Meniu

Ecografie glande salivare: Pretul si pregatirea pentru procedura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ultrasonografia glandelor salivare (USGS) este o tehnică imagistică recent introdusă pentru a evalua implicarea glandelor salivare majore în sindromul Sjögren. În ultimii câțiva ani, USGS s-a bucurat de un oarecare interes, deoarece nu utilizează radiații ionizante, este neinvazivă și se realizează cu ușurință în practica clinică zilnică.

Ce este o ecografie a glandelor salivare?

O ecografie a glandelor salivare se efectuează pentru a examina gâtul și glandele salivare și pentru a verifica dacă există anomalii în această zonă după ce pacienții vin cu simptome specifice, cum ar fi dureri în zona gâtului, umflături, dureri la înghițire sau orice alt disconfort în zona gâtului. 

De ce este nevoie de o ecografie a glandelor salivare?

Cu ajutorul undelor sonore de înaltă frecvență, aparatul cu ultrasunete poate examina structura principalelor glande salivare. Aceste glande includ glandele parotide (situate deasupra unghiului maxilarului) și glandele submandibulare (situate sub porțiunea mediană a osului maxilarului de fiecare parte). Acesta este același tip de aparat cu ultrasunete care este folosit pentru a vizualiza fătul la o femeie însărcinată. O sondă netedă acoperită cu gel este plasată peste glande, iar ultrasonograful realizează imaginile. În general, ultrasonografia glandelor salivare majore este utilizată pentru a identifica:

  • O umflătură palpabilă la nivelul glandei/gâtului
  • O piatră palpabilă sub mandibulă sau sub limbă. Piatra poate bloca canalul cauzând infecție și umflături.
  • Durere
  • Oreion
  • Boală, inclusiv infecții bucale sau dentare
  • Uscăciunea gurii
  • Anomalie la radiografiile anterioare, CT sau sialograma
  • Ajutor pentru ghidarea unei injecții, aspirații sau biopsii

În afară de aceasta, până la jumătate dintre pacienții cu sindromul Sjögren prezintă modificări caracteristice în trăsăturile structurale ale glandelor lor (rezultate din inflamație). Aceste modificări pot fi detectate cu succes prin ultrasonografie și ajută la stabilirea diagnosticului de sindrom Sjögren. De asemenea, ele pot fi corelate cu severitatea bolii și pot oferi informații utile despre evoluția preconizată a bolii. Ocazional, pacienții cu o mărire sau o creștere izolată a glandelor vor necesita o biopsie. Aceasta se poate face cu un ac special, folosind ultrasunete pentru a ghida plasarea acestuia în glandă.

Procedura are și ea unele limitări. Dacă pacientul nu poate sta culcat cu gâtul întins, dacă glandele sublinguale sunt mici și uneori pot fi văzute doar dacă există o patologie, dacă întreaga glandă submandibulară a unor pacienți este ascunsă în spatele mandibulei sau dacă pacienții au păr facial, este dificil de vizualizat și de obținut imagini ale glandelor salivare și, în unele cazuri, ar putea fi nevoie de mai mult gel.

Cum să vă pregătiți pentru ecografia glandelor salivare?

Chiar dacă nu există atât de multă pregătire pentru această ecografie, există câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare. Deoarece ecografia va fi efectuată la nivelul gâtului, asigurați-vă că purtați o cămașă cu guler jos și că vă scoateți orice bijuterie din jurul gâtului. În cabinetul medicului vi se va cere să vă întindeți pe pat cu un prosop peste piept/ umeri, pe care medicul îl va ajusta pentru dumneavoastră. După aceea, medicul se va asigura că aveți capul în vârful pernei și că este înclinat pe spate. O pernă sau un prosop poate fi plasat sub umeri pentru a vă ajuta să stați mai confortabil. Acestea sunt câteva cerințe generale și proceduri efectuate pentru ecografia glandelor salivare. În afară de acestea, mai multe instrucțiuni vă vor fi date de către medicul dumneavoastră, dacă este necesar.

Concluzie

O ecografie este o procedură foarte sigură, nu implică radiații și, de obicei, nu există efecte secundare. Datorită acesteia, o mulțime de probleme ale glandelor salivare sunt identificate cu ușurință și se poate începe un tratament cât mai curând posibil. Dacă vă confruntați cu orice simptom în zona gâtului menționat mai sus, nu ezitați să contactați un specialist și să faceți o ecografie pentru a vă asigura că totul este normal.