Meniu

Ecografie mamara

Actualizat pe:

Dacă simțiți o umflătură în sân sau dacă apare una la mamografie, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o ecografie. O ecografie mamară produce imagini detaliate ale țesutului mamar. Aceasta poate dezvălui dacă nodulul este un chist umplut cu lichid, care, de obicei, nu este canceros sau o masă solidă care necesită mai multe teste.

Ce este ecografia mamară?

Ecografia mamară este un test de imagistică care utilizează unde sonore pentru a examina interiorul sânilor. Acesta poate ajuta medicul să găsească probleme ale sânilor și să vadă cât de bine circulă sângele în zonele sânilor dumneavoastră. Acest test este adesea utilizat atunci când o schimbare a fost observată la o mamografie sau când se simte o schimbare, dar nu apare la o mamografie. Medicul deplasează un dispozitiv asemănător unei baghete numit transductor peste pielea dumneavoastră pentru a realiza imaginile sânilor. Transductorul trimite unde sonore care ricoșează în țesutul dumneavoastră mamar, iar apoi captează undele sonore ricoșate care sunt transformate în imagini ale interiorului sânilor.

În unele cazuri, medicul poate recomanda adăugarea la transductor a unui alt dispozitiv numit sondă Doppler. Această sondă le permite medicilor să audă undele sonore pe care le trimite transductorul. În acest fel, ei pot afla cât de repede și în ce direcție circulă sângele printr-un vas sangvin. Absența unui sunet sau un sunet slab poate însemna că aveți un blocaj în flux. Această procedură este sigură în timpul sarcinii, deoarece nu utilizează radiații. De asemenea, este sigură pentru persoanele care sunt alergice la substanța de contrast, deoarece nu folosește colorant.

De ce aș putea avea nevoie de o ecografie mamară?

O ecografie mamară se face cel mai adesea pentru a clarifica dacă o problemă descoperită la o mamografie sau la un examen fizic al sânului poate fi un chist umplut cu lichid sau o tumoare solidă. Acest lucru se datorează faptului că poate rata unele semne timpurii de cancer. Un exemplu de semne timpurii care pot să nu apară la ecografie sunt micile depozite de calciu numite microcalcificări.

Ecografia poate fi utilizată pentru:

  • Determinarea naturii unei anomalii mamare. Medicii folosesc ecografia mamară pentru a ajuta la diagnosticarea anomaliilor mamare detectate în timpul unui examen fizic. Acestea pot include o umflătură sau o secreție spontană sângeroasă/clară a mamelonului. De asemenea, ei folosesc ultrasunetele pentru a caracteriza eventualele anomalii observate la mamografie sau la imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a sânului. Ecografia mamară poate ajuta la determinarea dacă o anomalie este solidă (care poate fi un nodul de țesut necanceroasă sau o tumoare canceroasă), plină de lichid, cum ar fi un chist benign, sau atât chistică, cât și solidă.
  • Depistarea suplimentară a cancerului de sân. Mamografia este singurul instrument de screening pentru cancerul de sân despre care se știe că reduce numărul deceselor cauzate de cancerul de sân prin depistarea precoce. Chiar și așa, mamografiile nu detectează toate cancerele mamare. Unele leziuni și anomalii ale sânului nu sunt vizibile sau sunt dificil de interpretat la mamografii. La sânii care sunt denși – ceea ce înseamnă că există o mulțime de canale, glande și țesut fibros și mai puțină grăsime – cancerul pot fi greu de văzut la mamografie.
  • Femeile însărcinate. Dacă o femeie trebuie să detecteze unele probleme la sân, o mamografie nu va fi permisă, deoarece folosește radiații. Pe de altă parte, ultrasunetele nu o fac, ceea ce înseamnă că este mai sigur pentru făt să fie folosite.
  • Determinarea altor probleme. Uneori, un medic poate folosi ultrasunetele pentru a verifica ganglionii limfatici mai apropiați, pentru a ajuta la ghidarea unui ac în timpul unei biopsii sau pentru a îndepărta lichidul dintr-un chist.

Multe studii au arătat că ecografia mamară și RMN-ul pot ajuta la completarea mamografiei prin detectarea cancerelor care ar putea să nu fie vizibile cu ajutorul mamografiei. Multe dintre anomaliile descoperite cu ecografia mamară de screening nu sunt cancer (fals pozitive).

Cum să vă pregătiți și la ce să vă așteptați?

Nu trebuie să evitați să mâncați sau să beți înainte de o ecografie mamară. Cu toate acestea, veți dori să fiți atentă la ceea ce purtați:

  • Evitați să aplicați pudre, loțiuni sau produse cosmetice pe sân înainte de ecografie. Aceste produse pot interfera cu acuratețea testului.
  • Evitați să purtați bijuterii la programare sau asigurați-vă că le puteți scoate cu ușurință dacă vi se cere.
  • Purtați un top pe care îl puteți scoate cu ușurință în timpul programării pentru ecografie. Vi se va cere să vă dezbrăcați de la brâu în sus.

Pentru a începe procedura, ecograful va pune un gel lubrifiant peste sânul dumneavoastră, acesta poate fi uneori rece. Gelul ajută sonda să alunece pe piele pentru a oferi imagini clare pe ecran. Este posibil să simțiți o mică presiune atunci când ecograful mișcă sonda pe sânul dumneavoastră. Spuneți-i dacă vă simțiți inconfortabil. De asemenea, după aceea se vor uita și la ganglionii limfatici de la subraț (axila). De aceea, s-ar putea să vi se ceară să vă mutați poziția de câteva ori, aducându-vă brațul în sus și în jos. Întreaga procedură durează între 10 și 15 minute.

Rezultatele unei ecografii mamare

Un radiolog va examina imaginile de la ecografia mamară și va trimite rezultatele medicului dumneavoastră de familie, dacă aveți unul. Imaginile pe care le produce o ecografie mamară sunt în alb și negru. Chisturile, tumorile și creșterile vor apărea ca zone întunecate pe scanare. Cu toate acestea, o pată întunecată pe ecografie nu înseamnă că aveți cancer de sân. Majoritatea nodulilor de la sân sunt benigni sau necanceroși. Mai multe afecțiuni pot provoca noduli benigni la sân, printre care:

  • boala fibrochistică a sânului, în care modificările hormonale fac ca sânii să devină noduroși și sensibili.
  • fibroadenomul, care este o tumoare benignă a țesutului mamar.
  • papilomul intraductal, care este o tumoare benignă a canalului de lapte.
  • necroza grăsimii mamare, care este o umflătură de țesut deteriorat sau mort în sân.

Rezultatele ecografiei mamare sunt de obicei disponibile în câteva zile. În unele cazuri, acestea pot fi disponibile în aceeași zi. Dar, cât de repede veți primi rezultatele va depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

  • dacă aveți simptome sau antecedente de cancer de sân.
  • dacă radiologul dumneavoastră trebuie să colecteze mai multe informații sau să compare imaginile.
  • ecografice cu rezultatele testelor anterioare pentru a le interpreta.
  • metodele pe care le folosește unitatea de ecografie pentru a procesa și a vă livra rezultatele.

O ecografie mamară nu prezintă niciun risc și are multe beneficii. Dacă aveți cancer de sân, diagnosticarea și tratamentul precoce vă vor ajuta să faceți față mai ușor acestei probleme de sănătate. O ecografie face adesea parte din procesul de diagnosticare.

Cât costă o ecografie mamară?

O ecografie mamară este în mod obișnuit acoperită de asigurarea de sănătate atunci când este solicitată de un medic pentru diagnosticarea unei probleme, dar multe companii de asigurări nu o acoperă în cazul unui screening de rutină. Cu toate acestea, prețul obișnuit este între 215 RON-600 RON, unde prețul variază în funcție de regiune sau de tipul de ecografie mamară.

Întrebări frecvente

  1. Care sunt limitările ecografiei mamare?
    Ecografia este unul dintre instrumentele utilizate în imagistica mamară, dar nu înlocuiește mamografia anuală, multe cancere nu sunt vizibile la ecografie, multe calcificări observate la mamografie nu pot fi văzute la ecografie, cancerele mamare precoce apar doar ca calcificări la mamografie. Biopsia poate fi recomandată pentru a determina dacă o anomalie suspectă este cancer sau nu. Cele mai multe constatări suspecte la ecografie care necesită biopsie nu sunt cancere. Este important să alegeți o unitate cu expertiză în ecografia mamară, de preferință una în care radiologii sunt specializați în imagistica mamară. Ecografia depinde de recunoașterea anomaliei în momentul scanării, deoarece este o examinare “în timp real”. Acest lucru necesită experiență și un echipament bun.
  2. Care sunt riscurile unei ecografii mamare?
    O ecografie mamară nu prezintă niciun risc, mai ales pentru femeile însărcinate, deoarece nu utilizează radiație. Însă, este posibil să nu observe mici noduli sau tumori solide care sunt găsite în mod obișnuit cu ajutorul mamografiei. În cazul în care aveți probleme cu obezitatea sau sânii foarte mari este posibil ca ecografia să fie mai puțin precisă. Este posibil să aveți riscuri în funcție de starea dvs. de sănătate specifică. Asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare pe care o aveți înainte de procedură.
  3. Când ar trebui să-mi sun medicul?
    Mergeți la un medic dacă:
    – Simțiți o umflătură nouă sau în schimbare, gropițe sau alte modificări la sân sau la axilă care sunt neobișnuite pentru dumneavoastră.
    – Aveți scurgeri ale mamelonului, o nouă inversiune sau modificări ale pielii mamelonului.
    – Credeți că un implant mamar s-a rupt.

Concluzie

Medicul dumneavoastră poate solicita o ecografie mamară pentru a verifica dacă există tumori sau alte anomalii. În cazul în care găsește un nodul care arată ca o tumoare, acesta poate recomanda teste imagistice de urmărire și o biopsie pentru a colecta o mostră de țesut pentru testare. O biopsie îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să afle dacă nodulul este canceros. Însă, majoritatea nodulilor de la sân sunt benigni. Dacă aveți un chist benign sau o tumoare benignă la sân, medicul vă poate ajuta să cântăriți beneficiile și riscurile de a fi drenat sau îndepărtat. Dacă aveți cancer de sân, medicul vă poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele tratamente, în funcție de stadiul specific și de tipul de cancer: intervenție chirurgicală, radioterapie, terapie hormonală, terapie țintită, chimioterapie și imunoterapie.