Meniu

Sangerari gingivale

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Gingiile s-ar putea să sângereze din cauza unui lucru simplu, cum ar fi folosirea unei tehnici greșite de periere a dinților sau folosirea aței dentare. Sau ar putea fi un semn al unei afecțiuni care trebuie verificată. Sângerarea gingiilor este cel mai frecvent simptom al bolii gingivale, cea în care gingiile devin roșii, umflate și dureroase și sângerează. Este foarte frecventă, dar este important să fie verificată de un dentist. Sângerarea ocazională a gingiilor poate fi cauzată de periajul prea viguros al dinților sau de purtarea unei proteze dentare care nu se potrivește corect. Înțelegerea cauzei principale a sângerării poate ajuta la tratarea și vindecarea afecțiunii. 

Cauzele sângerării gingiilor

Gingivita

Cei mai mulți oameni dezvoltă gingivită atunci când placa bacteriană rămâne prea mult timp pe liniile gingivale. Placa se referă la resturile și bacteriile care se lipesc de dinți. Periajul pe dinți îndepărtează placa bacteriană și poate împiedica apariția cariilor (carii dentare). Dar placa poate rămâne pe linia gingivală, dacă dinții nu sunt spălați și ața dentară nu este folosită în mod corespunzător. Dacă placa nu este îndepărtată, aceasta se poate întări în tartru, ceea ce va crește sângerarea. Acumularea de placă în apropierea gingiilor poate provoca, de asemenea, gingivită. Simptomele includ:

  • gingii umflate
  • durere în gură și în jurul gingiilor
  • sângerare a gingiilor

Parodontită

Boala parodontală (parodontoza) poate apărea atunci când gingivita devine avansată, fiind o infecție a gingiilor, a osului maxilar și a țesuturilor de susținere care fac legătura între dinți și gingii. Dacă o persoană suferă de parodontită, gingiile pot deveni inflamate și infectate și se pot îndepărta de rădăcinile dinților.

Atunci când gingiile sângerează ușor, ar putea fi un semn de boală parodontală. Dinții se pot slăbi sau se pot separa. De asemenea, ar putea exista respirație urât mirositoare, un gust neplăcut în gură, o schimbare în modul în care dinții se potrivesc între ei la mușcare și gingii roșii, umflate și sensibile.

Sângerare după un tratament dentar sau o leziune

Este posibil ca gingiile să înceapă să sângereze după un tratament dentar sau după o leziune la nivelul dinților și al gurii. Pentru a opri sângerarea gingivală în aceste cazuri: 

  • Se aplică presiune pe zonă cu un tifon. Alternativ, se folosește un tampon confecționat dintr-o batistă de bumbac curată, înfășurată, sau o altă cârpă curată, care se umezește ușor cu apă curată. Tamponul trebuie ținut la locul sângerării timp de 30 de minute, fără a-l îndepărta. Se verifică dacă sângerarea s-a oprit, iar dacă nu, procesul se repetă. Tamponul trebuie păstrat la locul lui până la consultarea de un dentist.
  • Nu se clătește gura și nu se introduc degetele în gură.
  • Se cere sfatul medicului cu privire la medicamentele pentru calmarea durerii care pot fi luate.
  • Se evită activitatea intensă.
  • Se evită băuturile fierbinți și alimentele tari. Alimentele reci, cum ar fi iaurtul, pot fi mai ușor de mâncat și pot oferi o ameliorare a durerii.
  • Se reduce sau se renunță la fumat. Fumatul poate irita gura. 
  • Se urmează orice sfat primit de la dentist cu privire la clătirea gurii și la consumul de alimente și băuturi după procedurile dentare.

Purtarea protezelor dentare care se potrivesc incorect

Protezele dentare care nu se potrivesc corect pot provoca sângerări gingivale dacă zgârie gingiile și provoacă răni. Persoanele care nu-și scot proteza dentară noaptea pot fi în mod special predispuse la sângerarea gingiilor. În plus, dacă se poartă proteze dentare, este deosebit de important ca persoana pe lângă spălatul pe dinți să curățe bine proteza pentru a preveni acumularea de placă și inflamarea gingiilor.

Sarcina

Aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu gingii umflate, roșii, sensibile, care sângerează în timpul periajului sau al folosirii aței dentare. Acest lucru se întâmplă deoarece schimbările hormonale din timpul sarcinii modifică răspunsul organismului la bacteriile care cauzează boli ale gingiilor. Practicarea unei bune igiene orale prin periajul dinților de două ori pe zi cu o pastă de dinți fluorată și folosirea zilnică a aței dentare pot preveni aceste probleme.

Deficiențe de vitamine

Deficiențele de vitamina C și vitamina K pot provoca, de asemenea, sângerarea ușoară a gingiilor. Vitamina C ajută țesuturile să crească și să se repare. Aceasta vindecă rănile și întărește oasele și dinții. Dacă organismul nu are suficientă vitamina C, persoana se poate simți slabă și iritabilă. În timp, se poate avea, de asemenea, gingii umflate și sângerânde. Vitamina K ajută sângele să se coaguleze corect și este, de asemenea, bună pentru oase. Dacă nu primești suficientă prin alimentație sau dacă organismul tău nu o absoarbe bine, poate cauza probleme de sângerare.

Medicul poate să verifice nivelul de vitamine C și K dacă există sângerări ale gingiilor care nu sunt cauzate de o îngrijire dentară necorespunzătoare. De asemenea, se recomandă o dietă care să conțină ambele substanțe nutritive pentru a primi vitaminele necesare.

Alimentele bogate în vitamina C includ:

  • citricele și sucurile de fructe
  • broccoli
  • căpșuni
  • roșiile
  • cartofi
  • ardei gras

Alimentele bogate în vitamina K includ:

  • crețușcă
  • varză kale
  • spanac
  • sfeclă roșie elvețiană
  • salată verde
  • frunze de muștar
  • boabe de soia
  • ulei de canola
  • ulei de măsline

Scorbutul

Este rar, dar un deficit sever de vitamina C în organism poate duce la scorbut, o boală legată de o alimentație deficitară. Aceasta poate slăbi organismul, poate provoca anemie și poate duce la sângerări sub piele. Sângerarea gingiilor este un semn tipic de scorbut.

Diabet

Gingiile sângerânde sau umflate pot fi un semn de avertizare a diabetului de tip 1 sau 2. Când o persoană are această boală, gura nu este la fel de puternică în lupta cu germenii, așa că persoana este mai predispusă la infecții precum boala gingivală. Nivelul ridicat de zahăr din sânge care însoțește diabetul face ca organismul să se vindece mai greu, ceea ce poate agrava boala gingivală.

Leucemie

Sângerarea gingiilor poate fi un semn de leucemie, un tip de cancer. Trombocitele din sânge ajută organismul să oprească sângerarea. Dacă o persoană are leucemie, numărul de trombocite este scăzut. Acest lucru determină o oprire mai grea a sângerării în diferite părți ale corpului, inclusiv în gingii.

Trombocitopenie

Dacă gingiile sângerează în timpul spălării pe dinți și nu se oprește de la sine, este posibil ca gingiile să fie iritate sau să existe trombocitopenie. Din cauza acestei afecțiuni, este posibil ca organismul să nu aibă suficiente trombocite pentru a forma un cheag de sânge. Acest lucru poate duce la o sângerare prea mare în diferite părți ale corpului, inclusiv în gingii.

Hemofilia sau boala Von Willebrand

Dacă gingii sunt sângerânde sau sângerările sunt abundente la o tăietură mică sau la o lucrare dentară, poate fi un semn al unei afecțiuni precum hemofilia sau boala von Willebrand. În cazul acestor afecțiuni, sângele nu se coagulează în mod corespunzător, așa că este posibil să fie prezente gingii sângerânde.

Infecția cu HIV

HIV este o afecțiune care duce la infecții grave din cauza unui sistem imunitar compromis. Această infecție se transmite prin contactul cu sângele sau prin contact sexual direct cu o persoană seropozitivă sau de la o mamă infectată la copil.

Diverse probleme medicale pot apărea în urma infecției cu HIV. Printre acestea se numără probleme dentare, cum ar fi sângerarea gingiilor și durerile la nivelul cavității bucale, inclusiv la nivelul limbii, buzelor sau gurii. Cu toate acestea, această cauză poate fi confirmată doar prin teste serologice.

Infecția cu herpes

Infecția cu virusul Herpes simplex poate provoca dureri severe, durere la nivelul mucoasei orale și sângerări ale gingiilor, dacă sunt implicate.

Sângerarea gingiilor indusă de stres

Stresul poate avea ca rezultat o inflamație gingivală, făcând gingiile mai sensibile la traumatisme. Stresul induce, de asemenea, o stare de imunosupresie, favorizând infecția bacteriană și inhibând procesele normale de coagulare.

Tratamentul gingiilor sângerânde

Înțelegerea și eliminarea cauzei profunde a sângerării gingiilor este fundamentală pentru tratament. Un tratament stomatologic adecvat este obligatoriu dacă sângerarea gingivală se datorează unor cauze dentare. Cu toate acestea, în cazul în care cauza principală a sângerării gingiilor este o boală medicală subiacentă, aceasta trebuie identificată și tratată. Metodele bune de igienă orală vor preveni, în general, cele mai tipice cauze ale sângerării gingiilor.

Vizitați medicul dentist

Efectuați un control stomatologic de două ori pe an pentru o curățare profesională. Dentistul vă va anunța dacă aveți gingivită și vă va învăța cum să vă spălați corect pe dinți. Periajul corect și folosirea aței dentare pot îndepărta placa de pe linia gingivală și pot reduce riscul de a dezvolta boala parodontală. De asemenea, medicul dentist vă poate arăta cum să folosiți o apă de gură antiseptică pentru a minimiza placa care se formează în gură. Iar o clătire cu apă caldă cu sare poate ajuta la calmarea gingiilor umflate care sângerează ușor.

De asemenea, medicul dentist vă poate face câteva radiografii pentru a verifica dinții și osul maxilarului și oferi îndrumare către un specialist pentru teste și tratamente suplimentare. Modul în care este tratată boala gingivală depinde de cât de severă este aceasta. În stadiile incipiente, dentistul va oferi sfaturi:

  • Despre cum să vă păstrați dinții curați, cum ar fi utilizarea periuțelor interdentare
  • Să renunțați la fumat, dacă fumați
  • Să faceți curățarea dinților de către un igienist

Dacă boala gingivală este gravă, este posibil să aveți nevoie:

  • să faceți o curățare în profunzime sub gingii
  • de antibiotice
  • să vi se îndepărteze unii dinți
  • de o intervenție chirurgicală la nivelul gingiilor

Să folosiți o periuță de dinți moale

Periuțele moi sunt blânde cu gingiile inflamate, mai ales dacă aveți sângerări după ce vă spălați pe dinți. Periile medii și dure pot fi prea abrazive pentru gingiile delicate. De asemenea, ați putea lua în considerare utilizarea unei periuțe de dinți electrice. Capetele de periuță special concepute pe aceste periuțe de dinți vă pot ajuta să vă curățați linia gingivală mai ușor decât o periuță de dinți manuală.

Simptome de sângerare a gingiilor

Simptomele bolii gingivale includ:

  • Sângerarea gingiilor în timpul spălării pe dinți, folosirea aței dentare sau consumul de alimente tari, cum ar fi merele.
  • Gingii și mucoasa bucală inflamate
  • Gingiile umflate, roșii și dureroase
  • Respirație urât mirositoare și un gust neplăcut în gură
  • Halitoza persistentă sau mirosul urât al gurii
  • Ulcerații gingivale dureroase (răni gingivale)
  • Gingiile care se micșorează
  • Dinți sensibili, ceea ce poate duce la căderea acestora

Întrebări frecvente

  1. Cum să previi sângerarea gingiilor?
    Dacă observați semne de boală gingivală, s-ar putea să trebuiască să acordați mai multă atenție îngrijirii dentare. Iată cum să preveniți boala gingivală și să vă păstrați gingiile sănătoase:
    – Spălați-vă pe dinți după fiecare masă, timp de cel puțin două minute.
    – Folosiți ață dentară în fiecare zi – medicul dentist sau farmacistul vă va putea sfătui în acest sens.
    – Dacă gingiile sunt dureroase, folosiți o periuță de dinți moale.
    – De asemenea, apele de gură antibacteriene vă pot ajuta. Discutați mai întâi cu dentistul sau farmacistul, deoarece uneori, soluțiile medicale de apă de gură pot provoca efecte secundare.
  2. Când ar trebui să mergeți la un dentist?
    Mergeți la un dentist dacă: gingiile vă sângerează atunci când vă spălați pe dinți sau mâncați alimente tari, gingiile vă sunt dureroase și umflate și aveți respirație urât mirositoare. Solicitați o programare urgentă la medicul dentist dacă dvs. sau copilul aveți o boală a gingiilor și alte simptome.

Concluzie

Sângerarea gingiilor este cel mai frecvent simptom al problemelor dentare. O programare la dentist poate determina dacă sănătatea dentară este problema de bază care cauzează sângerarea gingiilor. Un examen fizic și o analiză de sânge sunt cele mai frecvente moduri de diagnosticare a cauzei ce determină sângerarea gingiilor. Tratamentul va varia în funcție de afecțiune.