Meniu

Legume interzise in refluxul gastroesofagian: fructe permise

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Refluxul acid apare atunci când alimentele, acidul și alte conținuturi din stomac se scurg în esofag (tubul care leagă gura de stomac). Acest lucru poate duce la arsuri la stomac – o senzație de arsură în piept. Atunci când refluxul acid se produce în mod continuu, medicii o numesc boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Anumite alimente pot agrava refluxul acid. Schimbarea a ceea ce și a modului în care o persoană mănâncă poate fi o modalitate ușoară de a preveni arsurile la stomac. Dacă o persoană poate învăța să identifice alimentele declanșatoare și să facă schimbări simple în obiceiurile alimentare, aceasta poate să se bucure din nou de mese.

Legume interzise în refluxul gastroesofagian

Legume de evitat și cu ce se pot substitui

  • Usturoi, în special cel crud, este cunoscut pentru că provoacă arsuriși dureri de stomac la persoanele sănătoase. Acest lucru îl face și mai probabil să cauzeze probleme pentru cei care suferă de reflux acid.
  • Ceapă crudă nu doar că face o persoană să plângă, ci stimulează producția de acid. Acel acid suplimentar pune o persoană la risc de arsuri la stomac.

Legumele care provoacă în mod obișnuit gaze au potențialul de a provoca, de asemenea, refluxul gastroesofagian și arsuri la stomac la cei care suferă de BRGE și, prin urmare, este mai bine să fie evitate. Varza de Bruxelles și napii au acest efect asupra multor persoane, astfel alimentele precum broccoli, varza și fasolea trebuie testate pentru a vedea cum afectează organismul. Legumele sigure includ:

  • Țelina
  • Vinetele
  • Mazărea
  • Cartofii
  • Salata romană și salata iceberg

Consumul mai multor fructe și legume proaspete este o alegere sănătoasă pentru aproape toată lumea și poate fi un pas deosebit de valoros în controlul refluxului acid. Totuși, nu uitați să întrebați medicul înainte de a face schimbări drastice în dietă dacă suferiți de BRGE.

Legume care ajută la reducerea refluxului gastroesofagian

Anumite alimente pot declanșa sau agrava refluxul gastroesofagian, dar altele pot ameliora simptomele prin reducerea refluxului de acid în esofag. Persoanele cu BRGE ar trebui să adopte o dietă pentru refluxul acid, bogată în:

  • Legume rădăcinoase, cum ar fi morcovii și sfecla roșie
  • Legume verzi, inclusiv broccoli, castraveți sau fasole verde
  • Alimente alcaline – care au un pH mai ridicat și sunt opusul alimentelor acide – inclusiv pepeni, conopidă și banane.

Fructe permise în reflux gastroesofagian

Exista mai multe fructe care se pot consuma pentru a ameliora simptomele BRGE, acestea încep de la banane și se pot finisa cu nucile de cocos. Iată o varietate de fructe care sunt excelente pentru refluxul gastric.

  • Bananele. Bananele pentru acidul gastric sunt considerate sigure, deoarece au proprietăți alcaline (alcaline). În plus, se consideră că acest fruct ajută la echilibrarea acidului din stomac, astfel încât simptomele refluxului acid sau BRGE pot fi prevenite.
  • Pepenele roșu. La fel ca și în cazul bananelor, beneficiile pepenelui pentru acidul gastric provin din natura sa alcalină. Se crede că acest fruct cu gust dulce ameliorează acidul gastric și previne iritațiile datorate refluxului gastric. Există diverse tipuri de pepeni care pot fi consumate în siguranță de persoanele cu reflux gastric, inclusiv pepenele galben , pepenele galbenși pepenele roșu.
  • Merele. Se crede că merele pentru acidul gastric sunt sigure deoarece conțin minerale alcaline, cum ar fi calciu, magneziu și potasiu, despre care se susține că ameliorează simptomele refluxului gastroesofagian.
  • Perele. Pentru că nu conțin la fel de mult acid ca citricele și roșiile, puteți mânca pere pentru acidul gastric. Datorită acestui conținut scăzut de acid, se consideră că perele nu declanșează reapariția simptomelor de reflux gastroesofagian.
  • Nucă de cocos. Aceasta poate fi o alegere sigură pentru persoanele cu acid gastric, deoarece este considerată unul dintre fructele cu cel mai mic conținut de acid. Mai mult, se crede că acest fruct care conține multă apă îmbunătățește funcția creierului, poate preveni bolile de inimă și reduce riscul de accident vascular cerebral.

Fructele foarte acide sunt printre cele mai cunoscute declanșatoare de reflux. Majoritatea celor care suferă de BRGE vor trebui să evite:

  • Portocalele
  • Lămâile
  • Lime-urile
  • Grapefruitul
  • Ananasul
  • Kiwi
  • Roșiile

Concluzie

Modificările alimentare pentru arsurile la stomac pot contribui în mare măsură la prevenirea simptomelor. În cazul în care o persoană dorește să gestioneze dieta, poate consulta un medic sau un dietetician pentru sfaturi personalizate, evitând urmarea unui plan alimentar nepotrivit pentru necesitățile individuale.