Strungareata reprezinta distanta dintre incisivii centrali care este mai mare de 2 mm si care poate fi considerata o caracteristica ce ofera un farmec aparte persoanei care o are, insa cei care se simt complexati de prezenta acesteia, pot apela la fatete dentare, strungareata fiind astfel mascata.
In domeniul stomatologiei, strungareata sau diastema este considerata a fi o anomalie dento-maxilara, care apare fie ca urmare a lipsei unui dinte de pe arcada dentara, fie din cauza unei pozitii incorecte a acestora.
Cum poate fi corectata, cu fatete dentare, strungareata?
Procedura de corectare, prin intermediul unor fatete dentare, strungareata este una relativ simpla, care consta de fapt, in realizarea tratamentul stomatologic de infrumusetare a danturii cu ajutorul unor lucrari protetice estetice.
Aceasta metoda este o alternativa la aparatele ortodontice, prin intermediul careia se poate schimba si culoarea dintilor, astfel incat sa se obtina un zambet frumos si stralucitor. Dupa o consultatie initiala, medicul stomatolog stabileste planul de tratament si alege, impreuna cu pacientul, tipul de fatete care se potrivesc cel mai bine fizionomiei acestuia.
Corectarea sau mascarea strungaretei prin intermediul fatetelor dentare este posibila, mai ales, in cazul in care dimensiunea acesteia este una mica si numai in cazul pacientilor adulti. Pentru a putea acoperi spatiul dintre dinti, este necesar ca aceasta lucrare protetica sa fie putin mai mare decat dintele natural.
Ce alte beneficii mai ofera corectarea cu fatete dentare la strungareata?
Fatetele dentare sunt o alegere potrivita pentru pacientii care au o dantura sanatoasa, dar al carei aspect estetic este unul neplacut, motiv pentru care se pot folosi fatete dentare la strungareata, pentru a o corecta.
In plus, pacientii care aleg aceasta varianta pentru corectare strungaretei se pot bucura si de alte beneficii pe care le ofera lucrarile protetice estetice. Printre acestea se regasesc si:
– prin intermediul fatetelor dentare se poate schimba atat culoarea si forma, cat si lungimea sau marimea dintilor;
– dantura alba, obtinuta cu fatete dentare, nu va fi predispusa la colorare, mai ales daca acestea sunt realizate din materiale de calitate, precum ceramica sau zirconiu;
– corectarea si infrumusetarea danturii se obtin rapid, deoarece tratamentul cu lucrari protetice estetice este unul care se realizeaza intr-un timp scurt;
– fatetele dentare sunt foarte rezistente, durata de viata a acestora fiind cuprinsa intre 7 si 15 ani;
– este o procedura minim invaziva si nedureroasa, care nu are nevoie de o ingrijire speciala.
Cum se aleg fatete dentare pentru strungareata?
Tratamentul de corectare cu fatete dentare la strungareata este recomandat, de obicei, de medicul stomatolog, in functie de starea de sanatate a danturii si de istoricul medical al pacientului. Aceste aspecte trebuie luate in considerare deoarece exista situatii in care acest tip de lucrari protetice sunt chiar contraindicate. Astfel ca cei care sufera de bruxism, au o ocluzie dentara incorecta, leziuni coronare extinse sau abraziune dentara accentuata, nu pot urma tratamentul cu fatete dentare.
In concluzie, pacientii care se confrunta cu diastema, dar isi doresc un zambet perfect pot apela la fatete dentare, strungareata fiind astfel acoperita si corectata.