Meniu

Fatete dentare tipuri detasabile

Actualizat pe:

Mereu apar noutati in materie de stomatologie, asa ca nu este de mirare ca nu multi oameni stiu de existenta unor fatete dentare detasabile si scopul lor. De cele mai multe ori, fatetele de acest tip sunt folosite pentru a proteja suprafata slefuita a dintilor ori pentru a-l ajuta pe pacient sa vada daca tratamentul este potrivit pentru el.

Dupa ce un pacient va purta aceste fatete dentare pentru o perioada de timp, va sti cu siguranta daca isi doreste sau nu echivalentul lor permanent. Ele pot ascunde, pentru un timp, elementele neplacute precum golurile, decolorarea, fisurile, petele sau spatiile dintre dinti.

La inceput, este posibil ca pacientul sa observe un anumit nivel de disconfort in momentul in care mesteca sau se va simti ciudat cand vorbeste. Lucrurile de genul sunt normale si vor disparea pe masura ce pacientul sa obisnuieste cu fatetele. Pentru a nu exista niciun fel de problema vor fi evitate alimentele tari.

Prin ce se diferentiaza fatetele dentare detasabila de cele permanente?

Mobilitatea este factorul care face diferenta intre fatetele dentare detasabile si cele permanente, dupa cum implica si denumirea lor. Ele pot fi indepartate in orice moment isi doreste pacientul, fara sa-si programeze un consult la clinica din apropiere. Desi au un aspect fragil, sunt rezistente si nu se vor deteriora prea usor.

Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca pacientii care aleg fatete permanente o sa ramana cu ele pentru totdeauna, fara a avea posibilitatea de a le mai scoate. Vor putea sa fie si ele indepartate si schimbate acolo unde este cazul, doar ca procesul este mai complicat.

Unele fatete detasabile trebuie purtate pe o perioada de 5-7 zile in vederea pregatirii dintelui inainte de montarea fatetelor permanente. In acest fel, pacientul va avea o idee cu privire la modul in care va arata noul sau zambet la final de tratament. Folosirea atei dentare nu este recomandata in acest interval, deoarece ar putea indeparta fateta de la locul ei.

La ce trebuie sa ai grija atunci cand alegi fatetele dentare detasabile?

Nimeni nu trebuie sa se gandeasca la fatetele dentare detasabile ca la o varianta de lunga durata, ci mai mult ca la una provizorie. Este adevarat ca sunt mai ieftine, asa ca nu vor influenta intr-o mare masura bugetul, dar acest lucru nu inseamna ca vor rezista la nesfarsit. Zambetul la care a visat pacientul va fi obtinut pentru o perioada scurta de timp.

Pacientul nu va simti durere in momentul in care vor fi aplicate fatetele dentare, asa ca nu trebuie sa existe niciun fel de teama inainte de procedura. Datorita caracterului lor detasabil, noul posesor le va putea indeparta de fiecare data cand isi doreste, fara a avea nevoie de ajutorul unui medic dentist.

Prin urmare, cei care isi doresc sa imbunatateasca aspectul zambetului pe care il au, dar nu sunt pregatiti pentru fatetele dentare permanente, pot alege varianta celor detasabile, care ofera rezultate la fel de bune pentru o perioada mai scurta de timp.