Meniu

Ecografie 3D

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ecografiile au depășit acele imagini granulate și indescifrabile ale fătului în creștere, dezvoltându-se în ecografii care vă oferă o imagine mult mai clară și mai precisă a bebelușului. Datorită ecografiilor 3D veți putea chiar să vă dați seama dacă micuțul dumneavoastră are nasul dumneavoastră sau al partenerului.

Ce este o ecografie 3D?

La fel ca și omologii lor bidimensionali, ecografiile 3D folosesc unde sonore de înaltă frecvență și un software special de imagistică pentru a crea imagini ale țesuturilor moi, organelor și a altor elemente anatomice ale bebelușului dumneavoastră. Acesta convertește imaginile ecografice 2D standard în tonuri de gri standard într-un set de date volumetrice care pot fi apoi revizuite retrospectiv. Ecografiile 3D produc imagini mult mai clare și mai precise ale micuțului dumneavoastră. Tehnologia a îmbunătățit foarte mult calitatea imagisticii cu ultrasunete, oferind o imagine de calitate foarte realistă, asemănătoare unei fotografii. Dar, pe lângă faptul că oferă o imagine foarte clară a bebelușului, tehnica a fost dezvoltată pentru rezolvarea problemelor, în special în examinările obstetricale/ginecologice și pentru a reduce potențial dependența operatorului de imagistică cu ultrasunete.

Beneficiile ultrasunetelor 3D

Deoarece imaginile sunt mult mai clare în cazul unei ecografii 3D, acestea îi pot permite medicului să înțeleagă mai bine orice probleme pe care le-ar putea avea bebelușul dumneavoastră în curs de dezvoltare. Există câteva beneficii reale pentru efectuarea unei ecografii 3D, în comparație cu o ecografie tradițională 2D, inclusiv vizualizarea anatomiei fetale mult mai clară datorită capacității de a vedea un număr infinit de planuri. Atunci când este utilizată împreună cu o ecografie 2D, ecografia 3D poate ajuta la diagnosticarea mai rapidă a multor defecte potențiale, inclusiv a buzei despicate sau a palatului despicat, a altor anomalii cranio-faciale, a defectelor tubului neural, cum ar fi spina bifida, și a malformațiilor scheletice. Iar din punct de vedere personal, ecografiile 3D vă oferă o privire mult mai bună asupra feței bebelușului dumneavoastră, ceea ce face ca această nouă tehnologie să fie și mai interesantă pentru viitorii părinți.

De asemenea, s-a constatat că ecografiile 3D au o aplicație utilă în imagistica planului coronal al uterului. Acest format s-a dovedit a fi util pentru:

  • evaluarea anomaliilor formei uterine (de exemplu, anomalii ale canalului Mullerian)
  • evaluarea localizării dispozitivului contraceptiv intrauterin (IUCD)
  • rezolvarea problemelor legate de fibroamele uterine (în special componenta submucoasă %), polipii endometriali și aderențele intrauterine

Imagistica ginecologică 3D poate fi realizată fie prin abordare transabdominală, fie prin abordare endovaginală, dar abordarea endovaginală duce la imagini de mai bună calitate. Calitatea imaginilor 3D depinde de calitatea imaginilor 2D.

Cât costă o ecografie 3D?

De obicei, prețul unei ecografii 3D poate varia în funcție de oraș, de expertiza clinicii și de alți factori. Principalul factor care influențează prețul este perioada sarcinii în care faceți ecografia. De exemplu, dacă faci o ecografie 3D în primul trimestru, prețul poate fi în jur de 550 RON. Dacă ecografia este în al doilea trimestru, atunci prețul poate varia în jurul a 750 RON, iar dacă sunteți însărcinată cu gemeni, prețul poate ajunge până la 1350 RON. Pentru o ecografie transvaginală 3D puteți plăti în jur de 450 RON în unele clinici. Este recomandat să verificați întotdeauna prețurile din orașul dvs. și să înțelegeți diferențele în funcție de nevoile dvs.

Întrebări frecvente

  1. Când este cel mai bun moment pentru a obține o ecografie 3D?
    Femeile însărcinate pot face o ecografie 3D oricând, fie în plus, fie în locul unei ecografii tradiționale, bidimensionale. Profesioniștii din domeniul medical pot prefera să le efectueze între aproximativ 24 și 34 de săptămâni. În această perioadă, bebelușul va fi suficient de dezvoltat pentru a-l putea vizualiza corespunzător. Există, de asemenea, un risc mai mic ca lichidul sau poziționarea în pelvis să blocheze rezultatele.
  2. Care este diferența între ecografia 3D și 4D?
    În timp ce ecografiile 3D produc imagini clare ale bebelușului dumneavoastră, ecografiile 4D fac un pas mai departe prin captarea video. Veți obține o imagine a bebelușului dvs. cu mișcări în direct, astfel încât să puteți vedea ce face chiar în acea secundă – zâmbind, zâmbind, sugându-și degetul, fără scurta întârziere de timp a ecografiilor tradiționale.
  3. Ar trebui să-mi fac o ecografie 3D sau 4D?
    În mod natural, cererea de ecografii 3D și 4D a crescut vertiginos, deoarece tot mai multe cupluri doresc să experimenteze această vizualizare mai detaliată și intimă a bebelușilor lor. Dar, ecografia tradițională 2D este încă eficientă în depistarea potențialelor probleme și în asigurarea că totul este în regulă în uter. De fapt, unii medici sfătuiesc să evitați tentația de a face o ecografie 3D sau 4D, cu excepția cazului în care medicul o oferă în cadrul unei vizite programate în mod regulat. Opțiunea de a face o ecografie 3D/4D în timpul sarcinii pentru a obține imagini “mai bune” ale fătului nu este absolut necesară și poate fi periculoasă atunci când se face în mod repetat, în afara recomandării unui medic. Este recomandat ca viitorii părinți să evite tipurile de imagini ecografice care sunt acum disponibile în comerț. Deși nu s-a demonstrat că ultrasunetele sunt dăunătoare, acestea pot încălzi țesuturile sau pot produce mici bule numite cavitare. Efectele pe termen lung ale încălzirii țesuturilor și ale cavitației nu sunt cunoscute. Prin urmare, ecografiile ar trebui efectuate numai atunci când există o necesitate medicală, pe baza unei prescripții medicale și efectuate de operatori instruiți în mod corespunzător.
  4. Sunt ultrasunetele 3D sigure?
    La fel ca și în cazul ecografiilor tradiționale, o ecografie 3D nu implică radiații sau raze X și este total sigură atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Asigură-te doar că este realizată de către un profesionist calificat și doar din motive medicale.

Concluzie

În cele mai multe cazuri, o procedură 3D este opțională, cu excepția cazului în care medicul vă sfătuiește să o efectuați. De obicei, aceasta este utilizată pentru a analiza mai în profunzime și a confirma o anomalie observată la o ecografie 2D. Nu uitați să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a merge la o ecografie. În plus, țineți cont de faptul că, indiferent cât de mult vă doriți să vă vedeți copilul nenăscut, este mai bine pentru siguranța și sănătatea lui să nu depășiți numărul de proceduri 3D.