Meniu

Ecografie sarcina extrauterina: Semnele detectabile la ultrasunet

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Sarcinile ectopice nu pot continua în mod normal, deoarece uterul este singurul loc în care poate crește un copil în curs de dezvoltare. Prin urmare, acest tip de sarcină trebuie să fie eliminat din corpul femeii. Dar, înainte de a putea fi îndepărtată, o sarcină ectopică trebuie diagnosticată. Acest lucru se face adesea cu ajutorul tehnologiei cu ultrasunete.

Ce este o sarcină ectopică?

Sarcina ectopică este implantarea unui ovul fertilizat în afara cavității endometriale uterine. În cazul femeilor care se prezintă la departamentul de urgență cu dureri abdominale și/sau sângerări vaginale, sarcina ectopică este un element important de diagnostic. Diagnosticul se face pe baza valorilor de laborator și a rezultatelor imagistice ecografice. Aspectul ecografic atât al sarcinii normale timpurii, cât și al sarcinii ectopice este variabil și adesea subtil, prezentând provocări de diagnostic pentru radiologi.

Puteți diagnostica o sarcină ectopică cu ajutorul ultrasunetelor?

Dacă medicul suspectează că sarcina dumneavoastră ar putea fi ectopică, acesta poate începe cu un examen pelvian pentru a identifica locul unde aveți dureri sau o masă. De acolo, probabil că veți face analize de sânge și o ecografie. O ecografie poate fi folosită pentru un diagnostic definitiv de sarcină ectopică, dar de obicei nu este singurul mijloc de diagnosticare. Cel mai adesea, istoricul pacientei, combinat cu nivelurile de sânge ale β-hCG cantitative în serie (așa-numitul “hormon de sarcină”) este suficient pentru a confirma acest tip de sarcină. 

Ecografia transvaginală

O ecografie transvaginală se realizează prin introducerea unei baghete cu ultrasunete în vagin. Această baghetă folosește tehnologia undelor sonore pentru a capta imagini ale zonei pelvine, inclusiv ale uterului, trompelor uterine, colului uterin, ovarelor și vezicii urinare. Deși un bun tehnician de ultrasunete va face tot posibilul pentru a vă face să vă simțiți confortabil în timpul unei ecografii transvaginale, vă puteți aștepta la un anumit disconfort în urma acestei proceduri. 

Ecografia transabdominală

Pe lângă o ecografie transvaginală, poate fi solicitată și o ecografie transabdominală. Acesta este genul la care vă gândiți probabil când vă imaginați o ecografie de sarcină. În timpul acestui tip de ecografie, o baghetă alunecă peste burta dvs. și ia imagini cu ceea ce se află în interior. O ecografie transabdominală oferă o imagine de ansamblu mai amplă a ceea ce se întâmplă în interiorul abdomenului dumneavoastră. Este deosebit de utilă pentru capacitatea sa de a identifica sângerările interne.

Cât de devreme se poate detecta o sarcină ectopică cu ajutorul ultrasunetelor?

Sarcinile ectopice sunt de obicei diagnosticate în primul trimestru (înainte de 13 săptămâni de gestație). Cel mai devreme în care sarcina ectopică poate fi detectată cu ajutorul ultrasunetelor depinde parțial de dimensiunea embrionului. Până la 6 săptămâni de gestație, un embrion este adesea suficient de mare pentru a fi identificat cu ajutorul tehnologiei cu ultrasunete. Înainte de 6 săptămâni, însă, este mai greu de depistat. Într-un stadiu atât de timpuriu, un embrion sau sacul vitelin poate să nu fie vizibil, iar o acumulare de lichid poate fi confundată cu o sarcină ectopică (sau cu o sarcină normală în interiorul uterului).

Semne de sarcină ectopică descoperite la ecografie

Atunci când un tehnician ecografist efectuează o ecografie transvaginală sau transabdominală pentru a identifica o sarcină ectopică, acesta caută indicatori specifici. O cavitate uterină goală este un semn clar că un embrion s-a implantat într-un loc în care nu poate continua să crească. Chiar dacă nivelurile hormonale pot indica o sarcină, este probabil să vă confruntați cu o sarcină ectopică dacă uterul dumneavoastră nu conține un embrion și sacul vitelin. O altă dovadă a sarcinii ectopice se numește ghips decidual. Aceasta este o bucată mare, intactă de țesut desprinsă din mucoasa endometrială. 

În plus, o acumulare de sânge sau o masă la locul de implantare ectopică poate fi vizibilă la o ecografie. 

Concluzie

Sarcina ectopică este principala cauză de deces matern legat de sarcină în primul trimestru. Evaluarea ecografică este o componentă esențială a diagnosticului. Având în vedere utilizarea crescută a managementului medical și îmbunătățirea rezultatelor, diagnosticul precoce și inițierea la timp a tratamentului au devenit mai critice pentru a diminua morbiditatea și mortalitatea maternă prin prevenirea complicațiilor și evitarea necesității unui management chirurgical. Cu ajutorul tehnologiei cu ultrasunete și al altor diagnostice, medicul dumneavoastră poate determina dacă vă confruntați cu o sarcină ectopică și ce pași trebuie urmați de aici. Descoperirea că sarcina dvs. este ectopică nu este niciodată o veste bună – dar dacă aveți simptome, cel mai bine este să ajungeți cât mai repede la cauza acestora.