Meniu

Tipuri de implanturi dentare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Implanturile dentare sunt niște stâlpi mici care sunt atașați de maxilarul pacientului și care înlocuiesc rădăcina unui dinte natural. Aceștia se introduc cu ajutorul unui conector sau pilon. Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan, există însă diferite tipuri și proceduri. Medicul poate ajuta un pacient să aleagă care ar putea fi cel mai potrivit tip de implant pentru el.

Tipuri de implant dentar

Structura implantului dentar: cum funcționează

Corpul unui implant dentar este format din trei piese care au funcții diferite:

  1. Implantul (sau șurubul) servește drept rădăcină artificială a dintelui.
  2. Pivotul este stâlpul de legătură între șurubul implantului și coroană.
  3. Coroana este dintele “fals” care se sprijină pe partea superioară a pilonului, aceasta corespunde formei și aspectului dinților naturali.

Tehnici și materiale pentru implanturi dentare

Există, în esență, trei tipuri diferite de implanturi dentare: endosteale, subperiostale și zigomatice. Există anumite implanturi care pot fi finalizate într-o singură procedură, dar, altele pot necesita mai multe pentru a fi finalizate. 

  • Implanturi subperiostale. Acesta este fixat pe maxilar, mai degrabă decât fuzionat în maxilar, așa cum este cazul implanturilor endosteale. Un implant subperiostal este cel mai des asociat cu implanturile cu o singură etapă, deoarece pilonul este expus. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie de o a doua intervenție chirurgicală pentru a atașa dintele artificial. Implanturile subperiostale sunt utilizate mai ales la persoanele cu maxilare puțin adânci care nu pot susține un dinte artificial, şi este, de obicei, mai puțin invaziv, prezentând mult mai puține riscuri decât cele ale unuia endosteal. Aceste proprietăţi îl fac alegerea perfectă pentru cei care nu doresc să se supună unei proceduri chirurgicale mai invazive.
  • Implanturile endosteale sunt fuzionate în osul maxilarului, în timp ce un implant subperiostal este pur și simplu fixat pe osul maxilarului. Ulterior, implantul endosteal este adesea mult mai sigur și durează mai mult decât un implant subperiostal, însă, procedura poate fi mai invazivă. Implanturile endosteale necesită, de obicei, o procedură de implantare în două etape. Prima intervenție chirurgicală constă în fuzionarea implantului, care este o structură asemănătoare unui șurub în osul maxilarului. După ce acesta a fuzionat cu succes cu osul maxilar, este necesară o a doua procedură pentru a expune pilonul și a atașa dintele artificial. Implanturile endosteale necesită, de obicei, ca pacientul să aibă o stare generală bună de sănătate.
  • Implanturi zigomatice. Acestea sunt cel mai puțin frecvent tip de implant dentar disponibil. Procedura de instalare este una dintre cele mai complicate și ar trebui să se facă doar dacă pacientul nu are suficient os maxilar, deoarece implantul este plasat în pomeții pacientului.
  • Implanturile într-o singură etapă. Această tehnică necesită o singură intervenție chirurgicală. Un implant într-o singură etapă implică, de obicei, plasarea unui implant mai lung și, de obicei, este o opțiune în cazul implanturilor subperiostale mai mult decât în cazul implanturilor endosteale. Acesta implică lăsarea capătului implantului expus, ceea ce înseamnă că pilonul și dintele artificial pot fi plasate fără a fi nevoie de o a doua intervenție chirurgicală pentru a intra în gingie și a expune implantul.
  • Implanturi în două etape. Această tehnică este adesea necesară în cazul implanturilor endosteale, deoarece necesită două intervenții chirurgicale separate pentru a finaliza întreaga procedură. Prima procedură este realizată pentru a fuziona implantul în osul maxilarului. După ce perioada de vindecare este completă, a doua etapă este efectuată pentru a descoperi capătul implantului și pentru a atașa pilonul și dintele artificial. 

Alegerea între diferitele tipuri de implanturi dentare poate fi confuză pentru mulți pacienţi, însă dacă sunt luate în considerare diferite tipuri de implanturi dentare, se poate programa o vizită la dentist pentru a afla mai multe despre fiecare opțiune disponibilă.

Tipuri de restaurări de implanturi dentare

  • Implanturi unice și multiple. Acesta este de obicei plasat direct în osul maxilarului, ceea ce înseamnă că implantul fuzionează treptat cu osul din jurul său, menținând implantul în siguranță. După ce s-a vindecat, dintele de înlocuire, care se potrivește cu restul dinților naturali, poate fi așezat deasupra. De obicei, durează între patru și nouă luni pentru a avea un tratament cu implanturi, în funcție de faptul dacă este nevoie de vreo lucrare de pregătire. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de timp pentru ca implantul să fuzioneze cu osul maxilarului, ceea ce menține implantul fixat la locul său. De asemenea, un pacient poate avea mai multe implanturi, însă dacă are mai mulți de dinți lipsă sau care nu funcționează la rând, i se poate oferi o altă soluție, cum ar fi o punte sau o proteză susținută de implanturi.
  • Punți susținute de implanturi. Acest tip de implantare este uneori recomandat pentru a reface mai mulți dinți lipsă sau care nu sunt amplasați în aceeași zonă. Punți susținute de implanturi sunt o alternativă la implanturile individuale sau la punțile tradiționale. Spre deosebire de altele, punțile tradiționale constau dintr-un dinte sau mai mulți dinți de înlocuire, de obicei cu coroane la fiecare capăt, care sunt ancorate la dinții existenți ai pacientului de-o parte și de alta a golului. În cazul punților tradiționale, este posibil ca dentistul să fie nevoit să taie în dinții sănătoși de-o parte și de alta a dinților lipsă. De asemenea, acestea nu previn pierderea osoasă, ceea ce se întâmplă de obicei atunci când se pierde un dinte. În cazul unei punți susținute de implanturi, acestea sunt mai întâi plasate în osul maxilarului. Odată ce implanturile au fuzionat cu osul, stâlpii pilonilor sunt apoi atașați la implant, iar după o perioadă suplimentară de vindecare, puntea este plasată deasupra implanturilor, ceea ce fixează soluția la locul ei. Durata tratamentului durează de obicei patru sau cinci luni, dar variază de la o persoană la alta. Este posibil să fie necesar un tratament de susținere cum ar fi o grefă osoasă, iar dacă acest lucru este necesar, tratamentul poate dura mai mult, posibil între șase și opt luni.
  • Proteze dentare pe implanturi. Uneori numite proteze dentare pe implant sau proteze clip-in, acestea sunt dinți de înlocuire purtați pe o bază acrilică, fixați pe implanturi dentare. Protezele dentare susținute de implanturi sunt o soluție dacă lipsesc mulți dinți naturali, dar există suficient os pentru a susține implanturile. De obicei, proteza dentară este prevăzută cu o bară care se prinde de implanturile pacientului. Aceasta se poate scoate și introduce pentru curățare, de asemenea, este mai sigură decât o proteză mobilă standard datorită modului în care este prinsă. Acest lucru înseamnă că este mai puțin probabil să se miște în gură și există un risc mai mic ca acestea să cadă atunci când pacientul vorbește sau râde. Durata tratamentului pentru protezele pe implanturi este de obicei între patru și șapte luni, dar variază în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Mai întâi, se vor pune implanturile și apoi va trebui să se aștepte câteva luni pentru ca implantul să se vindece. În acest timp, pacientul va primi o proteză temporară sau poate purta proteza existentă, dacă are deja una în stare bună.
  • Dinți într-o zi. Cunoscută uneori sub numele de zâmbet într-o zi sau implanturi dentare complete, tehnica este adesea utilizată pentru persoanele cu dinți puțini sau fără dinți în general, și presupune înlocuirea acestora cu ajutorul unui set complet de implanturi, de obicei într-o singură zi. Dinții într-o zi sunt adesea numiți și all-on-4 și all-on-6, fiind o alternativă la o proteză dentară pe implanturi, aceasta constă în trei punți dentare individuale atașate la șase sau patru implanturi dentare. În timpul procedurii, un set de patru până la șase implanturi dentare înlocuiește o întreagă arcadă de dinți lipsă. Dinții temporari sunt atașați la implanturi și, de obicei, sunt înlocuiți trei sau patru luni mai târziu cu dinții artificiali permanenți ai pacientului. 
  • Mini implanturi dentare. Acestea sunt implanturi mici de mărimea unei scobitori sau a unui vârf de creion, și sunt mai înguste decât majoritatea implanturilor. Medicul poate recomanda aceste implanturi dacă pacientul are nevoie să stabilizeze o proteză inferioară. Mini-implanturile dentare pot fi plasate prin tehnici mai puțin invazive, și pot fi recomandate dacă există o pierdere osoasă mare și un număr limitat de os maxilar disponibil. De asemenea, medicul poate recomanda miniimplanturile dacă un pacient are protezele dentare slăbite, deoarece acestea le pot stabiliza astfel încât să nu alunece atunci când pacientul mănâncă sau vorbește.

Întrebări frecvente

  1. Ce este un implant dentar?
    Un implant dentar este un mic șurub de titan care înlocuiește rădăcina dintelui natural. Acesta este plasat ușor și precis în maxilarul pacientului de către medicul dentist. Implanturile dentare au nevoie, de obicei, de 10 până la 16 săptămâni pentru a se vindeca, acest lucru presupune ca maxilarul să fuzioneze cu implantul. Odată ce implantul a fuzionat, se poate monta o coroană (dinte fals) sau se poate plasa o punte cu trei dinți falși peste două implanturi. Alternativ, implantul ar putea fi folosit pentru a fixa o proteză dentară mobilă. În unele cazuri, dinții temporari falși pot fi plasați în aceeași zi în care este plasat implantul, adesea denumit zâmbet sau dinți într-o zi.
  2. Cum funcționează implanturile dentare?
    Fiind realizate din titan, implanturile sunt biocompatibile, acest lucru înseamnă că organismul pacientului le acceptă ca fiind ale sale, iar osul se va atașa pe implant, acest proces se numește osteointegrare. De obicei, durează între 10 și 16 săptămâni pentru ca osul să fuzioneze cu implantul și pentru ca gura pacientului să se vindece.
  3. Care sunt cele 3 tipuri de implanturi dentare?
    Există trei tipuri obișnuite de implanturi dentare din care se poate alege: endosteal, subperiostal și zigomatic. Endosteal este cel mai sigur și cel mai comun, urmat de subperiostal, iar apoi zigomatic fiind ultimul și cel mai complex.
  4. Care sunt cele patru tipuri de restaurări cu implanturi dentare?
    Există patru tipuri de restaurări cu implanturi dentare care pot fi folosite pentru a înlocui dinții lipsă. Aceste patru tipuri de restaurări se numesc implanturi pentru un singur dinte, proteze dentare susținute de implanturi, implanturi acrilice pentru întreaga gură și implanturi dentare pentru întreaga arcadă.
  5. Ce este tratamentul cu implanturi dentare All-on-4?
    Tratamentul cu implanturi dentare All-on-4 înlocuiește întreaga dantură superioară și/sau inferioară cu un set de dinți falși conectați, plasați pe doar patru șuruburi de implant dentar.
  6. Care sunt implanturile dentare cu cel mai natural aspect?
    Implanturile dentare din zirconiu au structuri similare cu cele ale implanturilor dentare din titan, dar aceste implanturi ceramice au o estetică mai naturală, deoarece sunt de culoarea dinților, de la stâlp până la coroană.

Concluzie

Atunci când un pacient are dinți lipsă, sparți sau deteriorați, acest lucru poate afecta foarte mult încrederea în sine, de asemenea, se expune la riscul unor efecte secundare neplăcute pentru dinții rămași și pentru sănătatea generală. Implanturile dentare pot reda zâmbetul, încrederea și pot menține sănătatea orală în condiții optime. Fără un set complet de dinți, o persoană riscă să-și piardă forma feței și tonusul muscular. Aceasta poate afecta vorbirea, capacitatea de a mesteca și, de asemenea, poate face ca dinții rămași să devină nealiniați. Dacă o persoană pierde dinții din cauza unei boli gingivale sau a unei stări de sănătate precare, ar trebui să contacteze imediat medicul dentist pentru a trata situația și a remedia problema de la sursă, de asemenea, dinții pierduți din cauza unui traumatism ar trebui să fie tratați imediat.