Meniu

Se poate dormi cu proteza dentara: riscuri si exceptii

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Dormitul cu proteza dentară nu este recomandat în mod obișnuit, deoarece poate duce la diverse probleme de sănătate orală. Deși este posibil să dormi ocazional cu proteza dentară, este esențial să o cureți temeinic înainte de a o purta pe timpul nopții.

În general, este mai bine să îndepărtezi proteza dentară înainte de culcare pentru a permite gingiilor să se odihnească și pentru a preveni acumularea bacteriilor și a infecțiilor.

Înțelegerea riscurilor de a dormi cu proteza dentară

Dormitul cu proteza dentară poate duce la diverse probleme de sănătate orală, inclusiv creșterea bacteriană, stomatită indusă de proteză și alte complicații. Este important să cunoști aceste riscuri pentru a lua decizii informate.

Dezvoltarea plăcii bacteriene și problemele de igienă orală

Risc crescut de infecții: Dormitul cu proteza dentară poate favoriza acumularea bacteriilor în cavitatea bucală. Aceste bacterii pot provoca infecții ale gingiilor și ale mucoasei bucale. În plus, resturile alimentare rămase pe proteză pot contribui la dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate duce la infecții severe. Este esențial să cureți proteza dentară zilnic pentru a preveni aceste probleme.

Respirație urât mirositoare și gust neplăcut: Acumularea bacteriilor pe proteza dentară poate duce la respirație urât mirositoare și la un gust neplăcut în gură. Bacteriile descompun resturile alimentare, eliberând compuși volatili care cauzează mirosuri neplăcute. De asemenea, aceste bacterii pot afecta gustul alimentelor, făcându-le să pară mai puțin apetisante. Curățarea regulată a protezei dentare și a cavității bucale poate ajuta la prevenirea acestor probleme.

Stomatita indusă de proteză

Simptome și prezentare: Stomatita indusă de proteză este o inflamație a mucoasei bucale cauzată de purtarea prelungită a protezei dentare. Simptomele includ roșeață, umflături și durere în zona afectată. În cazuri severe, pot apărea ulcerații și sângerări. Această afecțiune este adesea cauzată de acumularea de bacterii și ciuperci pe proteza dentară. Îndepărtarea protezei pe timpul nopții și curățarea regulată a acesteia pot ajuta la prevenirea stomatitei.

Creșterea excesivă a ciupercilor și inflamația

Purtarea protezei dentare pe timpul nopții poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea excesivă a ciupercilor, în special Candida. Aceasta poate duce la inflamații și infecții ale mucoasei bucale, cunoscute sub numele de candidoză orală. Simptomele includ roșeață, durere și pete albe pe mucoasa bucală. Pentru a preveni aceste probleme, este esențial să îndepărtezi proteza dentară pe timpul nopții și să o cureți temeinic. De asemenea, menținerea unei igiene orale riguroase poate ajuta la reducerea riscului de infecții fungice.

Pierderea accelerată a masei osoase în maxilar

Presiunea constantă asupra gingiilor și a osului subiacent: Purtarea protezei dentare pe termen lung poate exercita o presiune constantă asupra gingiilor și a osului maxilar. Această presiune poate accelera procesul de resorbție osoasă, ceea ce înseamnă că osul maxilar se va subția și se va deteriora mai rapid. În timp, acest lucru poate duce la o pierdere semnificativă a masei osoase, afectând stabilitatea și potrivirea protezei dentare. Este important să îndepărtezi proteza pe timpul nopții pentru a permite gingiilor și osului să se odihnească și să se recupereze.

Efectele pe termen lung asupra potrivirii și confortului protezei dentare: Pe măsură ce osul maxilar se resoarbe, proteza dentară poate deveni din ce în ce mai slabă și mai inconfortabilă. Aceasta poate duce la necesitatea ajustărilor frecvente sau chiar a înlocuirii protezei. De asemenea, o proteză care nu se potrivește corect poate provoca iritații și dureri la nivelul gingiilor, afectând calitatea vieții. Pentru a preveni aceste probleme, este esențial să urmezi recomandările medicului dentist și să îndepărtezi proteza pe timpul nopții.

Deteriorarea protezei dentare

Uzura crescută: Purtarea protezei dentare pe timpul nopții poate duce la o uzură mai rapidă a acesteia. Mișcările involuntare din timpul somnului, cum ar fi scrâșnitul dinților sau apăsarea maxilarului, pot provoca microfisuri și alte daune structurale protezei. În plus, proteza poate fi expusă la o acumulare mai mare de bacterii și resturi alimentare, ceea ce poate accelera procesul de deteriorare. Pentru a prelungi durata de viață a protezei dentare, este recomandat să o îndepărtezi pe timpul nopții și să o cureți corespunzător.

Ruperea accidentală în timpul somnului: Purtarea protezei dentare pe timpul nopții poate crește riscul de rupere accidentală. Mișcările involuntare din timpul somnului, cum ar fi scrâșnitul dinților sau apăsarea maxilarului, pot provoca fisuri sau chiar fracturi ale protezei. Pentru a preveni aceste probleme, este recomandat să îndepărtezi proteza dentară înainte de culcare și să o depozitezi într-un loc sigur și curat.

Considerații și excepții speciale

Există anumite situații în care purtarea protezei dentare pe timpul nopții poate fi necesară sau recomandată. Este important să cunoști aceste excepții și să urmezi sfaturile medicului dentist pentru o îngrijire adecvată.

Proteze dentare imediate după extracție

Importanța purtării continue în stadiile incipiente: După extracția dinților, medicul dentist poate recomanda purtarea continuă a protezei dentare pentru a ajuta la vindecarea gingiilor și la menținerea formei cavității bucale. Purtarea protezei în primele zile și nopți după extracție poate reduce sângerarea și poate proteja locul extracției de infecții. Este esențial să urmezi instrucțiunile medicului dentist și să menții o igienă orală riguroasă pentru a beneficia de o vindecare rapidă și eficientă.

Urmarea instrucțiunilor medicului dentist pentru îndepărtare: Este esențial să urmezi cu strictețe instrucțiunile medicului dentist privind îndepărtarea protezei dentare imediate după extracție. Medicul dentist îți va oferi ghidaj specific pentru a avea parte de o vindecare corectă și pentru a preveni complicațiile. Aceste instrucțiuni pot include momentul potrivit pentru îndepărtarea protezei, tehnici de curățare și măsuri de igienă orală. Respectarea acestor recomandări este crucială pentru a evita infecțiile, iritațiile și alte probleme care pot apărea în perioada de recuperare. Comunicarea constantă cu medicul dentist și respectarea sfaturilor acestuia vor contribui la o vindecare rapidă și eficientă.

Supraproteze și proteze dentare susținute de implanturi

Cerințe unice de curățare și îngrijire: Supraprotezele și protezele dentare susținute de implanturi necesită o îngrijire și o curățare specializată pentru a menține sănătatea orală și funcționalitatea protezei. Aceste tipuri de proteze sunt fixate pe implanturi dentare, ceea ce le conferă o stabilitate mai mare, dar și necesitatea unei igiene riguroase. Este important să folosești produse de curățare recomandate de medicul dentist și să urmezi o rutină zilnică de periaj și clătire. De asemenea, este esențial să efectuezi vizite regulate la medicul dentist pentru evaluarea stării implanturilor și a protezei.

Posibilitatea purtării pe timpul nopții: În anumite cazuri, medicul dentist poate recomanda purtarea supraprotezelor sau a protezelor dentare susținute de implanturi pe timpul nopții. Aceasta poate fi necesară pentru a menține stabilitatea protezei și pentru a preveni mișcările nedorite. Totuși, este important să urmezi instrucțiunile specifice ale medicului dentist și să te asiguri că proteza este curățată corespunzător înainte de a o purta pe timpul nopții. Comunicarea constantă cu medicul dentist și respectarea recomandărilor acestuia vor contribui la menținerea sănătății orale și la prelungirea duratei de viață a protezei.

Întrebări frecvente

Este vreodată în regulă să dormi cu proteza dentară?

Deși ocazional poate fi acceptabil să dormi cu proteza dentară, nu este recomandat să faci acest lucru în mod regulat, deoarece poate duce la probleme de sănătate orală.

Cât timp ar trebui să îndepărtez proteza dentară în fiecare zi?

Este recomandat să îndepărtezi proteza dentară pentru cel puțin 6-8 ore pe zi, de preferat pe timpul nopții, pentru a permite gingiilor să se odihnească și să se recupereze.

Ce se întâmplă dacă adorm accidental cu proteza dentară?

Dacă adormi accidental cu proteza dentară, asigură-te că o cureți temeinic dimineața și încearcă să eviți să faci acest lucru în mod regulat pentru a preveni acumularea bacteriilor și a infecțiilor.

Poate dormitul cu proteza dentară să cauzeze boli ale gingiilor?

Da, dormitul cu proteza dentară poate crește riscul de boli ale gingiilor, cum ar fi gingivita și stomatita, din cauza acumulării bacteriilor și a ciupercilor.

Ce ar trebui să fac dacă proteza dentară se simte slăbită sau inconfortabilă?

Dacă proteza dentară se simte slăbită sau inconfortabilă, programează o vizită la medicul dentist pentru ajustări. Nu încerca să ajustezi proteza singur, deoarece poți provoca daune suplimentare.

Care este cel mai bun mod de a depozita proteza dentară peste noapte?

Depozitează proteza dentară într-un recipient cu soluție de curățare sau apă călduță pentru a preveni uscarea și deformarea materialului. Asigură-te că recipientul este curat și acoperit.

Concluzie

Îndepărtarea protezei dentare pe timpul nopții este esențială pentru menținerea sănătății orale și a confortului. Aceasta permite gingiilor să se odihnească, previne acumularea bacteriilor și a ciupercilor și contribuie la prelungirea duratei de viață a protezei. Urmând recomandările medicului dentist și menținând o igienă orală riguroasă, poți beneficia de o experiență confortabilă și sănătoasă cu proteza dentară.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Emami, E., Nguyen, P. T. H., Almeida, F. R., Feine, J. S., Karp, I., Lavigne, G., & Huynh, N. (2014). The effect of nocturnal wear of complete dentures on sleep and oral health related quality of life: study protocol for a randomized controlled trial.

https://link.springer.com/article/10.1186/1745-6215-15-358

Sadig, W. (2010). The denture hygiene, denture stomatitis and role of dental hygienist.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1601-5037.2009.00413.x

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.