Meniu

Durerile de colon: de ce apar in stanga si dreapta jos, tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Problemele la nivelul colonului sau al intestinului gros pot provoca dureri în partea inferioară a abdomenului. Durerea de colon poate fi resimțită ca gaze, balonare sau dureri de stomac. Printre cauzele posibile se numără constipația, diareea și o serie de probleme gastrointestinale, cum ar fi boala intestinului iritabil sau colita.

Unde doare colonul?

Durerea cronică asociată cu colonul (durerea care durează 6 luni sau mai mult) poate fi resimțită oriunde în abdomen (burtă), deși cel mai adesea este raportată în partea inferioară a abdomenului. Poate fi agravată imediat după mâncare și ameliorată sau, uneori, agravată după o mișcare intestinală. Colonul este predispus la inflamații și tulburări inflamatorii care pot fi declanșate de: alimentație, stres, stil de viață și medicamente. Atunci când colonul este sănătos, acesta va elimina eficient deșeurile de care organismul nu mai are nevoie. Cu toate acestea, atunci când colonul este nesănătos, poate duce la o varietate de probleme dureroase care corespund diferitelor regiuni ale colonului. Cele mai frecvente afecțiuni ale colonului sunt bolile inflamatorii ale intestinului, cum ar fi:

  • Colita ulcerativă, care provoacă dureri în colonul sigmoid, partea finală a intestinului gros care duce la rect.
  • Boala Crohn, care cauzează de obicei dureri în jurul buricului sau în partea dreaptă inferioară a abdomenului.
  • Diverticulita, care provoacă dureri în colonul sigmoid.
  • Sindromul colonului iritabil, care provoacă cel mai frecvent dureri în partea inferioară stângă a abdomenului.
  • Cancerul colorectal, care rareori provoacă dureri de colon.

Durerea de colon – cauze explicate

Durerea în colon poate fi cauzată de o problemă temporară, precum o infecție sau o afecțiune comună, cum ar fi intoleranța la lactoză. În unele cazuri, durerea de colon poate fi un semn al unei boli grave, cum ar fi boala intestinului iritabil sau diverticulita. Durerea poate varia ca localizare în funcție de ceea ce o provoacă.

Colonul doare în stânga jos

În multe cazuri, durerea persistentă specifică părții inferioare stângi a colonului este cauzată de diverticulită. Diverticulita este o inflamație a pungilor diverticulare, care se formează atunci când anumite zone ale intestinelor devin slabe. Simpla existență a acestor diverticule se numește diverticuloză. Pungile se pot dezvolta în orice parte a intestinului, dar sunt cel mai frecvent în partea inferioară a intestinului gros (colonul sigmoid). Diverticulita este mai frecventă la persoanele care nu fac exerciții fizice și care au obiceiuri alimentare proaste, cum ar fi consumul de multe alimente procesate și prea puține fibre. Aceste obiceiuri pot duce la constipație, ceea ce pune presiune pe pereții intestinului și creează o ieșire în afară. Diverticulita nu are, de obicei, simptome, dar poate provoca dureri de colon sau crampe.

De asemenea, colita ischemică poate afecta orice parte a colonului, dar o persoană simte de obicei durere în partea stângă a colonului. Aceasta poate apărea treptat sau brusc. Colita ischemică apare atunci când există un flux sanguin redus către o porțiune a colonului. Acest lucru împiedică celulele din sistemul digestiv să primească oxigenul de care au nevoie. Aceasta este de obicei, este cauzată de artere îngustate sau blocate. Persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, care au colon iritabil, boli cardiovasculare, diabet zaharat sau o tulburare de coagulare pot avea un risc crescut de colită ischemică.

Colonul doare în dreapta jos

Colita apare atunci când există o inflamație la nivelul colonului. Inflamația poate fi cauzată de o serie de boli, afecțiuni sau infecții. Printre acestea se numără boala Crohn și colita ulcerativă, colita ischemică, colita microscopică și colita pseudomembranoasă (cauzată de o infecție care poate urma administrării de antibiotice). Boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv, de la gură până la rect. În cazul bolii Crohn, o persoană va simți crampe cel mai acut în partea inferioară dreaptă a colonului. Inflamația din colon poate provoca dureri abdominale. Aceasta ar putea fi de natură cronică dacă este cauzată de o boală inflamatorie intestinală. Consumul de mese frecvente și mai mici, mai degrabă decât mese mai mari, este o modalitate de a reduce probabilitatea apariției crampelor.

Colon umflat pe dreapta

Există câteva tipuri de colită și alte afecțiuni care pot provoca inflamarea colonului. Colita ischemică poate afecta orice parte a colonului, dar o persoană simte de obicei durere în partea stângă a abdomenului, iar uneori şi inflamaţie. Aceasta poate apărea treptat sau brusc. Simptomele de pe partea dreaptă pot indica artere blocate la nivelul intestinului subțire, care pot provoca rapid necroza țesutului intestinal. Acest lucru pune în pericol viața și necesită o intervenție chirurgicală urgentă pentru a elimina blocajul și a îndepărta porțiunea deteriorată. În cazul în care o persoană simte dureri severe în partea dreaptă a colonului, trebuie să obțină asistență medicală de urgență.

Dureri de colon iritabil

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune frecventă a intestinului care provoacă dureri intestinale și modificări ale scaunelor. Există trei tipuri de colon iritabil: colonul iritabil-D (cauzează diaree), colonul iritabil-C (cauzează constipație) și colonul iritabil-M (cauzează diaree și constipație alternante). Fiecare tip de colon iritabil provoacă dureri abdominale cel puțin o dată pe săptămână. Durerea apare, de obicei, cu scaunele, și poate scădea după aceea. Simptomele includ crampe, dureri de colon, balonare, gaze și diaree sau constipație, sau ambele. Un colon iritabil este o afecțiune cronică pe care o persoană va trebui să o gestioneze pe termen lung.

De ce doare colonul – alte motive frecvente

  • Infecție
    Multe tipuri de infecții pot afecta sistemul digestiv. Acestea pot modifica mișcările intestinale și pot provoca dureri de colon și dureri în alte zone ale abdomenului. Durerea poate să apară atunci când o persoană are mișcări intestinale sau poate să nu aibă legătură cu acestea. Infecțiile pot fi cauzate de viruși cum ar fi norovirusul (cunoscut pentru că se răspândește pe navele de croazieră), adenovirusul (răspândit în mod obișnuit în rândul copiilor din grădinițe) și COVID-19, bacterii sau paraziți cum ar fi Giardia şi  E. coli. Infecția cu C. difficile poate apărea dacă o persoană a fost spitalizată recent sau dacă a luat antibiotice.  
  • Boala inflamatorie intestinală
    Aceasta este o inflamație a intestinelor cauzată de o activitate anormală a sistemului imunitar. Există două tipuri de boală inflamatorie intestinală: colita ulcerativă și boala Crohn. Colita ulcerativă afectează în principal intestinul gros, în timp ce boala Crohn poate apărea oriunde în tractul gastrointestinal și chiar în afara intestinelor, în special la nivelul pielii și al articulațiilor. Durerea poate fi în orice parte a abdomenului, în funcție de locul unde este localizată inflamația. O persoană trebuie să consulte întotdeauna medicul dacă are simptome de boală inflamatorie intestinală. Lăsat netratat, un colon inflamat poate duce la probleme grave, cum ar fi malnutriția, hemoragiile, anumite tipuri de cancer și o stare generală de sănătate precară.
  • Boala celiacă
    Aceasta este o inflamație a intestinului care este declanșată de consumul de alimente care conțin gluten, o proteină din grâu, secară și orz. Atunci când persoanele cu boală celiacă mănâncă gluten, sistemul lor imunitar atacă intestinul subțire, provocând inflamații și dureri. Acest lucru provoacă, de asemenea, deteriorarea mucoasei intestinului subțire, interferând cu capacitatea de a absorbi vitaminele și mineralele și crescând riscul de deficiențe nutritive. Alte complicații ale bolii celiace includ pierderea în greutate, oboseala, reducerea densității osoase, erupții cutanate severe, afte bucale și anemie.
  • Intoleranța la lactoză
    Aceasta este o incapacitate de a digera lactoza, care este principalul zahăr din produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza și înghețata. Persoanele cu intoleranță la lactoză nu produc suficient de mult o enzimă numită lactază, necesară pentru a digera lactoza. Simptomele apar la 8 ore după ce o persoană mănâncă sau bea produse lactate. Intoleranța la lactoză este o problemă relativ comună care poate fi cauzată de genetică sau de vârsta înaintată. De asemenea, se poate dezvolta după ce o persoană a avut o infecție intestinală. În acest caz, intoleranța la lactoză poate dispărea odată ce bacteriile intestinale revin la normal.
  • Constipație
    Aceasta reprezintă eliminarea scaunelor tari sau efectuarea unei mișcări intestinale mai rar decât la fiecare trei zile. Constipația este o problemă comună care reprezintă o afecțiune de sine stătătoare, dar poate fi și un simptom al altor tulburări. Aceasta poate provoca disconfort, balonare și dureri de colon. Unele dintre motivele constipației cronice sunt constipația funcțională (fără o cauză specifică), colonul iritabil cu constipație (colonul iritabil-C) sau defecarea dissinergică (dificultate la eliminarea scaunelor din cauza unor probleme cu mușchii și nervii planșeului pelvian). Toate formele de constipație ar putea provoca durere și aproximativ 75% dintre persoanele cu constipație cronică raportează dureri. Cu toate acestea, colonul-C iritabil tinde să provoace durere mai des decât celelalte motive de constipație.
  • Diareea
    Aceasta înseamnă a avea scaune moi sau apoase de trei sau mai multe ori pe zi. Pentru multe cauze de diaree, durerea abdominală nu este, de obicei, un simptom. Cu toate acestea, colonul iritabil cu preponderență diareică (colonul iritabil-D, boala Crohn și colita ulcerativă) și boala inflamatorie intestinală ar putea provoca diaree cu dureri de colon. Durerea s-ar putea ameliora după defecare.
  • Cancerul colorectal
    Una dintre cele mai grave cauze ale durerii abdominale este cancerul de colon, dar aceasta este rară. În cazul cancerului de colon, durerea este relativ frecventă, tinde să fie în partea inferioară a abdomenului și, de asemenea, este uneori însoțită de constipație.

Durerea de colon – tratament

Tratamentul pentru durerea abdominală de la nivelul colonului se va baza pe cauză. A avea un diagnostic va fi de ajutor în obținerea tratamentului potrivit, de aceea este foarte recomandat să se viziteze un medic pentru a determina care este sursa durerii și cum se poate obține cel mai bun tratament.

Durerea de colon în partea stângă inferioară – tratament

Atunci când o persoană se confruntă cu dureri în partea stângă inferioară a colonului, în majoritatea cazurilor, factorul declanșator este diverticulita. Durerea care este cauzată de diverticulită se poate ameliora după un tratament cu antibiotice și o dietă lichidă la domiciliu. Dacă afecțiunea este mai severă sau provoacă multă durere, ar putea fi nevoie de tratament în spital cu lichide intravenoase și un regim alimentar specific. 

Dureri de colon în partea dreaptă inferioară – tratament 

Durerea și umflarea colonului pe partea dreaptă inferioară ar putea fi cauzate în majoritatea cazurilor de colită, care poate fi de mai multe tipuri. Tratarea inflamației subiacente va fi importantă pentru a preveni durerea abdominală din cauza colitei cauzate de boala inflamatorie intestinală. De asemenea, boala inflamatorie intestinală este tratată cu modificări ale dietei, medicamente și schimbări ale stilului de viață. Colita ischemică ar putea fi tratată în spital cu antibiotice, fluide intravenoase și gestionarea durerii. Infecțiile cu Clostridium difficile (C. diff), care provoacă colita pseudomembranoasă, ar putea fi tratate cu antibiotice.

Durerea cauzată de colon iritabil – tratament 

Colonul iritabil cauzează dureri abdominale și poate fi tratat cu medicamente OTC sau cu prescripție medicală, modificări ale dietei și psihoterapie. Modificările dietetice ar putea include adăugarea mai multor fibre sau urmarea unui plan alimentar special, cum ar fi dieta cu conținut scăzut de FODMAP (oligo-, di- și monozaharide și polioli fermentescibili), care este concepută pentru a reduce nivelul de lichide și gaze din intestine, scăzând astfel riscul de dureri de colon. Medicamentele ar putea include antibiotice, antidepresive, laxative sau medicamente dezvoltate pentru a trata durerea și alte simptome ale colonului iritabil.

Alte opțiuni de tratament pentru factori declanșatori mai puțin obișnuiți

  • Infecția
    Tratamentul include menținerea hidratării și lăsarea intestinului să se odihnească prin consumul de alimente fade. Unele infecții pot dispărea de la sine, dar dacă o persoană are o infecție bacteriană sau parazitară, va avea nevoie de un antibiotic sau de un medicament antiparazitar. O persoană trebuie să consulte întotdeauna medicul dacă simptomele sunt severe, nu se ameliorează după câteva zile sau dacă are un sistem imunitar compromis. Aceasta poate avea nevoie să fie spitalizată pentru monitorizare și administrarea de lichide intravenoase.
  • Boală inflamatorie intestinală
    Scopul tratamentului este de a elimina inflamația, astfel încât boala să intre în remisiune. Medicul va recomanda probabil modificări ale dietei și medicamentelor. Majoritatea persoanelor cu boală inflamatorie intestinală vor avea recurențe ale simptomelor sau crize. Dacă acestea sunt severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta anumite părți ale intestinului.
  • Boala celiacă
    Tratamentul constă în evitarea consumului de gluten. Medicul va monitoriza, de asemenea, sănătatea oaselor pentru a se asigura că o persoană absoarbe vitamina D.
  • Intoleranța la lactoză
    Aceasta este tratată prin evitarea produselor lactate sau prin administrarea unui supliment de lactază atunci când se doreşte consumarea de produse lactate.
  • Constipația
    Tratamentele pentru constipația care provoacă dureri de colon variază de la autoîngrijirea la domiciliu, inclusiv consumul de apă, exercițiile fizice și consumul de fibre suficiente, până la tratarea cauzelor care stau la baza acesteia. În unele cazuri, laxativele ar putea fi folosite ca tratament. Constipația severă sau cronică ar putea fi, de asemenea, tratată cu medicamente eliberate pe bază de rețetă. Pentru cazurile care se datorează unei afecțiuni subiacente, va fi necesar și un tratament pentru acea boală sau afecțiune.
  • Diareea
    Diareea acută care provoacă durere ar putea fi tratată cu remedii casnice, cum ar fi dieta BRAT (banane, orez, compot de mere și pâine prăjită), bând mai multă apă și evitând alimentele grase sau cu gaze. Medicamentele fără prescripție medicală care încetinesc diareea ar putea fi, de asemenea, utilizate, dar numai după consultarea cu un medic. Pentru diareea cronică cu durere care este cauzată de colonul iritabil sau de boala inflamatorie intestinală, medicamentele eliberate pe bază de rețetă și modificările stilului de viață ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a trata afecțiunea.
  • Cancerul colorectal
    Durerea provocată de cancerul colorectal ar putea fi tratată cu medicamente pentru durere, dar va trebui tratată și afecțiunea care stă la baza acestuia. Acest lucru ar putea fi făcut cu radioterapie, chimioterapie sau intervenție chirurgicală. Tratamentul va depinde de stadiul cancerului și de cât de extins este acesta.

Unde este colonul?

Colonul, cunoscut și sub numele de intestinul gros, este situat în abdomen, are o lungime de aproximativ 1,5 până la 1,6 metri și urcă pe partea dreaptă a abdomenului, traversează partea superioară și coboară pe partea stângă. Acesta absoarbe apă și substanțe nutritive și expulzează deșeurile. Segmentele colonului includ cecumul (care se conectează la intestinul subțire), colonul ascendent, colonul transvers, colonul descendent și colonul sigmoid (care se conectează la rect).

Care sunt simptomele comune ale durerii de colon?

Poate fi dificil să se determine când durerea provine de la colon. Din cauza faptului că colonul se întinde pe tot abdomenul, durerea care provine din colon ar putea provoca dureri în diferite părți. Atunci când există iritații, inflamații sau un blocaj în colon, o persoană poate simți durere. Dacă există o lipsă a fluxului de sânge către o parte sau întregul colon, o persoană poate avea, de asemenea, dureri, dar și alte simptome:

  • Crampe sau dureri care pot fi ameliorate de o mișcare intestinală
  • Balonare (abdomenul se simte plin și strâns)
  • Constipație
  • Diaree

Diagnosticul durerii de colon

Durerea abdominală este relativ frecventă. S-ar putea să nu fie evident unde anume este localizată durerea. Există atât de multe motive pentru durerea în abdomen sau în colon, astfel încât ar putea fi necesare diverse teste. Lista ar putea fi restrânsă de prezența altor simptome, cum ar fi diaree, constipație, sânge sau mucus în scaun sau alte lucruri care se întâmplă în afara sistemului digestiv. Primele lucruri pe care le va face un medic includ un istoric și un examen fizic. Acest lucru înseamnă că pacientul va răspunde la întrebări despre când a început durerea, cum se simte și unde (cum ar fi abdomenul inferior sau abdomenul superior).

  • Examenul fizic – ar putea include o privire și o ascultare a abdomenului (cu un stetoscop) și pipăirea acestuia (palparea) pentru orice mase sau puncte sensibile. De asemenea, ar putea exista și un examen rectal, în care un deget lubrifiat și înmănușat este introdus pentru scurt timp în rect pentru a verifica dacă există mase, sânge sau alte semne sau simptome.
  • Ecografie abdominală este un test neinvaziv care utilizează unde sonore pentru a realiza imagini ale organelor interne. Acest test nu folosește radiații și ar putea fi efectuat la cabinetul medicului sau la un centru ambulatoriu.
  • Colonoscopia examinează direct interiorul colonului. Aceasta este folosită pentru a diagnostica probleme la nivelul intestinului gros. Un colonoscop, cu o lumină și o cameră la capăt, este introdus din rect până în colon. Acest test se face de obicei sub sedare, astfel încât pacientul să nu simtă disconfort.
  • Tomografie computerizată este un tip de radiografie care produce o serie de imagini ale organelor din abdomen. Un radiolog se poate uita apoi la imagini pentru a vedea dacă există probleme cu structurile din abdomen.
  • Teste de laborator. S-ar putea face o hemogramă completă pentru a vedea nivelurile de celule roșii și albe din sânge, hemoglobină (pigmentul din celulele roșii care transportă oxigenul) și trombocite (celule sanguine care ajută la coagulare). Alte analize de sânge, cum ar fi cele pentru testarea enzimelor hepatice, ar putea fi, de asemenea, comandate de medic.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează magneți pentru a crea imagini ale organelor din interiorul corpului. Nu se folosesc radiații în acest test și oferă o privire mai bună asupra țesuturilor moi ale corpului decât alte tipuri de teste.
  • Sigmoidoscopia este similară colonoscopiei, dar diferența constă în faptul că poate fi văzută doar ultima parte a colonului care se unește cu rectul (colonul sigmoid) și, de obicei, se face fără sedare. De asemenea, se poate face în cabinetul unui medic, cum ar fi de către un gastroenterolog sau un chirurg colorectal.
  • Teste de scaun ar putea fi comandate deoarece unele cauze ale durerii în colon sunt asociate cu modificări ale materiilor fecale. Printre lucrurile care ar putea fi testate se numără infecțiile, calprotectina fecală (o proteină care poate fi observată în cazul bolii inflamatorii intestinale) și sângele.
  • Endoscopie superioară constă într-un tub special cu o cameră și o lumină la capăt (un endoscop) care este introdus în gură și coborât în esofag, stomac și în partea superioară a intestinului subțire. Acest test nu include colonul, dar ar putea ajuta la excluderea faptului că durerea provine de la o problemă în tractul digestiv superior.

Întrebări frecvente

  1. Când este timpul să contactați un medic?
    Persoanele cu dureri de colon trebuie să vorbească cu un medic dacă durerea sau modificările intestinale durează mai mult de câteva zile. Majoritatea durerilor din această zonă a corpului se datorează unor probleme digestive temporare. Cu toate acestea, este mai bine să vorbiți cu un medic pentru a exclude afecțiuni medicale grave, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau cancerul de colon.
  2. Cum știe o persoană dacă are dureri de colon?
    Durerea de colon poate fi resimțită ca gaze, balonare sau dureri de stomac. Alte simptome mai puțin cunoscute includ oboseala, constipația sau diareea.
  3. Poate o persoană să aibă dureri de colon care radiază în spate?
    Durerea care este cauzată de o problemă la nivelul colonului ar putea fi resimțită ca o durere în părțile laterale sau în spate, deoarece inflamația în părțile colonului sunt mai aproape de spate. Durerea în spate poate fi cauzată și de o problemă cu alte organe abdominale, așa că este important să discutați cu un medic.
  4. Poate colonul să provoace dureri în partea stângă?
    Durerea care provine de la colon poate provoca dureri în partea stângă a abdomenului. Persoanele cu colită ulcerativă, de exemplu, raportează dureri în partea stângă. Cu toate acestea, există multe alte motive pentru acest tip de durere, așa că trebuie să se discute cu un medic.
  5. Cât timp poate dura durerea de colon?
    Durata unei crize de colon iritabil poate varia foarte mult de la o persoană la alta. În general, o acutizare a sindromului de colon iritabil poate dura de la câteva ore la câteva zile. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca unele persoane să aibă simptome timp de săptămâni sau chiar mai mult.
  6. Durerea de colon poate apărea și dispărea?
    Da, durerea poate fi de tip crampă sau colică, astfel încât începe brusc și apare și dispare în valuri. Obstrucțiile intestinale provoacă balonare și dureri abdominale. Este posibil ca o persoană să nu poată merge la baie sau se confrunte cu flatulență (eliminare de gaze). În cazul în care blocajul este doar parțial, o persoană poate avea diaree.
  7. Gazele pot să provoace dureri de colon?
    Gazele din intestin provoacă dureri la unele persoane. Atunci când se adună în partea stângă a colonului, durerea poate fi confundată cu o boală de inimă. Atunci când se acumulează pe partea dreaptă a colonului, durerea poate semăna cu durerea asociată cu calculi biliari sau apendicită.
  8. Stresul poate să provoace dureri de colon?
    Nivelurile ridicate de cortizol pot provoca spasme la nivelul colonului. Atunci când o persoană se simte stresată, nervoasă sau supărată, colonul va avea spasme. Aceste spasme pot face ca o persoană să experimenteze crampe la stomac și disconfort care declanșează simptomele colonului iritabil. Cortizolul poate afecta, de asemenea, nivelurile de bacterii bune din intestin și pot provoca apariția colonului iritabil.

Concluzie

Durerile de colon sau abdominale și tulburările de colon nu sunt întotdeauna un semn al unei afecțiuni grave. De cele mai multe ori, anumite alimente sau chiar stresul poate provoca probleme digestive care, în cele din urmă, vor dispărea de la sine. Cu toate acestea, o persoană cu dureri continue sau orice alte probleme cu colonul ar trebui să vorbească cu un medic pentru a determina cauza și dacă este necesar un tratament.