Meniu

Colostomie: operatia de colon cu punga, avantaje si riscuri

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O colostomie este o procedură chirurgicală care schimbă traiectoria deșeurilor alimentare prin intestine. Atunci când o parte a colonului trebuie să fie ocolită din motive medicale, chirurgii fac o nouă deschidere în peretele abdominal. Scopul operației este de a crea un canal alternativ pentru ca excrementele să părăsească corpul.

Ce este o colostomie?

O colostomie care mai este numită operație de colon cu pungă este o intervenție care redirecționează colonul de pe traseul său normal, în jos, spre anus, către o nouă deschidere în peretele abdominal, aceasta se numește stomă. Colonul, unde se formează excrementele, va expulza acum deșeurilor alimentare prin stomă în locul anusului. După această procedură este nevoie să fie purtată o pungă de colostomie pentru a aduna deșeurilor alimentare.

De obicei, este necesară această operație deoarece o problemă face ca colonul să nu mai funcționeze corect sau o boală afectează o parte a colonului și trebuie îndepărtată. O colostomie ar putea fi necesară doar pentru o perioadă temporară, de la 3 până la 6 luni. Dacă este temporară, aceasta poate fi folosită atunci când o parte a colonului are nevoie de timp pentru a se recupera în urma unei probleme sau boli. Dar, uneori, din cauza unei boli mai grave, o colostomie poate fi necesară pentru tot restul vieții unei persoane.

Locul unde se va afla stoma de colostomie pe abdomen depinde de partea colonului care este afectată. Felul în care arată stoma depinde de tipul de colostomie pe care îl face chirurgul și de diferențele individuale ale corpului. La început poate părea destul de mare, dar se va micșora până la dimensiunea finală la aproximativ 6-8 săptămâni după operație. Unele stome pot ieși puțin în afară, în timp ce altele sunt plate pe piele.

Spre deosebire de anus, stoma nu are o supapă sau un mușchi de închidere. Acest lucru înseamnă că nu va fi posibil controlul trecereii scaunelor din stomă, dar, uneori, mișcările intestinale pot fi gestionate în alte moduri. De asemenea, nu există terminații nervoase în stomă, astfel încât aceasta în sine nu este o sursă de durere sau disconfort.

Ce face o colostomie?

O colostomie schimbă modul în care organismul funcționează pentru a permite trecerea scaunelor. După ce a fost creată o colostomie, intestinele vor funcționa la fel ca înainte, cu excepția:

  • Colonul și rectul de dincolo de colostomie sunt deconectate sau îndepărtate.
  • Anusul nu mai este ieșirea pentru scaun, dar va continua să elimine mucus din când în când, ceea ce este un fenomen obișnuit.

Deoarece substanțele nutritive sunt absorbite în intestinul subțire, o colostomie nu schimbă modul în care organismul folosește alimentele. Principalele funcții ale colonului sunt de a absorbi apa, de a muta scaunul spre anus și apoi de a stoca scaunul în rect până când este eliminat din organism. Atunci când o colostomie schimbă traseul scaunului, zona de depozitare nu mai este disponibilă.

Cu cât colostomia este făcută mai sus în colon, cu atât colonul este mai scurt. Un colon mai scurt înseamnă că are mai puțin timp să absoarbă apa, ceea ce face ca scaunul să fie mai moale sau mai lichid. O colostomie mai jos în colon, în apropierea rectului, va scoate afară deșeurile care au stat mai mult timp în intestin. În funcție de efectele bolii, ale medicamentelor sau ale altor forme de tratament, colonul mai lung poate expulza un scaun mai solid sau mai format. Unele persoane cu colostomie constată că sunt capabile să elimine acest scaun în anumite momente ale zilei, cu sau fără ajutorul irigării.

După intervenția chirurgicală, unele persoane pot simți în continuare impulsuri și chiar pot avea unele eliminări din anus, care constau din mucus, sânge și, uneori, fecale, rămase în urma operației. Dacă rectul rămâne după operație, acesta va continua să emită mucus care poate fi eliminat inofensiv ori de câte ori este nevoie.

Când este nevoie de operația de colon cu punga?

Este posibil să fie nevoie de operația de colon cu punga când o afecțiune medicală împedică folosirea colonului sau a anusului în mod normal. Poate fi o intervenție temporară care permite corpului să se vindece sau poate fi o soluție permanentă pentru o afecțiune ireversibilă.

Tipuri de colostomie

O colostomie poate fi pe termen scurt (câteva luni) sau o situație care durează toată viața. Diferitele tipuri ale acestei proceduri au legătură cu locul lor pe colon.

Colostomie temporară

O colostomie temporară oferă unei părți a intestinului timp pentru a se vindeca prin redirecționarea locului unde se duc scaunele. Această vindecare poate dura câteva luni sau câțiva ani, dar odată ce s-a produs vindecarea, colostomia poate fi inversată. Unele afecțiuni care pot necesita o colostomie temporară includ:

  • Infecție gravă, cum ar fi diverticulita.
  • Inflamație acută din cauza unei boli inflamatorii intestinale (BII).
  • Leziuni acute la nivelul colonului.
  • O obstrucție (sau un blocaj) în colon sau în anus.
  • Fistulă anală (un tunel care duce din cavitatea anală până la piele sau un alt organ).
  • Colectomii parțiale (când capetele rămase ale intestinelor pot fi reatașate ulterior).

Colostomie permanentă

Atunci când o parte a rectului devine bolnavă – cum ar fi în cazul cancerului – se face o colostomie permanentă. În acest caz, partea bolnavă a colonului este îndepărtată sau tăiată definitiv cu poziționarea colostomiei. Unele afecțiuni care pot necesita o colostomie permanentă includ:

  • Incontinența fecală incurabilă.
  • Cancer colorectal avansat.
  • Îndepărtarea permanentă a rectului sau a anusului.

Colostomie transversală

În general, colostomiile transversale se fac în partea superioară a abdomenului. Acest tip permite scaunului să părăsească organismul înainte de a ajunge la colonul descendent și este, de obicei, temporară, permițând ca părți ale colonului să se vindece. Colostomiile transversale sunt unele dintre cele mai frecvente colostomii și sunt împărțite în două tipuri:

  • O colostomie transversală în ansă creează două deschideri în abdomen: O deschidere este pentru scaune, iar cealaltă este doar pentru mucus, care este un produs secundar normal al defecației.
  • O colostomie transversală cu dublu butoi presupune împărțirea intestinului în două părți complete. Fiecare parte are propria sa deschidere în abdomen. La fel ca în cazul unei colostome transversale cu ansă, o deschidere este pentru scaune, iar cealaltă este doar pentru mucus. În cazul colostomiilor transversale, o pungă ușoară și drenabilă reține scaunul și mucusul și protejează pielea de contactul cu scaunul. De obicei, această pungă poate fi ascunsă cu ușurință sub haine.

Colostomie ascendentă

Într-o colostomie ascendentă, doar o mică parte a colonului rămâne activă, iar colostomia însăși este plasată pe partea dreaptă a abdomenului. Deoarece doar o mică porțiune din colon rămâne activă, producția este lichidă și conține un număr mare de enzime digestive. O pungă drenabilă trebuie să fie purtată în permanență. Colostomiile ascendente sunt rare în zilele noastre și, de obicei, se recomandă în schimb ileostomiile.

Colostomii descendente și sigmoidale

După cum sugerează și numele, o colostomie descendentă este plasată în colonul descendent, în partea stângă inferioară a abdomenului. În mod obișnuit, ieșirea poate fi controlată și este mai fermă. O colostomie sigmoidală se face în colonul sigmoid și este cu câțiva centimetri mai jos decât o colostomie descendentă. Aceasta permite ca o parte mai mare a colonului să-și facă în continuare treaba, astfel încât scaunul este de obicei mai solid și se produce în mod regulat.

Care sunt avantajele colostomiei?

Operația de colon cu punga este adesea etapa finală a unei intervenții chirurgicale mai complicate, cum ar fi o colectomie. Atunci când este cazul, operația în ansamblul ei este, de obicei, o intervenție care salvează vieți. O operație de colon cu punga face posibilă această intervenție. Dacă este nevoie de o colectomie sau de o operație similară, o colostomie permite corpului să continue să funcționeze cu pierderea unui organ major. 

Alte persoane pot avea nevoie să acorde colonului lor o pauză temporară pentru a se vindeca în urma unei boli sau a unei leziuni. În acest caz, o colostomie permite ca această vindecare să aibă loc în condiții de siguranță, fără a risca alte complicații. S-ar putea ca boala sau rănirea să nu pară încă o urgență care să pună viața în pericol, dar colostomia este cea care previne ca aceasta să devină una. Supraviețuirea și sănătatea pe termen lung sunt scopurile principale ale unei colostomii. Pentru unii, aceasta le îmbunătățește, de asemenea, calitatea vieții. 

Care sunt riscurile operației de colon cu punga?

Operația de colon cu punga este o intervenție chirurgicală obișnuită și simplă. În general, aceasta este sigură, dar există întotdeauna unele riscuri, cum ar fi:

  • Reacții adverse la anestezie
  • Probleme de respirație sub anestezie
  • Leziuni la organele din apropiere
  • Infecții

Chiar și atunci când intervenția chirurgicală este un succes, pacientul s-ar putea confrunta cu unele complicații ale colostomiei pe parcurs:

  • Iritații ale pielii în urma contactului cu scaunul, în special cu scaunul acid și lichid din partea superioară a colonului. Aceasta este cea mai frecventă complicație a stomei, însă poate fi rezolvată cu un sac mai bine ajustat.
  • Obstrucții intestinale din cauza țesutului cicatricial sau din cauza ileusului paralitic (intestine care se mișcă lent) după operație, împiedicând trecerea deșeurilor. Acest lucru poate fi rezolvat, de obicei, cu remedii casnice pentru constipație.
  • Retracția sau prolapsul stomei. O stomă retractată se scufundă înapoi sub nivelul suprafeței pielii. O stomă prolapsată iese prea mult în afară. Ambele situații pot face dificilă montarea sigură a sacului de colostomie pe stoma. Dacă nu se poate găsi un sac care să se potrivească, este posibil ca chirurgul să fie nevoit să repoziționeze stoma.
  • Hernia parastomală. Acest tip de hernie apare atunci când buclele de intestin se umflă prin mușchii abdominali slăbiți din jurul stomei. O hernie formează o umflătură vizibilă lângă stomă și poate crește în timp, putând bloca ieșirea stomei. Asistenta medicală care se ocupă de colostomie va discuta despre măsurile preventive pe care o persoană le poate lua pentru a preveni apariția unei hernii după operație.

Recuperarea după o colostomie

După operație este necesară internarea în spital de la 3 până la 7 zile. În acest timp, se vor efectua următoarele activități:

  • Reluarea treptată a regimului alimentar obișnuit
    În timpul internării persoanele sunt hrănite cu o dietă cu lichide clare în prima zi după operație, apoi acestea trec la o dietă lichidă completă sau la o dietă moale înainte de a relua mâncarea solidă.
  • Informarea despre colostomie
    O asistentă medicală ajuta persoanele internate să învețe cum să integreze un nou regim în rutina de zi cu zi și cum să  îngrijească cât mai bine stoma. Pacientul învață cum se păstrează stoma și pielea din jur curate și fără iritații, sau prevenirea infecțiilor. Asistența medicală explica diferența dintre tipurile de echipamente disponibile și cum se obțin noi consumabile. După părăsirea spitalului, o asistentă medicală locală vizitează pacienții la domiciliu sau se poate opta să fie efectuată o vizită la o clinică din apropiere pentru îngrijirea stomelor.
  • Renunțarea treptată la medicamentele pentru durere
  • Vindecarea rănilor și reglarea regimului scaunelor 

Majoritatea oamenilor se simt suficient de bine pentru a părăsi spitalul după 3-10 zile după o colostomie. Odată ajunși acasă, trebuie de evitat activitățile obositoare care ar putea pune presiune pe abdomen, cum ar fi ridicarea de obiecte grele. Asistenta medicală care se ocupă de stomă oferă sfaturi cu privire la cât de repede poate avea loc întoarcerea la activitățile normale.

Adaptarea la colostomie

Adaptarea la colostomie poate fi dificilă la început, dar nu înseamnă că pacientul nu se poate bucura de o viață plină și activă. Echipamentul de colostomie este discret și sigur de aceea este posibilă practicarea aproximativă a tuturor activităților implementate în rutină înainte de procedură.

Dieta

În primele câteva săptămâni după ce s-a efectuat colostomia, este necesar să se urmeze o dietă săracă în fibre. Acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în fibre poate crește dimensiunea scaunelor, ceea ce poate bloca temporar intestinul. În decursul recuperării, se poate de implementat o dietă sănătoasă și echilibrată, care să includă multe fructe și legume proaspete. Pe parcurs se poate întoarce la regimul alimentar înainte de operație. Dacă anterior s-a implementat o dietă restrictivă, se poate treptat reintroduce regimul alimentar restricționat.

Mirosul neplăcut și gazele

Mulți pacienți își fac griji că colostomia va emana un miros neplăcut pe care ceilalți îl vor observa. Însă toate aparatele moderne au filtre de aer cu cărbune în ele, care neutralizează mirosul. Majoritatea pacienților vor fi conștienți de mirosul colostomiei lor, deoarece este vorba de propriul lor corp, dar alte persoane nu vor putea simți mirosul stomei. Veți avea mai multe gaze decât de obicei imediat după ce veți avea o colostomie, dar acest lucru se va reduce încet pe măsură ce intestinul se revendică. Asistenta medicală care se ocupă de stomă poate oferi sfaturi cu privire la produsele care se pot folosi pentru a ajuta la reducerea oricărui miros și poate da sfaturi dietetice pentru a reduce gazele.

Exerciții fizice

Echipa de îngrijire a sănătății poate să ofere sfaturi despre exercițiile fizice după operație. În săptămânile de după operație, se recomandă de obicei unele exerciții ușoare pentru a ajuta la recuperare. În funcție de cât de bine se parcurge procesul de recuperare se va determina cât de multe exerciții se poate de efectuat. Medicii recomandă să fie stopat imediat procesul în cazul care se observă orice tip de durere. După recuperare se poate reveni treptat la rutina anterioară de exerciții fizice. Majoritatea tipurilor de exerciții fizice sunt posibile cu o stomă, inclusiv înotul, deoarece toate pungile de colostomie sunt impermeabile.

Munca

Odată ce intestinul s-a vindecat, nu există niciun motiv care să împiedice revenirea la muncă. Dacă munca este deosebit de obositoare și implică ridicarea multor greutăți, este posibil să trebuiască să se poarte o centură sau un brâu de susținere. Este posibil să dureze câteva luni până când o persoană să fie gata să se întoarcă la muncă. Depinde de cât de bine se desfășoară procesul de recuperare și de tipul de muncă pe care o face acesta. S-ar putea să pară foarte obositoare întoarcerea la muncă, astfel pentru început se recomandă să se lucreze mai puține ore decât în mod normal și să se facă sarcini mai ușoare. O recomandare foarte utilă este negocierea sau discuția pentru a observa opțiunile potențiale cu angajatorul înainte de operație, dacă este posibil.

Călătoriile

Nu există niciun motiv pentru care o persoană nu ar putea călători după ce a efectuat o colostomie, dar probabil că aceasta trebuie să planifice mai mult timp călătoria. 

Relațiile sexuale

Se poate observa că unele poziții sexuale care aduceau plăcere sunt acum inconfortabile după operație. Pentru a soluționa acest deranjament se recomandă experimentarea cu diferite poziții pentru a găsi postura potrivită. După operație, multe persoane constată că vaginul lor este mult mai uscat de aceea se recomandă utilizarea unui lubrifiant înainte de sex. Faptul de a avea o colostomie poate afecta, de asemenea, alimentarea cu sânge și terminațiile nervoase ale penisului. Acest lucru poate face dificilă obținerea sau menținerea unei erecții (disfuncție erectilă). La fel se recomandă evitarea sexului anal, dacă anusul nu a fost îndepărtat, după o colostomie, deoarece poate provoca rupturi și sângerări. 

Întrebări Frecvente

  1. Cum să vă pregătiți pentru o colostomie?
    Înainte de operație, medicul va lua probe de sânge, va efectua un examen fizic și vă va examina istoricul medical complet. În timpul acestor vizite, spuneți-i medicului despre orice operații anterioare pe care le-ați avut și despre orice medicamente pe care le luați, inclusiv medicamente și suplimente fără prescripție medicală. Acesta vă va cere probabil să postiți timp de cel puțin 12 ore înainte de operație. De asemenea, este posibil să vi se dea un laxativ sau o clismă pe care să o luați în noaptea dinaintea operației pentru a vă ajuta să vă curățați intestinele. Trebuie să vă pregătiți să rămâneți în spital între 3 și 10 zile. Acest lucru include împachetarea lucrurilor necesare, aranjarea îngrijirii copiilor, animalelor de companie sau a casei și luarea unui concediu de odihnă corespunzător.
  2. Cum funcționează scaunul după operația de colostomie?
    Imediat după operație, este posibil ca anusul să continue să expulzeze excremente și alte lichide care au rămas înăuntru. Însă excrementele de acum vor ieși prin stomă. Cei mai mulți oameni vor putea să simtă cum se mișcă intestinele și să știe când acestea sunt pe cale să iasă. Spre deosebire de anus, stoma nu are un sistem muscular astfel nu veți mai putea să controlați procesul de mișcare a intestinului. Acest proces nu va mai fi o acțiune intenționată, așa cum era înainte. Unele persoane cărora le-a fost extirpat colonul pot continua să simtă impulsuri fantomatice de evacuare intestinală, similar cu sindromul membrului fantomă. Dacă aveți încă anusul intact și nu aveți o stomă separată pentru evacuarea anală, veți continua să eliminați ocazional mucus prin anus. Acest lucru se va simți similar cu o mișcare intestinală. Colonul inactiv continuă să producă mucus, așa cum a făcut-o întotdeauna, pentru a lubrifia și proteja pielea.
  3. Cât de des se schimbă un sac de colostomie?
    Cât de des trebuie schimbat depinde de tipul de sac pe care îl folosiți. Pungile închise pot avea nevoie să fie schimbate de 1 până la 3 ori pe zi. Există, de asemenea, pungi drenabile care trebuie înlocuite la fiecare 2 sau 3 zile.
  4. Pungile de colostomie trebuie să fie curățate?
    Curățenia este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vă adaptați la viața cu o stomă. După ce ați împins scaunul în toaletă, luați niște hârtie igienică și curățați interiorul și exteriorul orificiului. Șervețelele umede sunt foarte bune de folosit în acest caz, deoarece vor ajuta la eliminarea oricărui miros inestetic
  5. Puteți face duș cu o pungă de colostomie?
    Puteți face baie și duș în mod normal cu stoma, puteți face acest lucru cu sacul de stoma pus sau scos, nu există o diferență, iar dacă faceți baie fără sacul de stomă, clătirea cu săpun peste stomă nu reprezintă o problemă.
  6. Este necesar să fie purtat întotdeauna un sac de colostomie?
    Mulți oameni aleg să poarte tot timpul un sac de colostomie pentru a aduna deșeurile alimentare. Acest lucru este ușor de făcut, deoarece pungile de colostomie moderne sunt discrete și pot fi purtate sub aproape orice fel de îmbrăcăminte. Persoanele care au avut colostomii descendente sau sigmoidale, lăsând o mare parte din colon intact, pot fi capabile să prevadă când vor avea scaun și să poarte o pungă doar în acele momente. De asemenea, aceștia pot fi capabili să-și inducă mișcări intestinale regulate printr-un proces numit irigare de colostomie. Petrecându-și zilnic timp pentru a-și curăța intestinele cu apă, oamenii pot sta fără pungă între irigații.
  7. Care este speranța de viață a unei persoane cu o colostomie?
    Dacă aveți nevoie de o colostomie, este probabil pentru că aveți deja o afecțiune care vă amenință viața. Diferitele afecțiuni vin cu propriile rate ale speranței de viață. Scopul colostomiei este de a îmbunătăți aceste șanse și, în general, o face. Dar sunt prea mulți alți factori implicați pentru a calcula speranța de viață doar din operație. De exemplu, vârsta medie a unei persoane care primește o colostomie este de 70 de ani. Pacienții de această vârstă pot avea și alte probleme de sănătate în afară de colostomie.
  8. Când se recomandă intervenția  de inversare a colostomiei?
    Acest lucru va depinde de câțiva factori, inclusiv:
    – Motivul pentru care vi s-a creat o colostomie
    – Starea de sănătate de la operație
    – Dacă puteți suporta mai multe intervenții chirurgicale
    Dacă colostomia a fost concepută să fie temporară, puteți discuta planurile pentru o inversare cu medicul în timpul vizitelor de control după operație. Acesta vă va evalua starea și va programa operația de inversare atunci când va considera că sunteți pregătit. Aceasta ar putea fi la câteva luni până la un an după prima operație, iar uneori poate fi vorba de mai mulți ani. Nu există o limită de timp pentru o inversare, ci doar limite de sănătate.
  9. Când se efectuează consultarea cu medicul după operația de colon cu punga?
    Contactați medicul sau asistenta de stomie dacă aveți:
    – Constipație sau diaree persistentă
    – Greață sau vărsături persistente
    – Sânge în scaunul
    – O schimbare a dimensiunii sau a culorii obișnuite a stomei
    – Orice mirosuri ciudate și urât mirositoare care provin din stomă
    – Un blocaj în stomă

Concluzie

O colostomie este adesea o operație care salvează vieți și care, cu siguranță, schimbă vieți. Fie că este temporară sau permanentă, viața cu o colostomie necesită o adaptare substanțială. Persoanele cu colostomie trăiesc vieți normale și, adesea, se bucură de mai mult confort și libertate decât înainte de operație. După ce s-au vindecat, unii vor ajunge să inverseze operația și să-și reia funcția intestinală normală. Alții pot avea colostomii permanente – dar vor putea, de asemenea, să revină la o viață obișnuită.