Meniu

in ce perioada a lunii se face ecografia mamara?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ecografiile mamare anuale sunt cel mai bun instrument pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Majoritatea cazurilor de cancer depistate prin mamografie nu prezintă simptome. O mamografie este un pas important pentru a avea grijă de sănătatea sânilor dumneavoastră. Fie că sunteți începătoare sau experimentată în această procedură, știind când să efectuați mamografia puteți ajuta ca procesul să decurgă mai ușor și să evitați efectuarea testului de mai multe ori.

Când trebuie efectuată o mamografie?

Odată ce v-ați făcut programarea pentru ecografia mamară anuală, nu trebuie să faceți prea multe, în afară de a vă asigura în ce perioadă a ciclului menstrual vă faceți programarea. Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce ciclul menstrual avansează, țesutul mamar devine mai puțin gras (transparent) și mai fibros și dens (opac), cel mai probabil din cauza fluctuațiilor hormonilor de reproducere. Această densitate, care apare ca o nebulozitate crescută pe o mamografie, poate face mai dificilă detectarea tumorilor maligne mici, aflate în stadiu incipient, în special în rândul femeilor aflate în premenopauză. Prin urmare, cercetătorii sugerează că ar putea exista o îmbunătățire a acurateței mamografiei dacă femeile își programează ecografiile mamare pentru a coincide cu primele două săptămâni ale ciclului menstrual, când țesutul mamar este mai puțin dens și, prin urmare, mai ușor de imaginat cu ajutorul unei raze X. Un beneficiu suplimentar este faptul că sânii sunt mai puțin sensibili în această fază a ciclului, ceea ce ar putea reduce disconfortul provocat de mamografie. Așadar, încercați să vă programați ecografia mamară la una sau două săptămâni după ce începe menstruația. Totuși, programarea precisă în aceste săptămâni ale ciclului menstrual poate fi dificilă din punct de vedere logistic, din cauza disponibilității programărilor, a obligațiilor profesionale sau familiale ale femeii și a altor factori. În plus, unele femei nu au cicluri previzibile, așa că ar putea avea dificultăți în a decide când să se programeze. Prin urmare, acest lucru se rezumă la a fi doar o sugestie. 

Concluzie

Femeile care prezintă un risc crescut de cancer de sân ar trebui să discute cu medicul lor despre începerea ecografiilor mamare mai devreme de 40 de ani, efectuarea unor teste suplimentare (cum ar fi ecografia mamară sau RMN) sau efectuarea unor examinări mai frecvente.  Dar 8 din 10 femei care sunt diagnosticate cu cancer de sân nu au antecedente familiale. De aceea, a fi proactivă în ceea ce privește examinarea sânilor este un pas esențial pentru sănătatea dumneavoastră generală. Programați-vă ecografia mamară în prima săptămână a ciclului menstrual, aceasta ar putea face ca screeningul pentru cancerul de sân să fie mai precis, în special pentru femeile aflate în premenopauză care aleg să facă mamografii regulate.