Meniu

Tratament pentru parodontoza avansata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Parodontoza avansată, cunoscută și sub numele de parodontită, este foarte frecventă în rândul persoanelor de peste 30 de ani. Pierderea dinților este adesea un rezultat nefericit atunci când nu este tratată. Dar astăzi, cu atât de multe opțiuni de tratament de succes disponibile pentru parodontoză avansată, pierderea dinților nu mai reprezintă o îngrijorare.

Ce este parodontoza avansată?

Boala gingivală începe de obicei ca gingivita, o infecție bacteriană cauzată de placa bacteriană persistentă. În stadiile incipiente ale gingivitei, gingiile devin roșii, inflamate și dureroase și este posibil să se observe sângerări în timpul spălatului pe dinți sau utilizării aței dentare. Cu o îngrijire dentară adecvată, gingivita este ușor reversibilă. Lăsată netratată, însă, poate progresa rapid spre parodontoza avansată, care provoacă retragerea gingiilor, respirație urât mirositoare și chiar pierderea dinților. Deși este o afecțiune foarte ușor de tratat, tipul de tratament va depinde de gravitatea bolii.

Opțiuni de tratament pentru parodontoza avansată

Obiectivele tratamentului implică controlul sau eliminarea totală a factorilor microbieni, precum și modificarea factorilor de risc pentru a opri progresia bolii în mod durabil. Sănătatea parodontală și confortul funcțional și estetic trebuie menținute ulterior și trebuie prevenite recidivele. Infecția este preponderentă. Prin urmare, tratamentul local este prioritar, deoarece reduce încărcătura bacteriană și poate promova un echilibru bacterian compatibil cu sănătatea parodontală. Reducerea semnelor inflamatorii este un semn distinctiv pentru aceste modificări microbiologice. La nivel local, se poate face o încercare de regenerare a sistemului de atașament. Mai mulți factori diferiți pot influența planificarea tratamentului și rezultatul general: unii sunt legați de pacient și includ starea generală de sănătate, vârsta, motivația, cooperarea și competența în controlul plăcii. Alți factori includ abilitatea clinicianului de a elimina depozitele subgingivale, nevoia de lucrări dentare și protetice și prezența unor situsuri cu distrugeri parodontale severe.

Primul pas în tratamentul parodontozei avansate este o abordare conservatoare, nechirurgicală, numită detartraj și pilire radiculară. Un dentist sau un igienist dentar asigură acest tratament prin răzuirea și îndepărtarea plăcii și a tartrului de pe dinții și suprafețele rădăcinilor cu instrumente concepute în acest scop. Apoi, aceștia netezesc orice asperitate de pe rădăcini pentru a împiedica bacteriile să se adune din nou cu ușurință. Această procedură poate dura uneori mai mult de o vizită. Administrarea unui anestezic local poate ajuta la evitarea oricărui disconfort. După acest proces, gingiile se vor vindeca și se vor reatașa la suprafețele sănătoase și curate ale dinților. În câteva săptămâni, medicul dentist va testa vindecarea și va decide dacă este necesar un tratament suplimentar.

Procedura de reducere a buzunarelor

Dacă o persoană suferă de parodontoză avansată, primele îngrijorări sunt legate de igiena orală și de soluționarea problemei legată de dinții slăbiți din cauza bolii. Dacă țesutul gingival nu se potrivește perfect în jurul dintelui după detartraj și pilire, este posibil să nu fie ușor de menținut curată zona buzunarelor profunde ale gingiilor. Acest lucru înseamnă că pacientul un candidat pentru reducerea buzunarelor parodontale sau pentru o intervenție chirurgicală cu lambou. Prin replierea țesutului gingival, medicul stomatolog poate elimina bacteriile infecțioase și poate netezi zonele de os deteriorat. Țesutul gingival se va reatașa apoi la osul sănătos.

Grefe de gingie

Dacă pacientul are rădăcini expuse din cauza recesiunii gingivale, provocată de parodontoza avansată, grefele de gingie le pot acoperi. Profesionistul stomatolog prelevează țesut gingival din palat sau dintr-o altă sursă și îl folosește pentru a acoperi rădăcinile unuia sau mai multor dinți. Acoperirea rădăcinilor expuse ajută la reducerea sensibilității și protejarea acestora de carii, oprind în același timp recesiunea gingivală și pierderea osoasă ulterioare.

Terapia cu laser

Laserele au revoluționat mai multe industrii, iar îngrijirea orală nu face excepție. Deși terapia parodontală cu laser este încă la început, aceasta arată rezultate promițătoare pentru pacienții eligibili. Există câteva beneficii evidente ale acestei terapii noi. Printre acestea se numără capacitatea laserului de a ținti cu precizie boala, într-o natură mai puțin invazivă, și un timp de recuperare mai scurt. Totuși, nu există suficiente dovezi care să demonstreze că terapia cu laser este mai bună decât alte forme de terapie pentru parodontoza avansată. Este recomandat ca pacientul să discute cu medicul dentist despre toate opțiunile de terapie disponibile, pentru a lua cea mai bună decizie pentru situația lor individuală.

Eliberarea unui abces parodontal

Un abces parodontal poate apărea uneori din cauza parodontozei avansate. Acest abces apare ca o leziune roșie și umflată pe linia gingivală. Dacă se simte brusc o durere ascuțită la nivelul gingiilor, cel mai bine este să se consulte rapid un medic stomatolog, deoarece cu cât un abces este tratat mai repede, cu atât mai bine. Tratamentul infecției gingivale în această situație implică, de obicei, drenarea abcesului și curățarea în profunzime a zonei. Antibioticele pot ajuta pentru a preveni răspândirea sau reapariția infecției.

Pericoronita

Unele infecții gingivale se pot dezvolta atunci când un dinte (de obicei un molar de minte) încearcă să erupă, dar rămâne blocat sau impactat și se formează un mic lambou peste dintele blocat. Dacă alimentele se blochează în acest lambou gingival, bacteriile pot apărea ducând la infecția de pericoronită. De obicei, medicul dentist  va instrui pacientul să clătească gingiile cu apă sărată pentru a îndepărta orice alimente sau resturi prinse. Acesta poate prescrie apoi o serie de antibiotice dacă bacteriile persistă.

Proceduri regenerative

Grefa osoasă este o procedură chirurgicală care promovează creșterea osoasă într-o zonă în care parodontoza avansată a afectat osul. În timpul acestui tip de tratament, medicul dentist va curăța bacteriile și apoi va plasa os natural sau sintetic în zona în care există o pierdere de os. Ei vor include proteine care stimulează țesuturile în această procedură pentru a ajuta organismul să regenereze eficient osul și țesutul.

Întrebări frecvente

  1. Cum să vă îngrijiți gingiile după tratamentul pentru parodontoză avansată?
    După ce ați primit tratament pentru parodontită, este important să vă păstrați gingiile sănătoase prin întreținere periodică a parodontitei. În afară de îngrijirea la domiciliu, inclusiv periajul și folosirea aței dentare de cel puțin două ori pe zi, parodontologul vă poate prescrie o rețetă pentru apă de gură sau vă poate recomanda curățări parodontale profesionale în cabinet pentru a verifica zonele cu probleme și pentru a preveni problemele majore ale gingiilor înainte ca acestea să înceapă.
  2. De ce este important să acționați rapid în privința tratamentului parodontozei avansate?
    Cu cât căutați mai repede un tratament, cu atât mai mari sunt șansele de a vă salva dinții și sănătatea. Pe lângă punerea în aplicare a unor obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi reducerea zahărului și activarea unei rutine zilnice complete de igienă orală, medicul dentist vă va recomanda să vă supravegheați îndeaproape sănătatea parodontală prin controale și programări mai frecvente pentru îngrijire orală. 
  3. Care sunt tratamentele regenerative pentru parodontoza avansată?
    Regenerarea tisulară sau osoasă ghidată este o tehnică avansată utilizată pentru a reface zonele maxilarului care s-au degradat. Acest proces de pierdere osoasă se numește resorbție și duce la pierderea dinților și la modificări ale formei feței. În timpul acestei proceduri, zonele de os degenerat sunt curățate și pregătite pentru a primi o grefă osoasă, în timp ce o membrană tisulară este plasată între gingie și os. Osul și țesutul gingival vor începe imediat să crească. În termen de șase luni, structurile dentare regenerate sunt suficient de puternice pentru a stabiliza dinții care altfel ar fi fost pierduți sau pentru a primi un implant dentar dacă dinții nu au putut fi salvați.
  4. Ce tratamente nechirurgicale sunt disponibile pentru parodontoza avansată?
    Procedurile nechirurgicale pentru bolile gingivale sunt rezervate pentru cazurile mai puțin severe, cum ar fi gingivita și parodontita ușoară până la moderată. Atunci când sunt depistate la timp, aceste afecțiuni pot beneficia de următoarele:
    – Terapia antimicrobiană
    – Detartraj și pilire radiculară (curățare în profunzime)
    – Antibiotice sistemice
  5. Care sunt simptomele parodontozei avansate?
    – Sunt prezente tumefacția, roșeața și sângerarea la sondaj, cu sau fără supurație.
    – Parodontita cronică este calificată drept moderată atunci când pierderea atașamentului parodontal este mai mare sau egală cu o treime din lungimea rădăcinii. Adâncimea de sondare poate ajunge la 6 mm, iar pierderea atașamentului clinic la 4 mm.
    – Evaluarea radiografică prezintă dovezi de pierdere osoasă.
    – Parodontoza moderată sau avansată poate fi localizată la un dinte, se poate extinde la mai mulți dinți sau poate fi generalizată la toate cadranele. Simultan, la un anumit pacient, pot exista zone sănătoase și alte zone care prezintă parodontită cronică cu niveluri de distrugere ușoare, moderate sau severe.

Concluzie

Placa dentară este principala cauză a bolii parodontale, așa că este esențial să o îndepărtați în fiecare zi prin periaj eficient și folosirea aței dentare. Acest lucru nu înseamnă un periaj energic și apăsat, ceea ce poate provoca, de fapt, retragerea gingiilor. Tehnicile corecte vă pot fi demonstrate, dacă aveți întrebări, de către stomatolog. Desigur, există unele zone ale gurii la care periuța de dinți și ața dentară pur și simplu nu pot ajunge, motiv pentru care este atât de important să faceți curățări profesionale regulate la cabinetul stomatologic. Examinarea dentară regulată este, de asemenea, un moment în care pot fi detectate semnele timpurii ale bolii gingivale – înainte ca aceasta să devină parodontoză avansată. Consumul unei diete nutritive sărace în zahăr și evitarea tutunului sub toate formele, va crește, de asemenea, sănătatea parodontală – și șansele de a vă păstra dinții sănătoși.