Ecografie mamara

Actualizat pe:

Cancerul de san este una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer depistate atat la nivel national, cat si european, care poate fi descoperit si chiar prevenit prin efectuarea periodica a unei ecografii mamare sau mamografii, investigatii complementare dedicate sanatatii femeilor.
In plus, ecografia mamara este folosita si pentru diagnosticarea altor afectiuni sau modificari de structura de la nivelul sanilor.

Cand este recomandata ecografia mamara?

Pentru inceput este necesar de mentionat ca ecografia mamara este investigatia dedicata in special femeilor tinere, cu varsta de pana in 40 de ani, ca parte a analizelor anuale de rutina si cele pentru prevenirea cancerului de san. In ceea ce priveste femeile de peste 40 de ani, ecografia ar trebui sa fie efectuata in completarea mamografiei, tot in vederea depistarii cancerului de san in forme incipiente.
De asemenea, ecografia mamara este recomandata si femeilor insarcinate si celor care alapteaza, fiind modalitatea prin care se diagnosticheaza mastitele. Astfel ca este indicata pentru investigarea inflamatiilor si infectiilor mamare acute sau cea posttraumatica, precum si in ghidarea punctiilor mamare percutane.
Revenind la importanta pe care o are ecografia mamara in diagnosticarea cancerului, aceasta poate face diferenta dintre formatiunile benigne sau maligne de la nivelul mamar, dar si pentru evaluarea rezultatelor chimioterapiei.
Ecografiile de san preventive, anuale, sunt extrem de importante mai ales in cazul in care exista un istoric familial de cancer mamar sau daca pacienta are implant mamar. Pe langa preventie, femeile ar trebui sa se programeze pentru o ecografie mamara si atunci cand se intalnesc cu una dintre urmatoarele situatii:
– descoperirea, in timpul autopalparii, a unor noduli sau modificari ale structurii sanului;
– retragerea mamelonului, mai ales daca se intampla la un singur san;
– exista modificari ale pielii la nivelul sanului, cum ar fi ulceratii, roseata sau ingrosare localizata;
– exista o scurgere mamelonara, mai ales unilaterala si cu caracter sangvinolent.

Care sunt principalele avantaje ale ecografiei mamare?

Fiind o investigatie imagistica non-invaziva, ecografia mamara nu ar trebui amanta, mai ales de femeile de peste 30 de ani. Pentru o concludenta cat mai ridicata a rezultatelor, se recomanda ca aceasta investigatie sa fie efectuata intre zilele 3 si 10 ale ciclului menstrual.
In plus, avantajele specifice ecografiei mamare, de care se bucura orice femeie, sunt numeroase, de la faptul ca poate fi efectuata la femei de toate varstele, fiind lipsita de contraindicatii, pana la faptul ca este o investigatie simpla si rapida – dureaza cel mult 40 de minte.
De asemenea, ecografia mamara poate fi efectuata atat bilateral, cat si uni lateral, daca exista anumite suspiciuni numai asupra unui singur san. In plus, este o investigatie sigura si accesibila, care poate fi efectuata individual, cu rol preventiv, dar si in completarea mamografiei, pentru un diagnostic mai precis.
Rezultatul acestei ecografii se elibereaza pe loc, fiind folosita atat in evaluarea initiala, cat si pentru monitorizarea evolutiei din timpul terapiei.
Prin urmare, rolul pe care il are ecografia mamara in preventia sau identificarea precoce a cancerului de san este extrem de important, motiv pentru care nu ar trebui amanata.