Meniu

Ecografie urologica

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O ecografie urologică este efectuată pentru a evalua orice probleme la nivelul tractului urinar, pietre la rinichi, hematurie, funcție renală deficitară, incontinență, prostată și alte modificări ale funcției vezicii urinare. Cel mai frecvent, este recomandată pentru bărbați, dar în funcție de problemele întâlnite, și femeile pot avea nevoie de această procedură. Un dispozitiv numit transductor este plasat pe abdomenul dumneavoastră pentru a obține imagini ale organelor și structurilor interne.

De ce aveți nevoie de o ecografie urologică?

În cele mai multe cazuri, o ecografie urologică este solicitată pentru bărbații care se confruntă cu orice problemă la nivelul tractului renal sau medicul crede că există semne de prostată.

O ecografie urologică poate depista:

  • Pietre la rinichi. Aceasta este o problemă foarte frecventă, afectând 1 din 10 persoane și, deși se poate întâmpla la toate vârstele, sunt mai frecvente la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Simptomele includ, în mod normal, dureri lombare care uneori sunt asociate cu sânge în urină. Ecografia rinichilor va identifica orice calculi responsabili de simptome.
  • Infecția tractului urinar. Infecțiile tractului urinar sunt mai puțin frecvente la bărbați, iar ecografia este folosită pentru a identifica orice anomalie structurală a tractului urinar. 
  • Hiperplazia benignă de prostată (HBP). Se caracterizează prin mărirea progresivă a prostatei, ceea ce duce la obstrucția ieșirii vezicii urinare și la o micțiune din ce în ce mai dificilă. Este în mod obișnuit o boală a persoanelor în vârstă și rareori afectează bărbații cu vârsta mai mică de 40 de ani. Vârsta medie la care pacienții dezvoltă simptome este între 60 și 65 de ani. HBP se caracterizează printr-un spectru de simptome ale tractului urinar inferior, denumite anterior prostatism, care se caracterizează prin scăderea forței jetului, ezitare și efort pentru a elimina, întreruperea jetului, picurare post-micțională, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, frecvență, nicturie și retenție urinară. Tratamentul începe atunci când sănătatea pacientului este în pericol din cauza infecțiilor tractului urinar, a disfuncției vezicale sau a altor afecțiuni urinare, sau atunci când simptomele urinare sunt suficient de deranjante pentru pacient și trebuie îmbunătățite.
  • Prostatită. Este o inflamație a prostatei caracterizată prin simptome precum frecvența urinară și/sau urinarea dureroasă. Simptomele pot include stare de rău, dureri lombare și perineale, febră și frisoane. Prostatita poate fi acută (rară) sau cronică (frecventă). Prostatita este tratată de obicei cu antibiotice.
  • Disfuncția erectilă, definită ca incapacitatea de a menține penisul în erecție cu o rigiditate suficientă pentru actul sexual, se estimează că afectează peste 30 de milioane de bărbați din întreaga lume. Bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani sunt de obicei afectați. Factorii de risc pentru DE includ boli precum diabetul, hipertensiunea arterială și arterioscleroza. Multe medicamente pot cauza DE, inclusiv medicamentele pentru hipertensiune arterială și antidepresivele. Riscul de a dezvolta disfuncția erectilă este crescut în cazul consumului de alcool și tutun. Disfuncția erectilă poate apărea după proceduri chirurgicale, cum ar fi prostatectomia radicală.
  • Infertilitatea masculină. Infertilitatea se referă, în general, la incapacitatea unui cuplu de a obține concepția după un an de relații sexuale neprotejate. La aproximativ jumătate dintre cuplurile infertile, bărbatul posedă cel puțin unul dintre factorii care duc la infertilitate. Cauzele posibile ale infertilității masculine pot implica tulburări hormonale, anomalii în producția de spermă, tulburări de ejaculare sau calitatea slabă a spermei. O ecografie testiculară va fi capabilă să identifice orice anomalie structurală care ar putea cauza infertilitatea masculină.
  • Vasectomia și inversarea vasectomiei. O vasectomie este o formă de contracepție masculină în care canalele deferente, canalele pentru transportul spermatozoizilor, sunt închise chirurgical. Deși producția normală de spermatozoizi continuă în testicule, sperma nu mai este capabilă să călătorească prin canalele deferente pentru a ajunge la uretră și, prin urmare, degenerează în organism. Vasectomia este cea mai frecventă procedură chirurgicală urologică și se efectuează de obicei în cabinet, cu anestezie locală. Vasectomia nu are niciun efect asupra dorinței sau performanței sexuale. O inversare a vasectomiei poate fi efectuată chirurgical pentru a redeschide canalele deferente și pentru a permite spermatozoizilor să călătorească prin conducte până la uretră pentru bărbații care decid ulterior că doresc să aibă loc concepția. 
  • Umflarea scrotului. Poate avea diverse cauze, inclusiv următoarele afecțiuni benigne:
    Hernia: proeminența unui organ printr-o deschidere anormală în peretele cavității care îl înconjoară
    Epididimita: inflamația epididimului, organul în care se maturizează spermatozoizii
    Hidrocelul: acumularea de lichid într-o cavitate asemănătoare unui sac în jurul testiculului.

Care este procedura?

Înainte de procedură

Este necesar să aveți vezica urinară plină pentru ecografie. Beți un litru de apă cu o oră înainte de programare și nu vă goliți vezica. Distensia (expansiunea) vezicii dvs. oferă o vedere mai clară a vezicii urinare și a structurilor din jur. Dacă vă simțiți excesiv de plin și vă provoacă durere sau suferință, este recomandat să anunțați personalul de la recepție la sosire, care va discuta cu dumneavoastră despre opțiunile pe care le aveți. Copiii sau pacienții cu probleme de retenție urinară (reținere) ar trebui să informeze personalul în momentul programării, deoarece este posibil ca aportul de lichide să fie redus. De asemenea, dacă este posibil, purtați îmbrăcăminte care să permită accesul ușor la abdomen, cum ar fi îmbrăcăminte din două piese (îmbrăcăminte separată superioară/inferioară).

În timpul procedurii

Examinarea dvs. va fi efectuată de un ecografist care se va prezenta, vă va confirma identitatea și procedura la care vă supuneți. Mai întâi, se aplică un gel transparent pe pielea din zona care urmează să fie examinată. Sonda cu ultrasunete este apoi deplasată pe suprafața pielii pentru a observa structurile de dedesubt. În timpul ecografiei, vi se va cere să vă țineți respirația și să vă deplasați în anumite poziții pentru a permite o vizualizare clară a organelor dumneavoastră. În general, se examinează mai întâi vezica urinară, iar apoi vi se va cere să o goliți pentru ca restul examinării să fie confortabilă. Imaginile sunt analizate de un radiolog care va întocmi un raport scris pentru medicul dvs. Uneori, radiologii pot vorbi cu dumneavoastră personal în timpul examinării.

Concluzie

Dacă aveți nevoie de îngrijire pentru probleme urinare, dureri pelviene sau probleme sexuale, urologul vă poate recomanda o ecografie urologică pentru a avea o imagine clară asupra problemei întâlnite. Unii oameni pot fi jenați să vorbească despre urinare sau incontinență sau alte probleme legate de “acolo jos”, dar aceiași oameni vor fi probabil bucuroși să știe că aceste afecțiuni sunt foarte frecvente, iar un tratament de succes este posibil, dacă sunt respectate toate procedurile. Este important să fiți sincer cu medicul dumneavoastră, pentru ca acesta să vă poată ajuta să vă întoarceți la starea de sănătate optimă și să vă bucurați de viață.