Meniu

Contraindicatii colonoscopie: cand nu trebuie efectuata procedura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Colonoscopia este un instrument vital utilizat în diagnosticarea și gestionarea cancerului de colon. Versatilitatea și utilitatea colonoscopiei fac procedura esențială în depistarea timpurie a cancerului de colon sau a polipilor ce pot fi îndepărtați cu ușurință în timpul colonoscopiei. Totuși, există unele contraindicații pe care medicul și pacientul trebuie să le ia în considerare.

Contraindicații pentru colonoscopie

Deși colonoscopia este utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea patologiilor acute sau cronice ale colonului, există unele contraindicații care trebuie luate în considerare atunci când se decide efectuarea unei colonoscopii.

Contraindicație a colonoscopiei în caz de inflamație activă

Inflamația activă trebuie luată în considerare atunci când se decide efectuarea unei colonoscopii. Aceasta poate include inflamația cauzată de megacolon toxic, colită fulminantă, colită ulcerativă, crize de Crohn, diverticulită și altele. Deoarece colonoscopia crește dilatarea colonului, există șansa de lezare a țesuturilor inflamat, și crește riscul de perforare. În general, dacă colonoscopia poate aștepta până când inflamația dispare, această practică ar trebui utilizată. 

Contraindicație a colonoscopiei în cazul unei pregătiri necorespunzătoare

Pregătirea intestinală adecvată este necesară, în caz contrar crește durata colonoscopiei, pot apărea complicații, precum și o creștere a numărului de adenoame ratate și de leziuni cu risc ridicat.

Contraindicație în caz de intervenție chirurgicală recentă sau de afecțiuni recente care pun în pericol viața pacientului

Contraindicațiile absolute ale colonoscopiei includ refuzul pacientului, infarctul miocardic recent, instabilitatea hemodinamică, o intervenție chirurgicală recentă cu anastomoză colonică sau leziuni și reparații intestinale. În general, pacienții trebuie să aștepte cel puțin 6 săptămâni de la evenimentele acute înainte de a proceda la o colonoscopie. La pacienții care au suferit un infarct miocardic, o colonoscopie efectuată în primele 3 săptămâni de la infarct poate provoca o aritmie, deși singurele complicații raportate în timpul colonoscopiei în cele 30 de zile de la un infarct miocardic sunt hipotensiunea și bradicardia.
Pacienții care sunt sau sunt suspectați de a deveni instabili hemodinamic trebuie să fie stabilizați din punct de vedere medical înainte de colonoscopie. 

Contraindicație în caz de semne peritoneale și dureri abdominale severe

Pacienții cu durere abdominală severă și semne peritoneale pot prezenta riscul unei posibile obstrucții complete sau a unui intestin gangrenat și ar trebui să fie evaluați mai întâi prin alte modalități. Acești pacienți nu ar trebui să fie supuși colonoscopiei din cauza riscului de perforație intestinală prin insuflarea de aer într-un intestin distensat.

Concluzie

Colonoscopia este o procedură care ar putea salva viața unui pacient, dar dacă este efectuată atunci când pacientul nu este pregătit optim pentru procedură, aceasta ar putea doar să înrăutățească starea generală de sănătate. Este esențial să se consulte un medic și să se comunice orice detaliu despre prezența unei boli intestinale, a unui incident recente ce privește sănătatea generală sau a unei dureri asociate cu colonul. Acest lucru va asigura faptul că procedura va fi benefică pentru pacient și nu va provoca dureri, disconfort, iar cel mai important, nu va pune viața pacientului în pericol.