Meniu

Salivare excesiva: cauze si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Salivarea excesivă, cunoscută și sub denumirea de sialoree, reprezintă o problemă medicală caracterizată prin producerea și eliminarea unei cantități de salivă mai mare decât este normal. Deși este un fenomen frecvent întâlnit la sugari și poate persista până la vârsta de 4 ani, la adulți salivarea excesivă poate indica adesea o afecțiune neurologică sau o reacție la anumite medicamente.

Afectând calitatea vieții și interacțiunile sociale, sialoreea poate fi gestionată prin diverse metode, de la modificări comportamentale și terapie de specialitate, până la tratamente medicamentoase și intervenții chirurgicale. Este esențială evaluarea cauzelor subiacente pentru a alege cea mai eficientă strategie de tratament.

Cauzele Salivării Excesive

Salivarea excesivă poate avea multiple cauze, de la tulburări neurologice la efecte secundare ale medicamentelor. Identificarea corectă a cauzei este esențială pentru alegerea tratamentului adecvat.

Tulburări Neurologice

Paralizia Cerebrală: Paralizia cerebrală este o afecțiune neurologică care afectează controlul mișcării și coordonarea musculară. În contextul salivării excesive, paralizia cerebrală poate duce la dificultăți în controlul reflexelor orale, inclusiv înghițirea, ceea ce rezultă în acumularea de salivă. Copiii cu paralizie cerebrală pot prezenta salivare excesivă ca parte a spectrului lor de simptome, iar managementul acesteia necesită adesea o abordare interdisciplinară. Terapiile pot include exerciții de stimulare orală, utilizarea medicamentelor pentru a reduce producția de salivă și, în cazuri selectate, intervenții chirurgicale.

Boala Parkinson: Boala Parkinson este o tulburare degenerativă a sistemului nervos central care afectează mișcările și poate duce la hipomobilitatea musculaturii orofaciale. Această hipomobilitate poate împiedica mecanismul normal de înghițire și poate contribui la salivarea excesivă. Pacienții cu boala Parkinson pot beneficia de terapii care vizează îmbunătățirea controlului motor oral și reducerea producției de salivă, inclusiv utilizarea de medicamente și, în unele cazuri, aplicarea de toxine botulinice în glandele salivare.

Scleroza Laterală Amiotrofică (ALS): Scleroza laterală amiotrofică, cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig, este o afecțiune progresivă care atacă celulele nervoase responsabile de controlul mișcărilor voluntare. Pe măsură ce boala avansează, pacienții pot dezvolta salivare excesivă datorită pierderii controlului muscular necesar pentru înghițirea eficientă. Tratamentul sialoreei în contextul sclerozei laterale amiotrofice este complex și poate include abordări medicamentoase pentru a reduce secreția de salivă și suport pentru îmbunătățirea funcției de înghițire.

Efecte Secundare ale Medicamentelor

Antipsihotice (de exemplu, Clozapina): Medicamentele antipsihotice, în special clozapina, sunt cunoscute pentru efectul secundar de a induce sau a agrava salivarea excesivă. Mecanismul exact prin care clozapina provoacă acest efect nu este pe deplin înțeles, dar se crede că este legat de acțiunea sa asupra receptorilor dopaminergici și colinergici. Gestionarea sialoreei induse de clozapină poate fi o provocare și necesită o evaluare atentă a beneficiilor terapeutice ale medicamentului în raport cu disconfortul cauzat de salivare. În unele cazuri, ajustarea dozei sau schimbarea medicației poate fi necesară pentru a atenua simptomul.

Anticonvulsivante: Medicamentele anticonvulsivante sunt prescrise pentru controlul crizelor epileptice, dar unii pacienți pot experimenta salivare excesivă ca efect secundar al acestor medicamente. Mecanismul prin care anticonvulsivantele contribuie la sialoree nu este complet înțeles, dar se speculează că ar putea fi legat de influența lor asupra sistemului nervos central și a neurotransmițătorilor implicați în controlul salivării. Gestionarea acestui efect secundar implică adesea colaborarea între neurologi și medicii de familie pentru a echilibra necesitatea controlului crizelor cu calitatea vieții pacientului. În unele cazuri, ajustarea dozei sau schimbarea medicamentului poate reduce simptomul fără a compromite controlul asupra crizelor.

Alte Cauze

Disabilitate Intelectuală: Persoanele cu disabilități intelectuale pot întâmpina dificultăți în controlul reflexelor orale, inclusiv înghițirea, ceea ce poate duce la salivare excesivă. Această provocare este adesea asociată cu întârzieri în dezvoltarea abilităților motorii fine și a coordonării, afectând capacitatea de a gestiona eficient saliva. Abordarea terapeutică în aceste cazuri trebuie să fie personalizată și poate include terapie specializată pentru îmbunătățirea controlului muscular oral și strategii de comunicare adaptate nevoilor individuale.

Anomalii Anatomice: Anomaliile anatomice ale structurilor orofaciale, cum ar fi malocluzia, macroglosia sau alte malformații congenitale, pot contribui la dificultăți în reținerea salivei în cavitatea bucală. Aceste condiții pot necesita intervenții ortodontice sau chirurgicale pentru a corecta structurile afectate și pentru a îmbunătăți funcția de înghițire și controlul salivării.

Probleme Dentare: Afecțiunile dentare, inclusiv cariile extinse, infecțiile gingivale și absența dinților, pot influența negativ capacitatea de a controla saliva. Îngrijirea dentară regulată și tratamentul prompt al problemelor orale pot reduce semnificativ incidența salivării excesive. În plus, protezele dentare necorespunzătoare sau deteriorate pot agrava sialoreea și trebuie ajustate sau înlocuite pentru a asigura o funcție orală optimă.

Opțiuni de Tratament Nechirurgical

Managementul non-farmacologic al salivării excesive include o varietate de tehnici și dispozitive care pot ajuta la controlul simptomelor fără utilizarea medicamentelor.

Modificări Comportamentale și Terapie

Tehnici de Înghițire: Îmbunătățirea tehnicilor de înghițire este un alt aspect important în managementul non-farmacologic al salivării excesive. Terapeuții pot instrui pacienții în utilizarea unor tehnici specifice care facilitează transferul eficient al salivei și alimentelor din cavitatea bucală către faringe și esofag. Aceste tehnici pot include modificări ale posturii capului, exerciții de înghițire controlată și utilizarea unor strategii de management al salivei pentru a preveni acumularea și scurgerea acesteia.

Dispozitive și Aparate Orale

Dispozitive de Antrenament Palatal: Dispozitivele de antrenament palatal sunt create pentru a ajuta la corectarea poziției limbii și la îmbunătățirea funcției palatului moale, contribuind astfel la o înghițire mai eficientă. Aceste aparate pot fi personalizate pentru a se potrivi anatomiei individuale a fiecărui pacient și sunt adesea utilizate în combinație cu terapia pentru motorica orală pentru a maximiza beneficiile.

Cupele de Bărbie și Bavetele: Cupele de bărbie și bavetele sunt soluții practice pentru gestionarea salivării excesive, în special în cazul copiilor sau al persoanelor care necesită îngrijire suplimentară. Cupele de bărbie susțin mandibula și pot îmbunătăți alinierea maxilarelor, în timp ce bavetele protejează îmbrăcămintea și pielea de umiditatea excesivă. Deși aceste dispozitive nu tratează cauza sialoreei, ele pot îmbunătăți confortul și igiena pacienților în viața de zi cu zi.

Tratamentul farmacologic al salivării excesive include o gamă largă de medicamente care pot reduce producția de salivă sau pot îmbunătăți controlul neuromuscular.

Medicamente Anticolinergice

Benztropină: Benztropina este un medicament anticolinergic care servește la tratamentul simptomelor motorii în boala Parkinson, dar poate fi de asemenea utilizat pentru a reduce salivarea excesivă. Prin inhibarea acțiunii acetilcolinei, benztropina scade producția de salivă, oferind astfel ameliorare pacienților cu sialoree. Este important ca medicii să monitorizeze pacienții pentru posibilele efecte secundare, cum ar fi uscăciunea gurii, confuzia sau constipația, și să ajusteze dozajul în funcție de toleranța și răspunsul individual al fiecărui pacient.

Injecții cu Toxină Botulinică

Mecanism de Acțiune: Toxina botulinică acționează prin blocarea eliberării de acetilcolină la nivelul sinapselor neuromusculare, ceea ce duce la o reducere a tonusului muscular și a secreției glandulare. În cazul salivării excesive, injecțiile cu toxină botulinică în glandele salivare diminuează producția de salivă, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor de sialoree. Efectul este temporar, dar poate oferi o perioadă semnificativă de relief pentru pacienți.

Tehnici de Injecție și Dozare: Tehnicile de injecție pentru administrarea toxinei botulinice trebuie să fie precise pentru a asigura eficacitatea și pentru a minimiza riscurile. Dozarea este determinată individual, în funcție de severitatea simptomelor și de răspunsul la tratamentul anterior. Injecțiile sunt de obicei ghidate de ultrasonografie pentru a asigura plasarea corectă a toxinei în glandele salivare.

Eficacitate și Durata Efectului: Eficacitatea injecțiilor cu toxină botulinică în tratamentul salivării excesive a fost demonstrată în numeroase studii, cu o îmbunătățire semnificativă a simptomelor pentru o perioadă de timp care poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni. Durata efectului depinde de doza administrată și de caracteristicile individuale ale pacientului. Monitorizarea periodică este necesară pentru a determina momentul optim pentru reinjecții și pentru a ajusta dozajul dacă este necesar.

Intervenții Chirurgicale

Intervențiile chirurgicale pot oferi soluții pe termen lung pentru pacienții cu salivare excesivă care nu răspund la tratamentele conservatoare sau medicamentoase.

Chirurgia Glandelor Salivare

Excizia Glandei Submandibulare: Excizia glandei submandibulare este o procedură chirurgicală care constă în îndepărtarea uneia sau ambelor glande submandibulare pentru a reduce producția de salivă. Această intervenție poate fi indicată în cazurile de sialoree severă și este efectuată de obicei sub anestezie generală. Rezultatele pot varia, iar pacienții trebuie să fie conștienți de posibilele complicații, cum ar fi afectarea nervului lingual sau a nervului hipoglos.

Ligatura sau Redirecționarea Ductului Parotidian: Ligatura sau redirecționarea ductului parotidian sunt proceduri chirurgicale care vizează modificarea traseului de drenaj al salivei produse de glandele parotide. Aceste metode pot reduce eficient salivarea anterioară prin devierea salivei direct în faringe, unde poate fi mai ușor înghițită. Alegerea între ligatură și redirecționare depinde de evaluarea individuală a pacientului și de obiectivele terapeutice.

Întrebări frecvente

Este normală salivarea la sugari și copii mici?

Salivarea este un fenomen normal la sugari și copii mici, fiind adesea asociată cu procesul de dentiție și dezvoltarea controlului muscular oral.

Când ar trebui să mă îngrijorez în legătură cu salivarea copilului meu?

Este recomandat să consultați un medic dacă salivarea persistă dincolo de vârsta de 4 ani sau dacă este însoțită de dificultăți de înghițire, vorbire sau alte simptome.

Poate salivarea excesivă să fie vindecată?

Deși sialoreea poate fi gestionată eficient, vindecarea completă depinde de cauza subiacentă și poate varia de la caz la caz.

Care sunt cele mai eficiente tratamente pentru salivarea excesivă?

Tratamentele eficiente includ modificări comportamentale, terapie motorie orală, medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale sau injecții cu toxină botulinică.

Există remedii casnice pentru gestionarea salivării excesive?

Remediile casnice pot include exerciții, menținerea unei bune igiene orale și utilizarea unor dispozitive de poziționare pentru a îmbunătăți postura.

Cât timp durează efectul injecțiilor cu toxină botulinică?

Efectul injecțiilor cu toxină botulinică poate dura de la câteva luni până la un an, în funcție de dozaj și de răspunsul individual al pacientului.

Este chirurgia o soluție permanentă pentru salivarea excesivă?

Chirurgia poate oferi o soluție pe termen lung pentru sialoree, dar succesul depinde de tipul intervenției și de managementul postoperator.

Poate salivarea excesivă netratată să ducă la alte complicații de sănătate?

Da, salivarea excesivă netratată poate duce la complicații precum infecții respiratorii, probleme dentare și dificultăți sociale.

Concluzie

Salivarea excesivă este o condiție care poate afecta semnificativ calitatea vieții, dar există numeroase opțiuni de tratament disponibile. De la terapii comportamentale și terapie motorie orală, la medicamente și intervenții chirurgicale, fiecare caz necesită o abordare personalizată. Este esențială colaborarea strânsă cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a identifica cea mai bună strategie de tratament și pentru a se asigura o îngrijire optimă.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Hockstein, N. G., Samadi, D. S., Gendron, K., & Handler, S. D. (2004). Sialorrhea: a management challenge.

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2004/0601/p2628.html

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.