i s-a prescris un analgezic, se recomandă să completeze rețeta și să o ia conform indicațiilor, în caz contrar, se poate lua un medicament fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pentru a o ameliora. 

1-3 zile după operație

Simptomele, cum ar fi disconfortul, durerea și umflarea, vor fi cele mai persistente anume în această perioadă și apoi vor începe să dispară. După aproximativ o zi sau două, nici locul implantului nu ar trebui să mai sângereze semnificativ. Pacientul va trebui să continue să mănânce alimente moi, să evite efortul fizic și periajul direct pe locul implantului dentar. Acești pași vor reduce sângerarea și, de asemenea, vor reduce riscul de deteriorare a cheagurilor de sânge din jurul implantului.

3-7 zile după operație

După aproximativ 3 zile, se poate începe, de obicei, să se mănânce alimente ușor mai tari, cum ar fi pastele și orezul. Ar trebui să se evite în continuare alimentele tari și crocante timp de o săptămână sau mai mult. Este normal să fie reluate exercițiile fizice în acest moment, deși se recomandă păstrarea unei rutine ușoare sau moderate până la cel puțin o săptămână după operație, deoarece efortul extrem de intens poate provoca în continuare durere la locul implantului. Gura trebuie să fie clătită, în mod similar, se continuă periajul celorlalți dinți, evitând direct locul implantului timp de cel puțin o săptămână.

1-2 săptămâni după operație

În acest moment, se va reveni de obicei la cabinet pentru o vizită de control cu dentistul, iar acesta va îndepărta copcile dacă au fost folosite suturi care nu se dizolvă. Acesta va verifica procesul de vindecare și va răspunde la orice întrebare. După o săptămână, gura va fi vindecată semnificativ, iar pacientul va putea începe să perieze direct locul implantului. 

Accelerarea procesului de recuperare după implant dentar

Timpul de recuperare a implantului dentar și procesul de vindecare pot fi întârziate sau afectate de fumat, o dietă proastă, consumul excesiv de alcool și lipsa unei îngrijiri dentare adecvate (cum ar fi periajul regulat). Se recomandă ca pacienții să evite activitățile intense în zilele imediat următoare operației pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge și provocarea de sângerări. Pentru o recuperare mai rapidă, în timpul somnului se recomandă să fie ridicat capul folosind perne suplimentare. Alți factori care ar putea avea un impact asupra timpului de recuperare includ numărul de dinți care au trebuit să fie extrași și implantați, dacă osul este suficient de sănătos pentru ca implanturile să se lipească de el, dacă procedura a necesitat grefe osoase și diferențele individuale în ceea ce privește timpul de vindecare.

Durere după un implant dentar

O persoană va simți probabil o anumită durere sau disconfort după operația de implant dentar, dar nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. Aceasta se poate simți mai acută atunci când anestezia locală de la procedură dispare, fiind mai aproape de locul implantului dentar. Alte simptome pe care le poate experimenta cineva după o operație de implant dentar includ:

  • Sângerarea la locul operației
  • Umflăturile în jurul gingiilor și al feței
  • Vânătăile minore
  • Durerile la nivelul maxilarului

Sfaturi pentru gestionarea durerii după operația de implant dentar

  • Administrarea de medicamente conform prescripției.
  • Aplicarea compreselor reci. 
  • Odihna și dormitul în poziție verticală. 
  • Evitarea alimentelor tari și menținerea unei diete cu alimente moi. 

Concluzie

Operația de implantare dentară este o modalitate sigură și eficientă de a reface dinții lipsă, dar vine cu unele efecte secundare care pot fi inconfortabile. Urmând sfaturi simple pentru perioada de recuperare de după inserarea unui implant dentar, se va putea reduce disconfortul și accelera procesul de vindecare a zonei.