Meniu

Ecografie lipom

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Leziunile lipomatoase sunt leziuni musculo-scheletice comune care pot apărea în țesuturile moi, în os, în structurile neurovasculare și în sinovială. Majoritatea acestor leziuni sunt benigne, iar multe dintre leziunile benigne pot fi diagnosticate prin evaluare radiologică. Ecografia este un instrument util în diagnosticul lipomilor superficiali, cu o sensibilitate bună și o specificitate chiar mai bună și ar trebui să continue să fie prima linie de investigație în astfel de cazuri. 

Ce este o ecografie pentru lipom?

Atunci când vine vorba de imagistica lipomului suspectat de țesut moale, ecografia este adesea prima modalitate la care se apelează, deoarece este ieftină, ușor disponibilă, relativ delicată și specifică și oferă o evaluare focalizată și în timp real a leziunii de interes. Ultrasonografia tumorilor subcutanate este utilă pentru a dobândi informații despre natura, dimensiunea și adâncimea leziunilor, precum și despre relația acestora cu vasele adiacente și alte structuri. 

Opțiunea principală pentru tratamentul lipomilor care necesită îndepărtare este chirurgia invazivă. Pentru anumiți pacienți, ultrasunetele focalizate ar putea oferi o alternativă neinvazivă la intervenția chirurgicală, cu un risc mai mic de complicații, cum ar fi vindecarea plăgii chirurgicale sau infecția, la un cost mai mic. Aceasta poate atinge ținta dorită fără a afecta țesutul înconjurător și poate fi repetată, dacă este necesar.

Întrebări frecvente

  1. Pot ultrasunetele să spună dacă lipomul este canceros?
    De obicei, ecografia poate ajuta la diferențierea între tumorile benigne și cele maligne pe baza formei, a localizării și a altor caracteristici ecografice. În cazul în care ecografia nu este concludentă, medicul dumneavoastră poate solicita o ecografie de urmărire pentru a monitoriza tumoarea sau un radiolog poate recomanda o biopsie.
  2. Cum arată un lipom la ecografie?
    Lipomii apar ca mase moi variabil ecogene, frecvent întâlnite la ecografie. Dacă este încapsulată, capsula poate fi dificil de identificat la ecografie

Concluzie

Ecografia este un test util în diagnosticul lipomilor superficiali, de țesut moale. Este suficient de delicată și specifică pentru a fi o investigație rezonabilă de primă linie în aceste cazuri. Pe lângă aceasta, ultrasunetele focalizate reprezintă o tehnologie terapeutică neinvazivă, în evoluție rapidă, cu potențial de îmbunătățire a calității vieții și de scădere a costurilor de îngrijire pentru pacienții cu lipomi care trebuie îndepărtați.