Meniu

Esofagita clasa A Los Angeles: ce este aceasta

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Esofagita este o inflamație a esofagului care poate fi cauzată de diferiți factori. Cea mai frecventă este boala gastroesofagiană reflectantă (BRGE). Medicii folosesc evaluarea endoscopică a esofagului pentru prezența sau absența bolii de reflux gastroesofagian (BRGE), dar și evaluarea severității acesteia, ambele fiind esențiale pentru a formula decizii cu privire la managementul și prognosticul pacientului. Sistemul de clasificare a BRGE Los Angeles este de departe cel mai utilizat pentru a descrie aspectul endoscopic al esofagitei reflux și pentru a clasifica severitatea acesteia.

Ce este clasificarea Los Angeles a esofagitei?

Sistemul Los Angeles este cel mai validat sistem de clasificare a BRGE. Acesta s-a dovedit consecvent în ceea ce privește predicția rezultatului terapiei refluxului acid, deoarece corelează bine cu alte teste ale refluxului acid și, în comparație cu alte sisteme de clasificare, a fost cel mai reproductibil și practic. O limitare a sistemului de clasificare LA este că exclude modificările minime ale mucoasei care sunt asociate cu boala de reflux. Însă, progresele recente în tehnicile de imagistică endoscopică au permis vizualizarea acestor modificări. Cu toate acestea, semnificația clinică și acuratețea acestor constatări trebuie să fie validate riguros înainte de a le încorpora în sistemul de clasificare. Gradele de clasificare a esofagitei în sistemul LA sunt:

  • Gradul A – Una sau mai multe rupturi ale mucoasei cu o lungime de maximum 5 mm care nu se extinde între vârfurile a două falduri ale mucoasei.
  • Gradul B – Una sau mai multe rupturi ale mucoasei mai lungi de 5 mm care nu se întinde între vârfurile a două pliuri ale mucoasei.
  • Gradul C – Una sau mai multe rupturi ale mucoasei care se extind între vârfurile a două sau mai multe falduri mucoase, dar care implică mai puțin de 75% din circumferință.
  • Gradul D – Una sau mai multe rupturi de mucoasă care implică cel puțin 75% din circumferința esofagiană.

Criteriile utilizate de clasificarea Los Angeles se concentrează pe descrierea extensiei rupturilor mucoasei vizibile, în convingerea că aceasta are cea mai mare valoare diagnostică și prognostică. 

Esofagita clasa A Los Angeles

Esofagitele care sunt considerate de clasa A Los Angeles reprezintă o formă ușoară a inflamației. Pacienții care suferă de această sunt, în general, tineri, obezi, care au adesea un istoric de BRGE și hernie hiatală fără comorbidități grave. Complicațiile de BRGE și simptomele severe sunt mai des întâlnite la pacienții cu esofagită de clasa D Los Angeles. Pacienții cu esofagită de clasa A Los Angeles pot avea parte de un tratament incipient mai puțin invaziv, concentrat pe manageruirea simptomelor și rezolvarea cauzei de bază adică a BRGE. 

Concluzie

Se presupune că gradul Los Angeles (LA) al esofagitei de reflux reflectă severitatea BRGE-ului subiacent. Astfel, pacienții cu esofagită de clasa A au mai puține condiții care predispun la BRGE ( obezitate, hernie hiatală) și o frecvență mai rară a simptomelor acestei boli.