Meniu

Cand se recomanda colonoscopia: semne ce indica necesitatea

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O colonoscopie este recomandată dacă un pacient prezintă simptome sau semne care sugerează potențiale anomalii la nivelul rectului sau al colonului. Procedura efectuată în acest scop se numește colonoscopie de diagnosticare. De asemenea, aceasta poate fi folosită pentru a depista cancerul de colon, o procedură care se efectuează la pacienții care nu au niciun simptom, și se numește colonoscopie de screening.

Cand se recomanda colonoscopia?

Efectuarea unei colonoscopii nu se bazează pe o recomandare generală, ci există anumiți factori care fac o persoană să fie mai predispusă spre a efectua procedura. Dacă o persoană are 45 de ani sau mai puțin și nu are în familie niciun istoric de polipi sau cancer colorectal, precum și niciun istoric de boală intestinală cronică sau vreun simptom de disfuncție intestinală, aceasta nu este deocamdată un candidat pentru o colonoscopie. În general, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pot efectua o colonoscopie de diagnosticare la o distanță de 5 sau 10 ani doar pentru a verifica în mod regulat dacă există anomalii, iar dacă sunt mai predispuse la cancer de colon ar putea efectua procedura mai des. 

Când se recomandă colonoscopia pentru persoanele cu risc mediu de cancer de colon

Persoanele cu risc mediu de cancer colorectal încep să facă colonoscopia regulat la vârsta de 45 de ani. Acest lucru se poate face fie cu un test sensibil care caută semne de cancer în scaunul unei persoane (un test bazat pe scaun), fie prin colonoscopie. 

  • Persoanele care au o stare de sănătate bună și cu o speranță de viață de peste 10 ani ar trebui să continue colonoscopia regulat pentru cancerul colorectal până la vârsta de 75 de ani.
  • Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 76 și 85 de ani, decizia de a se supune unei colonoscopii ar trebui să se bazeze pe preferințele persoanei, pe speranța de viață, pe starea generală de sănătate și pe istoricul de colonoscopie anterior.
  • Persoanele cu vârsta de peste 85 de ani nu ar mai trebui să se supună colonoscopiei pentru cancer colorectal.

Se consideră că persoanele au un risc mediu de cancer de colon dacă NU au:

  • Un istoric personal de cancer colorectal sau anumite tipuri de polipi
  • Un istoric familial de cancer colorectal
  • Un istoric personal de boală inflamatorie intestinală (colită ulcerativă sau boala Crohn).
  • Un sindrom ereditar confirmat sau suspectat de cancer colorectal ereditar, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială sau sindromul Lynch (cancer de colon ereditar fără polipoză).
  • Un istoric personal de radioterapie în abdomen (burtă) sau în zona pelviană pentru tratarea unui cancer anterior.

Când se recomandă colonoscopia pentru persoanele cu risc crescut de cancer colorectal?

Persoanele cu risc crescut de cancer colorectal ar putea avea nevoie să înceapă colonoscopia înainte de vârsta de 45 de ani, să se supună mai des la procedură și/sau să facă teste specifice. Aceasta include persoanele:

  • Cu unul sau mai mulți membri ai familiei care au avut cancer de colon
    Recomandările de colonoscopie pentru aceste persoane depind de cine din familie a avut cancer și de vârsta pe care o aveau când a fost diagnosticat. Unele persoane cu antecedente familiale vor putea să urmeze recomandările pentru adulții cu risc mediu, dar altele ar putea avea nevoie să facă o colonoscopie (și nu orice alt tip de test) mai des și, eventual, începând înainte de vârsta de 45 de ani.
  • Cărora li s-au îndepărtat anumite tipuri de polipi în timpul unei colonoscopii
    Cele mai multe dintre aceste persoane vor trebui să facă din nou o colonoscopie după 3 ani, dar unele persoane ar putea avea nevoie să facă o colonoscopie mai devreme (sau mai târziu) de 3 ani, în funcție de tipul, dimensiunea și numărul de polipi.
  • Care au avut cancer de colon sau rectal
    Majoritatea acestor persoane vor trebui să înceapă să facă colonoscopii în mod regulat la aproximativ un an după intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului. Alte proceduri, cum ar fi RMN sau proctoscopia cu ultrasunete, ar putea fi, de asemenea, recomandate pentru unele persoane cu cancer rectal, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală pe care au avut-o.
  • Care au fost supuse la radiații în abdomen sau în zona pelviană pentru a trata un cancer anterior
    Cele mai multe dintre aceste persoane vor trebui să înceapă să efectueze colonoscopia la o vârstă mai fragedă (în funcție de vârsta pe care o aveau atunci când au primit radiațiile). Screeningul începe adesea la 5 ani după ce au fost administrate radiațiile sau la vârsta de 30 de ani, oricare dintre acestea este ultima. Aceste persoane ar putea, de asemenea, să aibă nevoie să fie supuse unui screening mai des decât în mod normal (cum ar fi cel puțin o dată la 3-5 ani).

Când se recomandă colonoscopia pentru persoanele cu risc crescut de cancer colorectal?

  • Persoanelor cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn sau colită ulcerativă)
    Aceste persoane trebuie, în general, să facă colonoscopii (nu orice alt tip de test) începând cu cel puțin 8 ani după ce au fost diagnosticate cu boală inflamatorie intestinală. Colonoscopiile de urmărire trebuie făcute la fiecare 1 până la 3 ani, în funcție de factorii de risc ai persoanei pentru cancer colorectal și de rezultatele colonoscopiei anterioare.
  • Persoanele despre care se știe sau se suspectează că au anumite sindroame genetice
    Acestea trebuie, în general, să facă o colonoscopie (nu oricare dintre celelalte teste). Screeningul este adesea recomandat să înceapă la o vârstă fragedă, posibil încă din adolescență pentru unele sindroame, și trebuie făcut mult mai frecvent. Particularitățile depind de sindromul genetic pe care îl are o persoană și de alți factori.

Dacă o persoană are un risc crescut sau ridicat de cancer colorectal (sau crede că ar putea fi), trebuie să se adreseze medicului. Acesta poate sugera cea mai bună opțiune de colonoscopie, precum și determina ce tip de program de colonoscopie ar trebui să urmeze o persoană, pe baza riscului individual.

Semne care indică necesitatea unei colonoscopii de diagnosticare

Colonoscopiile de diagnosticare sunt considerate îngrijiri preventive pentru persoanele care nu prezintă simptome de boală colorectală, dar un medic poate recomanda o colonoscopie de diagnosticare pentru a ajuta la identificarea cauzei unor simptome precum:

  • Dureri abdominale persistente, crampe sau gaze
  • Indigestie frecventă
  • Modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipația sau diareea cronică
  • Scaun care în mod constant nu are o culoare normală sau are un aspect neobișnuit
  • Sânge în scaun
  • Pierdere inexplicabilă în greutate

O colonoscopie de diagnosticare poate ajuta la detectarea unei serii de afecțiuni, care pot fi sau nu cancer. Alte afecțiuni și boli pe care colonoscopiile le pot detecta includ diverticuloza sau diverticulita, infecțiile intestinale și bolile inflamatorii intestinale.

Întrebări frecvente

  1. Cât de des ar trebui să se efectueze o colonoscopie?
    – Dacă colonoscopia de diagnosticare a arătat un colon sănătos și normal, este posibil să nu mai aveți nevoie de o altă procedură timp de 10 ani.
    – Dacă v-au fost îndepărtați unul sau doi polipi cu risc scăzut, ar trebui să faceți o altă colonoscopie peste 5 până la 10 ani.
    – Dacă ați avut anomalii cu risc ridicat, aveți o boală inflamatorie intestinală sau istoricul familial implică o parte, un frate sau un copil cu cancer colorectal, este posibil să aveți nevoie să faceți colonoscopii mai frecvent decât la fiecare 5 ani.
    Deoarece cancerul colorectal tinde să se dezvolte lent, majoritatea oamenilor nu au nevoie să facă colonoscopie mai mult decât la fiecare 5 ani. Cu toate acestea, medicul va oferi recomandări în dependență de situația individuală.
  2. Când se poate întrerupe efectuarea de colonoscopii?
    Colonoscopiile de rutină sunt, în general, recomandate pentru toată lumea până la vârsta de 75 de ani. Între 76 și 85 de ani, ar trebui să discutați cu medicul despre riscurile și beneficiile procedurii, precum și să luați în considerare preferințele personale și starea generală de sănătate atunci când decideți dacă să continuați sau nu controalele. După 85 de ani, colonoscopiile de diagnosticare nu sunt recomandate, deoarece riscurile potențiale pot fi mai mari decât beneficiile potențiale.

Concluzie

Colonoscopiile ajută la identificarea cancerului de colon în stadii incipiente, când este încă ușor de tratat. Deși poate fi un mic disconfort, toată lumea va avea nevoie de o colonoscopie la un moment dat. Dacă o persoană încă nu se simte confortabil cu ideea de colonoscopie, ar trebui să vorbească cu medicul. Alte opțiuni de diagnosticare pot fi propuse în funcție de starea generală de sănătate și de istoricul familial.