Meniu

Fatete dentare tipuri

Actualizat pe:

Pacientii care isi doresc sa obtina un zambet mai alb si mai frumos, intr-un timp scurt, au posibilitatea de a alege din mai multe tipuri de fatete dentare, acestea fiind una dintre cele mai moderne si eficiente astfel de solutii.

Ceea ce trebuie sa cunoasca oamenii care au acest plan este faptul ca fatetele dentare sunt de mai multe tipuri, deoarece se impart in doua categorii principale: in functie de materialul din care sunt realizate si in functie de modul in care acestea sunt aplicate/ cimentate.

Tipuri de fatete dentare in functie de materialele din care sunt realizate

Cele trei tipuri de fatete dentare, in functie de materialul din care sunt realizate, sunt fatetele din zirconiu, ceramica si materiale compozite.

Rolul principal al fatetelor dentare este acela de a acoperi fata dintilor astfel incat sa se poata obtine un zambet perfect. De aceea, exista mai multe tipuri de materiale din care se realizeaza fatetele, astfel incat sa poate fi adaptate la nevoile si specificul danturii fiecarui pacient.

Fiecare material are propriile caracteristici, avantaje si dezavantaje, ceea ce face ca si pretul fatelelor dentare sa varieze in functie de acest aspect. Unele dintre cele mai populare fatete dentare sunt cele din ceramica, deoarece acestea sunt cele care se apropie cel mai mult de aspectul natural al dintelui. In plus, exista o gama larga de culori dintre care sa se poata alege cea potrivita fiecarui pacient in parte.

Fatetele dentare din compozit sunt folosite foarte rar ca fatete definitive, fiind preferate pentru o perioada scurta de timp, de obicei pana in momentul in care fatetele definitive sunt gata pentru a fi aplicate.

In ceea ce priveste fatetele de zirconiu, acestea sunt alese, in general, in momentul in care pacientul are deja lucrari dentare realizate din acest material, fiind astfel mai usor de integrat noile fete ale dintilor alaturi de lucrarile existente. Gama de culori este una limitata, iar aspectul obtinut nu este unul foarte natural, deoarece au o culoare uniforma, de sus pana jos.

Tipuri de fatete dentare in functie de modul in care sunt aplicate

Metodele folosite pentru aplicare au determinat aparitia a doua tipuri de fatete dentare, fatete cu preparatie sau fatete fara preparatie, aceasta preparatie facand referire, de fapt, la slefuirea suprafetei dintilor naturali, pentru a o pregati in vederea aplicarii adezivilor folositi pentru lipirea fatetelor.

Fatetele dentare care nu au nevoie de slefuire, adica fara preparatie, au o dimensiune de aproximativ 0,3 mm si se lipesc direct de suprafata dintilor. In schimb, fatetele dentare cu slefuire presupun o pregatire in prealabil a dintelui, printr-o slefuire superficiala a smaltului, astfel incat sa se creeze mici santuri care sa permita o aderare mai buna a adezivilor si, implicit, a fatetelor.

Daca fatetele dentare fara preparatie sunt potrivite numai in anumite situatii, cele care necesita o pregatire a dintelui pot fi folosite pentru aproape orice pacient.

Ceea ce trebuie retinut din acest articol este ca exista mai multe tipuri de fatete dentare, numai ca alegerea acestora se face impreuna cu medicul dentist, in functie de specificul danturii.