Meniu

Dolicocolon: cauze si simptome, diagnostic si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un dolicocolon este mai lung decât un colon obișnuit, în special în secțiunea finală (numită colon descendent). Adesea acesta are bucle sau răsuciri suplimentare. Colonul  sau intestinul gros este o parte a sistemului digestiv. La un capăt, se atașează de intestinul subțire, iar la celălalt capăt, se atașează de rect și anus.

Ce este dolicocolonul?

Un dolicocolon, cunoscut și sub numele de colon redundant, este un colon anormal de lung care nu poate încăpea în interiorul corpului fără să se răsucească. Acest lucru cauzează adesea constipație și alte probleme gastrointestinale, deoarece hrana digerată are nevoie de mai mult timp pentru a tranzita colonul. Alte complicații rare includ obstrucția intestinală.

Tipuri de dolicocolon

Unii medici pot folosi termenii colon tortuos și colon redundant în mod interschimbabil, alții fac o distincție, identificându-le prin diferențe subtile:

  • Colonul tortuos – un colon care are o cantitate excesivă de colțuri ascuțite.
  • Colon redundant – un colon care are o cantitate excesivă de bucle.

De cele mai multe ori, niciunul dintre ele nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, în plus, acestea nu cresc riscul de a dezvolta cancer de colon.

Care sunt cauzele și simptomele unui dolicocolon?

Unele persoane au o predispoziție genetică pentru un dolicocolon sau redundant. Dacă un membru al familiei are această afecțiune, o persoană are un risc mai mare de a avea și ea unul. Alții pot avea un colon redundant fără o cauză cunoscută. Unii oameni pot avea un dolicocolon și nu prezintă niciodată simptome asociate cu acesta. Alții pot avea balonare crescută, constipație și impactare fecală. Impactarea este cauzată de scaunul mare, tare și uscat care rămâne în rect, făcând dificilă eliminarea deșeurilor. Dacă nu este tratată, constipația poate provoca complicații, inclusiv hemoroizi, fisuri anale sau prolaps rectal. Persoanele cu un colon redundant prezintă un risc crescut de volvulus colonic. Acesta este momentul în care colonul se răsucește în jurul lui însuși. Volvulusul colonic încetinește sau oprește complet fluxul de scaun, ceea ce duce la o obstrucție colonică și este adesea o urgență chirurgicală. Un dolicocolon sigmoid ar putea duce la volvulus sigmoidian. Colonul sigmoid este partea colonului cea mai apropiată de rect.
Simptomele volvulusului sigmoid includ:

  • Lipsa mișcărilor intestinale
  • Abdomenul umflat, plin de aer
  • Dureri abdominale inferioare
  • Greață
  • Vărsături

Complicații asociate cu dolicocolonul

Obstrucția intestinală este o complicație rară, dar potențial gravă, asociată cu dolicocolonul. Aceasta poate apărea atunci când buclele din colon se răsucesc atât de mult încât blochează calea digestivă, o afecțiune cunoscută sub numele de volvulus colonic. Simptomele unei obstrucții intestinale includ:

  • Dureri abdominale inferioare severe
  • Abdomen densificat
  • Greață și/sau vărsături
  • Absența scaunelor pentru mai mult de trei zile
  • Eliminarea scaunului cu sânge sau mucus

Dacă o persoană experimentează oricare dintre aceste simptome, trebuie să se adreseze de urgență la un medic.

Diagnostic și tratament pentru dolicocolon

Poate fi dificil pentru medici să diagnosticheze un dolicocolon folosind metode endoscopice. Buclajul colonului poate îngreuna utilizarea de către medici a instrumentelor de imagistică. Alte proceduri pe care medicii le pot folosi includ:

  • Sigmoidoscopia
    O sigmoidoscopie este o procedură prin care un medic introduce un tub subțire cu o lumină și o cameră în rect și îl împinge în zona sigmoidă a colonului. Acest lucru permite medicului să vizualizeze colonul sigmoid pe un monitor. Din cauza buclei colonului sigmoid care este adesea prezentă într-un colon redundant, este posibil ca un medic să nu poată manevra eficient tubul sau să nu poată vedea interiorul colonului sigmoid.
  • Colonoscopia
    O colonoscopie este similară cu o sigmoidoscopie, cu excepția faptului că medicul poate examina întregul colon. În timp ce un medic poate avea dificultăți în examinarea colonului redundant, o colonoscopie poate ajuta la identificarea afecțiunii, deoarece poate dezvălui răsucirile și buclele care ajută la confirmarea diagnosticului.
  • Tomografia computerizată
    Un medic poate folosi o scanare CT pentru a diagnostica un intestin redundant și pentru a exclude alte cauze potențiale ale simptomelor, cum ar fi tumorile și alte obstrucții.

Tratamentul pentru dolicocolon

Un dolicocolon poate fi o urgență medicală care necesită atenție imediată. Tratamentele includ:

  • Decomprimarea volvulusului sigmoidian
    În timpul acestei proceduri, un medic introduce un tub moale în rect și îl manevrează în bucla obstrucționată cu ajutorul unui sigmoidoscop. Decompresia cu succes va avea ca rezultat evacuarea de lichid și gaz din rect, ceea ce va rezolva distensia abdominală și va face ca abdomenul să se înmoaie.
  • Colectomia sigmoidă
    În această procedură, chirurgii îndepărtează o bucată de intestin. Ei vor face o incizie în abdomen, vor îndepărta lungimea afectată a colonului și apoi vor uni capetele rămase ale intestinului prin capsare sau coasere.
  • Anastomoza primară
    Această procedură presupune ca chirurgii să unească două părți ale colonului după îndepărtarea lungimii afectate.
  • Colostomie terminală
    În loc să unească capetele deschise ale colonului, chirurgul poate scoate capătul colonului printr-o incizie în abdomen și îl poate coase la piele pentru a crea o stomă. Stoma elimină deșeurile într-un sac de colostomie în afara corpului. O colostomie poate fi temporară sau permanentă.

Tratamentul la domiciliu pentru dolicocolon

Persoanele cu dolicocolon au o lungime mai mare a colonului, iar alimentele digerate se deplasează mai greu și sunt mai predispuse să provoace constipație. Pentru unii, consumul unei diete bogate în fibre poate reduce șansele de constipație. Exemple de alimente bogate în fibre includ:

  • Fasolea
  • Fructele
  • Lintea
  • Legumele
  • Cerealele integrale

Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai puțin bogat în fibre. Cantitatea zilnică recomandată de fibre este de aproximativ 30-38 de grame pe zi pentru bărbați și de 21-25 de grame pe zi pentru femei. Dacă o persoană mănâncă mult mai puțin, poate crește încet aportul. Consumul de apă din abundență ajută, de asemenea, la înmuierea scaunelor, făcându-le mai ușor de eliminat. 

Dacă o persoană continuă să aibă dificultăți cu constipația, poate discuta cu medicul. Aceștia pot recomanda un supliment de fibre sau pot determina dacă o persoană poate beneficia de un laxativ. Cu toate acestea, pentru alții, acest lucru poate înrăutăți simptomele. Fibrele pot adăuga un volum suplimentar scaunului, care apoi are dificultăți în a trece prin toate colțurile și pliurile tortuoase ale unui colon redundant (dolicocolon). Atunci când constipația este o problemă la o persoană care are un colon redundant, sunt disponibile diverse alte opțiuni pentru tratarea constipației. Aceste opțiuni includ medicamente care atrag mai multă apă în colon sau stimulează contracțiile intestinelor pentru a mișca scaunele. Pentru unii, o dietă săracă în fibre poate funcționa mai bine.

Întrebări frecvente

  1. Este dolicocolonul o afecțiune gravă?
    Adesea, un dolicocolon nu are simptome și nu creează probleme medicale. Totuși, în cazuri rare, intestinul poate fi obstrucționat, ceea ce poate duce la sfâșierea intestinelor și la alte complicații foarte grave.
  2. Cine este cel mai probabil să aibă un dolicocolon?
    Un colon mai lung pare să fie mai frecvent la femei și la adulții mai în vârstă. Consumul unei diete sărace în fibre și constipația frecventă pot crește șansele de a dezvolta un dolicocolon.
  3. Un dolicocolon cauzează probleme?
    Un dolicocolon poate rămâne asimptomatic sau poate duce la complicații urinare, digestive și vasculare. În special, ar putea provoca constipație, indigestie, disconfort abdominal, pierdere în greutate, durere și sensibilitate abdominală, insomnie și, de asemenea, frecvență urinară crescută.
  4. Ce alimente ar trebui să evite o persoană cu un dolicocolon?
    Fibrele pot fi benefice, însă și dăunătoare, deoarece pot crea probleme adiționale persoanelor cu această afecțiune. Creșterea volumului de fibre poate crește volumul scaunelor, iar pliurile cauzate de dolicocolon pot agrava procesul de tranzit intestinal. În astfel de cazuri trebuie să se evite legumele și fructele crude, trebuie evitată în special varza kale gătită, mazărea, dovleacul, broccoli, varza de Bruxelles, varza simplă, ceapa și porumbul.
  5. Poate o persoană să trăiască cu un dolicocolon?
    O persoană poate avea un dolicocolon complet asimptomatic, cu care poate trăi fără probleme. Cu toate acestea, dacă apar simptome, acestea pot semnala o complicație medicală severă. Pentru persoanele simptomatice, decompresia sigmoidoscopică este foarte reușită și eficientă în 40-90% dintre cazuri.

Concluzie

Un dolicocolon este un colon anormal de lung care se răsucește și se înfășoară pentru a se potrivi în corp. O persoană se poate naște cu această afecțiune, dar experții nu sunt siguri de cauzele exacte. O colonoscopie sau o scanare CT poate ajuta medicul să identifice buclele și curbele, ceea ce poate ajuta la diagnosticare. Un dolicocolon poate duce la complicații grave, iar în cazul în care o persoană prezintă simptome, este posibil să aibă nevoie de intervenție medicală. Tratamentele includ decompresia volvulusului sigmoid, care permite gazelor și fecalelor să se deplaseze prin zona obstrucționată și să o elibereze, sau intervenția chirurgicală pentru a îndepărta o bucată de colon.