Meniu

Ecografie de sold la bebelusi

Actualizat pe:

Ecografia șoldului este o examinare importantă pentru depistarea precoce a displaziei de dezvoltare a șoldului. În țări precum Germania, Austria, Elveția, această investigație face parte din examinările de rutină ale nou-născutului și ale sugarului. Este o investigație nedureroasă, neinvazivă și neiradiantă, motiv pentru care poate fi repetată de câte ori este nevoie, fără a pune în pericol sănătatea copilului.

Când ar trebui să se efectueze o ecografie a șoldului?

Displazia de dezvoltare a șoldului este una dintre cele mai frecvente probleme musculo-scheletice la nou-născuți. Este cunoscută și sub denumirea de displazie congenitală de șold, dar de fapt aceasta este o denumire greșită. Este o boală de dezvoltare. Există copii care se nasc cu șolduri normale care dezvoltă displazie. În mod normal, capul femural se sprijină confortabil în cavitatea sa. La bebelușii cu displazie de dezvoltare a șoldului, acesta se mișcă înainte și înapoi în interiorul cavității. În cazurile mai grave, se poate deplasa în afara alveolei, dar poate fi repus la loc cu presiune. În cele mai grave cazuri, este posibil să nu fie posibilă deloc introducerea capului femural în orbită.

Medicii solicită o ecografie a șoldului atunci când suspectează displazia de șold, care poate apărea înainte, în timpul sau la câteva săptămâni sau luni după naștere.  O ecografie a șoldului ar putea fi făcută dacă medicul constată o problemă a șoldului, cum ar fi:

  • La naștere, bebelușul nu își poate mișca coapsa în afară la nivelul șoldului atât de mult cât este posibil în mod normal. 
  • Medicul aude sau simte un „pocnet” al șoldului atunci când mișcă coapsa bebelușului spre exterior în timpul unui control de rutină.
  • Picioarele bebelușului prezintă diferențe de lungime sau de aspect.
  • Bebelușul prezintă factori de risc pentru displazia de dezvoltare a șoldului. De exemplu: 
  • un părinte sau un frate sau o soră a fost tratat pentru displazie de șold în copilărie. 
  • au fost născuți (de jos în sus) după 36 de săptămâni de gestație. 
  • sunt bebeluși gemeni și unul dintre ei era în poziție decalată.
  • au și alte probleme la picioare sau la gât care pot fi legate de displazia de dezvoltare a șoldului.

Pe de altă parte, există copii care se nasc cu displazie de șold care se rezolvă spontan sau după un tratament relativ simplu. Displazia de dezvoltare a șoldului este o boală dinamică și nu este întotdeauna prezentă la naștere, așa cum sugerează denumirea de displazie congenitală de șold. În plus, displazia de dezvoltare a șoldului este mai frecventă la fete, mai ales dacă a existat o prezentare în decubit dorsal sau când au un istoric familial pozitiv. Acești factori de risc joacă un rol mai puțin important la băieți.

Se recomandă ca ecografia șoldului să fie efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni. După prima examinare, medicul poate spune dacă este necesară o nouă scanare. Ecografia îi va ajuta pe medici să vadă problemele din timp și să înceapă un tratament. Dacă se constată mai târziu, copilul poate avea nevoie de o operație pentru a preveni problemele în viitor.

Cum funcționează ultrasunetele de șold?

Ecografia de șold se face de obicei în departamentul de radiologie al unui spital sau într-un centru de radiologie, într-o cameră de obicei întunecată, astfel încât imaginile să poată fi văzute clar pe ecranul computerului. În cele mai multe cazuri, părinții sunt prezenți și își pot însoți copilul pentru a-i oferi reasigurare și sprijin. De asemenea, ar putea fi de ajutor să vă hrăniți copilul chiar înainte de ecografie pentru ca micuțul să fie mai relaxat. În timpul testului, asigurați-vă că stați în poziție în care acesta vă poate vedea fața.

Chiar înainte de procedură, vi se va cere să vă dezbrăcați parțial bebelușul și să îi scoateți scutecul pentru test. Bebelușul dvs. va fi așezat pe o masă pe spate sau pe o parte. Un ecografist instruit în domeniul imagisticii cu ultrasunete va întinde un gel transparent pe pielea șoldului. Acest gel ajută la transmiterea undelor sonore. Tehnicianul va deplasa apoi o mică baghetă (transductor) peste gel. Transductorul emite unde sonore de înaltă frecvență, iar un computer măsoară modul în care undele sonore ricoșează din corp. Calculatorul transformă aceste unde sonore în imagini care vor fi analizate. Procedura durează de obicei aproximativ 20 de minute și ambele șolduri sunt de obicei examinate pentru comparație.

Avantajele procedurii

În comparație cu alte metode de imagistică, ecografia de șold la nou-născuți și sugari are următoarele avantaje:

  • Permite evaluarea neinvazivă, fără radiații a articulației șoldului.
  • Nu necesită sedarea pacientului sau agenți de contrast (cum ar fi evaluarea prin RMN), evitând astfel riscul unor efecte secundare nedorite.
  • Oferă un diagnostic timpuriu de mare acuratețe al malformației de șold dislocat.
  • Permite un tratament ortopedic cât mai curând posibil, cu verificarea eficienței acestuia.

Pretul unei ecografii de sold la bebelusi

Un lucru important de luat în considerare atunci când vine vorba de locul unde să efectuați ecografia de șold pentru copilul dumneavoastră este prețul. În general, prețul variază între 150 RON și 250 RON. Uneori, după ecografie, este posibil să fie nevoie să consultați un ortoped pentru un diagnostic precis, ceea ce înseamnă costuri suplimentare. De aceea, este recomandat să căutați un medic care le poate face pe amândouă sau pachete care includ un consult ortopedic.

Concluzie

Ecografia de șold este o procedură neinvazivă, utilă în depistarea oricăror probleme în ceea ce privește șoldul copilului dumneavoastră. Ar putea fi util să vă hrăniți copilul chiar înainte de procedură, pentru a-l face mai relaxat. De asemenea, puteți să vă alinați copilul cu o voce calmă și liniștitoare sau să-i cântați un cântec preferat. Asigurați-vă că stați în poziție în care el sau ea vă poate vedea fața. Dacă aveți întrebări cu privire la ecografia de șold, discutați cu medicul dumneavoastră. De asemenea, puteți vorbi cu tehnicianul înainte de examinare.