Meniu

Pregatire ecografie abdominala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ecografiile abdominale sunt folosite pentru a verifica organele principale din cavitatea abdominală. Aceste organe includ vezica biliară, rinichii, ficatul, pancreasul și splina. Pentru rezultate cât mai precise, este important să știți cum să vă pregătiți pentru acest tip de ecografie.

Cum să vă pregătiți pentru o ecografie abdominală? 

Dacă aveți o programare în prima parte a zilei, evitați să mâncați grăsimi în timpul cinei din seara precedentă. Se cere să nu mâncați nimic și să nu beți de la miezul nopții până după examinare. Dacă aveți o programare în a doua parte a zilei, asigurați-vă că luați un mic dejun cu lichide clare, ceea ce înseamnă fără lapte înainte de ora 9.00, și evitați să beți sau să mâncați ceva până după programare. În cazul în care trebuie să luați medicamente, le puteți lua cu o cantitate mică de apă. În general, evitați să mâncați ceva prăjit sau gras pentru ultima masă. În plus, nu mestecați gum, deoarece vă va face să înghițiți aer care poate distorsiona imaginile finale.

Uneori, modul în care vă pregătiți pentru un test abdominal depinde de organul care trebuie să fie examinat. De exemplu, dacă vi se face o ecografie a ficatului, vezicii biliare, splinei și pancreasului, vi se poate cere să mâncați o masă fără grăsimi în seara dinaintea testului și apoi să evitați să mâncați timp de opt până la 12 ore înainte de test. Pentru ecografia rinichilor, vi se poate cere să beți între patru și șase pahare de lichide cu aproximativ o oră înainte de test pentru a vă umple vezica urinară. Vi se poate cere să evitați să mâncați timp de opt până la 12 ore înainte de test pentru a evita acumularea de gaze în intestine. Pentru ecografia aortei, este posibil să trebuiască să evitați să mâncați timp de opt până la 12 ore înainte de test. În general, este indicat să luați legătura cu medicul dumneavoastră și să înțelegeți cum trebuie să vă pregătiți pentru examinare. În cazul în care trebuie efectuată o ecografie abdominală, alimentele nedigerate din stomac și urina din vezica urinară pot bloca undele sonore, ceea ce face dificilă obținerea unei imagini clare de către tehnician. În afară de aceasta, un sfat general este să purtați haine confortabile și largi. Este posibil să fie nevoie să vă scoateți toate hainele și bijuteriile din zona care urmează să fie examinată. De asemenea, când ajungeți la procedură, este posibil să fie nevoie să vă schimbați într-un halat.

Concluzie

O ecografie abdominală este utilizată în mod obișnuit pentru a verifica ficatul, rinichii, splina, vezica biliară, pancreasul, tractul biliar și aorta abdominală. Rezultatele examinării vor fi folosite pentru a identifica orice creștere sau semn, de exemplu, de pietre sau tumori, sau boli în aceste organe. De aceea, trebuie să vă pregătiți corespunzător pentru acest examen în ceea ce privește ceea ce mâncați și beți. Nerespectarea recomandărilor medicului dumneavoastră înainte de a veni la procedură poate afecta rezultatele finale.