Meniu

Stomatita candidozica: de ce apare si cum o tratam

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Stomatita candidozică asociată protezelor dentare reprezintă o problemă frecvent întâlnită la purtătorii de proteze, caracterizată prin inflamația mucoasei orale acoperite de proteză. Această afecțiune este adesea cauzată de proliferarea fungilor din genul Candida, în special Candida albicans, în contextul unei igiene orale deficitare și a purtării prelungite a protezelor.

Simptomele pot varia de la roșeață și umflături la nivelul mucoasei până la prezența unor pete albicioase sau fisuri la colțurile gurii. Tratamentul implică o igienă orală riguroasă, curățarea adecvată a protezei și, în unele cazuri, utilizarea de medicamente antifungice. Este esențială consultarea periodică a medicului dentist pentru evaluarea stării de sănătate orale și ajustarea protezei pentru a preveni reapariția afecțiunii.

Etiologie și factorii de risc

Identificarea cauzelor și a factorilor de risc este esențială pentru prevenirea și gestionarea eficientă a stomatitei candidozice.

Candida Albicans – cauza principală

Rolul speciilor de Candida în stomatita asociată protezelor: Candida albicans este cel mai frecvent asociat cu stomatita candidozică, dar și alte specii de Candida pot contribui la această afecțiune. Aceste organisme fungice sunt prezente în mod natural în cavitatea orală, dar anumiți factori, cum ar fi igiena orală precară și purtarea continuă a protezelor, pot favoriza creșterea excesivă a acestora. Biofilmul format de Candida pe suprafața protezei și pe mucoasa orală este un factor cheie în patogeneza stomatitei. Controlul creșterii Candida prin curățarea eficientă a protezei și menținerea unei igiene orale adecvate este crucial pentru prevenirea și tratamentul acestei afecțiuni.

Candida Albicans ca specie predominantă: Candida albicans este recunoscută ca fiind specia de Candida cel mai des întâlnită în cazurile de stomatită candidozică. Această ciupercă se distinge prin capacitatea sa de a adera la suprafețele protezelor dentare și de a forma biofilme, ceea ce îi permite să supraviețuiască și să se înmulțească în mediul oral. Prezența sa este asociată cu simptomele caracteristice ale stomatitei, inclusiv roșeața și inflamația mucoasei. Controlul acestei specii este esențial pentru prevenirea și tratamentul eficient al stomatitei, implicând o igienă orală riguroasă și utilizarea de antifungice atunci când este necesar.

Factori asociați cu proteza

Igiena precară a protezei și acumularea de placă bacteriană: Igiena inadecvată a protezei dentare este un factor major care contribuie la dezvoltarea stomatitei candidozice. Protezele care nu sunt curățate corespunzător pot acumula plăci bacteriene și resturi alimentare, creând un mediu propice pentru creșterea ciupercilor. Este esențială curățarNhbyuÂJYHJea zilnică a protezei cu soluții specifice și periajul acesteia pentru a îndepărta orice depozite și pentru a menține o cavitate orală sănătoasă.

Purtarea continuă a protezei, în special noaptea: Purtarea neîntreruptă a protezei dentare, mai ales pe timpul nopții, poate contribui la apariția stomatitei candidozice. Mucoasa orală are nevoie de perioade de repaus fără proteză pentru a permite circulația aerului și pentru a reduce umiditatea excesivă, care favorizează creșterea fungilor. Este recomandat ca protezele să fie îndepărtate pe timpul nopții și să fie păstrate într-o soluție de curățare sau în apă.

Protezele prost ajustate și trauma mecanică: Protezele care nu se potrivesc corect pot cauza leziuni mecanice mucoasei orale, ducând la inflamație și creând un mediu favorabil pentru infecția cu Candida. Este important ca protezele să fie ajustate corespunzător de către un medic dentist pentru a evita punctele de presiune și iritațiile care pot duce la dezvoltarea stomatitei.

Vechimea protezei și neregularitățile suprafeței: Protezele vechi sau deteriorate pot avea suprafețe neregulate care facilitează aderarea și multiplicarea fungilor. Suprafețele aspre sau fisurile din proteză pot reține plăci bacteriene și pot irita mucoasa orală. Este recomandată înlocuirea protezelor uzate și controlul periodic al stării acestora pentru a preveni stomatita candidozică.

Factori de risc sistemici și locali

Diabetul zaharat și imunosupresia: Persoanele cu diabet zaharat sunt mai susceptibile la dezvoltarea stomatitei candidozice datorită nivelurilor ridicate de glucoză din salivă, care favorizează creșterea Candida. De asemenea, imunosupresia, fie că este cauzată de boli autoimune, tratamente medicamentoase sau infecții precum HIV, reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, inclusiv a celor fungice. Controlul glicemiei și menținerea unui sistem imunitar sănătos sunt esențiale pentru prevenirea stomatitei candidozice la acești pacienți.

Xerostomia (Gura uscată): Saliva joacă un rol crucial în menținerea sănătății orale, inclusiv în inhibarea creșterii fungice. Xerostomia, sau gura uscată, poate contribui la stomatita candidozică prin reducerea fluxului salivar și a capacității de curățare naturală a cavității orale. Acest lucru poate fi cauzat de anumite medicamente, radioterapie pentru cancerul de cap și gât sau boli sistemice precum sindromul Sjögren.

Fumatul și consumul de alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc cunoscuți pentru stomatita candidozică. Fumatul poate altera flora orală și poate reduce eficiența răspunsului imun local, în timp ce alcoolul poate irita mucoasa orală și poate perturba echilibrul microbian. Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pot reduce riscul de a dezvolta stomatita candidozică.

Deficiențele nutriționale: O alimentație săracă în nutrienți esențiali poate afecta sănătatea orală și poate crește susceptibilitatea la infecții, inclusiv la stomatita candidozică. Deficiențele de fier, zinc și vitamine din complexul B pot compromite integritatea mucoasei orale și pot slăbi răspunsul imun, facilitând astfel creșterea Candida.

Utilizarea antibioticelor cu spectru larg: Antibioticele cu spectru larg pot perturba echilibrul microbian al cavității orale prin eliminarea bacteriilor benefice care concurează cu Candida. Acest dezechilibru poate duce la suprapopularea cu Candida și la apariția stomatitei candidozice. Este important ca medicii să prescrie antibiotice doar atunci când este necesar și să monitorizeze pacienții pentru posibile efecte secundare orale.

Strategii de management și tratament

Abordarea corectă a stomatitei candidozice necesită o strategie complexă de tratament, care să includă atât igiena protezei, cât și controlul factorilor de risc.

Igiena protezei și controlul plăcii bacteriene

Curățarea și dezinfectarea regulată a protezei: Curățarea zilnică a protezei este esențială pentru prevenirea acumulării de placă bacteriană și pentru menținerea sănătății mucoasei orale. Protezele trebuie periate cu atenție și apoi înmuiate într-o soluție de curățare sau dezinfectare pentru a elimina microorganismele patogene. Această rutină zilnică ajută la prevenirea stomatitei candidozice și la menținerea unei bune sănătăți orale.

Metode de curățare mecanică și chimică: Curățarea mecanică a protezei implică periajul acesteia cu o periuță și o pastă specială pentru proteze sau cu săpun neutru. Această metodă îndepărtează eficient resturile alimentare și placa bacteriană. Curățarea chimică, pe de altă parte, folosește soluții dezinfectante sau efervescente care dizolvă și elimină microorganismele aderente. Combinarea celor două metode oferă o igienă orală optimă și previne dezvoltarea stomatitei candidozice.

Îndepărtarea protezelor pe timpul nopții: Este esențial ca protezele să fie îndepărtate înainte de culcare pentru a permite mucoasei orale să se odihnească și să se regenereze. Această practică reduce riscul de iritație și infecție, deoarece lasă țesuturile să respire și previne acumularea de umiditate, un mediu propice pentru creșterea fungilor.

Corectarea defectelor protezei și a protezelor prost ajustate

Realinierea sau înlocuirea protezei: Protezele care nu se potrivesc corect pot cauza disconfort și pot contribui la apariția stomatitei candidozice. Realinierea protezei este un proces prin care se ajustează baza acesteia pentru a se potrivi mai bine cu mucoasa orală. În cazurile în care proteza este prea deteriorată sau veche, înlocuirea acesteia poate fi cea mai bună opțiune pentru o ajustare corectă și pentru a preveni problemele orale.

Condiționarea țesuturilor și folosirea căptușelilor moi temporare: Căptușelile moi temporare pot fi folosite pentru a reduce disconfortul cauzat de protezele dure sau prost ajustate. Acestea oferă o suprafață mai moale care se mulează pe contururile mucoasei, distribuind presiunea în mod egal și protejând țesuturile de iritații suplimentare. Condiționarea țesuturilor este un pas important în pregătirea mucoasei pentru o proteză nouă sau realiniată, contribuind la sănătatea și confortul oral pe termen lung.

Terapia antifungică

Agenți antifungici topici: Tratamentul de primă linie pentru stomatita candidozică include utilizarea de agenți antifungici topici, cum ar fi nistatina sau miconazolul, care se aplică direct pe mucoasa afectată sau pe proteza dentară. Aceste medicamente ajută la reducerea creșterii fungilor și la ameliorarea simptomelor. Este important ca pacienții să urmeze instrucțiunile medicului cu privire la modul de aplicare și durata tratamentului pentru eficacitatea acestuia.

Medicații antifungice sistemice pentru cazurile rezistente: În situațiile în care infecția nu răspunde la tratamentul topic sau este mai severă, pot fi necesare medicamente antifungice sistemice. Acestea sunt administrate oral și pot include fluconazol sau itraconazol. Tratamentul sistemic necesită monitorizare medicală atentă pentru a preveni posibilele efecte secundare și pentru ca infecția să fie complet eliminată.

Durata și urmărirea tratamentului antifungic: Durata tratamentului antifungic variază în funcție de severitatea infecției și de răspunsul pacientului la medicamente. Este esențial ca pacienții să completeze întregul curs al tratamentului, chiar dacă simptomele se îmbunătățesc, pentru a preveni recidiva. Urmărirea regulată de către medicul dentist sau medicul specialist este importantă pentru a evalua eficacitatea tratamentului și pentru a face ajustările necesare.

Terapii adjuvante și măsuri preventive

Instrucțiuni de igienă orală și educația pacientului: Educația pacientului cu privire la igiena orală adecvată este un pilon fundamental în prevenirea stomatitei candidozice. Pacienții trebuie să înțeleagă importanța curățării protezei, a igienei orale zilnice și a vizitelor regulate la medicul dentist. Instruirea pacienților despre tehnici corecte de periaj, utilizarea aței dentare și a soluțiilor de curățare a protezei poate reduce semnificativ riscul de infecții fungice și poate îmbunătăți sănătatea orală generală.

Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc cunoscuți pentru dezvoltarea stomatitei candidozice. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți semnificativ sănătatea orală și poate reduce inflamația mucoasei. De asemenea, reducerea consumului de alcool contribuie la diminuarea iritației orale și la echilibrarea florei microbiene. Pacienții trebuie încurajați și sprijiniți în adoptarea acestor schimbări de stil de viață pentru a preveni recurența stomatitei.

Consiliere nutrițională și modificări dietetice: O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, joacă un rol important în menținerea sănătății orale. Deficiențele nutriționale pot contribui la vulnerabilitatea mucoasei orale și la apariția stomatitei candidozice. Consilierea nutrițională poate ajuta pacienții să înțeleagă importanța unei alimentații adecvate și să implementeze modificări dietetice care să sprijine sănătatea orală.

Managementul condițiilor sistemice subiacente: Multe afecțiuni sistemice, cum ar fi diabetul zaharat și imunosupresia, pot influența apariția și evoluția stomatitei candidozice. Managementul eficient al acestor condiții prin monitorizare medicală regulată și tratament adecvat poate reduce riscul de stomatită și poate îmbunătăți prognosticul pe termen lung.

Întrebări frecvente

Poate stomatita asociată protezelor să fie vindecată complet?

Stomatita candidozică poate fi adesea gestionată eficient și simptomele pot fi ameliorate, dar recidivele sunt posibile dacă nu se menține o igienă orală corespunzătoare și dacă nu se adresează factorii predispozanți.

Este stomatita asociată protezelor contagioasă?

Stomatita candidozică nu este considerată contagioasă, deoarece Candida albicans este prezentă în mod normal în flora orală a multor persoane, fără a cauza simptome.

Cât de des ar trebui înlocuite protezele pentru a preveni stomatita asociată protezelor?

Protezele dentare ar trebui înlocuite sau realiniate la fiecare 5-7 ani pentru o ajustare corectă și pentru a preveni acumularea de plăci bacteriene și dezvoltarea stomatitei.

Este necesar să văd un dentist pentru tratamentul stomatitei asociată protezelor?

Da, este important să consultați un dentist pentru diagnosticarea corectă și pentru a primi tratamentul adecvat pentru stomatita asociată protezelor.

Cât timp durează pentru ca stomatita candidozică să se vindece cu tratament?

Durata tratamentului poate varia, dar multe cazuri de stomatită candidozică încep să se îmbunătățească în câteva zile de la inițierea tratamentului antifungic.

Există remedii casnice pentru gestionarea stomatitei candidozice?

Remediile casnice, cum ar fi clătirile cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu, pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar nu înlocuiesc nevoia de tratament medical și igienă orală adecvată.

Este posibil să prevenim recurența stomatitei candidozice?

Prevenirea recurenței stomatitei candidozice implică menținerea unei igiene orale riguroase, purtarea corectă a protezelor și consultări regulate la dentist.

Concluzie

Stomatita candidozică este o afecțiune comună, dar gestionabilă, care necesită o abordare atentă a igienei orale și a tratamentului. Prin menținerea unei igiene orale adecvate, consultări regulate la dentist și utilizarea tratamentelor antifungice când este necesar, pacienții pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și pot preveni recurența afecțiunii. Este esențială colaborarea strânsă între pacienți și medici pentru a avea parte de cele mai bune rezultate în managementul stomatitei candidozice.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Salerno, C., Pascale, M., Contaldo, M., Esposito, V., Busciolano, M., Milillo, L., ... & Serpico, R. (2011). Candida-associated denture stomatitis.

https://core.ac.uk/download/pdf/84751545.pdf

Ramage, G., Tomsett, K., Wickes, B. L., López-Ribot, J. L., & Redding, S. W. (2004). Denture stomatitis: a role for Candida biofilms.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1079210404002872

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.