Meniu

Ecografia morfologica trimestrul 1

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Rolul examinării ecografice în primul trimestru s-a schimbat în ultimii 30 de ani, odată cu introducerea screeningului translucenței nucale (TN) și odată cu îmbunătățirea semnificativă a tehnologiilor ecografice. Ecografia la începutul gestației, între 6 și 16 săptămâni, era efectuată în principal pentru a confirma activitatea cardiacă, localizarea sacului gestațional, datarea sarcinii, numărul de fetuși și pentru a evalua regiunile anexiale. Procedura are ca scop diagnosticarea precoce a oricăror defecte structurale ale fătului și depistarea markerilor de anomalii cromozomiale și genetice.

Ce este o ecografie morfologică?

Ecografia morfologică este o tehnică care permite observarea imaginii fătului în uterul mamei, inclusiv a aspectului exterior și a organelor interne, ajutând astfel la monitorizarea formării și dezvoltării fetale și la detectarea unor anomalii (dacă există). De asemenea, ajută la consilierea timpurie cu privire la prognosticul afecțiunii și la întreruperea timpurie a sarcinii în primul trimestru, dacă este indicat.

Odată cu utilizarea pe scară largă a screeningului NT în primul trimestru, evaluarea anatomiei fetale a devenit parte a ecografiei de gestație timpurie și multe malformații fetale care erau detectate în al doilea și al treilea trimestru de sarcină sunt acum detectate în primul trimestru. Anomaliile fetale majore, cum ar fi hidropsul fetal, anencefalia, anomalia tulpinii corpului, defectele mari ale peretelui abdominal anterior, megacisterele și altele sunt acum aproape universal detectate în primul trimestru. Odată cu acumularea de cunoștințe și extinderea expertizei, abordarea ecografiei din primul trimestru s-a schimbat în timp. 

Cum are loc ecografia morfologică?

În timpul procedurii, medicul va verifica dacă bebelușul dumneavoastră crește bine și va confirma data nașterii, precum și alte verificări esențiale, printre care:

  • Anatomia bebelușului
  • Transluciditatea nucală
  • Riscul de preeclampsie
  • Placenta
  • Ovarele dumneavoastră

Persoana care efectuează scanarea va face măsurători pentru a ajuta la estimarea vârstei bebelușului dumneavoastră. De asemenea, va verifica ritmul și frecvența cardiacă a bebelușului. Scanările morfologice vă pot spune, de asemenea, câți bebeluși se află în uter și unde se află placenta.  La 13 săptămâni, anatomia bebelușului dumneavoastră poate fi evaluată în detaliu. Tehnologia a avansat semnificativ, iar medicii pot acum să recunoască sau să suspecteze orice anomalii structurale la 13 săptămâni, aceste verificări fiind identificate cel mai bine prin intermediul unei ecografii interne.

În timpul acestei proceduri, medicii măsoară, de asemenea, fluxul sanguin din artera uterină, combinat cu alți factori materni pentru o evaluare a riscului de preeclampsie. Preeclampsia este o boală care afectează sănătatea mamei și a bebelușului, fiind unul dintre principalele motive pentru care este posibil să fie nevoie să nașteți mai devreme. Medicii pot verifica și inserția cordonului în placentă. Proporția dintre lichidul amniotic și dimensiunea bebelușului este mai mare în acest stadiu incipient, ceea ce permite o bună vizualizare a cordonului și, prin urmare, ajută la detectarea vreo unei variații față de normalitate,  care poate fi gestionatp pe parcursul sarcinii. Pe măsură ce sarcina avansează și uterul umple pelvisul, ovarele sunt repoziționate și adesea imposibil de localizat cu ajutorul unei ecografii. Prin urmare, ecografia din săptămâna 13 este un moment oportun pentru a efectua o evaluare a ovarelor dumneavoastră.

Întrebări frecvente

  1. Cât timp durează ecografia morfologică?
    Scanarea de la 12-14 săptămâni durează aproximativ 45 de minute. Scanarea și o consultație cu medicul în ziua respectivă pot dura aproximativ 60 de minute. Dar timpul variază de la o persoană la alta, în funcție de câte întrebări ați putea avea sau de explicațiile pe care medicul trebuie să vi le ofere.
  2. Este sigură scanarea morfologică a fătului în primul trimestru?
    Pe baza numeroaselor studii de urmărire a copiilor care au fost supuși unei scanări înainte de naștere, nu există dovezi că expunerea in-utero la ultrasunetele antenatale este asociată cu efecte biologice nedorite.
  3. Prin ce se deosebește scanarea morfologică din primul trimestru de ecografia antenatală obișnuită?
    În cazul ecografiei antenatale obișnuite din primul trimestru, se evaluează de obicei pulsația inimii fetale, lungimea fetală (LCR), volumul lichidului amniotic din jurul fătului și locul placentei. Pentru o scanare morfologică fetală din primul trimestru, se verifică parametrii de mai sus. În plus, se evaluează următoarele structuri: craniul, falx cerebri, plexul coroidian, orbitele, profilul facial, osul nazal, mandibula, transluciditatea nucală, coloana vertebrală, inima cu 4 camere, ritmul cardiac fetal, plămânii, stomacul, inserția cordonului ombilical, vezica urinară, cordonul celor 3 vase, oasele lungi ale membrelor, mâinile și picioarele.
  4. Care sunt limitările unei scanări morfologice în primul trimestru?
    Scanarea morfologică din primul trimestru poate sesiza 50% din toate anomaliile structurale. În acest stadiu incipient al sarcinii, organele vor continua să se dezvolte, iar dimensiunea fătului este încă mică, unele malformații majore pot să nu fie evidente sau se pot dezvolta doar în timpul sarcinii ulterioare. Uneori, anomaliile structurale pot fi suspectate, dar nu pot fi confirmate încă la o scanare morfologică din primul trimestru. În aceste situații, sunt necesare alte scanări morfologice peste câteva săptămâni pentru a confirma sau infirma diagnosticul. Prin urmare, scanarea morfologică fetală timpurie poate genera o anumită formă de anxietate parentală în mod involuntar. La fel ca și în cazul scanării morfologice din trimestrul al doilea, acuratețea unei scanări morfologice timpurii depinde de o serie de factori, inclusiv de gravitatea și natura anomaliei, de poziția fetală, de factorii femeii, cum ar fi grosimea burții sau dacă există sau nu cicatrice chirurgicală.
  5. Poate prima scanare morfologică din primul trimestru să înlocuiască screeningul pentru sindromul Down sau scanarea morfologică de rutină din al doilea trimestru?
    Scanarea morfologică din primul trimestru are un scop diferit de cel al testului de screening pentru identificarea sindromului Down și, prin urmare, nu poate fi înlocuită. Unele malformații se pot dezvolta mai târziu în timpul sarcinii și pot să nu fie detectate în primul trimestru. Prin urmare, scanarea morfologică din primul trimestru are o rată mai mică de detectare a anomaliilor structurale în comparație cu scanarea morfologică din al doilea trimestru (efectuată de obicei la 20-22 de săptămâni de gestație). Chiar și în cazul unei scanări morfologice fetale normale în primul trimestru, se recomandă în continuare efectuarea unui test de screening pentru anomalii cromozomiale (cum ar fi OSCAR sau NIPT) și scanarea morfologică de rutină în al doilea trimestru.
  6. Ce nu-mi va spune scanarea morfologică despre copilul meu?
    O scanare morfologică nu vă va spune nimic despre problemele genetice (cum ar fi sindromul Down) pe care le-ar putea avea bebelușul dumneavoastră. Dacă vă îngrijorează afecțiunile genetice, puteți discuta cu medicul sau cu moașa despre testele de screening sau de diagnosticare (cum ar fi prelevarea de probe de vilozități coriale sau amniocenteza) pentru aceste afecțiuni.
  7. Cum mă pot pregăti pentru scanarea morfologică?
    Unele clinici vă vor cere să beți 3 pahare de apă cu 1 oră înainte de programare. Acest lucru ajută la vizualizarea mai precisă a imaginilor. Alte clinici vă recomandă să mâncați și să beți în mod normal, dar vă cer să nu vă goliți vezica în decurs de 30 de minute înainte de programare. Este recomandat să verificați ce preferințe are clinica atunci când vă faceți programarea.
  8. Cine efectuează o scanare morfologică?
    Scanarea este efectuată, de obicei, de un tehnician ecograf (ecografist) care este special instruit pentru a vă verifica bebelușul. Uneori, unul dintre medicii specialiști ai clinicii poate veni, de asemenea, să vă scaneze bebelușul pentru a vă ajuta să obțineți cât mai multe informații.

Concluzie

Anomaliile structurale fetale apar la mai puțin de 1 din 200 de sarcini. Deși momentul cel mai timpuriu pentru a căuta aceste probleme este între 18 și 20 de săptămâni de sarcină, este posibil ca unele să nu apară decât mai târziu în timpul sarcinii. Scanarea morfologică detectează de obicei între 40% și 70% din aceste anomalii. Însă, o ecografie normală nu garantează că bebelușul se va naște fără anomalii.