Meniu

Ecografie pulmonara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Semnele ecografice pulmonare, fie singure, fie combinate cu alte tehnici ecografice la fața locului, sunt utile în abordarea diagnostică a pacienților cu insuficiență respiratorie acută, șoc circulator sau stop cardiac. Ecografia pulmonară este un instrument util de diagnosticare și monitorizare care ar putea deveni parte din cunoștințele de bază ale medicilor care se ocupă de pacienții în stare critică.

Ce este o ecografie pulmonară?

Plămânii sunt examinați în timpul unei ecografii toracice, care utilizează unde sonore pentru a examina structurile și organele din piept. Aceatsa îl poate ajuta pe medic să vadă cât de bine funcționează plămânii și inima dumneavoastră. Datorită unei ecografii pulmonare se pot examina aceste zone: plămânii, inima, conducta alimentară (esofagul), zona mediană a pieptului (mediastinul), spațiul dintre plămâni și peretele toracic (spațiul pleural) și alte structuri din piept. De asemenea, medicul poate folosi ultrasunetele pentru a vedea cum circulă sângele prin organele din piept.

Medicul folosește un dispozitiv mic, portabil (sondă sau transductor) pentru a realiza imaginile pieptului dumneavoastră. Transductorul trimite unde sonore care ricoșează în organele dumneavoastră și în alte structuri, însă aceste unde sutn prea înalte pentru a fi auzite. Transductorul captează apoi undele sonore ricoșate. Acestea sunt transformate în imagini ale organelor dumneavoastră. Ecografia pulmonară este sigură în timpul sarcinii, pentru că nu utilizează radiații. De asemenea, aceasta este sigură pentru persoanele alergice la substanța de contrast, deoarece nu utilizează colorant.

Utilitatea ultrasunetelor pulmonare

Ecografia pulmonară este lipsită de radiații, este ieftină, rapidă și portabilă, permițând examinarea în timp real a structurilor pulmonare. În comparație cu radiografia toracică, poate avea o sensibilitate mai mare și o specificitate similară pentru detectarea efuziunii pleurale, a pneumoniei, a pneumotoraxului, a peretelui toracic, a parenchimului pulmonar și a edemului pulmonar. De asemenea, are un rol bine stabilit în ghidarea procedurilor intervenționale, inclusiv toracocenteza și biopsia, și s-a demonstrat că îmbunătățește rezultatele în aceste proceduri prin reducerea complicațiilor. Poate face diferența între consolidare, atelectasie și efuziune pleurală, constatări care sunt adesea considerate ca fiind opacitate nedeterminată la radiografia toracică. Ecografia pulmonară poate fi cel puțin la fel de utilă ca și radiografia toracică în pediatrie, oferind o alternativă fără radiații. În cele din urmă, este importantă pentru că oferă o vizualizare îmbunătățită a anomaliilor din torace datorită diametrului toracic mic al copiilor și a lipsei radiațiilor ionizante pentru a produce rezultate imagistice de diagnostic.

Diagnosticele se bazează pe artefactele vizualizate: coastele creează umbre, iar plămânii ventilați în mod normal doar cu aer nu reflectă ultrasunetele, deoarece undele sonore se împrăștie atunci când întâlnesc aer. Prin urmare, putem vizualiza plămânul doar atunci când acesta este de fapt anormal.

Limitări

Ecografia pulmonară are unele limitări și în ceea ce privește utilitatea sa generală. Aceasta este dependentă de operator, ceea ce înseamnă că nivelul de calitate variază în funcție de practician. În comparație cu radiografia toracică, timpul necesar pentru efectuarea examinării este mai lung. În funcție de minuțiozitatea examinării, efectuarea unei ecografii pulmonare complete poate dura 20 de minute, în timp ce radiografia toracică poate fi realizată în câteva minute.

Cum să vă pregătiți pentru o ecografie toracică?

Medicul vă va explica procedura și vă va oferi posibilitatea de a pune orice întrebare pe care o aveți în legătură cu aceasta. Dacă o procedură invazivă, cum ar fi o biopsie, urmează să fie efectuată împreună cu ecografia pulmonară, este posibil să vi se ceară să semnați un formular de consimțământ prin care se acordă permisiunea de a efectua procedura. Citiți formularul cu atenție și puneți întrebări dacă ceva nu este clar.

În general, nu este nevoie de post sau sedare înainte de ecografia pulmonară, dar medicul dumneavoastră vă poate da instrucțiuni specifice dacă acest lucru este necesar. Dacă sunteți însărcinată sau bănuiți că ați putea fi însărcinată, trebuie să vă anunțați medicul. Îmbrăcați-vă cu haine care să permită accesul la zona care urmează să fie testată sau care să fie ușor de îndepărtat. În funcție de starea dumneavoastră medicală, medicul vă poate solicita o altă pregătire specifică.

Concluzie

Ecografia pulmonară poate fi un adjuvant incredibil de util pentru evaluarea pacienților care prezintă dispnee nediferențiată, dureri toracice, hipoxie sau traumatisme. Aceasta poate fi utilizată, de asemenea, pentru depistarea precoce și gestionarea complicațiilor respiratorii sub ventilație mecanică, cum ar fi pneumotoraxul, pneumonia asociată ventilației, precum și atelectasiile și efuziile pleurale.