Meniu

Ecografie tiroida

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Glanda tiroidă este un organ important care produce mai mulți hormoni. Diferite maladii pot afecta tiroida, dintre care unele au consecințe potențial grave. Din acest motiv, medicii folosesc uneori ecografiile pentru a produce imagini ale glandei tiroide. O ecografie tiroidiană este utilizată pentru a examina tiroida și pentru a detecta anomalii, inclusiv: chisturi, noduli și tumori.

Ce este o ecografie tiroidiană?

O ecografie a tiroidei produce imagini ale glandei tiroide și ale structurilor adiacente din zona gâtului. Glanda tiroidă este situată în partea din față a gâtului, chiar deasupra claviculei, și are forma unui fluture, cu câte un lob de fiecare parte a gâtului, conectat de o bandă îngustă de țesut numită istm tiroidian. Este una dintre cele nouă glande endocrine localizate în tot corpul care produc și trimit hormoni în fluxul sanguin.

Glanda tiroidă produce hormonul tiroidian, care ajută la reglarea unei varietăți de funcții ale corpului, inclusiv a vitezei cu care bate inima. Este foarte frecvent ca la nivelul tiroidei să se dezvolte zone petice sau noduli care pot fi sau nu simțite la suprafața pielii. Aproximativ 5% până la 10% dintre adulți vor avea pe parcursul vieții noduli la nivelul tiroidei pe care un medic îi poate identifica la un examen. Aceștia se numesc noduli palpabili. Ecografia este foarte sensibilă și evidențiază mulți noduli care nu pot fi simțiți. În unele grupe de vârstă, nodulii sunt văzuți la ecografie la până la 70% dintre adulți. Marea majoritate a acestora sunt regiuni benigne de țesut tiroidian care nu prezintă niciun risc pentru sănătate. O minoritate dintre aceștia sunt adevărate tumori ale tiroidei și pot necesita un diagnostic sau un tratament suplimentar.

Care sunt utilizările comune ale ecografiei tiroidiene?

O ecografie tiroidiană este de obicei solicitată atunci când un examen fizic arată că o persoană are o excrescență pe glanda tiroidă, numită nodul tiroidian, tiroida se simte mare sau neregulată, numită gușă, iar persoana are ganglioni limfatici anormali în apropierea tiroidei. În astfel de situații, ecografia va:

  • Determina dacă un nodul din zona gâtului provine de la tiroidă sau de la o structură adiacentă.
  • Analiza aspectul nodulilor tiroidieni și determina dacă este vorba de nodul benign sau dacă nodulul are caracteristici care necesită o biopsie. În cazul în care este necesară o biopsie, aspirația cu ac fin ghidată cu ultrasunete poate contribui la îmbunătățirea preciziei biopsiei.
  • Căuta noduli suplimentari la pacienții cu unul sau mai mulți noduli resimțiți la examenul fizic.
  • Vedea dacă un nodul tiroidian a crescut substanțial în timp.

De asemenea, ultrasunetele sunt adesea folosite pentru a ghida acul în biopsiile de:

  • Noduli tiroidieni sau glanda tiroidă. În acest test, un ac extrage o cantitate mică de țesut din nodulul sau glanda tiroidă. Acesta este un test pentru a diagnostica boala tiroidiană sau cancerul tiroidian.
  • Glanda paratiroidă.
  • Ganglionii limfatici din zona tiroidei.

Cum funcționează ecografia tiroidiană? 

Înainte de procedură

Dacă vedeți sau simțiți dumneavoastră însuși un nodul tiroidian, de obicei în mijlocul părții inferioare a gâtului, chiar deasupra sternului, sunați medicul dumneavoastră de familie pentru o programare pentru a evalua nodulul. Adesea, medicul dumneavoastră poate descoperi noduli tiroidieni în timpul unui examen medical de rutină. Uneori, medicul dumneavoastră detectează un nodul tiroidian atunci când vă supuneți unui test imagistic, cum ar fi o ecografie, o tomografie computerizată sau un RMN, pentru a evalua o altă afecțiune la nivelul capului sau gâtului. Nodulii detectați în acest mod sunt de obicei mai mici decât cei descoperiți în timpul unui examen fizic.

Unele lucruri de care trebuie să țineți cont înainte de a merge la o programare pentru o ecografie tiroidiană sunt:

  • Să fiți conștienți de orice restricții dinaintea consultației. În momentul în care vă faceți programarea, asigurați-vă că întrebați dacă există ceva ce trebuie să faceți în avans pentru a vă pregăti pentru testele de diagnosticare pe care le puteți avea.
  • Să scrieți toate simptomele și schimbările pe care le experimentați, chiar dacă par să nu aibă legătură cu problema dvs. actuală.
  • Să faceți o listă cu informații medicale importante, inclusiv intervențiile chirurgicale recente, numele tuturor medicamentelor pe care le luați și orice alte afecțiuni pentru care ați fost tratat.
  • Să vă notați istoricul medical personal și familial, inclusiv orice antecedente de tulburări tiroidiene sau cancer tiroidian. Spuneți medicului dumneavoastră despre orice expunere la radiații pe care ați avut-o, fie că ați fost copil sau adult.
  • Să vă notați întrebările pe care să i le adresați medicului dumneavoastră. De exemplu, probabil că veți dori să știți dacă nodulii care nu cauzează probleme au nevoie de tratament și ce opțiuni de tratament sunt disponibile.

În timpul procedurii

Când ajungeți la programare, în cele mai multe cazuri, vă veți așeza cu fața în sus pe o masă de examinare care poate fi înclinată sau mutată. Pacienții se pot întoarce în ambele părți pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor pentru ecografie. Radiologul sau ecograful vă va poziționa pe masa de examinare. Aceștia vor aplica un gel pe bază de apă pe zona corpului care urmează să fie examinată. Gelul va ajuta transductorul să facă un contact sigur cu corpul. De asemenea, acesta elimină pungile de aer dintre transductor și piele, care pot bloca trecerea undelor sonore în corpul dumneavoastră. Ecograful plasează transductorul pe corp și îl mișcă înainte și înapoi peste zona de interes până când captează imaginile dorite. O pernă poate fi plasată în spatele umerilor pentru a extinde zona care urmează să fie scanată pentru o examinare cu ultrasunete a tiroidei. Acest lucru este deosebit de important pentru un copil mic, cu foarte puțin spațiu între bărbie și piept.

De obicei, nu există niciun disconfort din cauza presiunii pe măsură ce se apasă transductorul pe zona examinată. Cu toate acestea, dacă zona este sensibilă, este posibil să simțiți o presiune sau o durere minoră din partea transductorului. După ce imagistica este finalizată, tehnologul va șterge gelul transparent pentru ultrasunete de pe pielea dumneavoastră. Orice porțiune rămasă se va usca rapid. De obicei, gelul pentru ultrasunete nu pătează sau decolorează hainele.

Examenele cu ultrasunete sunt foarte sensibile la mișcare, iar un copil activ sau care plânge poate prelungi procesul de examinare. Pentru a asigura o experiență fără probleme în cazul ecografiei, este adesea util să explicați procedura copilului înainte de examinare. Aduceți cărți, jucării mici, muzică sau jocuri pentru a ajuta la distragerea atenției copilului și a face ca timpul să treacă repede. Este posibil ca sala de examinare să aibă un televizor. Nu ezitați să cereți canalul preferat al copilului dumneavoastră.

După procedură

După o examinare cu ultrasunete pentru tiroidă, ar trebui să vă puteți relua imediat activitățile normale. Un radiolog, un medic instruit să supravegheze și să interpreteze examenele radiologice, va analiza imaginile. Acesta va trimite un raport semnat medicului care a solicitat examinarea. Medicul vă va comunica apoi rezultatele. În unele cazuri, radiologul poate discuta rezultatele cu dumneavoastră după examinare.

Care sunt limitele ecografiei tiroidiene? 

Ecografiile tiroidiene îi pot ajuta pe medici să diagnosticheze o varietate de afecțiuni legate de tiroidă. Cu toate acestea, este uneori necesar să se completeze aceste teste cu alte proceduri de diagnosticare. Această abordare poate ajuta la excluderea rezultatelor fals-pozitive și fals-negative.

Deși ecografiile pot detecta noduli tiroidieni, ele nu pot determina întotdeauna dacă acești noduli sunt canceroși. Din acest motiv, sunt necesare alte metode de diagnosticare. Cu toate acestea, medicii pot avea și alte utilizări pentru ecografiile tiroidiene. De exemplu, atunci când o scanare neconcludentă a evidențiat un nodul, medicii pot decide să efectueze o biopsie. Aceasta presupune utilizarea unui ac subțire pentru a îndepărta o parte din nodul, care va fi apoi supus unor teste de laborator. În multe cazuri, medicii vor folosi o scanare cu ultrasunete pentru a ajuta la ghidarea acului. Alte teste care pot ajuta la depistarea cancerului tiroidian includ:

  • scanarea cu radioiod
  • tomografia computerizată
  • scanarea RMN
  • testele de sânge

Ce se întâmplă după ecografia tiroidiană?

Ce urmează depinde de rezultatele ultrasunetelor. Medicul poate solicita o biopsie a unei umflături suspecte. O aspirație cu ac fin poate fi, de asemenea, utilizată pentru un diagnostic mai amănunțit. În timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastră introduce un ac lung și subțire într-un chist de pe tiroidă pentru a extrage un lichid ce este testat pentru cancer.

Este posibil să nu aveți nevoie de îngrijiri suplimentare dacă ecografia nu arată nicio anomalie. Dacă medicul efectuează ecografii tiroidiene ca parte a unui examen fizic, probabil că va trebui să vă pregătiți din nou pentru procedură atunci când vă întoarceți pentru examinare. De asemenea, dacă aveți antecedente familiale de anomalii tiroidiene sau afecțiuni conexe, este posibil să fie necesar să faceți ecografii tiroidiene mai frecvent pentru a detecta din timp orice simptom al unei afecțiuni legate de tiroidă.

În cazul în care ecografia dvs. relevă anomalii, medicul poate solicita teste de urmărire pentru a restrânge condițiile care pot cauza aceste anomalii. În aceste situații, este posibil să aveți nevoie de o altă ecografie sau de un alt tip de ecografie pentru a vă examina mai clar tiroida. Dacă aveți un chist, un nodul sau o tumoare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta sau un alt tratament pentru orice afecțiune sau cancer prezent.

Ecografiile sunt proceduri rapide, nedureroase și vă pot ajuta să detectați afecțiuni sau stadii incipiente ale cancerelor. Discutați cu un medic dacă credeți că aveți un istoric familial de probleme tiroidiene sau sunteți îngrijorat de o posibilă afecțiune tiroidiană pentru a iniția o îngrijire preventivă cu ultrasunete.

Cât costă o ecografie tiroidiană?

Costul ecografiei pentru tiroidă depinde de endocrinologul la care vă adresați. Este posibil ca unii medici să nu vă ceară nimic pentru procedură, dar în cele mai multe cazuri aceasta costă în jur de 220 RON, iar în unele cazuri puteți plăti și vizita. Tipul de ecografie pe care îl obțineți poate afecta și el costul. Tehnologiile ecografice mai noi, cum ar fi ecografiile tridimensionale (3D) sau ecografiile Doppler, pot costa mai mult din cauza nivelului mai ridicat de detalii pe care îl pot oferi.

Întrebări frecvente

  1. Cât timp va dura ecografia?
    Din momentul în care ajungeți, planificați să petreceți în total între o oră și o oră și jumătate la centrul de imagistică pentru a vă finaliza examinarea. Ecografia pentru tiroidă în sine ar trebui să dureze între 30 de minute și 1 oră.
  2. Cum ar trebui să mă pregătesc pentru ecografie? Ce ar trebui să port la programare?
    Purtați haine confortabile care să vă expună gâtul, pentru a permite tehnicianului ecograf sau medicului să examineze cu ușurință zona. Exemple de îmbrăcăminte care ar putea îngreuna examinarea cu ultrasunete sunt cămășile cu guler, bluzele cu guler înalt etc. În ceea ce privește regimul alimentar, nu există restricții specifice, ceea ce înseamnă că nu trebuie să faceți nicio modificare specială a dietei sau a medicamentelor pentru acest examen, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.
  3. Este o ecografie tiroidiană incomodă?
    Nu, o ecografie tiroidiană nu este incomodă. În timpul examinării, vi se va cere să vă așezați pe spate pe o masă de examinare și, eventual, să vă întoarceți/poziționați capul pentru a facilita examinarea. Un tehnician specializat în ultrasunete sau un medic va aplica un gel transparent, solubil în apă, pe gâtul dumneavoastră și va folosi un instrument portabil numit sondă cu ultrasunete pentru a capta imagini ale tiroidei și ale țesutului din jurul gâtului.
  4. Ce este un nodul tiroidian?
    Nodulii tiroidieni sunt foarte comuni. Peste jumătate dintre oameni au cel puțin un nodul tiroidian. Marea majoritate a acestor noduli sunt benigni și necanceroși, iar mulți dintre ei nici măcar nu afectează funcția tiroidiană. Cu toate acestea, există o mică șansă ca un nodul să conțină țesut canceros. Prin urmare, este important să evaluați complet nodulul cu ajutorul testelor imagistice și de laborator, așa cum vă sfătuiește medicul dumneavoastră. Unul dintre primii pași pentru a evalua nodulul este o ecografie tiroidiană.
  5. Care este scopul unei ecografii tiroidiene?
    Medicii folosesc ecografiile tiroidiene pentru a detecta orice anomalii în tiroida unei persoane. Acestea pot varia de la cancerul tiroidian, sub formă de tumori, până la bolile autoimune ale tiroidei, cum ar fi boala Graves. Ecografiile tiroidiene pot ajuta, de asemenea, medicii să monitorizeze dezvoltarea afecțiunilor tiroidiene.
  6. Este cancerul tiroidian vizibil pe ecografiile cu ultrasunete?
    Medicii pot identifica noduli pe glandele tiroide cu ajutorul ultrasunetelor și pot determina dacă aceștia sunt solizi sau plini de lichid. Nodulii solizi sunt mai susceptibili de a indica un cancer. Cu toate acestea, nu este posibil să se confirme prezența celulelor canceroase cu ajutorul unei ecografii. Dacă un medic suspectează cancerul pe baza ecografiei, acesta va comanda teste de urmărire, cum ar fi o biopsie.
  7. Cine interpretează rezultatele și cum le obțin?
    Un radiolog, un medic instruit să supravegheze și să interpreteze examinările radiologice, va analiza imaginile ecografiei pentru tiroidă. Radiologul va trimite un raport semnat medicului care a solicitat examinarea. Medicul vă va comunica apoi rezultatele. În unele cazuri, radiologul poate discuta rezultatele cu dumneavoastră după examinare. Este posibil să aveți nevoie de un examen de urmărire. În acest caz, medicul vă va explica de ce. Uneori, un examen de urmărire evaluează în continuare o problemă potențială cu mai multe vizualizări sau cu o tehnică imagistică specială. De asemenea, se poate vedea dacă a existat vreo modificare a unei probleme de-a lungul timpului. Examenele de urmărire sunt adesea cel mai bun mod de a vedea dacă tratamentul funcționează sau dacă o problemă necesită atenție.

Concluzie

Ecografiile tiroidiene sunt modalități sigure și eficiente de a obține imagini ale glandei tiroide. Ele pot ajuta medicii să diagnosticheze o serie de afecțiuni. Cu toate acestea, această tehnică de imagistică are potențialul de a produce atât falsuri pozitive, cât și falsuri negative. Din acest motiv, medicii pot completa uneori ecografiile tiroidiene cu alte teste de diagnosticare. Întotdeauna vor fi necesare teste suplimentare pentru a confirma un diagnostic de cancer. Oricine caută informații suplimentare despre ecografiile tiroidiene ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a vorbi cu un medic.