Meniu

Ecografii 4D

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Majoritatea persoanelor vor face cel puțin o ecografie în timpul sarcinii, ca parte a îngrijirii prenatale de rutină. Aceste ecografii sunt cel mai adesea bidimensionale (2D), ceea ce înseamnă că oferă o imagine a fătului. Cu toate acestea, ecografiile efectuate din motive nemedicale nu sunt de obicei recomandate. Experții în domeniul sănătății recomandă, în general, să nu se facă ecografii tridimensionale (3D) și cvadridimensionale (4D), care produc imagini fixe și în mișcare ale bebelușului în uter, deoarece nu există niciun beneficiu medical, iar efectele pe termen lung ale acestor expuneri prelungite la ecografii sunt necunoscute.

Ce este ecografia 4D?

Viitoarele mame pot fi îngrijorate de prezența unor malformații congenitale și de starea de sănătate a copiilor lor nenăscuți. În zilele noastre, ecografia joacă un rol important ca mijloc recunoscut la nivel mondial pentru a obține asistență medicală pentru viitoarele mame și bebelușii lor. O tehnică utilizată pentru a vizualiza un făt în uterul mamei sale, ecografia oferă unui obstetrician detalii valoroase, inclusiv determinarea stadiului sarcinii, a nivelului de dezvoltare a fătului și a prezenței malformațiilor și dizabilităților congenitale. În plus, îl ajută pe obstetrician să evalueze și să aibă grijă de gemeni, precum și să urmărească tratamentul anumitor anomalii fetale. Beneficiind de tehnologii avansate, ecografiile 3D și 4D sunt aplicate în examinarea stării fătului, în combinație cu ecografia 2D, dar, în general, acestea sunt opționale și rareori recomandate de medici.

O ecografie 4D este similară unei ecografii 3D, cu excepția faptului că imaginea pe care o generează este actualizată continuu, la fel ca o imagine în mișcare. Acest tip de ecografie se face cel mai adesea pentru divertisment și nu din motive medicale. Ecografiile 4D permit o transmisiune video în direct a imaginilor, arătând mișcarea peretelui inimii fetale sau a valvelor, precum și sângele curent care circulă prin diferite vase. Ecografiile în 3D și 4D sunt efectuate doar pentru a examina îndeaproape anomalii fetale suspectate, cum ar fi probleme ale măduvei spinării, sau pentru a monitoriza ceva anume.

Ar trebui să vă faceți o ecografie 4D?

Specialiștii nu vă recomandă să vă faceți ecografii în scop de distracție deoarece ecografia este un dispozitiv medical și trebuie folosită doar în scopuri medicale. Este recomandat să evitați mediile nemedicale care oferă ecografii, cu excepția cazului în care acestea sunt recomandate de medicul sau moașa dvs. ca parte a îngrijirii prenatale. Cu toate acestea, dacă vă decideți să faceți una, ecografia 4D vă permite să vă vedeți bebelușul dând din picioare sau deschizând și închizând ochii. Aceasta are aceleași avantaje ca și o ecografie 3D, permițând totodată medicilor să studieze mișcarea diferitelor organe ale corpului. Aplicațiile clinice ale tehnologiei cu ultrasunete 4D sunt încă în curs de studiu. În prezent, aceasta este folosită mai ales pentru a avea o amintire video cu fătul, o utilizare care este descurajată de majoritatea site-urilor de supraveghere medicală.

Dacă doriți să vă faceți o ecografie 4D iată câteva dintre beneficiile pe care le puteți obține:

  • Prin producerea unor imagini mai realiste care arată problemele fizice ale fătului și localizarea acestora, tehnologia permite diagnosticarea mai precisă a defectelor și anomaliilor congenitale, în special a anomaliilor structurale exterioare, cum ar fi buza despicată, palatul despicat, tumora, forma anormală a craniului, deformările coloanei vertebrale și dizabilitățile membrelor.
  • Diagnosticul organelor interne ale bebelușului se realizează cu mai multă eficiență, deoarece anomaliile fetale pot fi localizate cu precizie. În plus, dimensiunea unei tumori din interiorul corpului fătului poate fi identificată prin calcularea volumului.
  • Formând o legătură între mamă și copil, experiența ecografiei este plăcută și distractivă, deoarece viitoarea mamă are șansa de a-și vedea bebelușul și mișcările acestuia în timpul examinării, însă efectuarea unei ecografii 4D doar din acest motiv nu este recomandată de medici.

Tehnologia ecografică 4D a fost dezvoltată de nu mai puțin de 15 ani, aducând imagini în mișcare mult mai realiste. Cu toate acestea, următoarele condiții reprezintă limitări în ceea ce privește vizualizarea adecvată a anatomiei fetale:

  • Prea multă mișcare a fătului.
  • Coloana vertebrală a fătului nu se află în partea de jos a câmpului scanat.
  • Există o cantitate scăzută de lichid amniotic.
  • Brațele, picioarele sau cordonul ombilical al fătului se suprapun peste o anumită zonă țintă.

În plus, unele dezavantaje ale tehnologiei sunt:

  • Aparatele pot utiliza niveluri de energie ultrasonică mai mari decât de obicei, ceea ce poate avea potențiale efecte secundare asupra fătului.
  • Sesiunile de ultrasunete pot fi prelungite.
  • Operatorii necertificați sau nepregătiți pot duce la ratarea sau la un diagnostic inadecvat.
  • Aparatura este costisitoare.
  • Necesită o pregătire mai îndelungată pentru operare.

Ecografiile 4D sunt sigure în timpul sarcinii?

Este tentant să vă faceți o programare pentru o ecografie 4D, mai ales dacă ați văzut aceste portrete și videoclipuri uimitoare ale bebelușilor pe internet. Totuși, studiile care evaluează siguranța tehnologiei cu ultrasunete arată rezultate mixte. În acest moment, deși nu există riscuri cunoscute ale ecografiilor 4D pentru femeile însărcinate, acestea ar trebui folosite cu atenție și numai în scopuri medicale. Atunci când ultrasunetele pătrund în corp, încălzesc ușor țesuturile, ceea ce, în unele cazuri, poate crea mici buzunare de gaz în fluidele corporale sau în țesuturi, iar efectele pe termen lung ale acestui lucru nu sunt cunoscute. Experții spun că ecografiile ar trebui să fie efectuate doar de către un profesionist calificat, atunci când medicul consideră că sunt necesare din motive medicale. În prezent, se recomandă ca femeile să facă cel puțin o ecografie 2D între săptămânile 18 și 22 de sarcină, menționând că unele femei pot face și o ecografie în primul trimestru. De asemenea, experții descurajează utilizarea oricăror tipuri de ecografii (2D, Doppler, 3D și 4D) în scopul creării unei amintiri, deoarece, pe lângă faptul că ar putea pune în pericol sănătatea bebelușului dumneavoastră, tehnicienii care efectuează ecografiile din comerț s-ar putea să nu fie capabili să răspundă la întrebările dumneavoastră și probabil nu vor avea expertiza necesară pentru a putea depista orice problemă de dezvoltare a bebelușului dumneavoastră. Mai mult, unele sesiuni comerciale durează 45 de minute, mult mai mult decât o ecografie medicală. O ședință lungă (sau ședințe repetate, așa cum oferă unele dintre aceste centre) poate fi intruzivă și perturbatoare pentru un făt care folosește timpul din uter pentru a crește, a se dezvolta și a avea somnul de care are nevoie.

Același raționament este valabil și pentru aparatele de ecografie Doppler de acasă, care nu sunt nici pe departe suficient de sensibile pentru a sesiza activitatea cardiacă a fătului până în a cincea lună de sarcină. Dacă vă gândiți să vă faceți orice tip de ecografie în afara unui cadru medical, consultați mai întâi medicul dumneavoastră. Dacă obțineți acordul, încercați să vă limitați la una sau două vizite, fiecare scanare având o durată de cel mult 15 minute. Luați-vă și portofelul. Unele studiouri percep un preț mare pentru acea fotografie a copilului dumneavoastră. Nu uitați că vor exista o mulțime de ocazii de a face fotografii și de a crea amintiri atunci când se va naște copilul. Între timp, mențineți ecografiile la un nivel minim și așteptați cu nerăbdare ziua în care vă veți putea vedea copilul în persoană. Nicio tehnologie nu vă va oferi aceleași emoții atunci când vă veți vedea copilul născut.

Cât costă o ecografie 4D?

Prețul unei ecografii 4D depinde de trimestrul în care o faceți și de scopul acesteia. În general, prețurile variază între 350-1100 RON. Este mai bine să verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră unde să faceți procedura și dacă merită sau nu.

Întrebări frecvente

  1. Este necesar ca o femeie însărcinată să facă o ecografie 3D și 4D?
    În general, ecografia 2D este o modalitate mai bună și mai rapidă de evaluare a stării copilului nenăscut și de diagnosticare a anomaliilor acestuia, datorită numărului mai mic de limitări. Cu toate acestea, în cazul unei anomalii detectate cu ajutorul ecografiei 2D, capacitățile de scanare 3D și 4D pot ajuta medicul să localizeze problema cu mai multă acuratețe și să îi facă pe viitorii părinți să știe mai multe despre natura anomaliei.
  2. Sunt ecografiile sigure pentru copilul dumneavoastră?
    Undele ultrasonore folosite pentru a obține imaginea bebelușului îl expun la energie sub formă de căldură. În anumite circumstanțe, căldura poate duce la malformații congenitale. De aceea, medicii sunt atenți la setările aparatului cu ultrasunete, astfel încât să folosească o cantitate de energie cât mai mică posibil și să limiteze timpul necesar pentru a obține imagini, expunând astfel bebelușul în curs de dezvoltare la cea mai mică cantitate de energie posibilă. Deși nu există efecte biologice confirmate asupra pacienților cauzate de expunerile produse de actualele instrumente de diagnosticare cu ultrasunete, există posibilitatea ca astfel de efecte biologice să fie identificate în viitor. Astfel, ultrasunetele ar trebui să fie utilizate cu prudență pentru a oferi beneficii medicale pacientului.

Concluzie

Ecografiile 2D sunt efectuate ca parte a îngrijirii prenatale de rutină. Atracția față de ecografiile 4D este de înțeles, însă, de obicei, acestea nu sunt necesare din punct de vedere medical, cu excepția unor cazuri speciale, și pot prezenta riscuri suplimentare. Dacă alegeți să obțineți o ecografie 4D, rețineți că ecografia comercială nu este un substitut pentru îngrijirea prenatală profesională. Asigurați-vă că beneficiați, de asemenea, de ecografia (ecografiile) care este recomandată de medicul dumneavoastră.