Meniu

Analize colon iritabil: examen medical si fizic si alte detalii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Utilizarea unei strategii de diagnostic cu teste minime poate reduce timpul de începere a unui tratament adecvat pentru colonul iritabil și poate îmbunătăți rezultatele generale. Pentru a diagnostica sindromul de colon iritabil, medicii încep prin a revizui simptomele, istoricul medical și familial și prin a efectua un examen fizic. Cu toate acestea, uneori, testele și analizele vor fi folosite pentru a exclude alte cauze posibile, în special la persoanele care se confruntă des cu simptome precum diareea sau diaree alternată de constipație. 

Analize pentru colon iritabil

În cele mai multe cazuri, medicii nu folosesc analize pentru a diagnostica colon iritabil. Medicul poate recomanda analize de sânge, teste de scaun, dar și alte teste pentru a verifica prezența sau absența altor probleme de sănătate. Până acum, sindromul colonului iritabil a fost diagnosticat printr-un proces lung de excludere a altor afecțiuni, care implică adesea proceduri invazive, cum ar fi colonoscopiile și sigmoidoscopiile. 

Analiza de sânge pentru colon iritabil

Există două teste de sânge concepute pentru a ajuta la diagnosticarea colonului iritabilcu diaree predominantă (colon iritabil-D) sau cu obiceiuri intestinale mixte (colon iritabil-M) la adulți. Medicii fac acest lucru testând anumiți anticorpi despre care se crede că sunt legați de colon iritabil dezvoltat după o infecție gastro-intestinală. 

Unele studii de cercetare au arătat că pacienții cu colon iritabil-D sau colon iritabil-M au rate ridicate de pozitivitate ale acestor anticorpi în comparație cu pacienții sănătoși. Cu toate acestea, acești anticorpi nu detectează colonul iritabil la toată lumea, iar un test negativ nu înseamnă că acesta nu poate exista. În unele cazuri, un test de sânge poate fi folosit pentru a depista boala celiacă. Boala celiacă este o afecțiune genetică a intestinului subțire care se dezvoltă la persoanele ce nu pot mânca gluten (un ingredient comun în multe alimente, inclusiv cereale, grâu, secară și orz, precum și multe alimente procesate). Boala celiacă determină malabsorbția nutrienților și alimentelor și are ca rezultat simptome similare cu cele din colon iritabil. În general, screening-ul pentru boala celiacă cu analize de sânge este recomandat la cei cu sindrom de colon iritabil cu diaree (colon iritabil-D). Dacă testul de sânge este pozitiv, trebuie efectuată o endoscopie superioară pentru a examina și a biopsia intestinul subțire pentru a confirma diagnosticul.

Analiza de scaun pentru colonul iritabil

Cel mai obișnuit motiv pentru o analiză de scaun este verificarea infecțiilor bacteriene, în special Giardia (o boală care provoacă diaree). Infecția trebuie luată în considerare numai la pacienții cu factori de expunere sau de risc. Se poate verifica și nivelul de inflamație, testarea calprotectinei fecale și lactoferinei este utilizată pentru a vedea dacă există inflamație în tractul gastrointestinal. Aceasta ajută să se determine dacă cineva are boală inflamatorie a intestinului și/sau sindrom de colon iritabil. Se poate testa, de asemenea, prezența sângelui în masa fecală. un test de sânge fecal pozitiv indică sângerare undeva în sistemul digestiv și va necesita teste suplimentare pentru a determina cauza.

Test de respirație cu hidrogen pentru colon iritabil

Un test de hidrogen în aerul expirat detectează prezența hidrogenului și a metanului. Aceste gaze sunt adesea prezente la persoanele care au probleme de digestie a anumitor alimente. Un test de respirație este util dacă medicul suspectează că un pacient are intoleranță la lactoză sau fructoză, sau o afecțiune numită suprapopularea bacteriană a intestinului subțire. Excesul de bacterii din intestinul subțire este rezultatul unei cantități prea mari de bacterii în intestinul subțire. Acest lucru poate duce la balonare sau plenitudine abdominală, scaune frecvente sau moi și, uneori, semne de malabsorbție, cum ar fi deficiențe nutriționale și pierdere în greutate. Un diagnostic de intoleranță la lactoză sau de creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire poate ajuta medicul să înțeleagă sursa simptomelor care pot fi similare cu cele ale iritabilității colonului. Este important de reținut că persoanele cu iritabilitate la colon pot avea, de asemenea, intoleranță la lactoză și fructoză, precum și o creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire. Simptomele, cum ar fi balonarea, scaunele neregulate și durerile abdominale, se suprapun adesea. 

Testul respirației cu hidrogen este neinvaziv și nedureros, cu toate acestea, poate dura până la patru ore pentru a fi finalizat. Înainte de procedură medicul va cere pacientului să evite să mănânce sau să bea altceva în afară de apă timp de 12 ore înainte de test și să urmeze o dietă specifică timp de 24 de ore. Nu se poate fuma sau face exerciții fizice în decurs de o oră înainte de test. De asemenea, unui pacient i se poate cere să se abțină de la administrarea anumitor medicamente sau suplimente, cum ar fi probioticele, în ziua dinaintea testului. În timpul testului, pacientul va expira într-o pungă asemănătoare unui balon. Apoi va bea o soluție care conține cantități mici de diferite zaharuri, inclusiv lactoză și fructoză. În următoarele câteva ore, acesta va respira în pungă la fiecare 15 minute. Un gastroenterolog analizează probele de respirație pentru a determina dacă organismul pacientului are probleme în digerarea acestor zaharuri.

Teste imagistice pentru colonul iritabil

Dacă rezultatele analizelor de sânge și scaun indică un alt diagnostic decât colon iritabil, medicul poate recomanda teste imagistice. Deși nu pot confirma un diagnostic de colon iritabil, ele permit medicului să vizualizeze tractul gastrointestinal, inclusiv organele abdominale. Rezultatele testelor imagistice pot indica faptul că o altă afecțiune decât colonul iritabil să cauzeze simptomele. Pentru diagnosticarea colonului iritabil, dar și a altor afecțiuni ce pot cauza simptome similare, se pot recomanda efectuarea următoarelor teste:

  • Razele X – folosesc radiația electromagnetică pentru a fotografia structurile din interiorul corpului. Dacă o persoană are constipație frecventă, medicul poate recomanda o radiografie pentru a afla dacă scaunul este afectat în intestine și pentru a verifica dacă există blocaje.
  • Enterografia CT – este o scanare CT îmbunătățită care creează imagini tridimensionale, în secțiune transversală, ale intestinului subțire și ale altor structuri din abdomen. Cu o oră înainte de test, pacientul va bea un agent de contrast, care evidențiază mucoasa intestinală. Un medic poate recomanda enterografia CT dacă rezultatele analizelor de sânge sau ale unei colonoscopii indică o inflamație intestinală și el sau ea suspectează că pacientul ar putea avea boala inflamatorie intestinală.
  • O scanare RMN – folosește un câmp magnetic și unde radio pentru a crea imagini computerizate, tridimensionale, ale structurilor din corpul pacientului. La fel ca enterografia CT, enterografia RM folosește un agent de contrast pentru a îmbunătăți imaginile intestinelor. Tehnicianul oferă agentul de contrast să fie băut înainte de scanare. Medicul poate recomanda acest test dacă o colonoscopie sau o endoscopie sugerează că ar putea exista inflamație sau grosime în mucoasa intestinelor. Enterografia RM este, de asemenea, utilă în stabilirea dimensiunii zonei afectate a intestinului.

Sigmoidoscopie sau colonoscopie pentru colon iritabil

Atât sigmoidoscopia, cât și colonoscopia permit medicului să vadă interiorul părților inferioare ale tractului gastrointestinal. Ambele sunt teste simple, care nu implică tăierea în corp. În timpul unei sigmoidoscopii, medicul utilizează un tub pentru a examina rectul și partea inferioară a intestinului gros sau colonul. În timpul unei colonoscopii, medicul va folosi un tub lung și flexibil numit endoscop. Acest tub are o cameră și o lumină la capăt, ce îi permite specialistului să examineze porțiunea inferioară a tractului gastrointestinal. Acest tub flexibil este introdus prin anus, în rect și în intestinul gros. Testul nu poate fi efectuat în timpul unei vizite la cabinet și necesită o golire completă a intestinelor în prealabil. Sigmoidoscopia și colonoscopia ar trebui efectuate numai atunci când sunt prezente semne de alarmă, cum ar fi sângerarea rectală sau pierderea în greutate, sau ca parte a screening-ului de rutină pentru diagnosticarea cancerului de colon după vârsta de 45 de ani.

Manometrie anorectală pentru colon iritabil

Acest test măsoară funcția podelei pelvine, în special presiunile anale și rectale, prin introducerea unui mic tub cu senzori de presiune prin anus și în rect. Pacienților li se va cere să efectueze câteva manevre, cum ar fi să se încordeze. Astfel se vor înregistra modificările de presiune și reflexele musculare naturale din anus și rect. La vârful tubului este montat un balon care va fi umflat pentru a verifica senzația rectală și urgența. De asemenea, se poate efectua un test de expulzare a balonului. Un balon mic este umflat cu 50 de mililitri de apă și pacienții sunt rugați să încerce să elimine balonul, simulând o mișcare intestinală. Manometria anorectală este sigură, nedureroasă și nu necesită sedare.

Analiza de tranzit gastro-intestinal pentru colonul iritabil

Acest test poate fi utilizat la cei care suferă în principal de constipație, deoarece măsoară cât de repede (sau lent) se mișcă conținutul prin tractul gastro-intestinal.

Examen medical și fizic înainte de analize pentru colonul iritabil

În timpul revizuirii istoricului medical, un medic poate pune întrebări detaliate despre obiceiurile intestinale și dacă au fost antecedente familiale de tulburări digestive. Medicul poate întreba dacă pacientul a călătorit recent, dacă a luat recent antibiotice și ce alimente consumă în mod regulat. Aceste detalii îl pot ajuta să determine dacă un declanșator extern provoacă simptome. 

Revizuirea simptomelor de colon iritabil

Medicul va întreba pacientul despre simptome și va căuta un anumit comportament în simptome pentru a diagnostica colonul iritabil. Specialistul poate diagnostica colonul iritabil dacă pacientul are dureri abdominale împreună cu două sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Durere în timpul mișcărilor intestinale, de exemplu, aceasta se poate ameliora sau se poate agrava după mișcările intestinale.
  • Este observată o schimbare a frecvenței cu care apar mișcările intestinale
  • Este observată o schimbare în felul în care arată scaunele

Medicul poate diagnostica colonul iritabil dacă:

  • Pacientul a avut simptome cel puțin o dată pe săptămână în ultimele 3 luni 
  • Simptomele au început cu cel puțin 6 luni în urmă

De asemenea, specialistul poate diagnostica colonul iritabil chiar dacă pacientul a avut simptome pentru o perioadă mai scurtă de timp. Anumite simptome pot sugera că există o altă problemă de sănătate în loc de colon iritabil. Aceste simptome includ:

  • Anemia
  • Sângerarea din rect
  • Scaunele cu sânge sau scaunele negre 
  • Pierderea în greutate

Revizuirea istoricului medical și familial de colon iritabil

Medicul poate adresa întrebări despre:

  • Un istoric familial de boli digestive, cum ar fi boala celiacă, cancerul de colon sau boala inflamatorie intestinală
  • Evenimentele stresante legate de debutul simptomelor 
  • Istoricul pacientului cu alte probleme de sănătate
  • Medicamentele pe care le ia pacientul
  • Infecțiile recente
  • Alimentație

Examen fizic pentru diagnosticul de colon iritabil

În timpul unui examen fizic, medicul de obicei:

  • Verifică balonarea abdominală
  • Ascultă sunetele din abdomen folosind un stetoscop
  • Apasă pe abdomen pentru a verifica sensibilitatea sau durerea

Medicul poate sfătui un pacient să facă modificări ale dietei sau să ia medicamente înainte de a recomanda teste suplimentare. Dacă aceste abordări nu ameliorează simptomele, medicul poate efectua unul sau mai multe teste pentru a exclude alte afecțiuni care cauzează simptome similare. 

Întrebări frecvente

  1. Ce teste se fac pentru a diagnostica colonul iritabil?
    Nu există niciun test unic și specializat pentru a diagnostica definitiv colon iritabil. Este posibil ca medicul să înceapă cu un istoric medical complet, un examen fizic și teste pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi boala celiacă și boala inflamatorie intestinală.
  2. Poate un test de sânge să depisteze colonul iritabil?
    Cercetătorii au descoperit că testele de sânge noi  (ibs Smart) au identificat cu succes anticorpii colonului iritabil cu o acuratețe mai mare de 90%. Acești anticorpi au fost crescuți la participanții cu colon iritabil în comparație cu participanții care nu au avut această afecțiune.
  3. Cum identifică medicii boala inflamatorie intestinală și colonul iritabil?
    Se pot realiza următoarele teste pentru a diferenția simptomele celor două afecțiuni:
    – Teste de scaun pentru a căuta markeri inflamatori asociați cu inflamația intestinală, o caracteristică principală a bolii inflamatorii intestinale. Aceste teste au o precizie de până la 90% pentru a exclude sindromul de colon iritabil.
    – Teste imagistice și/sau colonoscopie pentru a identifica inflamația.

Concluzie

Dacă medicul suspectează că un pacient are sindromul colonului iritabil, va vorbi despre ce este și care sunt opțiunile de diagnostic. Simptomele colonului iritabil pot fi confundate cu alte boli intestinale, din acest motiv, de cele mai multe ori se pot efectua analize de excludere a altor afecțiuni.