Meniu

Lungime colon: ce marime are intestinul gros

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Intestinul gros, pe care medicii îl numesc și colon, are un diametru mai mare decât intestinul subțire. Funcția principală a acestuia este aceea de a reabsorbi fluidele, electroliții și vitaminele și apoi de a forma și propulsa fecalele spre rect pentru eliminare.

Ce lungime are intestinul gros?

La fel ca în cazul intestinului subțire, lungimea totală colonului sau a intestinului gros variază de la o persoană la alta. Persoanele cu o greutate corporală mai mare, persoanele tinere și bărbații au, în general, intestine mai lungi. La majoritatea oamenilor, acesta are o lungime de aproximativ 1,5 metri. Colonul este cea mai lungă parte a intestinului gros, în timp ce cecul măsoară aproximativ 6 centimetri. Rectul are o lungime de aproximativ 19 centimetri, iar anusul, cea mai mică parte a intestinului gros, are o lungime de aproximativ 2,5 centimetri. Unele persoane cu anumite afecțiuni de sănătate pot fi nevoite să fie supuse unei rezecții de colon, sau colectomie, pentru a îndepărta o parte sau întregul intestin gros. 

Persoanele cărora le este dificil să vizualizeze lungimea intestinelor pot găsi utile aceste comparații:

 • Intestinul gros, atunci când este întins, este similar cu înălțimea unui adult scund. Cele mai mici porțiuni ale intestinului gros au lungimea unui deget mare.
 • Intestinul subțire, în medie, este mai lung decât o dubă și aproximativ cât o camionetă de dimensiuni medii. 
 • Cercetările sugerează că suprafața totală a intestinelor este de aproximativ jumătate din dimensiunea unui teren de badminton.

Întrebări frecvente

 1. Care este lungimea intestinului subțire?
  Lungimea intestinului subțire poate varia de la aproximativ 3 metri la peste 5 metri. Pentru comparație, un coș de baschet standard are o înălțime de 3 metri. Diferitele secțiuni ale intestinului subțire au, de asemenea, lungimi diferite. Ileonul este cea mai lungă secțiune, în timp ce duodenul este cea mai scurtă. Din moment ce este atât de lung, s-ar putea să vă întrebați de ce intestinul subțire este numit subțire în primul rând. Această terminologie se referă de fapt la diametrul intestinului subțire, care este de aproximativ 2,5 centimetri. În ciuda diametrului său mic, intestinul subțire are, de fapt, o suprafață foarte mare. Acest lucru se datorează faptului că pereții săi sunt de fapt acoperiți de pliuri și de proiecții asemănătoare părului. Această suprafață crescută permite o mai mare absorbție a substanțelor nutritive și a apei.
 2. Femeile au colonul mai lung decât bărbații?
  Colonul femeilor este cu 10 centimetri mai lung decât cel al bărbaților, ceea ce obligă o parte din colonul feminin să se afle în pelvis. Colonul unei femei este localizat lângă vezica urinară și cu organele de reproducere. Drept rezultate, fluctuațiile hormonale pot provoca retenție de lichide, balonare, constipație și digestie încetinită.
 3. Este normal să ai un colon lung?
  În medie, colonul are o lungime cuprinsă între 120 și 150 de centimetri. Cu toate acestea, la persoanele cu un colon redundant, intestinul gros este anormal de lung, în special spre zona colonului descendent.

Concluzie

Lungimea intestinelor poate varia foarte mult de la o persoană la alta. Cercetările sugerează că lungimea combinată a intestinului subțire și a intestinului gros este de cel puțin 4,5 metri. Intestinul subțire poate măsura aproximativ între 275 centimetri și 488 centimetri, în timp ce intestinul gros are o lungime de aproximativ 152 centimetri. În general, lungimea intestinelor nu ar trebui să afecteze viața unei persoane.