Meniu

Detoxifiere colon: alimente pentru curatarea intestinelor acasa

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Curățarea colonului este folosită în mod normal ca pregătire pentru proceduri medicale, cum ar fi colonoscopia. Cu toate acestea, unii practicieni de medicină alternativă oferă curățarea colonului în alte scopuri, cum ar fi detoxifierea. Dar curățarea colonului, numită și colonică sau irigare colonică în astfel de scopuri, nu este necesară, deoarece sistemul digestiv și intestinul elimină deja deșeurile și bacteriile din organism.

Ce este detoxifierea colonului?

Curățarea colonului presupune spălarea acestuia de la bază cu volume mari de lichid. Acest proces se bazează pe conceptul de hidroterapie, în care apa este folosită pentru a trata diferite sisteme de sănătate. Deși s-ar putea să fi auzit de hidroterapie asociată cu lucruri precum terapia acvatică (efectuarea de exerciții într-o piscină), tipul de hidroterapie implicat de o curățare a colonului este ușor diferit. Acesta a evoluat pornind de la o teorie străveche conform căreia organismul se otrăvește singur prin reținerea deșeurilor. Se credea că eliminarea deșeurilor fecale îmbunătățește sănătatea, dar nu există dovezi științifice care să susțină această teorie. La centrele de wellness, hidroterapeuții care efectuează curățarea colonului nu sunt medici, din acest motiv este necesar să se consulte un specialist acreditat din domeniul sănătății pentru a înțelege dacă această procedură este potrivită pentru o persoană care dorește o detoxifiere de colon.

Modalități de curățare a colonului

Există două metode principale de curățare a colonului. Se pot cumpăra produse sau se poate merge la un medic pentru efectuarea procedurii. Una dintre metodele de detoxifiere a colonului este curățarea lui cu suplimente sub formă de pulbere sau lichide. Unele dintre acestea se iau pe cale orală, altele se introduc prin rect. Oricum ar fi, scopul este de a ajuta colonul să își expulzeze conținutul. Printre produsele ca acestea se numără:

 • Clismele
 • Laxativele, atât de tip stimulant, cât și nestimulant
 • Ceaiuri din plante medicinale
 • Enzime
 • Magneziu

Altă modalitate de curățare a colonului este prin irigarea acestuia de către un medic. Acestea funcționează oarecum ca o clismă, dar implică mult mai multă apă. În timp ce cineva stă întins pe o masă, o pompă de joasă presiune sau un rezervor bazat pe gravitație aruncă câțiva litri de apă printr-un mic tub introdus în rect. După ce apa se află în colon, terapeutul poate masa abdomenul. Apoi se eliberează apa ca o mișcare intestinală obișnuită, procesul elimină fluidele și deșeurile. Terapeutul poate repeta procesul, iar o ședință poate dura până la o oră. Practicianul poate folosi o varietate de presiuni și temperaturi ale apei și poate sau nu să combine apa cu enzime, plante sau probiotice. 

Curățarea naturală a colonului acasă

Se pot face lucruri simple pentru a curăța colonul în mod natural acasă, însă natural nu înseamnă neapărat sigur. Guvernul nu reglementează produsele naturale de curățare a colonului, așa că nu se poate garanta siguranța acestora, de asemenea, fiecare stat are propriile reguli cu privire la faptul dacă practicienii trebuie sau nu să fie licențiați profesional. Este întotdeauna o idee bună să se discute cu medicul înainte de a începe o nouă practică de curățarea colonului. Există unele riscuri potențiale și efecte secundare, printre care: deshidratare, vărsături, greață, crampe, amețeli, dezechilibru mineral, dezechilibru electrolitic, dezechilibru bacterian și infecție, interferență potențială cu absorbția medicamentelor în ziua procedurii, perforație intestinală, infecție, epuizarea florei intestinale normale utile dacă nu este înlocuită și insuficiență renală. Următoarele detoxifieri naturale ale colonului pot fi făcute acasă, de asemenea, acestea sunt destul de sigure dacă sunt făcute corect:

 • Curățarea colonului prin hidratare
  Consumul de apă din abundență și menținerea hidratării este o modalitate excelentă de a regla digestia. S-a demonstrat că și consumul de apă călduță este bun pentru digestie. De asemenea, se poate încerca o dietă cu alimente cu conținut ridicat de apă. Aceasta include fructe și legume precum pepenele galben, roșiile, salata și țelina. Mai mult, există o mulțime de alimente care ajută la curățarea colonului în mod natural prin dietă.
 • Detoxifierea colonului cu apă sărată
  Se pot încerca, de asemenea, spălăturile cu apă sărată. Aceasta ar putea fi o opțiune pentru persoanele care se confruntă cu constipație. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont de faptul că există dovezi științifice limitate cu privire la funcționalitatea clătirilor cu apă sărată pentru curățarea colonului. Dacă cineva ar dori să încerce o cură cu apă sărată pentru detoxifierea colonului, cel mai bine este să vorbească în prealabil cu medicul.  
 • Curățarea colonului cu sucuri și smoothie-uri
  Sucurile sunt produse populare de curățare a colonului. Acestea includ fastingurile cu sucuri de fructe și legume. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări cu privire la eficiența acestora pentru colon, de fapt, unele cercetări evidențiază riscuri. Chiar și așa, un consum moderat de sucuri poate fi bun pentru o persoană, deoarece unele fibre și substanțe nutritive care sunt benefice pentru digestie. De asemenea, acestea rețin apă pentru a ajuta la hidratare și la menținerea regularității. Mai mult, consumul de fructe poate ajuta la îmbunătățirea microbiomului intestinal și a mișcării alimentelor prin intestin, ajutând la reducerea constipației. Sucurile populare în fastingurile de sucuri includ sucul de mere, de lămâie și de legume. Cu toate acestea, smoothie-urile în locul sucurilor ar putea fi mai benefice pentru colon și pentru sănătatea generală. Fibrele sunt excelente pentru colon, iar smoothie-urile conțin mult mai multe fibre. Un studiu a constatat că a urma o dietă cu fructe sau legume timp de trei zile a fost asociată cu pierderea în greutate, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări. Nu este necesar să se consume exclusiv sucuri și smoothie-uri pentru a obține beneficii ci mai degrabă să fie încorporate în dietă.
 • Curățarea colonului cu ceaiuri din plante
  Ceaiurile din plante pot ajuta la sănătatea digestivă. Ierburile laxative, cum ar fi psyllium, aloe vera, rădăcina de nalbă și ulmul alunecos pot ajuta la ameliorarea constipației. O persoană trebuie să se asigure că discută cu medicul și urmează îndeaproape instrucțiunile înainte de a utiliza aceste plante, de asemenea, acestea trebuie folosite cu moderație, în caz contrar, ele pot fi dăunătoare. Alte plante, cum ar fi ghimbirul, usturoiul și piperul cayenne, conțin fitochimicale antimicrobiene, care se crede că suprimă bacteriile rele. Din acest motiv, ele sunt incluse în multe curățări, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a le confirma eficiența.

Ce ar trebui să știți înainte de a face o curățare naturală a colonului?

Efectuarea unei proceduri de detoxifiere a colonului într-un mod delicat acasă este de obicei sigură. Însă, combinarea acestora cu fastingul sau creșterea frecvenței utilizării lor poate avea riscuri. Dacă cineva are tensiune arterială ridicată și trebuie să mențină un aport scăzut de sodiu, trebuie să evite procedura ce implică spălăturile cu apă sărată.

Alimente pentru curățarea colonului

O curățare a colonului este un remediu alternativ popular despre care unii oameni susțin că elimină deșeurile și toxinele din colon. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină utilizarea rutinelor de curățare a colonului, cu excepția celor pe care le prescriu medicii. Cea mai mare parte din ceea ce știu cercetătorii despre curățarea sigură a colonului provine din studii care au ca scop găsirea unor modalități de îmbunătățire a procedurii de colonoscopie, mai degrabă decât pentru a crește nivelul de energie sau pentru a trata problemele intestinale.

Alimente bogate în fibre pentru curățarea colonului

Fibrele sunt un macronutrient esențial pe care trebuie să îl avem în alimentație. Acestea se găsesc în alimente vegetale întregi și sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele și multe altele. Plantele conțin celuloză și fibre care ajută la îngroșarea excesului de materie din colon. Acestea reglează, de asemenea, constipația și intestinele hiperactive, stimulând în același timp bacteriile utile ca prebiotic. O persoană trebuie să se asigure că mănâncă o mulțime de alimente bogate în fibre, care contribuie la un colon sănătos. Acestea pot fi, de asemenea, excelente și pentru bacteriile intestinale. Multe alimente naturale și integrale bogate în fibre includ:

 • Nucile
 • Fasolea
 • Semințele
 • Fructele de pădure
 • Boabele integrale și cerealele

Persoanele cărora le este dificil să obțină suficiente fibre prin alimentație pot încerca să ia suplimente de fibre, precum:

 • Psyllium (Metamucil)
 • Tabletele de policarbofil (FiberCon)
 • Metilceluloza

Alimente cu amidonuri rezistente pentru detoxifierea colonului

Amidonurile rezistente sunt similare fibrelor. Acștia se găsesc în alimente vegetale precum cartofii, orezul, legumele, bananele verzi și cerealele, promovând un colon sănătos prin stimularea microflorei intestinale. Există însă un dezavantaj, amidonul rezistent se găsește în carbohidrați. Totuși, dacă se urmează o dietă săracă în carbohidrați, se pot alege opțiuni care provoacă mai puține vârfuri de zahăr în sânge. Printre acestea se numără grâul integral, bananele verzi sau lintea. Includerea acestora în dietă, ca și a fibrelor, poate fi excelentă pentru curățarea colonului. Alimentele bogate în amidon rezistent includ:

 • Cartofii, cartofii dulci și ignamele
 • Sfecla de zahăr
 • Trestia de zahăr
 • Porumbul dulce
 • Bananele verzi
 • Bere și cidru
 • Tulpinii, tuberculii și rădăcinile de legume
 • Orezul
 • Hrișca și meiul
 • Pasta Al dente
 • Pâinea albă
 • Fulgii de porumb și muesli

Spre deosebire de alte tipuri de amidon, digerarea amidonului rezistent produce compuși care, conform cercetărilor, pot fi de ajutor în:

 • Îmbunătățirea reglării macronutrienților
 • Modificarea nivelurilor hormonale, ceea ce ar putea îmbunătăți sănătatea mentală și fizică
 • Prevenirea sau controlul diabetului
 • Prevenirea sau controlul obezității
 • Prevenirea cancerului de colon

Detoxifierea colonului cu probiotice

Adăugarea probioticelor în dietă este o altă modalitate de a curăța colonul. Acest lucru stimulează sănătatea generală în multe moduri. Se pot obține mai multe probiotice prin administrarea de suplimente probiotice sau prin consumul de alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, kimchi, murăturile și alte alimente fermentate. Probioticele introduc bacterii bune în intestin cu ajutorul fibrelor și al amidonului rezistent. Acestea stopează inflamația și promovează mișcările intestinale – două elemente ale sănătății digestive legate de colon. Oțetul de cidru de mere este, de asemenea, considerat un probiotic și este inclus în curățarea colonului. Se presupune că enzimele și acizii pe care oțetul de mere îi conține suprimă bacteriile rele, însă în prezent, există foarte puține studii în acest sens. Alimentele fermentate comune care conțin probiotice includ:

 • Iaurtul
 • Oțetul de cidru de mere
 • Kefirul
 • Kimchi
 • Sauerkraut
 • Murăturile
 • Miso
 • Tempeh
 • Kombucha
 • Unele tipuri de brânză

Cercetările sugerează că probioticele pot ajuta la prevenirea și, eventual, la tratarea cancerului de colon, dar aceștia sunt de acord că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege aceste efecte. 

Riscuri asociate cu curățarea colonului

Există câteva motive majore pentru care ar trebui să se evite curățarea colonului. 

 • Intervine în funcționarea corectă a colonului
  Colonul absoarbe apa și stochează scaunul. Dacă cineva începe să experimenteze cu capacitatea colonului de a face oricare dintre aceste lucruri, poate avea un impact negativ asupra sănătății. Menținerea echilibrului de apă este foarte importantă și astfel, dacă cineva intervine în absorbția de apă de către colon, ar putea da peste cap echilibrul de lichide. Dacă cineva face dializă sau trăiește cu insuficiență cardiacă, echilibrul lichidelor este foarte important, în cazul în care ar deregla acest proces, ar putea exacerba afecțiunea.
 • Ar putea dăuna colonului sau altor părți ale corpului
  Dacă cineva a suferit o operație la colon înainte sau dacă are probleme anatomice existente cu colonul, o cură de colon ar putea cauza probleme suplimentare. În cazuri rare, curățarea colonului prin hidroterapie poate duce la perforarea colonului. Acest risc crește dacă procedura este efectuată de o persoană fără o pregătire adecvată. Unele preparate pe bază de plante folosite în hidroterapie au fost, de asemenea, asociate cu cazuri de anemie aplastică și toxicitate hepatică. Au fost raportate, de asemenea, perforații rectale și abcese diseminate. 
 • Curățarea colonului ar putea înrăutăți afecțiunile existente
  Dacă vă încadrați într-una dintre categoriile de mai jos, este deosebit de important să evitați irigarea colonului, deoarece aceste afecțiuni cresc deja riscurile de deshidratare, insuficiență renală acută, pancreatită, perforație intestinală, insuficiență cardiacă și infecții.
  – Orice persoană cu diverticulită, boala Crohn, colită ulcerativă sau colită ischemică
  – Oricine a suferit anterior o intervenție chirurgicală la colon
  – Orice persoană cu afecțiuni renale
  – Oricine cu boli de inimă

Ce altceva se poate face pentru a îmbunătăți sănătatea colonului?

 • Urmarea unei diete echilibrate
  Alegerea alimentelor poate avea cel mai mare impact asupra sănătății colonului, reducând riscul de cancer de colon și îmbunătățind starea generală de sănătate. Creșterea fibrelor atât solubile, cât și insolubile poate ajuta la o gamă largă de probleme gastrointestinale, inclusiv constipația, boala diverticulară și cancerul colorectal. Dacă nu există probleme legate de gluten, se pot adăuga surse atât de fibre insolubile, cum ar fi cerealele integrale, cât și de fibre solubile, cum ar fi tărâțele, unele fructe, unele legume și fulgii de ovăz.
 • Evitarea toxinelor
  Evitarea tutunului și limitarea consumului de carne roșie pentru a reduce șansele de a face cancer de colon.
 • Efectuarea regulată a unui control la medic
  Efectuarea testărilor pentru depistarea cancerului de colon începând cu vârsta de 45 de ani.

Beneficiile presupuse ale curățării colonului

Scopul principal al produselor de detoxifiere a colonului este de a curăța colonul de cantități mari de deșeuri stagnante, presupus toxice, încrustate pe pereții colonului. Făcând acest lucru se presupune că organismul va funcționa mai bine. Aceste presupuse beneficii includ: 

 • Îmbunătățirea perspectivei mentale
 • Îmbunătățirea sistemului imunitar
 • Scăderea în greutate
 • Reducerea riscului de cancer de colon

Cercetările științifice de calitate lipsesc atunci când vine vorba de susținerea acestor afirmații.

Întrebări frecvente

 1. Este sigură curățarea colonului acasă?
  În timp ce majoritatea oamenilor se pot pregăti pentru o colonoscopie acasă, înainte de o procedură, acest pas se face sub îndrumarea unui medic. Altfel, nu, nu ar trebui să se încerce să se facă curățarea colonului acasă.
 2. Este o curățare a colonului același lucru ca pregătirea intestinului pentru colonoscopie?
  O curățare a colonului nu este același lucru ca pregătirea intestinului, care este folosită pentru a curăța colonul înainte de o colonoscopie sau de o intervenție chirurgicală. Pregătirea intestinală este atunci când se ia ceva pe cale orală (pe gură) pentru a induce diareea. Acest lucru ajută la curățarea întregului colon de la început până la sfârșit. Un exemplu de pregătire intestinală este consumul unei soluții laxative ca parte a pregătirii pentru colonoscopie sau înainte de o operație la colon.
 3. Cum știți dacă aveți nevoie de o curățare a colonului?
  Pe scurt, nu ar trebui să fie nevoie de o curățare a colonului. Ideea că colonul unei persoane obișnuite are nevoie să fie curățat sau că efectuarea hidroterapiei colonice oferă beneficii pentru sănătate nu este dovedită științific. Organismul nostru este echipat pentru a se curăța singur.
 4. Care este teoria din spatele curățării naturale a colonului?
  Una dintre principalele teorii privind curățarea colonului este o credință străveche numită teoria autointoxicării. Aceasta este credința conform căreia carnea nedigerată și alte alimente provoacă acumularea de mucus în colon. Această acumulare produce toxine, spune teoria, care intră în circulația sângelui, otrăvind organismul. Unele persoane susțin că aceste toxine provoacă o gamă largă de simptome, cum ar fi:
  – Oboseală
  – Dureri de cap
  – Creștere în greutate
  – Scăderea energiei
  La suprafață, ideea că toxinele sunt reabsorbite de organism are o oarecare logică. Dar teoria autointoxicării a fost infirmată.
 5. Care este cel mai bun lucru pentru detoxifierea intestinelor?
  Cea mai sănătoasă modalitate de a detoxifia colonul este de a crește consumul de lichide și fibre. Includeți în dietă alimente precum iaurtul pentru a îmbunătăți microbiomul intestinal și faceți-vă timp regulat pentru exerciții fizice. Încercați să aveți trei sau mai multe mișcări intestinale pe săptămână. Discutați cu medicul despre alte modalități de a preveni constipația și evitați utilizarea excesivă a laxativelor.
 6. Cum se poate curăța complet colonul?
  Remediile naturale pot ajuta la curățarea colonului, dar dacă se dorește o curățare completă, poate fi nevoie să se folosească medicamente fără prescripție medicală. Acesta este un lucru pe care cineva ar trebui să îl facă doar sub supravegherea medicului, dacă există o nevoie medicală pentru aceasta, cum ar fi pregătirea pentru o colonoscopie.

Concluzie

Este important ca o persoană să discute întotdeauna cu un medic înainte de a începe o cură de curățare a colonului, chiar și una care folosește ingrediente naturale. Oricine încearcă o cură de curățare a colonului ar trebui să fie conștient de posibilele efecte secundare, cum ar fi diareea și slăbiciunea, și să solicite asistență medicală atunci când este necesar.