Meniu

Sigilarea dintilor

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Îngrijirea dinților și a sănătății orale în general este un angajament zilnic. Sigilarea dentară poate fi o modalitate ușoară de asigurare că dinții sunt protejați de carii pe termen lung, dar cunoașterea mai multor informații despre sigilarea dentară și costul acesteia înainte de procedură poate ajuta pacientul să decidă dacă tratamentul este potrivit pentru acesta.

Ce sunt sigilanții dentari?

Sigilantul dentar este un strat subțire de plastic aplicat pe suprafețele de mestecat ale dinților, de obicei pe dinții din spate (premolarii și molarii), pentru a preveni cariile dentare. Sigilantul se lipește rapid în adânciturile și canelurile dinților, formând un scut protector peste smalțul fiecărui dinte. Deși, periajul și folosirea aței dentare pot îndepărta particulele de alimente și placă bacteriană de pe suprafețele netede ale dinților, acestea nu pot ajunge întotdeauna în toate colțurile și crăpăturile dinților din spate. Sigilanții protejează aceste zone vulnerabile împotriva cariilor dentare prin “etanșarea” plăcii și a alimentelor.

De ce se pun sigilanții pe dinți?

Suprafețele de mestecat ale molarilor și premolarilor au șanțuri care îi fac vulnerabili la carii. Aceste șanțuri pot fi adânci, greu de curățat și mai înguste chiar și decât o singură perie a unei periuțe de dinți, astfel placa bacteriană se acumulează în aceste zone. Acidul provenit de la bacteriile din placa bacteriană atacă smalțul și pot apărea carii. Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare și protejează toate suprafețele dinților, iar sigilarea dentară oferă o protecție suplimentară pentru zonele cu șanțuri și gropițe, oferind o suprafață netedă care acoperă zona fisurată.

Cine ar trebui să-și facă o sigilare dentară?

Din cauza probabilității de a dezvolta carii în adânciturile și șanțurile premolarilor și molarilor, copiii și adolescenții sunt candidați pentru aplicarea de sigilanți. Cu toate acestea, adulții fără carii sau plombe în molari pot beneficia, de asemenea, de aceasta procedură. În mod obișnuit, copiii ar trebui să obțină sigilanți pe molarii și premolarii permanenți imediat ce acești dinți apar. În acest fel, dinții sunt protejați pe parcursul anilor predispuși la carii, între 6 și 14 ani. În unele cazuri, sigilarea dentară poate fi potrivită și pentru dinții de lapte, cum ar fi atunci când aceștia au depresiuni și șanțuri adânci. Deoarece dinții de lapte joacă un rol atât de important în menținerea distanței corecte pentru dinții permanenți, este important să fie păstrați sănătoși, astfel încât să nu fie pierduți prea devreme.

Cum se aplică sigilarea dentară?

Aplicarea sigilantului este un proces simplu și nedureros. Este nevoie de doar câteva minute pentru ca medicul dentist sau igienistul să-l aplice. Pașii de aplicare sunt următorii:

 • În primul rând, dinții care urmează să fie sigilați sunt curățați.
 • Fiecare dinte este apoi uscat și se pune bumbac sau un alt material absorbant în jurul său pentru a-l menține uscat.
 • Se pune o soluție acidă pe suprafețele de mestecat ale dinților pentru a le face mai aspre, ceea ce ajută sigilantul să se lipească.
 • Dinții sunt apoi clătiți și uscați.
 • Sigilantul este apoi vopsit pe smalțul dintelui, unde se lipește direct de dinte și se întărește. Uneori se folosește o lumină specială de polimerizare pentru a ajuta sigilantul să se întărească.
 • Odată ce sigilantul dentar s-a întărit, acesta devine un strat de lac din plastic dur, iar pacientul poate mesteca din nou pe dinte.

Sigilanții pot proteja dinții împotriva cariilor timp de până la 10 ani, dar trebuie să fie verificați la controalele stomatologice periodice pentru a se vedea dacă nu se ciobesc sau se uzează. Dentistul poate înlocui sigilanții, dacă este necesar. De asemenea, este posibil ca sub un sigiliu care începe să se uzeze să apară carii. Dentistul va putea diagnostica și găsi aceste zone cu ajutorul radiografiilor dentare. Tratamentul adecvat, de obicei, presupune fie un nou sigiliu, fie o mică plombă.

Beneficiile obținerii sigilării dentare

 • Protejează împotriva cariilor

Sigilarea dentară ajută la protejarea dinților împotriva cariilor prin acoperirea părții superioare a molarului cu un plastic “de culoarea dintelui”. Acest strat suplimentar de protecție îngreunează rămânerea bacteriilor pe suprafața dintelui. Procesul de aplicare a sigilanților este nedureros și nu implică nicio modificare a suprafeței dintelui. În timpul procesului de sigilare, toate gropile și crăpăturile sunt umplute, iar dintele va fi polimerizat pentru ca sigilarea să devină permanentă. Cu o îngrijire adecvată, sigilanții dentari pot dura între cinci și zece ani. 

 • Reduce șanțurile adânci de pe dinți

Molarii au șanțuri mai profunde pe suprafețe, ceea ce îi face mai dificil de curățat. Indiferent cât de bine sunt periați dinții, periile periuței de dinți nu pot ajunge în toate adânciturile situate pe suprafețele de mestecat ale dinților. Cele mai multe dintre locurile de neatins sunt pregătite pentru ca placa bacteriană și particulele de alimente să se adune. De asemenea, este mai ușor pentru bacterii și resturi alimentare să se acumuleze în aceste zone adânci. În cele din urmă, aceste zone vor duce la apariția unei carii dentare. Sigilarea dentară previne apariția cariilor în aceste zone vulnerabile.

 • Procesul este rapid și nedureros

Procesul de aplicare a sigilărilor dentare este unul simplu. Dinții sunt curățați și pregătiți pentru materialul de sigilare prin utilizarea unei soluții ușoare, care este similară ca putere cu sucul de lămâie sau oțetul. Aceasta asprește ușor suprafața fiecărui dinte pentru a ajuta sigilantul să se lipească corect de dinte. Odată ce dintele a fost pregătit, materialul acrilic de etanșare este aplicat pe dinte sau pe dinți, acesta apoi curge în șanțurile unei măsele și le umple. Se lasă apoi să se întărească timp de 1-2 minute..

 • Sunt de lungă durată 

Aplicarea de sigilanți în copilărie protejează dinții pe parcursul vârstelor în care dinții sunt mai predispuși la carii, deoarece pot dura mulți ani cu o îngrijire adecvată. Aceștia pot dura și mai mult dacă se menține o bună igienă orală și se evită mușcarea de obiecte dure. În timpul vizitelor stomatologice de rutină, medicul stomatolog va verifica sigilările și poate recomanda reaplicarea sau repararea acestora atunci când este necesar.

 • Pot economisi bani 

Pe lângă faptul că sunt o soluție rapidă și nedureroasă pentru protejarea dinților copilului, sigilările sunt, de asemenea, mult mai rentabile decât restaurările dentare. Prevenirea unor carii costisitoare și dureroase la o fracțiune din costuri face ca sigilările dentare să fie alegerea preventivă pentru copii.

Sigilare, plombare sau coroană?

Pentru a menține o sănătate orală optimă, o bună îngrijire orală înseamnă prevenția și proactivitatea. O coroană și o plombă sunt rezultatul unui anumit nivel de carii dentare și al unor leziuni care au apărut deja. Optarea pentru sigilarea dentară la sugestia medicului stomatolog poate fi cea mai bună opțiune, atât pentru dinți, cât și pentru buget. În cele din urmă, menținerea unei îngrijiri orale excelente între controalele de rutină prin periajul de două ori pe zi va ajuta la prevenirea cariilor și va susține tratamentul cu sigilant după aceea.

Întrebări frecvente

 1. Ce sunt sigilările dentare?
  Sigilările dentare sunt straturi subțiri care, atunci când sunt aplicate pe suprafețele de mestecat ale dinților din spate (molari), pot preveni cariile timp de mulți ani. Aceștia protejează suprafețele de mestecat de carii prin acoperirea acestora cu un scut protector care blochează germenii și alimentele. Odată aplicate, sigilările protejează împotriva a 80% din carii timp de 2 ani și continuă să protejeze împotriva a 50% din carii timp de până la 4 ani.
 2. Este sigilarea unui dinte mai bună decât obturarea unei carii?
  Sigilanții sunt o modalitate rapidă, ușoară și nedureroasă de a preveni cariile. Un dinte fără carie este mai puternic și mai sănătos decât un dinte cu plombă sau cu carii netratate. Sigilanții sunt, de asemenea, mai puțin costisitori și mai ușor de aplicat decât plombele.
 3. Este dureroasă o sigilare dentară?
  Obținerea unei sigilări este ușoară și nu doare. Dintele este curățat și un gel poate fi plasat pe suprafața de mestecat timp de câteva secunde. Dintele este apoi spălat și uscat iar sigilantul este uscat pe dinte. Dentistul sau igienistul dentar poate, de asemenea, să lumineze dintele cu o lumină pentru a ajuta la întărirea sigilantului și a forma un scut protector.
 4. Sigilanții vor face ca dinții să se simtă diferit?
  Sigilanții sunt foarte subțiri și umplu gropile și șanțurile dinților. Uneori, copiii pot simți sigilantul cu limba pentru o scurtă perioadă de timp după ce a fost pus.
 5. Cum arată sigilanții?
  Sigilanții pot fi transparenți, albi sau ușor colorați. De obicei, nu se vede un sigilant atunci când un copil vorbește sau zâmbește.
 6. Pot fi aplicate sigilări dentare pe dinții adulților?
  Da, deși sunt mai puțin frecvente, sigilările dentare sunt uneori plasate la adulții cu risc de carii pe caneluri și fisuri adânci care nu au deja plombe sau sigilări dentare.
 7. Cine poate primi sigilări dentare?
  Copiii și adulții pot beneficia de sigilanți, dar cu cât îi obțineți mai devreme, cu atât mai bine. Primii molari apar în jurul vârstei de 6 ani, iar al doilea molar în jurul vârstei de 12 ani. Sigilarea acestor dinți de îndată ce apar îi poate menține fără carii de la început, ceea ce ajută la economisirea timpului și a banilor pe termen lung.
 8. Există efecte secundare?
  Cu excepția unei alergii care poate exista, nu există efecte secundare cunoscute ale sigilărilor.
 9. Când poate un copil să primească sigilanți?
  Sigilările dentare previn cele mai multe carii atunci când sunt aplicate imediat după ce molarii permanenți apar (în jurul vârstei de 6 ani pentru molarii 1 și 12 ani pentru molarii 2).
 10. Care sunt alte modalități de a preveni cariile la copii?
  Sigilările dentare nu înlocuiesc rutina de îngrijire orală. Iată câteva metode suplimentare pentru a ajuta la prevenirea cariilor la copii:
  – Periajul de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluorură;
  – Folosirea aței dentare între dinți în fiecare zi;
  – Încurajarea copiilor să mănânce gustări mai sănătoase, mai degrabă decât dulciuri zaharoase;
  – Vizitarea dentistul în mod regulat.
 11. Mai este necesară fluorura dacă o persoană are sigilări dentare?
  Da. Sigilările dentare protejează doar suprafața pe care sunt plasate. Fluorul ajută la protejarea tuturor suprafețelor dintelui împotriva cariilor.

Concluzie

În timp ce sigilările pot face o treabă excepțională în protejarea dinților, acestea nu înlocuiesc practicile excelente de igienă orală, curățarea și examinările dentare regulate sau obiceiurile alimentare sănătoase. În timpul unei evaluări, dentistul poate determina dacă pacientul ar beneficia de sigilare dentară. Odată confirmată candidatura, sigilarea poate fi adesea aplicată pe dinți în timpul aceleiași consultații dentare. Pe lângă faptul că sunt rapide și nedureroase, sigilările sunt mult mai rentabile decât restaurările dentare.