Cariile dentare sunt găuri în dinți care se formează atunci când acidul din gură erodează smalțul dentar. Dacă sunt lăsate netratate, acestea pot duce la dureri de dinți, infecții și extracții dentare. Oameni de toate vârstele fac carii, însă, o bună îngrijire dentară – inclusiv periajul, folosirea aței dentare și controale dentare regulate – le poate preveni.
Ce este o carie?
Cariile se formează atunci când acizii din gură uzează sau erodează stratul exterior dur al unui dinte (smalțul), însă poate ajunge la toate straturile acestuia. Poate dura trei ani pentru ca o carie să se formeze în stratul exterior puternic al smalțului dentar, aceasta progresând mai rapid prin dentină (stratul mijlociu) până la pulpă (stratul cel mai interior). Pulpa conține terminațiile nervoase și alimentarea cu sânge a unui dinte. Tipurile de carii dentare includ:
- Suprafața netedă. Această carie cu creștere lentă dizolvă smalțul dentar și ar putea fi prevenită și, uneori, inversată prin periaj adecvat, folosirea aței dentare și curățărilor dentare. Persoanele în vârstă de 20 de ani dezvoltă adesea această formă de carie dentară între dinți.
- Caria de gropi și fisuri. Caria se formează în partea superioară a suprafeței de mestecat a dintelui și poate afecta, de asemenea, partea din față a dinților din spate. Caria de gropi și fisuri tinde să înceapă în timpul adolescenței și progresează rapid.
- Caria de rădăcină. Adulții mai în vârstă care au gingii în retragere sunt mai predispuși la carii radiculare. Recesiunea gingivală expune rădăcina dintelui la placa bacteriană și la acid. Caria radiculară este dificil de prevenit și de tratat.
Tratament pentru carii
Tratamentul depinde de gravitatea cariei dentare, însă acestea includ:
- Fluorura. Atunci când cariile sunt depistate la timp, tratamentele cu fluor pot repara smalțul dentar. Acest proces se numește remineralizare. O persoană poate avea nevoie de pastă de dinți și apă de gură cu prescripție medicală, precum și de tratamente cu fluor la cabinetul stomatologic.
- Plombări. Odată ce se formează o gaură în dinte, medicii dentiști scot materialul cariabil și astupă gaura. Obturațiile dentare sunt realizate din amalgam de argint, rășină compozită sau aur.
- Canal radicular. Un canal radicular tratează durerea provocată de caria radiculară. Endodonțiștii sunt specialiști în stomatologie care tratează problemele ce afectează rădăcina unui dinte. În timpul unui tratament de canal, se îndepărtează pulpa care conține terminațiile nervoase și provoacă durere.
- Extracție dentară. Dacă un canal radicular nu este posibil, medicul dentist poate extrage (scoate) dintele. Este posibil ca o persoană să aibă nevoie de un implant dentar pentru a înlocui un dinte permanent extras. Implanturile împiedică dinții să se deplaseze și să schimbe aspectul și mușcătura unei persoane.
Tratamentul cu fluor pentru carii
Fluorul este un mineral natural care construiește dinți puternici și previne cariile, fiind un tratament esențial pentru sănătatea orală de zeci de ani. Fluorul susține smalțul sănătos al dinților și luptă împotriva bacteriilor care dăunează dinților și gingiilor. Acesta este deosebit de util dacă o persoană are un risc ridicat de a dezvolta carii dentare. Dentiștii oferă tratamente profesionale cu fluor sub formă de clătire foarte concentrată, spumă, gel sau lac. Tratamentul poate fi aplicat cu un tampon, o periuță, o tavă sau o apă de gură. Aceste tratamente au mult mai mult fluor decât ceea ce se găsește în apă sau în pasta de dinți. Aplicarea lor durează doar câteva minute. Pacientul poate fi rugat să evite să mănânce sau să bea timp de 30 de minute după tratament, astfel încât fluorura să se poată absorbi complet. Se recomandă un tratament profesional cu fluorură la cabinetul stomatologic la fiecare 3, 6 sau 12 luni, în funcție de sănătatea orală a persoanei. În cazul în care cineva prezintă un risc ridicat de carii, medicul dentist poate prescrie, de asemenea, o clătire specială cu fluor sau un gel pe care să îl folosească în mod regulat acasă.
Aportul optim de fluorură provine din alimente, apă și suplimente. Următoarele sunt cantități zilnice recomandate de fluorură:
- De la naștere până la vârsta de 3 ani: 0,1 până la 1,5 miligrame (mg)
- Între 4 și 6 ani: 1 până la 2,5 mg
- între 7 și 10 ani: 1,5 până la 2,5 mg
- Adolescenți și adulți: 1,5 până la 4 mg
Fluorul acționează prin refacerea mineralelor pe suprafețele dinților, acolo unde bacteriile ar fi putut eroda smalțul. De asemenea, poate inhiba dezvoltarea bacteriilor orale dăunătoare și poate preveni în continuare apariția cariilor. Fluorul este benefic atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cu cât copiii sunt expuși mai devreme la fluorură, cu atât este mai puțin probabil să dezvolte carii.
Plombe pentru tratarea cariilor
O persoană trebuie să se aștepte să stea în cabinetul stomatologic timp de aproximativ o oră. Acest lucru îi oferă dentistului suficient timp pentru a face radiografii, dacă este necesar, pentru a vorbi cu pacientul despre procedură și pentru a finaliza lucrarea dentară. Înainte de plombarea cariilor, medicul dentist va amorți dinții, gingiile și pielea din jur pentru a evita și diminua disconfortul în timpul procedurii. Apoi, el sau ea va fora cariile din dinte și le va înlocui cu o plombă. Acest proces durează doar câteva minute. După ce procedura este finalizată, gura pacientului va rămâne probabil amorțită pentru încă câteva ore. Nu există riscuri semnificative asociate cu plombarea cariilor, dar se recomandă colaborarea cu medicul în cazul în care apar întrebări sau complicații. Cea mai frecventă utilizare a plombelor dentare este de a umple o carie în dinte. Totuși, acestea pot fi folosite și pentru a repara deteriorarea dinților cauzată de bruxism sau pentru a înlocui o parte a unui dinte rupt.
Sunt disponibile multe opțiuni pentru plombele dentare și toate au avantajele și dezavantajele lor. Tipurile de plombe dentare includ aurul, amalgamul de argint (un compus din mercur, argint și alte metale), materialul compozit de culoarea dinților, porțelanul și un tip special de sticlă. Cele mai bune plombe dentare pentru o persoană vor depinde de costuri și de preferințele estetice personale. Există o mare varietate de materiale utilizate pentru plombarea cariilor și acestea variază în ceea ce privește rezistența și culoarea. Cele două tipuri cele mai comune sunt amalgamul și compozitul. Pacientul poate experimenta o oarecare sensibilitate și durere după ce a primit plombe dentare, dar acest disconfort ar trebui să dispară. Este important să se mențină rutina de îngrijire orală și să se consume produse concepute special pentru a proteja dinții sensibili.
Tratamentul de canal pentru carii
Atunci când cariile ajung la materialul interior al dintelui unei persoane (pulpa), este posibil ca aceasta să aibă nevoie de un tratament de canal. Acesta este un tratament pentru a repara și a salva un dinte grav deteriorat sau infectat în loc să fie îndepărtat. Uneori se introduc medicamente în canalul radicular pentru a elimina orice infecție. Apoi pulpa este înlocuită cu o plombă. Pentru a trata infecția din canalul radicular, trebuie eliminate bacteriile. Acest lucru se poate face prin:
- Îndepărtarea bacteriilor din sistemul de canale radiculare (tratament de canal)
- Îndepărtarea dintelui (extracție)
Totuși, îndepărtarea dintelui nu este de obicei recomandată, deoarece este mai bine să se păstreze cât mai mulți dinți naturali ai unei persoane. Înainte de a face un tratament de canal, unei persoane i se administrează, de obicei, un anestezic local. Acest lucru înseamnă că procedura ar trebui să fie nedureroasă și nu mai neplăcută decât o plombare. După ce bacteriile au fost îndepărtate, canalul radicular este umplut, iar dintele este sigilat cu o plombă sau o coroană. În majoritatea cazurilor, țesutul inflamat din apropierea dintelui se va vindeca în mod natural. Tratamentul de canal este, de obicei, un succes. În aproximativ 9 din 10 cazuri, un dinte poate supraviețui până la 10 ani după tratamentul de canal.
Recuperarea este destul de importantă după această procedură, trebuie să se evite alimentele tari până când tratamentul este finalizat. După tratamentul final, dintele restaurat nu ar trebui să mai fie dureros, deși se poate simți inflamat timp de câteva zile. Analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, ar putea ameliora orice disconfort. Pacientul poate reveni la medicul dentist dacă există în continuare durere sau umflături după utilizarea analgezicelor.
Extracția dinților pentru tratarea cariilor
O extracție dentară este o procedură dentară în timpul căreia dintele este îndepărtat complet din alveolă. Uneori, oamenii se referă la acest lucru ca la “extragerea” unui dinte. Unii dinți devin atât de grav cariați încât nu pot fi restaurați și trebuie să fie scoși. Această procedură poate lăsa un spațiu care permite altor dinți să se deplaseze. Dacă este posibil, se poate lua în considerare obținerea unei punți sau a unui implant dentar pentru a înlocui dintele lipsă.
În primul rând, se administrează anestezie locală pentru a amorți dintele afectat și țesutul gingival din jur. Cu ajutorul unor instrumente dentare specializate, medicul dentist va slăbi ușor dintele și îl va ridica cu grijă din cavitatea sa. Uneori, este posibil să se facă incizii în gingii pentru a avea acces la dinte – mai ales dacă acesta este foarte cariabil sau s-a rupt la nivelul gingiei. Odată ce dintele este îndepărtat, alveola este curățată și dezinfectată. În unele cazuri, medicul dentist poate plasa și o grefă de os dentar, care ajută la prevenirea pierderii de os în maxilar. În cele din urmă, pot fi plasate copci pentru a ajuta la promovarea vindecării.
Când procedura este finalizată, medicul dentist va pune o bucată de tifon peste locul extracției și va cere unei persoane să îl închidă cu o presiune fermă și constantă. Acest lucru ajută la încetinirea sângerării, astfel încât să se poată forma un cheag de sânge. Acesta va scoate tifonul odată ce sângerarea a încetinit suficient. Este posibil ca pacientul să continue să aibă sângerări ușoare pe parcursul primelor 24 de ore.
Extracția dentară oferă o serie de beneficii. Cel mai important este că reduce bacteriile dăunătoare care pot deteriora dinții și gingiile unei persoane. Lăsat netratat, un dinte cariabil sau deteriorat poate avea un efect de domino de probleme. Îndepărtarea acestuia îi oferă pacientului cea mai bună șansă pentru o sănătate orală optimă. În plus, extracția dentară poate ajuta la ameliorarea aproape imediată a durerii dentare – mai ales dacă dintele a fost grav rupt sau infectat.
Concluzie
Controalele dentare regulate și o bună igienă orală sunt esențiale pentru a preveni cariile. Tratamentele dentare mai noi, inclusiv sigilările dentare și clătirile cu fluor, au redus riscul de carii la copii și adolescenți. Adulții care au plombe dentare din copilărie pot dezvolta carii în jurul marginilor vechilor plombe. Adulții mai în vârstă le pot dezvolta, de asemenea, în rădăcinile care sunt expuse din cauza retragerii gingiilor. Întrebați medicul stomatolog despre măsurile pe care o persoană le poate lua pentru a proteja sănătatea orală și a preveni cariile.