Fortrans este o pulbere pentru soluție orală care este încă folosită în mod obișnuit pentru curățarea colonului. Pentru a asigura eficiența tratamentului, pacienții trebuie să ia medicamentul exact așa cum a fost indicat de medic sau farmacist.
Curățarea colonului cu Fortrans
Un pachet farmaceutic de Fortrans include 4 plicuri, pe baza a 1 plic la 15-20 kg de greutate. Dacă un pacient cântărește 80 kg trebuie să folosească 4 plicuri, în cazul unei greutăți mai mari trebuie folosite mai multe plicuri. Un pliculeț de Fortrans trebuie dizolvat în 1 litru de apă potabilă la temperatura camerei (nu trebuie să se folosească apă minerală cu sifon). Soluția se începe a lua seara, de la ora 17 sau 18, până la ora 22, în noaptea dinaintea procedurii. Soluția trebuie luată încet, aproximativ în decurs de 4-4,5 ore, un pahar în decurs de 15-20 de minute, în mai multe înghițituri, iar pentru controlul gustului se alternează cu suc acru de pulpă sau cu felii de lămâie.
Dacă se resimte greață în timpul administrării Fortrans, trebuie întreruptă administrarea medicamentului timp de o jumătate de oră. În 1-2 ore de la începerea administrării medicamentului scaunul va fi lichid, iar defecarea se va finaliza în 2-3 ore de la ultima administrare de Fortrans. Dacă apare senzația că curățarea nu a fost suficientă, este normal, respectiv nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. Administrarea a 3 litri de Fortrans garantează pregătirea corespunzătoare a intestinului pentru colonoscopie. Nu este necesară o clismă, atunci când se folosește Fortrans, decât dacă recomandă medicul.
Indicații pentru administrarea Fortrans
Fortrans este indicat pentru curățarea pe cale orală a colonului înainte de explorarea endoscopică, radiografie, operație de colon. Cu toate acestea, medicamentul nu se utilizează în următoarele cazuri: deshidratare, insuficiență cardiacă severă, cancer de colon avansat sau alte boli de colon care duc la o perturbare excesivă a mucoasei intestinale, pacientul se confruntă sau este suspectat de obstrucție intestinală sau ileus paralitic, copii cu vârsta sub 15 ani din cauza datelor clinice insuficiente. În cazul de perforație gastrointestinală sau riscul de perforație gastrointestinală este, de asemenea, contraindicată curățarea colonului cu Fortrans.
Pregătire colonoscopie Fortrans – ghid după zile
2 zile înainte de procedură
Se consumă o dietă fără fibre:
- Fără produse din cereale integrale (de ex. fulgi de ovăz, orez brun, pâine integrală)
- Fără fasole, linte, nuci, ouă prăjite, carne tare și grosieră
- Fără legume, fructe și produse lactate (de ex. lapte, iaurt, brânză)
Cu 1 zi înainte de procedură
- Se poate lua o cină ușoară (dietă fără fibre)
- Începând cu ora 18.00 sau după cină se amestecă 2 plicuri de Fortrans în 2 litri de apă, și se bea în următoarele 2 până la 4 ore (se poate amesteca Fortrans cu băuturi aromatizate, apă simplă sau apă cu miere, dar fără produse lactate)
- Se recomandă consumul de lichide și în timpul procesului de curățare
În ziua procedurii
Între orele 6 și 7 dimineața:
- Se amestecă 1 pliculeț de Fortrans în 1 litru de apă, și se bea în următoarea oră
- Se pot lua înghițituri de apă sau de lichid limpede cu până la 2 ore înainte de procedură
- Se pot lua înghițituri de apă cu alte medicamente obișnuite
- Nu se ia niciun medicament pentru diabet în dimineața procedurii
- Nu se mănâncă cu 6 ore înainte de procedură
Compoziția Fortrans și cum acționează asupra colonului
Compoziția medicamentului Fortrans include Macrogol 4000 (în principal polietilenglicol 4000), sulfat de sodiu anhidru, bicarbonat de sodiu, clorură de potasiu și zaharină de sodiu. În special, Macrogol 4000 este un polimer lung, drept, legat de moleculele de apă prin legături de hidrogen. Atunci când sunt administrate pe cale orală în tractul gastrointestinal, acestea cresc cantitatea de lichid din lumenul intestinal. Această cantitate de lichid nu este absorbită, ci va ieși din organism prin tractul digestiv, astfel încât soluția are un efect laxativ. Fortrans este clasificat ca fiind un laxativ osmotic.
Pregatirea de colonoscopie cu Fortrans – efecte secundare
La administrarea medicamentului, pacientul poate prezenta unele efecte nedorite, cum ar fi: greață, vărsături, distensie abdominală, în plus, pot fi și efecte rare cum ar fi erupția cutanată, urticaria, edemul, anafilaxia (foarte rar). Tulburările electrolitice pot apărea și din cauza componentelor medicamentului, astfel că trebuie utilizat cu extremă precauție la pacienții cu funcția renală alterată, insuficiență cardiacă sau care iau diuretice. În special, medicii trebuie să monitorizeze îndeaproape atunci când utilizează medicamentul la pacienții imobilizați la pat, la pacienții cu modificări ale funcției neurologice și/sau tulburări de mișcare, din cauza riscului de pneumonie prin aspirație. Acești pacienți trebuie să ia medicamentul în poziție șezândă și prin sonda nazogastrică. Pacienții cu insuficiență cardiacă și insuficiență renală prezintă risc de edem pulmonar acut din cauza supraîncărcării cu sodiu (datorită conținutului de sodiu al medicamentului). Având în vedere utilizarea și atenția specială de mai sus, pacienții trebuie să îl utilizeze numai atunci când este indicat și monitorizat de către medic.
Întrebări frecvente
- Se poate amesteca pulberea Fortrans cu apă minerală?
Modul de utilizare a Fortrans în pregătirea intestinului înainte de colonoscopie variază în funcție de specialiști. Acest lucru se datorează faptului că medicul poate dori să calibreze nivelul de pregătire a intestinului pe baza înțelegerii funcției digestive. Este obișnuit ca unii endoscopiști să combine Fortrans cu un alt laxativ pentru a spori curățarea intestinului, în timp ce alții preferă o metodă de dozare divizată cu Fortrans singur. Trebuie să urmați îndeaproape instrucțiunile furnizate de medic pentru a obține cele mai bune efecte posibile planificate. În general, fiecare pachet de pulbere Fortrans trebuie dizolvat în 1 litru de apă pentru a obține concentrația potrivită. Apa fiartă rece va fi suficientă, dar puteți folosi cu siguranță apă minerală în același scop. Vi se poate cere să consumați câțiva litri din acest preparat pe o perioadă de 2-3 ore fără laxative suplimentare. Obiectivul pregătirii intestinului este de a vă asigura că eliminați de cel puțin 4-5 ori scaunele moi pentru a elimina cât mai multe reziduuri și a permite o colonoscopie semnificativă. Dacă vi se pare că preparatul de mai sus nu este în dezacord cu papilele gustative, mai ales atunci când trebuie să-l consumați în cantități mari, un truc simplu este să adăugați puțin suc de lămâie și să-l răciți în frigider înainte de a-l consuma. Dacă acest lucru tot nu funcționează bine, este posibil să trebuiască să discutați cu medicul pentru o altă metodă de pregătire a intestinului. - Ce gust are Fortrans?
Fortrans este o pulbere laxativă sintetică fără gust, preparată prin amestecarea unui plic într-un litru de apă. Cel mai bine este aromatizată cu Ribena sau suc de lămâie.
Concluzie
Fortrans este una dintre cele mai frecvente soluții recomandate de medici pentru pregătirea colonului înainte de colonoscopie. Un pacient trebuie să respecte indicațiile pe care medicul le-a dat pentru administrarea soluției, prin aceasta asigurându-i-se o colonoscopie reușită. Perioada de pregătire este crucială și nu trebuie evitată niciodată, ea face ca procedura de colonoscopie să fie sigură și accesibilă pentru a vedea posibilele boli, inclusiv cancerul colorectal.