Meniu

Ecografie rinichi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ecografia este un test care utilizează unde sonore pentru a crea o imagine a interiorului corpului dumneavoastră. Acest test poate fi utilizat singur sau în combinație cu alte teste pentru a ajuta la diagnosticarea multor afecțiuni medicale diferite. Atunci când ecografia este folosită pentru a examina rinichii sau vezica urinară, se numește ecografie renală. Rinichii sunt sistemul de filtrare al corpului pentru deșeurile din sânge, care părăsesc apoi corpul sub formă de urină.

Ce este o ecografie renală?

O ecografie renală este un examen de diagnosticare neinvaziv, sigur și nedureros, care produce imagini folosite pentru a evalua dimensiunea, forma și localizarea rinichilor. Ecografia poate fi utilizată, de asemenea, pentru a evalua fluxul sanguin către rinichi. Aceasta îi ajută pe medici să diagnosticheze și să trateze afecțiunile urinare.

Ecografia renală utilizează un transductor care trimite unde ultrasonore la o frecvență prea mare pentru a fi auzite. Acest instrument este plasat pe piele, iar undele se deplasează prin corp până la organele și structurile din interior. Undele sonore ricoșează în organe ca un ecou și se întorc la transductor. Acesta procesează apoi undele reflectate, care sunt convertite de un computer într-o imagine a organelor sau țesuturilor examinate. Undele sonore se deplasează cu viteze diferite în funcție de tipul de țesut întâlnit – cel mai rapid prin țesutul osos și cel mai lent prin aer. Viteza cu care undele sonore se întorc la transductor, precum și cantitatea de unde sonore care se întorc, sunt traduse de transductor ca fiind diferite tipuri de țesut. Un gel pentru ultrasunete este plasat pe acesta și pe piele pentru a-i permite să se deplaseze ușor pe piele și pentru a elimina aerul dintre piele și transductor ca să conducă cât mai bine sunetul.

Un alt tip de ecografie la rinichi este ecografia Doppler, uneori numită studiu duplex, utilizată pentru a arăta viteza și direcția fluxului sanguin în interiorul toracelui. Spre deosebire de o ecografie standard, unele unde sonore din timpul examenului Doppler sunt audibile. Acesta este utilizat în siguranță în timpul sarcinii sau în prezența alergiilor la substanța de contrast, deoarece nu se utilizează radiații sau substanțe de contrast. Alte proceduri conexe care pot fi efectuate pentru a evalua rinichii includ radiografia, tomografia computerizată (CT), scanarea rinichilor, pielograma anterogradă, pielograma intravenoasă și angiograma renală.

De ce aveți nevoie de o ecografie renală?

O ecografie renală poate fi utilizată pentru a evalua dimensiunea, localizarea și forma rinichilor și a structurilor conexe, cum ar fi ureterele și vezica urinară. Ecografia poate detecta chisturi, tumori, abcese, obstrucții, acumulări de lichid și infecții în interiorul sau în jurul rinichilor. Pietrele de la rinichi și uretere pot fi detectate prin această procedură.

O ecografie renală poate fi efectuată, de asemenea, pentru a ajuta la plasarea acelor utilizate pentru biopsie (obținerea unei probe de țesut) la rinichi, pentru a drena lichidul dintr-un chist sau abces sau pentru a plasa un tub de drenaj. Această procedură poate fi utilizată, de asemenea, pentru a determina fluxul sanguin către rinichi prin arterele și venele renale și după un transplant de rinichi pentru a evalua rinichiul transplantat.

În urma ecografiei renale, medicii pot identifica:

  • Anomalii în ceea ce privește dimensiunea sau localizarea rinichilor dvs.
  • Semne de leziune sau deteriorare a rinichilor, inclusiv constatări de infecție renală.
  • Pietre la rinichi, chisturi sau tumori, inclusiv dacă o piatră vă blochează rinichiul să se dreneze în mod normal.
  • Probleme cu vezica urinară, inclusiv retenția de urină. Retenția urinară este atunci când vezica dvs. nu se golește complet atunci când urinați.

Ecografia Doppler a rinichilor ajută la evaluarea:

  • Fluxului de sânge către rinichi – inclusiv îngustarea sau formarea de cheaguri în vasele de sânge
  • Tumorilor ale rinichiului
  • Tensiuni arteriale ridicată care nu răspunde la medicamente și la modificări ale stilului de viață.

Cum funcționează o ecografie renală?

Înainte de procedură

În general, nu este necesară nicio pregătire prealabilă, cum ar fi o dietă sau sedarea. Medicul dvs. vă va explica procedura și vă va oferi posibilitatea de a pune orice întrebare pe care ați putea-o avea cu privire la ecografia la rinichi. Este posibil să vi se ceară să semnați un formular de consimțământ care vă dă permisiunea de a face procedura. Citiți formularul cu atenție și puneți întrebări dacă ceva nu este clar. În funcție de starea dumneavoastră medicală, medicul vă poate solicita și alte pregătiri specifice.

Este posibil să trebuiască să beți 1 litru de apă înainte de ecografia la rinichi pentru a obține imagini mai bune ale vezicii urinare sau să nu mâncați sau să beți cu câteva ore înainte de examen. Medicul vă poate cere să nu urinați până la finalizarea examenului. De asemenea, este recomandat să purtați haine confortabile și largi pentru a putea fi ușor analizată zona necesară.

Ecografiile renale sunt sensibile la mișcare, iar un copil activ sau care plânge poate prelungi examenul. Pentru a asigura o experiență fără probleme, este adesea util să explicați procedura copilului înainte de examinare. Aduceți cărți, jucării mici, muzică sau jocuri pentru a ajuta la distragerea atenției copilului și a face ca timpul să treacă repede. 

În timpul procedurii

O ecografie renală poate fi efectuată în ambulatoriu sau ca parte a șederii dumneavoastră în spital. Deși fiecare unitate poate avea protocoale diferite, în general, o procedură de ecografie urmează același proces. Vi se va cere să vă scoateți orice îmbrăcăminte, bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu scanarea. Dacă vi se cere să vă scoateți hainele, vi se va da un halat pe care să îl purtați. Vă veți întinde pe o masă de examinare pe burtă și un gel ecografic va fi plasat pe zona corpului care va fi supusă examinării cu ultrasunete. Cu ajutorul unui transductor, un dispozitiv care trimite undele ultrasonore, aparatul cu ultrasunete va crea imagini ale acestor structuri pe un monitor. Aceste imagini vor fi stocate în format digital.

Nu există efecte biologice adverse confirmate asupra pacienților sau a operatorilor de instrumente cauzate de expunerile la ultrasunete la nivelurile de intensitate utilizate în ecografia de diagnosticare. În timp ce procedura de ecografie renală în sine nu provoacă durere, faptul că trebuie să stați nemișcați pe durata procedurii și cp gelul este rece și umed, puteți simți un ușor disconfort. Tehnicianul va folosi toate măsurile de confort posibile și va finaliza procedura cât mai repede posibil pentru a minimiza orice disconfort.

După procedură

Procedura va dura aproximativ 30 de minute și, odată ce imagistica este finalizată, tehnologul va șterge gelul ecografic transparent de pe pielea dumneavoastră. Orice porțiune rămasă se va usca rapid. Gelul cu ultrasunete nu pătează sau decolorează de obicei hainele. Când examinarea este finalizată, tehnologul vă poate cere să vă îmbrăcați și să așteptați în timp ce analizează imaginile cu ultrasunete. Nu este nevoie de niciun tip special de îngrijire după o ecografie renală. Vă puteți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă sfătuiește altfel. Medicul vă poate da instrucțiuni suplimentare sau alternative după procedură, în funcție de situația dvs. particulară.

Beneficii vs. riscuri

Beneficii

După cum s-a menționat anterior, ecografia este o procedură neinvazivă (fără ace sau injecții). Este disponibilă pe scară largă, ușor de utilizat și mai puțin costisitoare decât majoritatea celorlalte metode de imagistică, în plus, este extrem de sigură, deoarece nu utilizează radiații. Ecografia oferă imagini în timp real, iar acest lucru îl face un instrument util pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu acul și aspirarea lichidelor. Imaginile țesuturilor moi sunt clare și ușor de analizat, în timp ce imaginile cu raze X nu se evidențiază bine. Ecografia renală poate ajuta la identificarea și evaluarea unei varietăți de afecțiuni renale fără expunerea la raze X. Ocazional, o examinare cu ultrasunete poate fi pentru scurt timp incomodă, dar nu ar trebui să fie dureroasă.

Riscuri

Singurul risc pe care îl prezintă ecografia renală este că ultrasunetele standard de diagnosticare nu au efecte nocive cunoscute asupra oamenilor pe termen lung.

Întrebări frecvente

  1. Care sunt riscurile unei ecografii renale?
    În general, ecograifa renală are riscuri reduse, pentru că nu se utilizează radiații și nu există disconfort din cauza aplicării transductorului de ultrasunete pe piele. Totuși, pot exista anumite riscuri în funcție de starea dumneavoastră medicală specifică. Asigurați-vă că discutați orice preocupare cu medicul înainte de procedură. Anumiți factori sau condiții pot interfera cu rezultatele testului. Aceștia includ, dar nu se limitează la următoarele: obezitate severă, bariu în intestine în urma unei proceduri recente cu bariu și gaze intestinale.
  2. Ce voi experimenta în timpul și după procedură?
    Ecografiile renale sunt de obicei nedureroase, rapide și ușor de tolerat. Este posibil ca persoana care face ecografia să vă ceară să respirați adânc și să vă țineți respirația câteva secunde în timpul examinării pentru a obține imagini bune ale rinichiului. Dacă se face un examen ecografic Doppler, este posibil să auziți sunete asemănătoare pulsului, care își schimbă tonul pe măsură ce monitorizează și măsoară fluxul sanguin. Dacă se examinează vezica urinară, este posibil să trebuiască să vă goliți vezica după ce se fac poze cu vezica plină. Este posibil să se facă fotografii suplimentare pentru a vedea cât de bine se golește vezica dumneavoastră.
  3. Care sunt limitările imagisticii renale cu ultrasunete?
    Prezența gazului în abdomen poate afecta calitatea imaginii ecografiei la rinichi. Pacienții care suferă de obezitate sunt mai dificil de vizualizat. Acest lucru se datorează faptului că o cantitate mai mare de țesut slăbește undele sonore pe măsură ce acestea trec mai adânc în organism și trebuie să se întoarcă la transductor pentru analiză. Dacă un copil nu poate sta nemișcat în timpul examinării, calitatea imaginii poate fi afectată.

Concluzie

Ecografia renală este sigură, neinvazivă și nu utilizează radiații. Acest examen nu necesită o pregătire specială. Tehnicianul de ultrasunete vă poate cere să beți apă înainte de examinare pentru a vă umple vezica urinară. Lăsați bijuteriile acasă și purtați haine largi și confortabile. De asemenea, dacă aveți nelămuriri cu privire la procedură, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră.