Vindecarea gingiei dupa extractie: Cat timp dureaza procesul

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Timpul de recuperare a gingiilor după o extracție dentară, cum ar fi scoaterea măselelor de minte, poate depinde de gravitatea extracției. Recuperarea completă poate dura până la câteva luni, dar există anumiți pași pentru a asigura un proces de vindecare sănătos și rapid.

Tipul de extracție și timpul de recuperare pentru gingii

Extracția simplă

Extracțiile dentare simple se fac pe dinții vizibili, cei care au erupt deja prin gingii. Dacă dintele care se extrage este mare sau are mai multe rădăcini, va dura mai mult timp pentru a se vindeca. Gaura va fi închisă, dar poate avea o adâncitură care poate fi simțită cu degetul sau cu limba în cazul dinților mai mari. Dacă dintele care se extrage este mic sau are o singură rădăcină, gaura pe care o lasă în urmă se va închide relativ repede, în aproximativ 7 zile. Vindecarea completă a gingiei după extracție va dura aproximativ încă 1 săptămână.

Extracția chirurgicală

Această procedură este mai amplă, așa că durează mai mult timp până când se vindecă gingia după extracție. Țesuturile și osul sunt tăiate sub linia gingivală în timpul extracțiilor chirurgicale, în acest caz, gaura dintelui va fi complet sau aproape complet închisă la 6 săptămâni după operație. Poate dura încă câteva luni până când adâncitura se umple și vindecarea este completă.

În cât timp se vindecă gingia după extracție

24 până la 48 de ore după operație

În primele 24 până la 48 de ore de la extracție, un cheag de sânge va începe să se formeze deasupra orificiului. Acest cheag de sânge ajută la menținerea orificiului fără particule de alimente și bacterii. Acesta este un prim pas necesar pentru vindecare și permite țesutului gingival și osului să înceapă să se formeze. Deși nu va fi vizibil cu ochiul liber, noul țesut gingival început deja să se formeze în gaură. 

Între 7 și 21 de zile după operație

Gaura dintelui va începe să se închidă vizibil, pe măsură ce țesuturile gingivale se repară și se regenerează. În cazul în care pacientul are copci, acestea vor fi îndepărtate sau vor începe să se dizolve. Extracțiile de dinți mari, molarii și orice dinți incluși vor avea nevoie de cel mai mult timp pentru a se vindeca.

1 până la 4 luni după operație

În funcție de cât de extinsă este extracția, gaura dintelui ar trebui să fie complet vindecată, fără urme. De asemenea, gaura din osul maxilarului (cavitatea dintelui) ar trebui să fie complet umplută cu os nou.

Concluzie

Atunci când un dinte este extras, acesta lasă în locul său o gaură temporară în gingie care poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni pentru a se umple și a se vindeca. Primul pas extrem de important pentru vindecarea gingiei după extracție este formarea unui cheag de sânge. Dacă nu se formează un cheag de sânge sau dacă acesta este dislocat, poate apărea alveola uscată. Obiceiuri precum băutul cu paiul sau fumatul țigărilor pot interfera cu vindecarea. O îngrijire ulterioară adecvată, cum ar fi păstrarea zonei curate și odihnă suficientă, poate ajuta la accelerarea vindecării.