Meniu

Simptome respingere implant dentar: Prevenirea acestora

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Majoritatea tratamentelor cu implanturi dentare durează o viață întreagă, dar există o mică posibilitate de eșec al acestora. Cunoașterea simptomelor tipice de eșec al implanturilor dentare poate preveni agravarea problemei. În multe cazuri, implantul poate fi totuși salvat sau înlocuit cu succes. Cel mai important lucru este să nu intrați în panică. În mâinile unui dentist sau chirurg oral priceput, opțiunile sunt întotdeauna disponibile.

Simptomele respingerii implantului dentar

Durere și disconfort continuu

Durerea persistentă sau severă după prima săptămână sau cam așa ceva după operație ar putea fi un semn de infecție sau de deteriorare a nervilor, dinților și/sau a vaselor de sânge din jur. Durerea nu este la fel de intensă și poate fi controlată cu ajutorul unor analgezice prescrise de medic. În cazul unui eșec al implantului dentar, durerea va fi insuportabilă și va exista un disconfort care vine sub forma unor valuri pulsatile. 

Umflături, inflamații și sângerări

Înroșirea, umflarea, inflamația și sângerarea în jurul locului de implantare reprezintă un semn rău după primele câteva zile. Pot apărea și apar infecții în special la fumători, la persoanele cu o boală autoimună sau cu diabet și la cele cu o igienă orală precară. Este important ca acestea să fie verificate și tratate imediat pentru a preveni o eventuală respingere a implantului dentar.

Recesiune gingivală

Recesiunea gingivală este adesea rezultatul acumulării plăcii bacteriene și a bolilor gingivale, și poate fi cauzată și de periajul agresiv. Două motive majore care cauzează recesiunea gingivală în jurul implantului includ implanturile prost poziționate și guma și țesutul osos inadecvate pentru a susține implantul. În cele din urmă, recesiunea gingivală în jurul unui implant poate duce la simptome de respingere a implantului dentar. 

Posibile cauze ale eșecului implantului dentar

Nealinierea implantului

Una dintre cele mai dificile zone ale chirurgiei implanturilor dentare este asigurarea faptului că implantul este complet înconjurat de os. Poziția optimă în os nu este întotdeauna poziția ideală pentru implant. Ca urmare, implantul și osul pot deveni nealiniate. Atunci când implantul nu reușește să se alinieze cu osul, coroanele sau dintele de înlocuire pot părea nenaturale, gingiile se pot retrage, iar implantul poate fi vizibil în jurul gingiei.

Infecție

Peri-implantita este o cauză semnificativă a respingerii implantului dentar. Însă, nu este clar dacă este o boală sau o complicație cauzată de un corp străin în cavitatea bucală. Inflamația ar putea apărea rapid după operație din cauza proliferării bacteriilor în gură. Peri-implantita poate afecta gingia și osul din jurul implantului, ducând la pierderea de os sau la respingerea implantului. Deși problema poate fi tratată, implantul trebuie de obicei înlocuit. 

Afectarea nervilor

Leziunile nervoase apar atunci când un implant este plasat prea aproape de nervii gurii. Acest lucru este mai probabil în cazul dentiștilor fără experiență care nu utilizează planificarea tratamentului. Un plan de tratament îl ajută pe dentist să determine cea mai bună plasare a implantului în ceea ce privește structurile și nervii esențiali din gură.

Igiena orală deficitară

Nepracticarea unei îngrijiri și a unei igiene orale adecvate după primirea implanturilor dentare poate crește șansele de complicații dentare care să ducă la eșecul tratamentului.

Eșecul implantului

Stâlpul metalic al implantului se poate desprinde, în ciuda faptului că este compus din metal rezistent. Atunci când stâlpul implantului slăbește, implantul se poate fractura ca urmare a mișcării.

Prevenirea respingerii implanturilor dentare

Tratați mai întâi boala gingivală

Implanturile dentare nu pot fi folosite dacă există și alte probleme de sănătate orală, în special boala parodontală (gingivală). Boala gingivală poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor nechirurgicale și chirurgicale și poate fi prevenită printr-o igienă orală adecvată. Tratarea gingivitei și a parodontitei înainte de operație ajută la prevenirea infecției și a recesiunii gingivale în jurul dintelui de înlocuire. 

Optați pentru o grefă osoasă dacă este necesar

Implanturile dentare pot avea succes doar dacă există o densitate osoasă adecvată în maxilar pentru a susține stâlpul. Pacienții cu os insuficient (din cauza osteoporozei sau a altor probleme de sănătate) nu ar trebui să beneficieze de o intervenție chirurgicală de implant dentar decât dacă se efectuează mai întâi o grefă osoasă. Un chirurg cu experiență va putea evalua unde este necesară grefa osoasă și câte coroane pot fi susținute de stâlpi. Acest lucru ar trebui să împiedice desprinderea dintelui (dinților) de înlocuire.

Renunțați la fumat

Fumatul crește probabilitatea de respingere a implantului dentar la 20% și, de asemenea, crește riscul de infecții bacteriene. Una dintre probleme este că fumatul reduce fluxul de sânge în zona chirurgicală, împiedicând astfel procesul de vindecare. Dacă o persoană fumează, dar are nevoie de un implant dentar, se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin o săptămână înainte de procedură și evitarea acestuia timp de cel puțin două luni după aceea. Un alt factor de luat în considerare este că fumatul (ca și cofeina) pătează dinții. 

Practicați în mod constant o bună igienă orală

Igiena orală deficitară este una dintre principalele cauze ale acumulării plăcii bacteriene, care poate duce apoi la apariția cariilor și a gingivitei. În unele cazuri, aceasta provoacă, de asemenea, recesiunea gingivală și pierderea dinților – toate acestea putând fi prevenite cu ajutorul unor obiceiuri sănătoase. Urmați instrucțiunile de igienă orală ale chirurgului pentru a preveni infecția în jurul dintelui pilier. 

Concluzie

De obicei, Pentru a rezolva respingerea unui implant dentar, este suficient să se îndepărteze implantul afectat, să se elimine infecția, dacă există, să se plaseze un nou implant dentar și să se aștepte ca osteointegrarea să aibă loc, după care să se plaseze noua proteză. Odată ce respingerea este rezolvată, vă puteți bucura din nou de toate avantajele implanturilor dentare, fără contraindicații majore. Respingerea implanturilor dentare apare doar în 2% din cazuri, fapt că determină tot mai multe persoane să apeleze la această procedură.