Meniu

Sangerari dupa extractie masea: Cat timp dureaza si ingrijire

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Extracția măselelor este una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale orale invazive efectuate în practica stomatologică de rutină, iar sângerarea post extracție este o complicație frecvent întâlnită. Imediat după îndepărtarea unei măsele, apare frecvent sângerarea sau supurația. Această sângerare poate fi controlată cu ușurință în majoritatea cazurilor și se oprește aproape complet în decurs de opt ore. Cu toate acestea, uneori poate continua, ducând la o situație care pune viața în pericol. Este important să se facă distincția între sângerarea activă din zona chirurgicală și supurație.

Tipuri de sângerare după extracția molară

Sângerarea post extracție a fost atribuită la diverși factori care pot fi clasificați în linii mari ca fiind locali și sistemici. Factorii locali includ sângerarea țesuturilor moi și a celor osoase. Procesul de sângerare a țesuturilor moi se poate datora unei extracții traumatice, care duce la ruptura vaselor de sânge (arteriale, venoase sau capilare), iar cea osoasă poate proveni fie de la canalele nutritive, fie de la vasele centrale. Inflamația la locul extracției, prezența unei infecții, extracția traumatică și nerespectarea de către pacient a instrucțiunilor după procedură au fost, de asemenea, asociate cu sângerarea după extracția măselelor. Factorii sistemici includ probleme cu trombocite, tulburări de coagulare sau fibrinoliză excesivă și probleme moștenite sau dobândite (induse de medicamente). Sângerarea postoperatorie prelungită de la măselele mandibulare este mai frecventă decât cea de la măselele maxilarilor, din cauza podelei foarte vascularizate a gurii. Există patru tipuri de sângerare care sunt frecvent întâlnite în cazul pacienților:

Sângerare normală

  • Persistă până la o jumătate de oră
  • Saliva care supurează are o tentă de sânge timp de până la 8 ore
  • Poate fi controlată prin presopunctură (masare)

Sângerare primară

  • Apare în timpul și imediat după extracție
  • Se prezintă de obicei ca o umplere a gurii cu sânge
  • Se datorează unei infecții sau unei traume la nivelul vaselor de sânge
  • Poate fi controlată prin tehnici locale (împachetări cu presiune, agenți hemostatici etc.)

Sângerare post-extracție

  • Începe la două-trei ore după extracție, după ce efectul anesteziei locale dispare
  • Se datorează unor afecțiuni sistemice subiacente (tulburările de sângerare sau de coagulare)
  • Nu este controlată prin măsuri locale și poate necesita intervenții sistemice

Sângerare secundară

  • Începe între 7 și 10 zile după extracție
  • În principal apare din cauza infecției secundare

Sângerarea post extracție poate fi clasificată în:

  • Sângerarea prelungită primară apare în timpul procedurii de extracție și se poate datora unei extracții traumatice care a dus la ruperea vaselor de sânge, la infecții, ca granulomul periapical, sau la leziuni ale osului. Pacienții cu hemoragie prelungită primară prezintă gura umplându-se în mod activ cu sânge imediat după îndepărtarea pansamentului. 
  • Sângerarea reacționară apare la câteva ore după extracție și este mai frecventă la pacienții cu tulburări sistemice sau la pacienții care urmează un tratament anticoagulant. 
  • Sângerarea secundară (cheaguri de sânge hepatice) apare de obicei la 7 până la 10 zile după extracție și este o complicație rar întâlnită în practica stomatologică. Sângerarea ar putea fi clasificată ca fiind ușoară (supurație), moderată (sângerare persistentă în a doua zi de la extracție) și severă (orice sângerare care a necesitat spitalizare).

Cheag de sânge după extracția de măsea

Un cheag de sânge după o extracție de măsea este modul în care organismul începe procesul de vindecare. Toate rănile se coagulează, dar un cheag de sânge de extracție molară este puțin diferit. Acesta nu numai că semnalează începutul procesului de vindecare, dar protejează și gaura din gingie de bacteriile transportate de aer și alimente. Cheagurile de sânge după extracția de măsea sunt alcătuite din trombocite și celule sanguine (albe și roșii). Încorporate într-un gel, aceste substanțe atrag alte celule care produc substanțe chimice, și care încep să reconstruiască țesutul gingival în doar 12 ore de la extracție, astfel zona de extracție va începe să se coaguleze în prima zi după extracția dintelui. 

Îngrijirea după extracția de măsea

În primele 24 de ore după o extracție de măsea, o persoană va fi foarte limitată în ceea ce poate face. Se recomandă să se evite mestecarea a orice fel de alimente pe acea parte a gurii și să se abțină de la următoarele:

  • Consumul de băuturi fierbinți
  • Utilizarea paielor
  • Sugerea de bomboane, dropsuri, etc.

Dacă o persoană folosește un pai sau ceva similar, această mișcare poate disloca cheagul care se formează, provocând sângerarea locului sau chiar cauzând alveolita. Bineînțeles, nimeni nu dorește să se confrunte cu niciuna dintre aceste probleme, așa că este important să se permită extracțiilor să se vindece. Vindecarea completă este așteptată în 7 – 10 zile, iar persoana va trebui să fie foarte precaută cu privire la locul extracției în această perioadă. Ar trebui să se observe că sângerarea se oprește în primele câteva ore.

Concluzie

O extracție de măsea poate fi descurajantă, dar știind la ce să se aștepte, un pacient poate fi pregătit pentru o recuperare ușoară. Dentiștii pot explica pacienților ce trebuie să facă pentru a opri sângerarea cât mai repede posibil.