Meniu

Zirconiu sau portelan: comparatie si factori decisivi

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Alegerea dintre coroanele dentare de zirconiu și cele de porțelan este esențială pentru sănătatea și estetica danturii. Coroanele de zirconiu sunt apreciate pentru rezistența și durabilitatea lor excepțională, fiind o opțiune ideală pentru dinții posteriori, supuși unei presiuni mari în timpul masticației.

Pe de altă parte, coroanele de porțelan oferă o estetică superioară, imitând cu fidelitate aspectul dinților naturali, ceea ce le face potrivite pentru dinții anteriori, vizibili la zâmbet. În funcție de nevoile individuale, de poziția dintelui afectat și de preferințele estetice, fiecare pacient poate opta pentru materialul care îi satisface cel mai bine cerințele, având la dispoziție avantajele fiecărei variante.

Compararea Coroanelor de Zirconiu și Porțelan

Alegerea între coroanele de zirconiu și cele de porțelan implică evaluarea mai multor factori, inclusiv rezistența, estetica, biocompatibilitatea, costurile și durabilitatea. Fiecare material are avantajele și limitările sale, iar decizia finală ar trebui să reflecte nevoile și preferințele individuale ale fiecărui pacient.

Rezistență și Durabilitate: Coroanele de zirconiu sunt recunoscute pentru rezistența lor excepțională și durabilitate, fiind capabile să suporte forțele masticatorii intense fără a se deteriora. Această proprietate le face ideale pentru dinții posteriori, unde solicitările sunt mai mari. În comparație, coroanele de porțelan sunt mai predispuse la ciobire și crăpare, ceea ce le face mai puțin potrivite pentru zonele cu solicitări mari. Cu toate acestea, tehnologiile moderne au îmbunătățit rezistența porțelanului, făcându-l mai durabil decât în trecut.

Estetică și Aspect Natural: Coroanele de porțelan oferă un aspect natural și o transluciditate asemănătoare dinților naturali, ceea ce le face o opțiune preferată pentru restaurările din zona frontală. Zirconia, deși poate fi colorată pentru a se potrivi cu dinții adiacenți, nu atinge întotdeauna același nivel de transluciditate ca porțelanul. Prin urmare, pentru pacienții care pun un accent deosebit pe estetică, coroanele de porțelan pot fi o alegere mai bună.

Biocompatibilitate și Alergii la Metale: Zirconia este cunoscută pentru biocompatibilitatea sa ridicată și este o opțiune excelentă pentru pacienții cu alergii la metale. Coroanele de porțelan, în special cele metalo-ceramice, pot conține aliaje care să provoace reacții alergice la unele persoane. Acest aspect face ca zirconia să fie preferată în cazul pacienților cu sensibilități cunoscute la metale.

Considerații de Cost: Coroanele de zirconiu tind să fie mai costisitoare decât cele de porțelan, datorită materialelor și tehnologiei avansate necesare pentru fabricarea lor. Cu toate acestea, durabilitatea lor pe termen lung poate oferi o valoare adăugată care justifică investiția inițială mai mare. Pacienții ar trebui să ia în considerare atât costurile inițiale, cât și pe cele pe termen lung înainte de a lua o decizie.

Longevitate și Întreținere: Atât coroanele de zirconiu, cât și cele de porțelan necesită o îngrijire adecvată pentru a-și menține longevitatea. Zirconia are avantajul unei durabilități superioare și a unei întrețineri mai reduse, în timp ce coroanele de porțelan pot necesita mai multă atenție pentru a preveni deteriorarea. Este esențial ca pacienții să urmeze recomandările medicului dentist privind igiena orală și controalele periodice pentru a beneficia de longevitatea oricărui tip de coroană dentară.

Factori de Luat în Considerare Când Alegeți Între Coroanele de Zirconiu și Porțelan

Alegerea corectă a coroanelor dentare este crucială și trebuie să fie influențată de mai mulți factori, inclusiv locația dintelui, forța de mușcare a pacientului, preferințele estetice, bugetul disponibil și recomandările medicului dentist.

Locația Dintelui: Locația dintelui care necesită o coroană este un factor determinant în alegerea materialului. Coroanele de zirconiu sunt preferate pentru dinții posteriori datorită rezistenței lor superioare, în timp ce coroanele de porțelan sunt adesea alese pentru dinții anteriori, unde estetica este mai importantă. Este esențial să se ia în considerare vizibilitatea coroanei în zâmbet și funcția pe care dintele o va îndeplini în cadrul arcadelor dentare. De exemplu, dinții din față necesită un material care să imite cât mai bine aspectul natural, în timp ce dinții din spate necesită un material cu o rezistență mai mare la forțele masticatorii.

Forța de Mușcare și Obiceiurile Pacientului: Forța de mușcare a pacientului și obiceiurile, cum ar fi bruxismul (scrâșnirea dinților), pot influența durabilitatea coroanei. Pacienții cu o forță de mușcare puternică sau care au obiceiul de a scrâșni dinții pot beneficia mai mult de coroanele de zirconiu, care sunt mai rezistente la uzură și fracturi. Este important ca medicul dentist să evalueze aceste aspecte înainte de a recomanda tipul de coroană, pentru a oferi o restaurare durabilă și funcțională.

Preferințele Estetice: Preferințele estetice ale pacientului sunt esențiale în alegerea materialului pentru coroană. Unii pacienți pot prefera aspectul natural și transluciditatea oferită de coroanele de porțelan, în timp ce alții pot fi mai preocupați de durabilitatea pe termen lung și pot opta pentru zirconiu. Este important ca pacienții să discute deschis cu medicul dentist despre așteptările lor estetice și să examineze exemple de cazuri similare pentru a înțelege cum va arăta coroana finală.

Buget: Costul coroanelor dentare poate varia semnificativ în funcție de materialul ales. Pacienții trebuie să ia în considerare bugetul disponibil. Coroanele de zirconiu pot fi mai scumpe inițial, dar durabilitatea lor poate oferi economii pe termen lung. Este important ca pacienții să discute opțiunile de finanțare și să înțeleagă toate costurile implicate înainte de a lua o decizie.

Recomandarea Medicului Dentist: Recomandarea medicului dentist este un factor cheie în alegerea tipului de coroană. Medicul va lua în considerare toți factorii menționați anterior, precum și starea generală de sănătate orală a pacientului, pentru a oferi cea mai bună recomandare. Experiența și expertiza medicului dentist în munca cu diferite materiale pot influența, de asemenea, recomandarea finală. Este esențial ca pacienții să aibă încredere în medicul lor și să urmeze sfaturile profesionale pentru a obține cele mai bune rezultate.

Întrebări frecvente

Cât timp rezistă, în mod tipic, coroanele de zirconiu?

Coroanele de zirconiu pot dura de obicei între 10 și 15 ani, dar cu îngrijire adecvată, pot rezista chiar și mai mult.

Pot coroanele de porțelan să fie reparate dacă se ciobesc sau crapă?

Da, coroanele de porțelan pot fi uneori reparate dacă se ciobesc sau crapă, dar depinde de gravitatea deteriorării.

Sunt coroanele de zirconiu potrivite pentru dinții din față?

Coroanele de zirconiu pot fi folosite și pentru dinții din față, deoarece pot fi colorate pentru a se potrivi cu dinții adiacenți.

Diferă procedura de obținere a unei coroane de zirconiu față de cea pentru o coroană de porțelan?

Procedura de obținere a unei coroane de zirconiu este similară cu cea pentru o coroană de porțelan, cu diferența că tehnologia CAD/CAM poate fi utilizată pentru o potrivire mai precisă la coroanele de zirconiu.

Există instrucțiuni speciale de îngrijire pentru coroanele de zirconiu sau porăelan?

Coroanele de zirconiu și porăelan necesită aceeași îngrijire ca și dinții naturali: periaj regulat, folosirea aței dentare și controale periodice la dentist.

Pot coroanele de zirconiu sau porțelan să fie plasate peste implanturi dentare?

Da, atât coroanele de zirconiu, cât și cele de porțelan pot fi plasate peste implanturi dentare.

Este posibil să se treacă de la o coroană de porțelan la una de zirconiu?

Da, este posibil să se înlocuiască o coroană de porțelan cu una de zirconiu, în funcție de necesitățile și preferințele pacientului.

Cum se compară costurile coroanelor de zirconiu cu cele de porțelan?

Coroanele de zirconiu sunt, în general, mai costisitoare decât cele de porțelan, datorită durabilității și tehnologiei avansate implicate în fabricarea lor.

Ce tip de coroană este mai potrivit pentru pacienții cu bruxism (scrâșnirea dinților)?

Pentru pacienții cu bruxism, coroanele de zirconiu sunt adesea recomandate datorită rezistenței lor superioare la uzură.

Concluzie

Alegerea între coroanele de zirconiu și cele de porțelan depinde de mai mulți factori, inclusiv estetica, rezistența, biocompatibilitatea și costul. În timp ce zirconia oferă durabilitate și rezistență sporită, porțelanul este preferat pentru aspectul său natural. Este important ca pacienții să discute cu medicul dentist pentru a determina cea mai bună opțiune în funcție de nevoile lor specifice. Indiferent de alegere, menținerea unei bune igiene orale și vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru longevitatea oricărui tip de coroană dentară.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Larsson, C., & Wennerberg, A. (2014). The clinical success of zirconia-based crowns: a systematic review.

https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A16%3A7809904/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A93309763&crl=c

Ferrari, M., Cagidiaco, M. C., Vichi, A., Mannocci, F., Mason, P. N., & Mjör, I. A. (2001). Bonding of all-porcelain crowns: structural characteristics of the substrate

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0109564100000592

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.