Meniu

Laptele in reflux gastroesofagian: mit sau factor declansator

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Oricine poate că a auzit despre consumul unui pahar de lapte care ar putea ajuta la refluxul gastroesofagian, deoarece acoperă gâtul și stomacul cu o peliculă protectoare, dar acesta este în mare parte un mit. Alimentele grase, cum ar fi produsele lactate, pot fi, de fapt, factori declanșatori pentru arsurile la stomac.

Ce legătură are laptele în refluxul gastroesofagian?

Produsele lactate obținute din lapte de vacă sunt unul dintre cei mai comuni factori declanșatori ai refluxului acid, atât în rândul persoanelor care suferă de boala refluxului gastroesofagian (BRGE), cât și al celor care nu suferă de această afecțiune. Este recomandat ca o persoană predispusă la refluxul gastroesofagian să facă tot posibilul să reducă sau să elimine din alimentație următoarele produse lactate:

  • Laptele integral și laptele cu 2% grăsimi
  • Produsele fabricate din lapte integral, cum ar fi iaurtul și brânza
  • Laptele aromatizat, cum ar fi cu ciocolată sau căpșuni
  • Băuturile calde pe bază de produse lactate, cum ar fi ciocolata caldă
  • Înghețata de produse lactate și milkshake-uri

În funcție de modul în care lactatele fac o persoană să se simtă, aceasta ar putea dori să încerce să treacă la produse lactate cu conținut scăzut de grăsime sau fără grăsime, deoarece acestea pot să nu fie la fel de agravante pentru stomac. În mod similar, ar putea să le înlocuiască cu o alternativă la lactate, cum ar fi soia, migdale sau nucă de cocos. Există înlocuitori de lactate pentru aproape toate produsele fabricate din lapte de vacă în majoritatea magazinelor alimentare.  

Care sunt beneficiile produselor lactate?

Beneficiile lactatelor:

  • Anumite produse lactate conțin probiotice
  • Probioticele pot ajuta la digestie
  • Lactatele sunt o sursă bună de calciu

Dacă o persoană nu este alergică sau sensibilă la lactate sau nu are intoleranță la lactoză, ar putea exista unele beneficii în adăugarea în dietă a produselor lactate, cum ar fi iaurtul. Multe iaurturi conțin probiotice sau bacterii bune care pot îmbunătăți sănătatea intestinelor. 

Sunt necesare mai multe studii pentru a evalua pe deplin probioticele și potențialele lor efecte pozitive asupra refluxului acid. Poate fi întrebat medicul dacă consumul de iaurt sau administrarea de suplimente probiotice poate ajuta la ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian. În general, produsele lactate sunt, de asemenea, o sursă bună de calciu și vitamina D, deși este posibil ca aceste beneficii să nu compenseze potențiala creștere a simptomelor.

Riscuri și avertismente cu privire la lapte înreflux gastroesofagian

Multe persoane pot consuma lactate fără a avea efecte secundare adverse. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de persoane din întreaga lume se confruntă cu intoleranțe și alergii la o gamă largă de alimente, inclusiv la lactate. Alergia la lapte, cea mai frecventă la copii, dar încă prezentă la adulți, poate atrage după sine efecte secundare grave, dincolo de refluxul gastroesofagian. 

Înlocuitori ai laptelui pentru ameliorarea refluxului gastroesofagian

Dacă o persoană crede că laptele cauzează apariția refluxului gastroesofagian, eliminarea este primul pas. În timp, aceasta poate constata că are mai puțină dorință pentru produsele lactate în general. Se poate încercaun substitut al produselor lactate. În zilele noastre, se poate găsi pe piață o alternativă pentru majoritatea produselor lactate. În timp ce mulți dintre acești înlocuitori sunt adesea foarte procesați, cu o listă lungă de ingrediente, ei sunt de obicei făcuți din nuci sau alte materiale vegetale și pot oferi beneficiile suplimentare ale fibrelor, grăsimilor vegetale și mai puține grăsimi animale. Se pot găsi alternative pentru majoritatea produselor lactate în magazinele de produse naturale sau în secțiunea de alimente sănătoase din multe magazine alimentare. Trebuie, totuși, să se verifice cu atenție etichetele. 

Cei mai mulți înlocuitori sunt făcuți dintr-o bază de:

  • Soia
  • Migdale
  • Caju
  • In
  • Orez
  • Cânepă
  • Nucă de cocos

Întrebări frecvente

  1. Există beneficii ale laptelui pentru refluxul gastroesofagian?
    Mitul conform căruia laptele ameliorează refluxul gastroesofagian există de mult timp, în parte datorită naturii liniștitoare pe care ne imaginăm că laptele o are pentru corpul nostru. În realitate, laptele este departe de a fi un remediu universal pentru arsurile la stomac. Deși acesta este o sursă excelentă de calciu și vitamina D, rareori ameliorează refluxul gastroesofagian. De fapt, laptele care este bogat în grăsimi, cum ar fi laptele integral, este unul dintre cei mai comuni factori declanșatori ai arsurilor la stomac și poate agrava simptomele refluxul gastroesofagian odată ce acestea au început.
  2. Laptele poate ameliora simptomele refluxului gastroesofagian?
    Laptele nu îmbracă stomacul pentru a-l proteja de acidul gastric, așa cum ar putea crede unii oameni. De fapt, conținutul ridicat de grăsimi din produsele lactate stimulează producția de acid în stomac, ceea ce poate declanșa refluxul gastroesofagian.
  3. Iaurtul poate ameliora refluxul gastroesofagian?
    Iaurtul ajută la reducerea simptomelor refluxului gastroesofagian, cum ar fi arsurile la stomac și greața. Acest lucru se datorează faptului că are un conținut ridicat de alcalinitate care ajută la neutralizarea acizilor din stomac.
  4. Laptele de migdale este bun pentru refluxul gastroesofagian?
    Aciditatea scăzută a laptelui de migdale îl face o alegere potrivită pentru cei care urmează o dietă săracă în acizi pentru a gestiona simptomele refluxului gastroesofagian. În plus, laptele de migdale este adesea văzut ca o alternativă mai sănătoasă la laptele obișnuit datorită conținutului mai mic de grăsimi și absenței lactozei.

Concluzie

Ținerea unui jurnal alimentar poate fi o modalitate bună de a determina dacă laptele cauzează sau agravează simptomele de reflux gastroesofagian. În cazul în care o persoană observă o legătură, trebuie să elimine din dietă alimentele care conțin lactate (brânză, iaurt, unt, lapte și subproduse din lapte) pentru a vedea dacă refluxul se ameliorează. Întâlnirea cu un dietetician poate ajuta, de asemenea, o persoană cu modificări ale dietei sau cu eliminarea produselor lactate.