Mulți oameni care poartă aparat dentar pentru a-și corecta dinții sau maxilarele îl obțin de obicei în timpul adolescenței, dar tot mai mulți adulți poartă și ei aparat dentar. O varietate de opțiuni ortodontice există astăzi pentru persoanele care doresc să-și pună aparat dentar. De la aparatul ortodontic metalic tradițional până la aliniatoarele Invisalign, poate fi o provocare decizia de alegere a tratamentului ortodontic, însă medicul ortodont poate lucra cu pacientul pentru a explica beneficiile fiecărui tip de aparat dentar disponibil.
Aparat dentar metalic
Aparatul dentar metalic este un tratament ortodontic care poate ajuta la alinierea dinților strâmbi sau prea înghesuiți, având un rol important în îmbunătățirea sănătății orale. Acesta este un tip de aparat fix, care lucrează în mod specific cu mușcătura și îndreptarea dinților. Acesta va cimenta sau va lipi suporturile metalice direct pe dinți. O sârmă flexibilă se potrivește prin spațiile din brackeți pentru a conecta și a ține aparatul dentar împreună. Ortodontul va folosi apoi benzi mici, cunoscute sub numele de ligaturi, pentru a menține firul în poziție și aparatul dentar aplică presiune asupra dinților pentru a-i mișca și realinia. Un ortodont poate, de asemenea, să strângă firul pentru a mișca dinții și maxilarul în timpul consultațiilor dentare. De asemenea, acesta poate cimenta sau lipi un inel metalic, cunoscut sub numele de bandă, pe unul dintre dinții din spate pentru a asigura ancorarea și rezistența aparatului dentar. O persoană poate purta și benzi elastice între maxilarul superior și cel inferior pentru a asigura realinierea și mișcarea individuală a dinților în timpul tratamentului. Controalele cu un ortodont se fac de obicei la fiecare 6-8 săptămâni în timpul tratamentului cu aparat dentar pentru a asigura o aliniere corectă.
Prețul pentru aparatul dentar metalic
Pentru mulți pacienți (sau părinți, în cazul pacienților care sunt copii), cerințele financiare pentru aparatul dentar reprezintă o preocupare majoră. Cu siguranță nu ajută procesul de luare a deciziei atunci când părinții încep să se întâlnească cu ortodonți și descoperă că fiecare dintre ei oferă un preț diferit. La fel ca majoritatea tratamentelor dentare și a altor proceduri medicale, aparatul dentar este diferit pentru fiecare pacient, la fel și taxele asociate cu acesta. Unul dintre cei mai importanți indicatori ai costurilor ortodonției este cât de sever va fi tratamentul. Prețul unui aparat dentar metalic în România variază între 2500-3500 ron pe arcadă.
Aparat dentar ceramic
Acest tip de aparat dentar este o alegere populară, deoarece este mai puțin vizibil decât cel metalic, dar are unele dezavantaje, motiv pentru care unii oameni pot alege o combinație de aparat dentar ceramic și metalic. Acestea sunt fabricate din oxid de aluminiu, iar duritatea materialului pentru aparatele dentare ceramice este ridicată, urmând duritatea diamantelor. Bracketurile ceramice pot fi transparente sau de culoarea dinților. Acestea vin în diferite nuanțe de alb deschis care pot fi personalizate pentru a se potrivi cu dinții pacientului. Arcurile care conectează bracketurile sunt, de asemenea, disponibile în nuanțe mai puțin evidente, cum ar fi albul. Aparatele dentare metalice pot interfera cu scanările prin rezonanță magnetică (RMN) din zonele capului și gâtului și trebuie îndepărtate înainte de testare. Aparatele dentare din ceramică sunt sigure pentru RMN și nu trebuie îndepărtate. Unele studii au arătat că aparatele dentare ceramice se pot păta ușor atunci când sunt îmbibate în soluții precum vin roșu, cafea și cola.
Prețuri pentru aparatele dentare ceramice
Toate materialele folosite la aparatul dentar costă bani, de la metal până la benzile de cauciuc. Cu cât sunt mai multe echipamente necesare pentru a obține rezultatul final, cu atât mai mare va fi investiția financiară. Dacă afecțiunea pacientului este deosebit de unică sau severă, este posibil să aibă nevoie de un ortodont mai specializat, cu experiență în tratarea afecțiunii specifice. La fel ca în cazul oricărei specialități medicale, cu cât un medic este mai specializat, cu atât serviciile sale vor costa mai mult. Prețurile pot varia între 2400 și 3400 pe arcadă, dar prețul final este stabilit de un ortodont care va evalua costurile în funcție de nevoile personale ale fiecărui pacient.
Aparat dentar lingual
Singurul mod de a ști cu siguranță dacă aparatul dentar lingual este potrivit pentru o persoană este să se consulte cu ortodontul. În general, aparatul dentar lingual poate corecta aceleași tipuri de probleme de aliniere ca și cel convențional (bucal), dar aparatul dentar lingual nu este potrivit pentru toată lumea. Pacienții cu supra mușcături foarte adânci, de exemplu, ar putea întâmpina unele probleme legate de brackets care se desprind mai frecvent. Aparatele dentare linguale sunt practic invizibile și foarte eficiente în corectarea majorității problemelor de mușcătură. Fiecare pacient are un aparat dentar lingual personalizat, care este adaptat la nevoile specifice. Există câteva dezavantaje ale aparatului dentar lingual, unul dintre cele mai evidente este că ar putea fi mai scump decât alte tipuri de aparate dentare. Acestea pot provoca un disconfort considerabil, mai ales la început, iar perioada de tratament poate dura mai mult decât cu aparatele dentare convenționale. La prima programare, ortodontul va examina dinții și va discuta care sunt opțiunile de tratament care au cele mai mari șanse să funcționeze bine pentru pacient.
Prețul pentru aparatul dentar lingual
Ortodontul va discuta cu pacientul costurile și planurile de plată. Acestea pot fi mai mari în cazul aparatului dentar lingual, în parte pentru că procesul de aplicare a acestuia este delicat și necesită ceva mai mult timp decât cel al aparatului dentar convențional. Aparatele ortodontice linguale pot fi, de asemenea, personalizate pentru fiecare pacient în parte, ceea ce poate crește costurile. Firele de la aparatele ortodontice convenționale sunt îndoite într-o formă uniformă de potcoavă, dar unele mărci de aparate ortodontice linguale pot fi îndoite robotic pentru a se potrivi cu contururile gurii unui anumit pacient. Această potrivire personalizată ar putea scurta durata tratamentului, dar are un preț de aproximativ 12000 de lei pentru două arcade.
Aparate Invisalign
În comparație cu aparatele metalice tradiționale, Invisalign este un tip de aparat ce oferă o experiență de tratament ortodontic mai confortabilă și mai discretă, folosind o serie personalizată de tăvi de aliniere transparente și detașabile pentru a îmbunătăți poziția dinților și a maxilarului unei persoane, treptat și în siguranță. Alineatoarele sunt fabricate dintr-un termoplastic durabil numit SmartTrack, care nu conține gluten, latex și BPA (compusul chimic Bisfenol A) și este considerat sigur pentru persoanele cu alergii, precum și pentru persoanele însărcinate. Timpul necesar pentru planul de tratament al unui pacient depinde în mare măsură de starea inițială a alinierii dinților și de cât de bine aderă la liniile directoare ale tratamentului. Un plan de tratament durează de obicei între 6 și 12 luni, dar pot dura mai mult. Atunci când se folosesc corect aliniatoarele și se participă la programări regulate de progres, conform recomandărilor medicului dentist care oferă tratamentul, dinții sunt aliniați într-un mod care este atât estetic, cât și sigur pentru sănătatea orală generală a unei persoane. În timpul acestei consultații, medicul stomatolog va informa pacientul, de asemenea, dacă planul de tratament ar trebui să includă atașarea unor „butoane” transparente în fața anumitor dinți pentru a ajuta la ancorarea și pivotarea aliniatoarelor în timp pentru a obține rezultate optime. În funcție de profesionistul care asigură tratamentul, Invisalign poate ajuta la corectarea:
- Dinților strâmbi
- Dinților suprapuși
- Înghesuielii
- Spațiilor între dinți
- Maxilarelor nealiniate și prost poziționate
Prețul pentru aparatele Invisalign
Prețul unui plan de tratament Invisalign depinde, în cele din urmă, de medicul care oferă oferta de preț pentru serviciul său, precum și de cât de minim sau de agresiv trebuie să fie planul de tratament sugerat. Prețurile pentru acest tip de aparat ar putea porni de la 10000 RON pe arcadă, în funcție de nevoile personale ale pacientului.
Îngrijirea aparatului dentar
Dacă pacientul și medicul dentist decid că aparatul dentar metalic este alegerea potrivită pentru nevoile sale ortodontice, trebuie să țină cont de câteva lucruri:
- Evitarea alimentelor care nu sunt prietenoase cu aparatul dentar. Evitarea alimentelor masticabile, cum ar fi caramelul sau alte bomboane moi, precum și alimentele foarte tari sau crocante care ar putea să deterioreze aparatul dentar. Anumite fructe și legume se pot bloca în aparatul dentar și trebuie tăiate în bucăți mici. Medicul va da probabil o listă de alimente de evitat pentru a păstra aparatul dentar în formă bună și pentru a reduce riscul de carii.
- Periajul și folosirea aței dentare în mod adecvat. Îngrijirea corespunzătoare a dinților este întotdeauna importantă, dar este deosebit de necesară mai ales atunci când o persoană poartă aparat dentar. Periajul și folosirea aței dentare în mod regulat vor menține aparatul în stare bună și vor ajuta pacientul să evite colorarea dinților. Dentistul poate recomanda folosirea unei perii speciale concepută pentru a intra în crăpăturile și diferitele suprafețe din aparatele dentare metalice.
- Respectarea programărilor de control. Vizitele regulate la medicul dentist și ortodont permit efectuarea oricăror ajustări ale aparatului dentar și oferă posibilitatea de adresare orice întrebări sau preocupări.
Aparatul dentar va fi purtat pentru o perioadă destul de lungă, așa că este important să se urmeze instrucțiunile ortodontului și să fie îngrijit într-un mod corespunzător.
Întrebări frecvente
- Ce este aparatul dentar?
Aparatul dentar este folosit de un ortodont pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți aspectul zâmbetului. Există mai multe tipuri de aparate dentare din care puteți alege, printre care:
– Aparat dentar ceramic
– Aparat dentar metalic
– Aparat dentar invizibil
– Aparat dentar lingual - Cât timp trebuie purtat aparatul dentar?
Perioada de timp petrecută cu aparatul dentar va varia, în funcție de fiecare pacient în parte, deoarece fiecare caz răspunde diferit la un tratament. Durata tratamentului poate dura între 6 și 30 de luni, dar majoritatea tratamentelor standard durează aproximativ 18 luni. - Aparatul dentar doare?
Aparatul dentar nu doare adesea, deși este posibil să se simtă un mic disconfort timp de câteva zile, pe măsură ce dinții, gingiile, obrajii și gura se obișnuiesc cu el. - Trebuie spălați dinții mai des în timpul purtării unui aparat dentar?
Cu aparat dentar, trebuie să vă spălați pe dinți de cel puțin trei ori pe zi pentru a vă menține dinții, gingiile și gura sănătoase și curate. Periajul regulat va ajuta la îndepărtarea oricărui aliment care ar putea fi prins în aparatul dentar. De asemenea, ar trebui să folosiți zilnic ața dentară pentru a ajunge acolo unde periuța nu poate ajunge. - Aparatul dentar va interfera cu activitățile școlare, cum ar fi sportul sau cântatul la un instrument?
Cântatul la un instrument sau activitatea la un sport de contact poate necesita unele ajustări atunci când vă puneți pentru prima dată aparatul dentar, dar purtarea sa nu vă va împiedica să participați la niciuna dintre activitățile școlare. Dacă practicați un sport de contact, se recomandă să purtați o gutieră pentru a proteja aparatul dentar. - Invisalign funcționează la fel de bine ca aparatul dentar? Durează mai mult?
Invisalign funcționează la fel de bine ca aparatul dentar atunci când pacienții îl poartă cel puțin 20-22 de ore pe zi. Tratamentul va dura mai mult dacă nu o faceți. Există unele circumstanțe în care aparatul dentar funcționează mai bine decât Invisalign. Consultați un ortodont pentru a afla care este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră. - Este necesară purtarea unei gutiere după scoaterea aparatului dentar?
Da! În caz contrar, dinții dumneavoastră se pot deplasa înapoi. Trebuie să purtați o gutieră atâta timp cât doriți să aveți dinți drepți. - Ce poate lungi perioada de tratament cu aparatul dentar?
Dacă rupeți în mod constant aparatul dentar sau dacă nu purtați elasticele așa cum v-a fost prescris, tratamentul va dura mai mult. În plus, ratarea programărilor sau reprogramarea continuă a programărilor, în special în ultimul moment, poate prelungi tratamentul. - Care sunt metodele de întreținere a aparatului dentar sau a unei gutiere?
– Amintiți-vă întotdeauna să vă spălați pe dinți după fiecare masă și să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi.
– Asigurați-vă că folosiți o pastă de dinți care conține fluor și întrebați medicul dentist dacă aveți nevoie de o apă de gură cu fluor. Acest lucru va ajuta la prevenirea cariilor.
– Dacă vă scoateți aparatul dentar pentru a mânca, asigurați-vă că vă spălați pe dinți și folosiți ața dentară și nu uitați să păstrați aparatul dentar în siguranță în recipientul său, astfel încât să nu se piardă sau să se rupă.
– Păstrați gutiera curată și periați-o ușor cu o periuță și pastă de dinți. Nu vă puneți gutiera în apă clocotită sau în mașina de spălat vase.
– În timpul tratamentului, încercați să evitați alimentele cu mult zahăr, care cresc numărul de bacterii care se dezvoltă în gură și pot provoca mai multă placă și potențiale carii.
– Evitați alimentele lipicioase și masticabile (caramel, gumă de mestecat, ursuleți gumați), alimentele tari (bomboane tari, nuci, cuburi de gheață) sau orice alimente care ar putea eventual să se blocheze în aparatul dentar (știuleți de porumb, covrigi, caramele, etc.).
– Nu uitați să vă programați controalele de rutină la medicul dentist. - Care este cea mai dureroasă etapă a aparatului dentar?
Când se separă dinți. Aceasta este etapa de pregătire înainte de atașarea aparatului dentar. Scopul separării interdentare este de a ajuta la crearea de spațiu între dinți pentru a ajuta dinții să se miște atunci când se pune aparatul dentar. După separare, vă veți simți un pic inflamat și inconfortabil atunci când mestecați.
Concluzie
Aparatul dentar este o opțiune de tratament ortodontic care poate ajuta la alinierea dinților înghesuiți sau strâmbi. O persoană cu aparat dentar ar trebui să se asigure că se spală în mod regulat și că își curăță suporturile, firele și fiecare dinte în parte. Periajul regulat poate ajuta la prevenirea bolilor orale, cum ar fi gingivita și placa bacteriană. Persoanele ar trebui, de asemenea, să își monitorizeze dieta pentru a preveni acumularea de placă și deteriorarea aparatului dentar. Alegerea tipului de aparat dentar pentru care o persoană va fi potrivită va depinde de mai mulți factori, inclusiv de nivelul de malocluzie și de costuri. Pacienții ar trebui să discute acest lucru cu ortodontul lor, care îi va sfătui cu privire la cea mai bună opțiune.