Meniu

Sinus lift extern: ce este si cum decurge procedura?

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Sinus lift-ul extern reprezintă o intervenție chirurgicală avansată în domeniul stomatologiei, esențială pentru pacienții care doresc implanturi dentare, dar se confruntă cu o cantitate insuficientă de os în zona posterioară a maxilarului superior. Această procedură implică ridicarea membranei sinusului maxilar și adăugarea de material de grefă osoasă pentru a crea un spațiu adecvat inserării implanturilor.

Sinus lift-ul extern este o soluție eficientă pentru persoanele care au pierdut dinți în zona posterioară a maxilarului superior și au experimentat o resorbție osoasă semnificativă sau o expansiune a sinusului maxilar. Procedura permite crearea unei baze solide pentru implanturi dentare, restabilind funcționalitatea și estetica dentară. Cu toate că poate părea o intervenție complexă, sinus lift-ul extern este o tehnică bine stabilită, cu rate ridicate de succes atunci când este efectuată de specialiști cu experiență.

Ce este un sinus lift extern?

Această procedură chirurgicală, cunoscută și sub denumirea de elevare sinusală laterală, implică ridicarea membranei sinusului maxilar și adăugarea de material de grefă osoasă în spațiul creat. Scopul principal al acestei intervenții este de a augmenta volumul osos în zona posterioară a maxilarului superior, creând astfel condițiile necesare pentru inserarea cu succes a implanturilor dentare. Sinus lift-ul extern este indicat în special în cazurile în care înălțimea osoasă reziduală este mai mică de 5-6 mm, situație în care plasarea directă a implanturilor ar fi riscantă sau imposibilă. Prin această tehnică, medicii pot crea o bază solidă pentru implanturi, restabilind funcționalitatea masticatorie și estetica dentară a pacienților care au suferit pierderi dentare extensive în zona posterioară a maxilarului superior.

Comparație cu sinus lift intern

Sinus lift-ul intern este o procedură mai puțin invazivă comparativ cu sinus lift-ul extern. În cazul sinus lift-ului intern, membrana sinusală este ridicată prin intermediul locului pregătit pentru implant, fără a fi necesară o incizie laterală. Această tehnică este potrivită atunci când înălțimea osoasă reziduală este de cel puțin 6-7 mm. În schimb, sinus lift-ul extern oferă acces direct la membrana sinusală prin crearea unei ferestre osoase laterale, permițând o augmentare osoasă mai substanțială. Sinus lift-ul extern este preferat în cazurile de atrofie osoasă severă, când este necesară o creștere semnificativă a volumului osos. Deși sinus lift-ul extern este o procedură mai complexă, aceasta oferă medicului un control vizual mai bun asupra membranei sinusale și permite plasarea unei cantități mai mari de material de grefă.

Indicații pentru sinus lift extern

Înălțime osoasă insuficientă în maxilarul superior: Principala indicație pentru efectuarea unui sinus lift extern este prezența unei înălțimi osoase insuficiente în zona posterioară a maxilarului superior. Această situație apare frecvent ca urmare a pierderii dentare de lungă durată, care duce la resorbția progresivă a osului alveolar și la pneumatizarea sinusului maxilar. În mod normal, pentru inserarea unui implant dentar este necesară o înălțime osoasă de cel puțin 10 mm. Când înălțimea osoasă disponibilă este mai mică de 5-6 mm, sinus lift-ul extern devine procedura de elecție. Această tehnică permite crearea unui volum osos suficient pentru a se asigura stabilitatea primară a implantului și integrarea sa osoasă pe termen lung. Prin augmentarea osoasă realizată în cadrul sinus lift-ului extern, medicii pot plasa implanturi de lungime adecvată, care să reziste forțelor masticatorii și să ofere o bază solidă pentru restaurările protetice ulterioare.

Pregătirea pentru inserarea implanturilor dentare: Pregătirea pentru inserarea implanturilor dentare în urma unui sinus lift extern necesită o planificare atentă și o evaluare complexă. Medicul stomatolog va efectua examinări radiologice detaliate, inclusiv tomografii computerizate, pentru a evalua volumul și calitatea osului nou format. Această etapă este crucială pentru determinarea momentului optim de inserare a implanturilor, care poate varia între 4 și 9 luni după procedura de sinus lift, în funcție de rata individuală de vindecare și de tipul de material de grefă utilizat. În cazurile în care osul rezidual oferă o stabilitate primară suficientă, implanturile pot fi inserate chiar în timpul procedurii de sinus lift. Înainte de inserarea implanturilor, medicul va evalua starea țesuturilor moi și se va asigura că gingia este sănătoasă în zona receptoare.

Procedura chirurgicală de sinus lift extern

Opțiuni de anestezie și sedare: Alegerea metodei de anestezie și sedare pentru sinus lift-ul extern depinde de complexitatea cazului, preferințele pacientului și evaluarea medicului. Anestezia locală este opțiunea standard, utilizând de obicei lidocaină sau articaină cu vasoconstrictor pentru o amorțeală eficientă și o hemostază adecvată. Pentru pacienții anxioși sau în cazurile mai complexe, se poate opta pentru sedare conștientă, utilizând pastile sau sedare intravenoasă. În situații rare, când sunt necesare proceduri extinse sau când pacientul prezintă anumite condiții medicale, se poate recurge la anestezie generală. Indiferent de metoda aleasă, monitorizarea atentă a pacientului pe parcursul intervenției este esențială pentru siguranța și confortul acestuia.

Incizia și elevarea lamboului: Procedura de sinus lift extern începe cu o incizie precisă în mucoasa orală pentru a expune osul maxilar lateral. Incizia este de obicei efectuată pe creasta alveolară, cu extensii verticale de descărcare pentru a permite o vizualizare optimă a zonei de lucru. Lamboul mucoperiostal este apoi elevat cu atenție, utilizând instrumente speciale pentru a separa țesuturile moi de os fără a le traumatiza. Este crucial să se păstreze integritatea periostului pentru o vascularizație adecvată și o vindecare optimă postoperatorie. Elevarea lamboului trebuie să ofere o expunere suficientă a peretelui lateral al sinusului maxilar, permițând accesul pentru crearea ferestrei osoase. În timpul acestei etape, medicul trebuie să fie atent la structurile anatomice importante, cum ar fi nervul infraorbital și vasele sangvine asociate.

Osteotomia ferestrei laterale: Osteotomia ferestrei laterale reprezintă etapa critică în care se creează accesul către sinusul maxilar. Utilizând instrumente rotative de înaltă viteză sau dispozitive piezoelectrice, medicul conturează o fereastră osoasă pe peretele lateral al sinusului. Forma și dimensiunea ferestrei sunt determinate de anatomia individuală și de volumul de augmentare planificat. Tehnica piezoelectrică este adesea preferată datorită preciziei sale și riscului redus de perforare a membranei sinusale. Odată ce conturul ferestrei este complet, aceasta este mobilizată cu grijă și împinsă înspre interior, formând un nou “plafon” pentru spațiul de grefă.

Elevarea membranei sinusale: Elevarea membranei sinusale este o etapă critică și delicată a procedurii de sinus lift extern. După crearea ferestrei laterale, medicul începe să separe cu grijă membrana de pereții osoși ai sinusului, utilizând instrumente speciale de disecție. Această manevră necesită o tehnică precisă pentru a evita perforarea membranei. Elevarea începe de la marginile ferestrei și progresează treptat către interior și superior. Pe măsură ce membrana este ridicată, se creează un spațiu între aceasta și podeaua sinusului, care va fi ulterior umplut cu material de grefă osoasă. Medicul trebuie să fie atent la prezența septurilor osoase sau a altor variații anatomice care pot complica procesul de elevare. În cazul unei perforări minore, aceasta poate fi tratată imediat folosind membrane de colagen sau tehnici de suturare. O elevare corectă a membranei sinusale este esențială pentru succesul procedurii și pentru prevenirea complicațiilor postoperatorii.

Materiale de grefă osoasă

Osul pacientului: Osul prelevat din propriul organism al pacientului, este considerat standardul de aur în grefarea osoasă pentru sinus lift extern. Acesta oferă proprietăți osteogenetice, osteoinductive și osteoconductive superioare. Sursele comune pentru recoltarea osului includ ramul mandibular, creasta iliacă sau zona retromolară. Avantajele principale sunt biocompatibilitatea perfectă și potențialul său de a stimula formarea de os nou. Cu toate acestea, utilizarea sa implică o intervenție chirurgicală suplimentară pentru recoltare, ceea ce poate crește morbiditatea și timpul de recuperare. În plus, cantitatea de os disponibilă poate fi limitată, mai ales în cazurile care necesită volume mari de grefă. Din aceste motive, osul este adesea combinat cu alte materiale de grefă pentru a optimiza rezultatele și a minimiza dezavantajele.

Aloplaste: Aloplastele sunt materiale de grefă osoasă sintetice, create în laborator pentru a imita structura și funcția osului natural. Aceste materiale prezintă proprietăți osteoconductive excelente, oferind o structură de suport pentru creșterea noului os. Avantajele principale includ disponibilitatea nelimitată și posibilitatea de a controla proprietăți precum rata de resorbție și porozitatea. Cu toate acestea, aloplastele au un potențial osteoinductiv limitat și pot necesita perioade mai lungi de vindecare comparativ cu alte tipuri de grefe. Alegerea unui anumit tip de aloplast depinde de factori precum volumul necesar de augmentare și rata dorită de resorbție.

Plasarea membranei și închiderea plăgii: După introducerea materialului de grefă osoasă, următorul pas crucial în procedura de sinus lift extern este plasarea unei membrane de barieră și închiderea plăgii. Membrana, de obicei confecționată din colagen resorbabil sau politetrafluoretilenă densă neresorbabilă, este poziționată peste fereastra laterală și materialul de grefă. Aceasta servește la stabilizarea grefei, prevenirea migrării particulelor și ghidarea regenerării osoase. Membrana este fixată cu atenție, asigurându-se că acoperă complet zona augmentată. După plasarea membranei, lamboul mucoperiosteal este repoziționat și suturat pentru a închide plaga. Tehnicile de sutură fără tensiune sunt esențiale pentru o vindecare optimă și pentru a preveni deschiderea plăgii. Închiderea etanșă a plăgii este crucială pentru protejarea grefei și prevenirea infecțiilor postoperatorii.

Inserarea implanturilor simultană vs. etapizată: Decizia între inserarea implanturilor simultană cu sinus lift extern și abordarea etapizată depinde de mai mulți factori. Inserarea simultană a implanturilor poate fi realizată când există suficient os rezidual (minim 4-5 mm) pentru stabilitatea primară a implanturilor. Această abordare reduce timpul total de tratament și numărul de intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, riscul de eșec al implanturilor poate fi mai mare, mai ales în cazurile cu volum osos limitat. Abordarea etapizată, în care implanturile sunt inserate după 6-9 luni de la sinus lift, permite o vindecare și maturare completă a grefei osoase. Aceasta oferă o bază mai stabilă pentru implanturi, dar prelungește durata totală a tratamentului. Alegerea între cele două abordări se face în funcție de cantitatea și calitatea osului rezidual, preferințele pacientului și experiența chirurgului.

Întrebări frecvente

Cât durează o procedură de sinus lift extern?

O procedură de sinus lift extern durează, în general, între 45 de minute și două ore, în funcție de complexitatea cazului și de volumul de os necesar pentru augmentare.

Este dureroasă procedura de sinus lift extern?

Procedura de sinus lift extern nu este dureroasă, deoarece se efectuează sub anestezie locală. După intervenție, este posibil să experimentați un disconfort moderat, care poate fi gestionat cu analgezice prescrise de medic.

Când pot relua activitățile normale după un sinus lift extern?

Activitățile normale pot fi reluate treptat după 7-10 zile de la intervenție. Este important să evitați efortul fizic intens și suflarea nasului în primele două săptămâni pentru a permite vindecarea adecvată.

Cât costă o procedură de sinus lift extern?

Costul unei proceduri de sinus lift extern variază în funcție de clinica aleasă și de complexitatea cazului, dar în general se situează între 500 și 1500 de euro.

Există restricții de vârstă pentru a efectua un sinus lift extern?

Nu există restricții stricte de vârstă pentru sinus lift extern, dar evaluarea stării generale de sănătate este esențială. Procedura este mai frecvent recomandată pacienților adulți cu o stare generală bună de sănătate.

Pot fuma după un sinus lift extern?

Fumatul ar trebui evitat cel puțin două săptămâni după procedură, deoarece poate afecta negativ vindecarea și poate crește riscul de complicații, cum ar fi infecțiile și eșecul grefei osoase.

Cât timp trebuie să aștept pentru a primi implanturi dentare după un sinus lift extern?

Timpul de așteptare pentru inserarea implanturilor dentare după un sinus lift extern variază între 4 și 9 luni, în funcție de rata individuală de vindecare și de tipul materialului de grefă utilizat.

Care este rata de succes a procedurilor de sinus lift extern?

Rata de succes a procedurilor de sinus lift extern este ridicată, cu studii raportând o supraviețuire a implanturilor de peste 90% pe termen lung, atunci când sunt respectate protocoalele adecvate.

Există alternative la sinus lift extern pentru plasarea implanturilor dentare?

Da, există alternative precum implanturile scurte, implanturile angulate, implanturile zigomatice și tehnicile de expansiune osoasă. Aceste opțiuni pot fi discutate cu medicul dumneavoastră pentru a determina cea mai potrivită soluție pentru cazul dvs.

Cum pot minimiza riscul de complicații după un sinus lift extern?

Pentru a minimiza riscul de complicații, urmați cu strictețe instrucțiunile postoperatorii ale medicului, evitați fumatul, mențineți o igienă orală riguroasă și participați la toate vizitele de control programate.

Concluzie

Sinus lift-ul extern este o procedură eficientă pentru augmentarea osului maxilar superior, permițând inserarea implanturilor dentare în cazurile cu resorbție osoasă semnificativă. Cu o planificare atentă, tehnici chirurgicale precise și îngrijire postoperatorie adecvată, această intervenție oferă rate ridicate de succes și îmbunătățește considerabil calitatea vieții pacienților. Consultați întotdeauna un specialist pentru evaluarea specificului cazului dumneavoastră și pentru a discuta cele mai bune opțiuni disponibile.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.