Meniu

Ecografie pelvina: Totul despre examinarea pentru barbati si femei

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O ecografie pelvină este o procedură sigură, dar care poate fi ușor inconfortabilă. Testul se efectuează la bărbați și femei de toate vârstele. O ecografie pelviană creează imagini ale organelor din interiorul pelvisului, zona dintre abdomen și picioare. Testul poate ajuta la diagnosticarea unor probleme precum tumori sau chisturi. O ecografie pelvină se face extern (în afara corpului) sau intern (în interiorul corpului).

Ce este o ecografie pelvină?

O ecografie pelvină este un examen de diagnosticare neinvaziv, care produce imagini, utilizate pentru a evalua organele și structurile din pelvisul feminin și masculin. Acest test are alte câteva denumiri, inclusiv ecografie ginecologică, scanare pelviană, ecografie transabdominală, ecografie transvaginală, ecografie transrectală și ecografie endovaginală. Aceasta permite medicului să se uite la ceea ce se întâmplă în interiorul pelvisului. Organele pelviene includ vezica urinară, care reține urina, trompele uterine, care transportă ovulele între ovare și uter, ovarele, organe care produc și stochează ovulele, prostata, o glandă responsabilă de reproducere la bărbați, rectul, partea inferioară a intestinelor, uterul și vaginul, canalul către uter.

Medicul dumneavoastră poate solicita acest test pentru a diagnostica dureri, umflături sau infecții inexplicabile la nivelul pelvisului, care este spațiul dintre oasele șoldului ce conține osul mare în formă de triunghi din partea de jos a coloanei vertebrale (sacrum), coada, vezica urinară, organele sexuale și rectul (porțiunea finală a intestinului gros care se conectează la anus). O ecografie pelvină este cel mai bun test pentru a examina o creștere în pelvis. Acesta ajută medicul să determine dacă excrescența este un chist umplut cu lichid, o tumoare solidă sau un alt tip de umflătură. La femei, o ecografie pelvină este folosită pentru a vizualiza colul uterin, trompele uterine, ovarele, uterul, vaginul și vezica urinară. La bărbați, este folosită pentru a vizualiza vezica urinară, prostata, veziculele seminale (glandele care adaugă lichid în spermă). 

Ecografia utilizează un transductor care trimite unde ultrasonore la o frecvență prea mare pentru a fi auzite. Transductorul de ultrasunete este plasat pe piele, iar undele ultrasonice se deplasează prin corp până la organele și structurile din interior. Undele sonore ricoșează în organe ca un ecou și se întorc la transductor. Transductorul procesează undele reflectate, care sunt apoi convertite de un computer într-o imagine a organelor sau țesuturilor examinate. 

Tipuri de ultrasunete pelvină

Abdominală (transabdominală).

Se face prin abdomen. Pacientul stă întins pe spate pe o masă de examinare. Tehnicianul pune un pic de gel pe transductor. Gelul ajută transductorul să se miște mai ușor și împiedică aerul să intre între dispozitiv și piele. Apoi, tehnicianul trece ușor transductorul înainte și înapoi pe piele. În cazul femeilor însărcinate, este folosit pentru a verifica creșterea copilului, cum ar fi înălțimea, lungimea brațelor și a picioarelor copilului, mărimea capului și multe altele. Acesta va fi folosit pentru a verifica cât de departe se află mama în timpul sarcinii, poziția bebelușului în uter, numărul de copii pe care îi poartă mama, cantitatea de lichid amniotic care înconjoară bebelușul, dar și pentru a examina inima bebelușului. În unele cazuri, poate fi folosită ca metodă de depistare a anumitor malformații congenitale și anomalii de dezvoltare, cum ar fi sindromul Down. O ecografie transabdominală poate fi folosită și pentru a căuta tumori în uter și alte probleme legate de corpul femeii, indiferent dacă este însărcinată sau nu.

Vaginală (transvaginală/endovaginală) pentru femei.

Acest tip de ecografie este făcut prin vagin. Pacienta stă întinsă pe spate pe o masă de examinare. De obicei, s-ar putea să aibă picioarele ridicate în stative. Transductorul este acoperit cu un gel și un înveliș din plastic sau latex. Apoi este introdus în vagin, la fel ca un tampon. Este utilizat în mod obișnuit în primele săptămâni de sarcină pentru a determina cât de departe se află o mamă în timpul sarcinii și pentru a determina aproxamitv data nașterii. Această metodă aduce sonda mai aproape de uter și oferă o vedere mai clară a fătului în timpul primului trimestru. În cazul în care femeia nu este însărcinată, aceasta poate fi utilizată din următoarele motive:

  • Pentru a localiza un dispozitiv intrauterin utilizat pentru contracepție.
  • Pentru a determina cauza infertilității (sau pentru a ghida medicul în timpul unui tratament sau al unei proceduri de fertilitate).
  • Pentru a căuta chisturi (ovariene) sau alte excrescențe în pelvis.
  • Pentru a determina cauza sângerărilor vaginale anormale sau a problemelor cu perioada menstruală.
  • Pentru a diagnostica durerile pelviene inexplicabile și pentru a căuta o sarcină ectopică (atunci când un ovul fertilizat începe să se dezvolte în afara uterului).
    De asemenea, ecografia transvaginală poate fi utilizată împreună cu sonohisterografia, o procedură prin care uterul este umplut cu lichid pentru o mai bună imagistică. Pot exista și alte motive pentru ca medicul dumneavoastră să vă recomande o ecografie pelviană.

Rectală (transrectală) pentru bărbați.

Se face prin rect. Pacientul stă întins pe o parte, cu fața în direcția opusă a tehnicianului. Medicul plasează un capac peste transductor. Apoi acesta intră în interiorul rectului.

Ecografie Doppler

Acesta este un alt tip de ecografie. Acesta măsoară viteza și direcția sângelui în timp ce curge prin arterele și venele din abdomen. Medicul poate folosi acest test pentru a căuta îngustarea sau blocajele din vasele de sânge. În timpul acestei proceduri poate fi auzit un sunet asemănător unei foșnituri. Tipul de ecografie pe care un pacient ar putea să-l aibă va depinde de motivul pentru care are nevoie de o ecografie în primul rând. Unele femei au nevoie doar de unul dintre aceste tipuri de ecografii. Alte femei au nevoie atât de o ecografie transabdominală, cât și de o ecografie transvaginală pentru diagnosticarea unei afecțiuni sau oferirea unui anumit tratament. Alte proceduri conexe care pot fi folosite pentru a evalua problemele pelvisului includ histeroscopia, colposcopia și laparoscopia.

De ce aveți nevoie de o ecografie pelvină?

Ecografia pelviană poate fi utilizată pentru măsurarea și evaluarea organelor pelvine feminine. Evaluarea cu ultrasunete a pelvisului poate include, dar nu se limitează la următoarele:

  • Dimensiunea, forma și poziția uterului și a ovarelor
  • Grosimea, ecogenitatea (întunericul sau luminozitatea imaginii legate de densitatea țesutului) și prezența fluidelor sau a maselor în endometru, miometru (țesutul muscular uterin), trompele uterine sau în apropierea vezicii urinare
  • Lungimea și grosimea colului uterin
  • Modificări ale formei vezicii urinare
  • Fluxul de sânge prin organele pelviene

O ecografie pelvină poate fi utilizată pentru a diagnostica și a ajuta la tratamentul următoarelor afecțiuni pentru toată lumea:

  • Hernii
  • Pietre la rinichi care ajung până la vezica urinară
  • Tumori ale vezicii urinare
  • Alte afecțiuni ale vezicii urinare

În special pentru femei, poate ajuta la diagnosticarea de: 

  • Tumori ginecologice
  • Torsiune ovariană
  • Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)
  • Anomalii în structura anatomică a uterului, inclusiv afecțiuni endometriale
  • Tumori fibroide (excrescențe benigne), mase, chisturi și alte tipuri de tumori în cadrul pelvisului
  • Cancer la nivelul ovarelor, uterului sau al vezicii urinare
  • Prezența și poziția unui dispozitiv contraceptiv intrauterin (DIU)
  • Boala inflamatorie pelvină (BIP) și alte tipuri de inflamații sau infecții
  • Cauze ale sângerărilor sau durerii anormale, cum ar fi sângerările postmenopauză
  • Probleme de fertilitate. Monitorizarea dimensiunii foliculilor ovarieni pentru evaluarea infertilității
  • Aspirarea lichidului folicular și a ovulelor din ovare pentru fertilizarea in vitro
  • Sarcina ectopică (sarcină care apare în afara uterului, de obicei în trompele uterine)
  • Anumite afecțiuni fetale și dezvoltarea în timpul sarcinii 
  • Găsirea unei mostre de țesut pentru a fi prelevată din uter în timpul unei biopsii endometriale

La bărbați, o ecografie pelviană poate fi utilizată pentru a:

  • Verifica dacă există probleme cu vezica urinară, glanda prostatică și veziculele seminale
  • Găsi tumori sau pietre la vezica urinară
  • Găsi infecții sau chisturi în veziculele seminale (glandele care ajută la producerea spermei)
  • Găsi cancerul de prostată
  • Găsi cancerul testicular
  • Verifica infecția testiculară sau scrotală
  • Găsi leziuni ale scrotului sau ale penisului

Cum funcționează procedura?

Înainte de procedură

O ecografie pelvină poate fi efectuată în cabinetul medicului dumneavoastră, în ambulatoriu sau ca parte a șederii într-un spital. Procedurile pot varia în funcție de starea dumneavoastră și de practicile spitalului. Se recomandă să beți minimum 710 ml de lichid limpede cu cel puțin o oră înainte de programare și să nu vă goliți vezica până după examinare. În general, nu este nevoie de fasting sau sedare pentru o ecografie pelvină, cu excepția cazului în care ecografia face parte dintr-o altă procedură care necesită anestezie. Pentru o ecografie transvaginală, trebuie să vă goliți vezica chiar înainte de procedură. Medicul dumneavoastră vă va explica procedura și vă va oferi posibilitatea de a pune orice întrebare pe care ați putea-o avea cu privire la procedură.

În timpul procedurii

Pentru o ecografie transabdominală vi se va cere să vă scoateți orice îmbrăcăminte, bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu scanarea, de aceea vi se va da un halat pe care să îl purtați. Vă veți întinde pe spate pe o masă de examinare și o substanță asemănătoare unui gel va fi aplicată pe abdomenul dumneavoastră. Transductorul va fi apăsat pe piele și va fi deplasat peste zona studiată. Dacă se evaluează fluxul sanguin, este posibil să auziți un sunet atunci când se folosește sonda Doppler. Imaginile structurilor vor fi afișate pe ecranul computerului. Și vor fi înregistrate pe diverse suporturi pentru dosarul medical. După ce procedura a fost finalizată, gelul va fi îndepărtat. Vă puteți goli vezica urinară atunci când procedura este finalizată.

Pentru o ecografie transvaginală vi se va cere să vă scoateți orice îmbrăcăminte, bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu scanarea. Veți sta întinsă pe o masă de examinare, cu picioarele sprijinite ca pentru un examen pelvian. Un transductor transvaginal lung și subțire va fi acoperit cu o teacă de plastic sau latex și lubrifiat. Vârful transductorului va fi introdus în vaginul dumneavoastră. Este posibil să simțiți o ușoară presiune pe măsură ce transductorul este mișcat. Dacă se evaluează fluxul sanguin, este posibil să auziți un sunet atunci când se folosește sonda Doppler. Imaginile organelor și structurilor vor fi afișate pe ecranul computerului și pot fi înregistrate pe diverse suporturi pentru dosarul medical. După ce procedura a fost finalizată, transductorul va fi îndepărtat.

După procedură

Nu este nevoie de niciun tip special de îngrijire după o ecografie pelvină. 

De obicei, după ce părăsiți spitalul, un radiolog va analiza imaginile ecografice și va trimite un raport medicului dumneavoastră. Acest raport va arăta dacă există probleme cu organele pelviene, vasele de sânge sau, dacă sunteți însărcinată, cu fătul dvs. Apoi, rezultatele vă vor fi explicate. Asigurați-vă că înțelegeți ce înseamnă acestea și cum vă vor afecta tratamentul. S-ar putea să vi se recomande și alte teste pentru a verifica sănătatea organelor pelvine, inclusiv acestea:

  • Histeroscopia – presupune inserarea unui dispozitiv subțire, luminat, prin vagin și în uter pentru a verifica anormalități ale uterului.
  • Laparoscopia – presupune folosirea unui tub subțire, luminat, care trece prin peretele abdominal pentru a vedea organele din pelvis.

Care sunt riscurile unei ecografii pelviene?

Anumiți factori sau condiții pot interfera cu rezultatele testului. Aceștia includ, dar nu se limitează la următoarele:

  • Obezitate severă
  • Bariu în interiorul intestinelor în urma unei proceduri recente cu bariu
  • Gaze intestinale
  • Umplerea inadecvată a vezicii urinare. O vezică plină ajută la deplasarea uterului în sus și îndepărtează intestinul pentru o imagistică mai bună.

Care este prețul unei ecografii pelvine?

Prețul unei ecografii pelvine depinde de clinică și de tipul de ecografie de care aveți nevoie. În general, prețul este de aproximativ 185-200 RON, dar poate varia dacă alegeți un pachet care include mai multe servicii.

Concluzie

Ecografia pelviană este un examen imagistic sigur și fiabil. Aceasta poate detecta și diagnostica o serie de afecțiuni, în special în cazul organelor de reproducere. O scanare precisă și la timp înseamnă că puteți beneficia de tratament mai devreme dacă există o problemă. Adesea, o ecografie poate exclude afecțiuni de sănătate și poate confirma că aveți o stare de sănătate bună.