Meniu

Tipuri de implanturi dentare: ce merita sa stii

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Implanturile dentare reprezintă o soluție avansată și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă, oferind beneficii estetice și funcționale semnificative. Există mai multe tipuri de implanturi dentare, adaptate nevoilor specifice ale fiecărui pacient.

Cele mai comune sunt implanturile endostale, care se inserează direct în osul mandibular, și implanturile subperiostale, potrivite pentru persoanele cu o masă osoasă insuficientă. Tehnologia modernă permite realizarea acestor proceduri cu o rată mare de succes, îmbunătățind calitatea vieții pacienților și restabilind funcționalitatea masticatorie. Alegerea tipului de implant dentar depinde de evaluarea amănunțită a medicului dentist și de condițiile specifice ale fiecărui caz.

Implanturi endostale

Implanturile endostale sunt cea mai răspândită formă de implant dentar, reprezentând o soluție eficientă și durabilă pentru pacienții care necesită înlocuirea unuia sau mai multor dinți.

Descriere și amplasare

Forma șurubului: Implanturile endostale sunt adesea descrise ca având forma unui șurub și sunt realizate din titan, un material biocompatibil care se integrează bine cu osul mandibular sau maxilar. Designul lor specific permite o fixare sigură și stabilă în os, iar forma șurubului contribuie la o mai bună osseointegrare. Această caracteristică a implanturilor endostale le face o opțiune preferată pentru mulți medici dentiști și pacienți, datorită ratei înalte de succes și a rezultatelor predictibile pe termen lung.

Plasate direct în osul mandibular: Procedura de inserare a implanturilor endostale implică plasarea directă a acestora în osul mandibular sau maxilar, în locul dinților lipsă. Această metodă necesită o pregătire atentă a situsului implantar și o tehnică chirurgicală precisă pentru a minimiza riscurile și pentru a asigura o integrare optimă a implantului cu osul. Avantajul acestei abordări este că implanturile endostale oferă o fundație solidă pentru coroanele și protezele dentare, restabilind funcția masticatorie și estetica zâmbetului pacientului.

Procesul de osteointegrare

Osteointegrarea este un proces esențial în succesul implanturilor dentare, reprezentând faza în care implantul se uneste ferm cu osul mandibular sau maxilar. Acest proces biologic presupune creșterea țesutului osos în jurul implantului, stabilizându-l și asigurând o bază solidă pentru coroana sau proteza dentară. Osseointegrarea poate dura câteva luni, timp în care pacientul trebuie să urmeze indicațiile medicului pentru a evita suprasolicitarea zonei și pentru a favoriza vindecarea. O osseointegrare reușită este fundamentală pentru durabilitatea pe termen lung a implantului și pentru restabilirea funcționalității complete a danturii.

Avantajele implanturilor endostale

Cele mai frecvent utilizate: Implanturile endostale sunt preferate de majoritatea medicilor dentiști datorită fiabilității și istoricului lor îndelungat de succes. Acestea sunt considerate standardul de aur în implantologia dentară și sunt alese pentru majoritatea cazurilor de înlocuire a dinților lipsă. Fiind prima opțiune în multe clinici dentare, implanturile endostale au beneficiat de numeroase studii și cercetări, ceea ce a dus la perfecționarea tehnicilor de inserare și la îmbunătățirea materialelor utilizate, asigurând astfel rezultate predictibile și satisfăcătoare pentru pacienți.

Rate de succes ridicate: Unul dintre principalele avantaje ale implanturilor endostale este rata lor înaltă de succes, care depășește adesea 95%. Acest tip de implant este bine tolerat de organism și prezintă un risc scăzut de respingere sau de complicații postoperatorii. Succesul pe termen lung al implanturilor endostale este susținut de osseointegrarea eficientă și de capacitatea acestora de a rezista forțelor masticatorii, contribuind astfel la o experiență pozitivă și la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții pacienților.

Implanturi subperiostale

Implanturile subperiostale reprezintă o alternativă pentru pacienții care nu pot beneficia de implanturi endostale, oferind o soluție eficientă pentru cazurile complexe.

Descriere și amplasare

Cadru metalic: Cadru metalic al implanturilor subperiostale este conceput pentru a se așeza pe suprafața osului mandibular sau maxilar, sub țesutul gingival. Acesta este realizat dintr-un aliaj biocompatibil și servește drept suport pentru bonturile protetice și coroanele dentare. Structura sa unică permite adaptarea la contururile osului, chiar și în cazul în care masa osoasă este insuficientă pentru implanturile endostale, oferind astfel o opțiune valoroasă pentru pacienții cu nevoi speciale de restaurare dentară.

Plasate sub țesutul gingival, deasupra osului mandibular: Implanturile subperiostale sunt inserate printr-o procedură chirurgicală minim invazivă, care nu necesită inserarea în osul mandibular sau maxilar. Acestea sunt poziționate direct sub gingie, oferind o metodă de ancorare sigură și confortabilă pentru pacienți. Avantajul acestei tehnici este că permite pacienților cu o masă osoasă redusă să beneficieze de avantajele implanturilor dentare, fără a necesita proceduri suplimentare de augmentare osoasă.

Indicații pentru implanturile subperiostale

Masă osoasă insuficientă: Implanturile subperiostale sunt adesea recomandate pacienților care nu dispun de suficient os mandibular sau maxilar pentru a susține implanturile endostale. Această situație poate fi rezultatul resorbției osoase avansate sau a altor condiții care afectează densitatea și volumul osului. Prin utilizarea implanturilor subperiostale, pacienții pot evita procedurile complexe de augmentare osoasă și pot obține o restaurare dentară stabilă și funcțională.

Alternativă la procedurile de augmentare osoasă: Pentru pacienții care doresc să evite procedurile de augmentare osoasă sau pentru cei care nu sunt candidați ideali pentru aceste proceduri, implanturile subperiostale oferă o soluție viabilă. Acestea permit fixarea coroanelor și punților dentare fără a necesita intervenții chirurgicale suplimentare pentru creșterea masei osoase, simplificând astfel procesul de restaurare dentară și scurtând durata de recuperare a pacientului.

Dezavantajele implanturilor subperiostale

Mai puțin utilizate: Implanturile subperiostale nu sunt la fel de răspândite ca implanturile endostale, în principal din cauza evoluției tehnologice care a favorizat dezvoltarea și perfecționarea ultimelor. Deși sunt o opțiune valabilă pentru cazurile specifice, acestea sunt adesea considerate o soluție secundară, utilizată în situații în care pacienții nu pot beneficia de implanturi endostale din cauza insuficienței osoase. Această preferință redusă se datorează și complexității procedurii chirurgicale, precum și necesității unei planificări atente pentru a se potrivi cu anatomia unică a fiecărui pacient.

Rate de succes mai scăzute comparativ cu implanturile endostale: În comparație cu implanturile endostale, cele subperiostale pot avea rate de succes mai scăzute. Acest lucru se poate datora faptului că nu sunt ancorate direct în os, ci se sprijină pe acesta, ceea ce poate influența negativ stabilitatea pe termen lung. De asemenea, riscul de complicații postoperatorii sau de respingere a implantului poate fi ușor crescut, necesitând o monitorizare atentă și o îngrijire postoperatorie riguroasă pentru a maximiza șansele de reușită a tratamentului.

Implanturi zigomatice

Implanturile zigomatice sunt o soluție avansată pentru pacienții cu pierderi osoase semnificative în maxilarul superior, oferind o alternativă la procedurile tradiționale de augmentare osoasă.

Descriere și amplasare

Implanturi mai lungi: Implanturile zigomatice sunt semnificativ mai lungi decât cele endostale sau subperiostale, fiind special concepute pentru a se ancora în osul zigomatic, sau pomete. Datorită lungimii lor, aceste implanturi pot oferi suport pentru coroane sau proteze dentare chiar și în cazurile în care osul maxilarului superior este insuficient sau extrem de resorbit, eliminând astfel necesitatea procedurilor complexe și invazive de augmentare osoasă.

Ancorate în osul zigomatic (pomete): Procedura de inserare a implanturilor zigomatice este mai complexă și necesită o expertiză chirurgicală avansată, deoarece acestea sunt plasate în osul pometelui, care se află deasupra maxilarului superior. Această abordare permite utilizarea implanturilor chiar și în cazurile severe de pierdere osoasă, oferind pacienților o soluție eficientă pentru restaurarea funcționalității și esteticii zâmbetului lor, fără a aștepta perioade lungi de timp pentru regenerarea osului.

Indicații pentru implanturile zigomatice

Pierdere severă de os în maxilarul superior: Implanturile zigomatice sunt indicate în special pentru pacienții care prezintă o pierdere semnificativă de os în regiunea maxilarului superior, o situație care face dificilă sau chiar imposibilă utilizarea implanturilor dentare tradiționale. Această pierdere osoasă poate fi rezultatul resorbției avansate după extracții dentare multiple, a traumelor sau a anumitor condiții patologice. Implanturile zigomatice oferă o soluție eficientă, permițând fixarea protezelor dentare fără a necesita proceduri complexe de reconstrucție osoasă.

Alternativă la procedurile de augmentare osoasă în maxilar: În cazurile în care augmentarea osoasă tradițională nu este posibilă sau pacientul dorește să evite astfel de proceduri invazive, implanturile zigomatice reprezintă o alternativă viabilă. Acestea permit ancorarea implanturilor în osul zigomatic, care de obicei rămâne intact chiar și în condiții de resorbție severă a osului maxilarului, eliminând astfel necesitatea augmentării osoase în această regiune.

Avantaje ale implanturilor zigomatice

Evită necesitatea augmentării osoase extinse: Unul dintre principalele avantaje ale implanturilor zigomatice este că ele elimină necesitatea procedurilor de augmentare osoasă extinse, care pot fi costisitoare și pot implica perioade lungi de vindecare. Prin utilizarea osului zigomatic ca punct de ancorare, implanturile zigomatice oferă o soluție rapidă și eficientă pentru pacienții care altfel ar avea nevoie de intervenții chirurgicale complexe pentru reconstrucția osului maxilarului.

Durată de tratament mai scurtă: Comparativ cu alte proceduri de implant dentar care necesită augmentare osoasă și perioade de așteptare pentru integrarea implantului, implanturile zigomatice pot reduce semnificativ durata totală a tratamentului. Aceasta înseamnă că pacienții pot beneficia de dinți funcționali și estetici într-un timp mult mai scurt, ceea ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea disconfortului asociat cu lipsa dinților.

Dezavantajele implanturilor zigomatice

Procedură chirurgicală complexă: Implanturile zigomatice necesită o intervenție chirurgicală mai complexă decât alte tipuri de implanturi, datorită plasării lor în osul zigomatic. Aceasta implică o planificare atentă și o tehnică chirurgicală precisă, precum și o înțelegere aprofundată a anatomiei faciale. Deși oferă soluții pentru cazuri dificile, complexitatea procedurii poate fi un factor descurajant pentru unii pacienți și necesită un chirurg cu experiență specializată în acest tip de implant.

Risc mai mare de complicații: Datorită naturii lor invazive și a zonei în care sunt plasate, implanturile zigomatice pot avea un risc mai mare de complicații postoperatorii, cum ar fi infecțiile sau leziunile nervoase. Deși aceste riscuri sunt gestionate cu atenție de către profesioniștii din domeniul dentar, pacienții trebuie să fie conștienți de aceste potențiale complicații și să discute pe larg cu medicul lor despre toate aspectele procedurii.

Întrebări frecvente

Cât timp rezistă implanturile dentare?

Implanturile dentare pot dura o viață întreagă cu îngrijire adecvată și controale dentare regulate, deși coroanele pot necesita înlocuire după 10-15 ani din cauza uzurii.

Sunt implanturile dentare dureroase?

Procedura de inserare a implanturilor dentare se realizează sub anestezie locală, astfel încât durerea este minimă. Disconfortul postoperator poate fi gestionat cu medicamente pentru durere prescrise de medicul dentist.

Cât costă diferitele tipuri de implanturi dentare?

Costul implanturilor dentare variază în funcție de tipul de implant, complexitatea cazului și materialele folosite și poate varia de la câteva mii la zeci de mii de lei.

Orice dentist poate plasa implanturi dentare?

Nu, plasarea implanturilor dentare necesită formare specializată și experiență în implantologie, astfel încât este important să alegeți un medic dentist sau un chirurg oral cu competențe în acest domeniu.

Există restricții de vârstă pentru obținerea implanturilor dentare?

Implanturile dentare sunt recomandate în general adulților cu dezvoltare osoasă completă, ceea ce înseamnă că nu sunt recomandate în mod obișnuit copiilor sau adolescenților.

Cum îmi îngrijesc implanturile dentare?

Îngrijirea implanturilor dentare implică periajul zilnic, folosirea aței dentare, evitarea obiceiurilor dăunătoare precum fumatul și vizitele regulate la medicul dentist.

Pot implanturile dentare să fie folosite pentru a înlocui dinții din față?

Da, implanturile dentare pot fi folosite pentru a înlocui dinții din față, oferind o soluție estetică și funcțională de lungă durată.

Care este rata de succes a implanturilor dentare?

Rata de succes a implanturilor dentare este foarte ridicată, ajungând la 95-98% pentru majoritatea pacienților.

Cât timp durează procesul de implant dentar?

Procesul de implant dentar poate varia de la câteva luni la peste un an, în funcție de necesitățile individuale de vindecare și de procedurile suplimentare necesare, cum ar fi augmentarea osoasă.

Există riscuri sau complicații asociate cu implanturile dentare?

Ca orice procedură chirurgicală, implanturile dentare pot prezenta riscuri și complicații, cum ar fi infecții, leziuni nervoase sau eșecul osteointegrării, dar acestea sunt rare când tratamentul este efectuat de un specialist calificat.

Concluzie

Implanturile dentare reprezintă o revoluție în domeniul odontologiei, oferind soluții personalizate și durabile pentru înlocuirea dinților lipsă. Cu o rată înaltă de succes și o varietate de opțiuni disponibile, pacienții pot beneficia de restaurări care imită funcționalitatea și estetica dinților naturali. Alegerea corectă a tipului de implant și a materialelor, împreună cu îngrijirea adecvată și controalele periodice, pot oferi o experiență satisfăcătoare și rezultate de lungă durată.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Esposito, M., Ardebili, Y., & Worthington, H. V. (2014). Interventions for replacing missing teeth: different types of dental implants.

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003815.pub4/full

Gaviria, L., Salcido, J. P., Guda, T., & Ong, J. L. (2014). Current trends in dental implants.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4028797/

Oshida, Y., Tuna, E. B., Aktören, O., & Gençay, K. (2010). Dental implant systems.

https://www.mdpi.com/1422-0067/11/4/1580figureth?id=f1-ijms-11-01580

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.