Meniu

Operatie colon: cat dureaza, pretul si procesul de recuperare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Operațiile la nivelul colonului și a rectului sunt efectuate în mod obișnuit pentru a trata cancerul de colon și cancerul rectal, boala inflamatorie intestinală (BII) sau diverticulita, de asemenea, pot fi necesare și în urma unei leziuni sau răni, a unei infecții grave sau a unui blocaj intestinal. 

Operație colon – preț

Prețurile pentru operațiile de colon în România variază în dependență de anumite criterii precum dificultatea operației și gravitatea afecțiunii, experiența medicală a chirurgului și clinica în care se efectuează procedura. Spre exemplu, operațiile de cancer de colon necesită o abordare complexă, iar prețul este ușor mai mare decât pentru alte intervenții chirurgicale ale colonului care nu sunt neapărat asociate cu cancerul, cum ar fi polipectomia sau o simplă colonoscopie. 

O polipectomie simplă care elimină polipii cu potențial canceros poate porni de la 300 de roni și poate ajunge la 450 de roni pentru mai mult de 3 polipi îndepărtați. O colostomie necesită două nopți de spitalizare, iar prețul pentru intervenție începe de la 7500 de roni. Colectomia segmentată sau rezecția segmentară a colonului pornește de la 14000 de roni, dar prețul poate fi diferit în dependență de clinică. Operația de reconstrucție a colonului reprezintă o intervenție comună care se realizează după rezecția intestinului, iar prețul acesteia poate începe de la 12000 de roni. Rezecția rectală segementară sau înaltă poate începe de la 15290 de roni și poate urca mai sus de 16900 de roni. În cazul operației pentru cancerul de colon, prețurile pentru o operație simplă pornesc de la 2000 de euro, iar pentru operația laparoscopică, care presupune leziuni minore și o perioadă de recuperare mai rapidă, prețurile pot ajunge până la 2600 de euro. O hemicolectomie standard poate porni de la 2700 de euro, iar pentru aceeași operație efectuată laparoscopic prețurile pot începe de la 3000 de euro. 

Operații de colon

Chirurgia colonului – Polipectomie și excizie locală

Unele cancere de colon în stadiu incipient (stadiul 0 și unele tumori în stadiu incipient I) și majoritatea polipilor pot fi îndepărtați în timpul unei colonoscopii. Aceasta este o procedură care utilizează un tub lung și flexibil cu o mică cameră video la capăt, care este introdus în rectul persoanei apoi în colon.

Motive pentru o polipectomie 

  • Polipi de colon
  • Polipi uterini
  • Polipi stomacali
  • Polipi de vezică biliară

De asemenea, este posibil să fie necesară îndepărtarea polipilor dacă aceștia cauzează probleme, cum ar fi:

  • Sângerări necontrolate
  • Durere sau presiune asupra organelor 
  • Blocarea unui vas de sânge, a unui canal biliar sau a intestinelor 
  • Menstruație și probleme de fertilitate în uter

Operația de colon pentru cancer colorectal

După diagnosticare, pacientul se va întâlni cu medicul pentru a discuta stadializarea. Stadializarea implică teste imagistice care arată cât de departe s-a răspândit cancerul. Acest proces ghidează tratamentul, cum ar fi dacă (și ce) operație este potrivită pentru pacient. Procedurile minim invazive includ:

  • Chirurgia endoscopică
    La un diagnostic precoce, cancerul colorectal este de obicei limitat la o tumoare mică, sau polip. O procedură endoscopică minim invazivă poate trata eficient aceste cancere. Medicul folosește un osciloscop pentru a vedea în interiorul colonului și apoi folosește instrumente speciale pentru a îndepărta întreaga tumoare.
  • TAMIS
    O altă procedură mai nouă efectuată de medici se numește TAMIS (chirurgie minim invazivă transanală). În timpul acestei proceduri laparoscopice, medicii îndepărtează tumori mici. Acesta este un mod eficient de a trata tumorile rectale mici. 

În cazul în care o tumoare este mare sau s-a răspândit dincolo de peretele intestinal, medicul poate decide că intervenția chirurgicală este cea mai bună modalitate de a trata cancerul. Cu ajutorul noilor tehnici chirurgicale, medicii sunt mai capabili să îndepărteze toată boala, ceea ce duce la o șansă mai mică de recidivă. Opțiunile avansate de chirurgie colorectală includ:

  • Operația laparoscopică de rezecție a colonului
    Medicii folosesc o mică incizie pentru a scoate tumora și orice ganglion limfatic care poate fi afectat.
  • Operația de cancer rectal
    Atunci când cancerul se găsește în ultimii 20 de centimetri ai colonului, se numește cancer rectal. Cu ajutorul unor tehnici rafinate, chirurgii scot acum mai mult din țesutul gras din jurul tumorii. Aceasta este o abordare mai agresivă și îi ajută pe chirurgi să ajungă la toți ganglionii limfatici afectați, ceea ce poate duce la un risc mai mic de recidivă.
  • Tehnologie robotică avansată
    Un sistem de chirurgie robotică le permite medicilor să ghideze un robot pentru a face chirurgia rectală. Acest lucru permite obținerea unor rezultate mai bune în anumite zone greu accesibile, și, eventual, o șansă mai mică de recidivă.

Colostomia

O colostomie este o operație care creează o deschidere pentru colon, sau intestinul gros, prin abdomen, aceasta poate fi temporară sau permanentă. De obicei, se face după o intervenție chirurgicală la nivelul intestinului sau după o leziune. Cele mai multe colostomii permanente sunt colostomii terminale, în timp ce multe colostomii temporare aduc partea laterală a colonului până la o deschidere în abdomen. În timpul unei colostomii terminale, capătul colonului este adus prin peretele abdominal, unde poate fi întors în jos, ca o manșetă. Marginile colonului sunt apoi cusute la pielea peretelui abdominal pentru a forma o deschidere numită stoma. Scaunele se scurg din stoma într-o pungă sau într-o pungă atașată la abdomen. În cazul unei colostomii cu bucle temporare, se face o gaură în partea laterală a colonului și se coase la o gaură corespunzătoare din peretele abdominal. Acest lucru poate fi mai ușor de inversat ulterior prin simpla detașare a colonului de peretele abdominal și închiderea găurilor pentru a restabili fluxul de scaun prin colon. Operația de colostomie poate fi necesară pentru a trata mai multe boli și afecțiuni diferite. Acestea includ:

  • Defecte din naștere, cum ar fi o deschidere anală blocată sau lipsă, numită anus imperforat.
  • Infecție gravă, cum ar fi diverticulita, inflamația unor mici saci de pe colon
  • Boală inflamatorie intestinală
  • Leziuni la nivelul colonului sau al rectului
  • Blocaj intestinal sau intestinal parțial sau complet
  • Cancer rectal sau de colon
  • Răni sau fistule la nivelul perineului

Rezecția intestinului gros 

Rezecția intestinului gros sau a colonului este un tip de intervenție chirurgicală utilizată pentru tratarea bolilor de colon. Operația se face prin îndepărtarea unei porțiuni din colon. Atunci când se tratează cancerul, chirurgul va îndepărta adesea partea din colon care pare să aibă cancer. De asemenea, acesta va îndepărta o altă mică parte de o parte și de alta a zonei cu cancer, și ganglionii limfatici din apropiere. Părțile rămase ale colonului sunt apoi atașate una de cealaltă, sau se creează o deschidere către exteriorul corpului (stoma). Această operație se mai numește colostomie. 

O colectomie se poate face în 2 moduri:

  • Rezecție segmentară a  colonului sau colectomia deschisă
    Aceasta se face printr-o incizie lungă și verticală pe burtă.
  • Rezecție segmentară a  colonului  sau colectomia asistată prin laparoscopie
    Aceasta se face prin incizii mici. O cameră video minusculă este introdusă în una dintre incizii, ceea ce ajută chirurgul să vadă colonul. Această intervenție chirurgicală poate fi o alegere pentru unele tipuri de cancer. Adesea, oamenii au mai puțină durere și se recuperează mai repede datorită inciziilor mici. 

Pot apărea multe probleme care necesită îndepărtarea unei părți a colonului. Afecțiunile tratate în mod obișnuit prin rezecție includ:

  • Cancerul de colon
    Atunci când se depistează cancer în colon, este important să se îndepărteze porțiunea de colon cu cancer pentru a afla stadiul acestuia și pentru a ajuta la prevenirea răspândirii lui.
  • Afecțiunile precanceroase
    Dacă o colonoscopie relevă modificări la nivelul colonului care au un risc ridicat de a evolua spre cancer, medicul poate recomanda îndepărtarea preventivă a acelei porțiuni de colon. De asemenea, se poate  face o rezecție electivă dacă sunt prezente  afecțiune ereditară cu o probabilitate ridicată de evoluție spre cancer de colon, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (PAF) sau sindromul Lynch.
  • Obstrucția intestinului gros
    În cazul în care colonul este grav blocat și alte tratamente nu au funcționat, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina blocajul. Un blocaj poate fi cauzat de o răsucire (volvulus) sau de o îngustare (strictură) a intestinului gros.
  • Boala inflamatorie intestinală
    Dacă colita ulcerativă sau boala Crohn a afectat grav colonul, medicul poate sugera o rezecție pentru a ameliora simptomele.
  • Diverticulita
    Atunci când diverticulita fie apare de mai multe ori în mod repetat, fie nu se ameliorează cu tratament medical, fie provoacă daune altor organe din apropiere, poate fi necesară o colectomie.
  • Sângerarea necontrolată
    Leziunile și sângerările din colon sunt dificil de tratat din exterior. Atunci când sângerarea gastrointestinală nu poate fi oprită, aceasta devine din ce în ce mai periculoasă, iar rezecția devine o alternativă mai sigură.

Rezecție rectală

Proctectomia sau rezecția rectală este o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tot sau o parte din rect, fiind adesea necesară pentru a trata cancerul rectal. Dacă o persoană are cancer rectal, tratamentul va depinde de locul unde se află cancerul și de cât de mult a crescut, precum și de alți factori. Pentru majoritatea persoanelor cu cancer rectal, va fi necesară o operație de rezecție rectală. De asemenea, aceasta poate fi utilizată pentru a trata o boală inflamatorie intestinală. Operația a se poate face în mai multe moduri, aceasta va depinde de factori precum locul în care crește cancerul și cât de adânc s-a răspândit.  

Cel mai frecvent motiv pentru rezecția rectală este cancerul rectal. După ce un pacient este diagnosticat cu cancer rectal, medicul va încerca să-l stadializeze. Stadiul cancerului reprezintă cât de adânc s-a răspândit în interiorul și în afara rectului. Toate stadiile cancerelor rectale pot fi tratate cu un anumit tip de proctectomie. Proctectomia poate fi utilizată, de asemenea, pentru a trata o boală inflamatorie intestinală. Aceasta include:

  • Colita ulcerativă
    Aceasta provoacă formarea de ulcere și infecții în colon. 
  • Boala Crohn
    Aceasta provoacă iritații și răni în colon.

Cât durează o operație de colon?

Polipectomia și excizia locală

O polipectomie este o operație de îndepărtare a unui polip din interiorul unuia dintre organele pacientului, fiind minim invazivă. Polipii sunt de obicei benigni, dar medicul ar putea dori să îi îndepărteze în calitate de măsură prevenitivă. Procedura durează, de obicei, între 30 de minute și o oră.

Colostomie 

Intervenția chirurgicală va dura între 2 și 4 ore. Pe măsură ce pacientul se trezește în camera de recuperare, asistenta va verifica dacă este stabil și confortabil. În funcție de motivul pentru care este nevoie de o colostomie, aceasta va fi făcută într-una dintre cele 4 părți ale colonului: ascendentă, transversală, descendentă sau sigmoidă. O colostomie transversală se realizează în secțiunea de mijloc a colonului, iar stoma va fi undeva în partea superioară a abdomenului. Acest tip de intervenție chirurgicală, adesea temporară, se efectuează de obicei pentru diverticulită, boli inflamatorii intestinale, cancer, blocaj, leziuni sau un defect din naștere. Într-o colostomie transversală, scaunul părăsește colonul prin stoma înainte de a ajunge la colonul descendent. Stoma poate avea una sau două deschideri. O deschidere este pentru scaun, iar a doua posibilă stomă este pentru mucusul pe care partea de repaus a colonului continuă să-l producă în mod normal. Dacă este o singură stomă, acest mucus va trece prin rect și anus. O colostomie ascendentă merge pe partea dreaptă a abdomenului, lăsând activă doar o scurtă parte a colonului. În general, procedura este efectuată doar atunci când blocajul sau o boală severă împiedică o colostomie mai departe de-a lungul colonului. O colostomie descendentă merge în partea stângă inferioară a abdomenului, în timp ce o una sigmoidă, cel mai frecvent tip, este plasată câțiva centimetri mai jos.

Rezecția intestinului gros 

O rezecție a colonului se efectuează întotdeauna sub anestezie generală. În mod normal, aceasta durează aproximativ 90 de minute și, uneori, pacientul se poate aștepta să rămână în spital timp de până la două săptămâni după operație. Această intervenție chirurgicală poate fi efectuată sub formă de operație laparoscopică sau deschisă. Specialistul va discuta cu pacientul opțiunile pe care le are.

Rezecție rectală

O proctocolectomie sau rezecția rectală este o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează o parte sau întregul colon și rectul. Intervenția chirurgicală poate dura, de obicei, până la 3 sau 4 ore.

Recuperarea după operație de colon

Timpul de recuperare după operație de colon va depinde de vârstă, dacă o persoană a avut o operație deschisă sau laparoscopică, dacă are o stoma și de starea generală de sănătate. Probabil că pacientul va rămâne în spital timp de 2-7 zile, dar poate dura 2-3 luni pentru a se recupera complet.

Recuperarea după polipectomie

Recuperarea este, în general, rapidă, iar efectele secundare minore, cum ar fi gaze, balonare și crampe, se rezolvă de obicei în 24 de ore. În cazul unei proceduri mai complicate, o recuperare completă poate dura până la 2 săptămâni. Medicul va da câteva instrucțiuni despre cum se va desfășura îngrijirea. Este posibil să ceară să se evite anumite băuturi și alimente care pot irita sistemul digestiv timp de 2-3 zile după procedură. Acestea pot include:

  • Ceaiul
  • Cafeaua
  • Alcoolul
  • Alimentele picante

De asemenea, medicul va programa pacientul pentru o colonoscopie de control. Este important să se verifice dacă polipectomia a avut succes și dacă nu s-au mai dezvoltat alți polipi.

Recuperarea după colostomie

Recuperarea la domiciliu poate dura între 2 și 4 săptămâni, deși poate fi mai lungă pentru pacienții care sunt foarte bolnavi înainte de operație sau care au complicații. Activitatea va fi restricționată la început, iar ridicarea de greutăți, treburile casnice și condusul nu sunt recomandate, probabil timp de aproximativ 4 săptămâni. Personalul spitalului va da sfaturi cu privire la dietă înainte de a părăsi spitalul, iar aceasta poate fi restricționată la un nivel scăzut de fibre. Întâlnirile regulate cu un chirurg vor ajuta la asigurarea faptului că abdomenul și zona din jurul stomei se vindecă bine. Primele câteva săptămâni acasă vor fi o perioadă în care pacientul va învăța cum să aibă grijă de o stomă. Chirurgul va da instrucțiuni cu privire la momentul în care este timpul să-și reia activitățile obișnuite la locul de muncă, la școală sau acasă. În cazul în care colostomia va fi inversată, chirurgul va ajuta să decidă când este posibil acest lucru pe baza recuperării, precum și a programului personal.

Recuperarea după rezecția de colon

Recuperarea la domiciliu durează până la 6 săptămâni. Mulți oameni se întorc la majoritatea rutinelor lor obișnuite în 2 săptămâni după operație. Trebuie să se evite activitățile intense, iar plimbările sunt un mod perfect de recuperare eficientă. 

Recuperarea după rezecția de rect

Este posibil ca pacientul să fie nevoit să rămână în spital timp de câteva zile după operație. Când pleacă acasă, trebuie să se asigure că urmează toate instrucțiunile medicului privind medicamentele, controlul durerii, dieta, activitatea și îngrijirea rănilor. Dacă un pacient are o stomă, este posibil să fie nevoie să se consulte cu o asistentă de stomie sau cu un terapeut enterostomal. Cu o îngrijire adecvată, punga nu se vede sub haine, iar oamenii nici nu vor ști că o persoană o are. Trebuie să se respecte toate programările de urmărire. Alte câteva instrucțiuni comune după proctectomie pot include:

  • Reluarea treptată a activităților normale. Acest lucru poate dura câteva săptămâni și se poate întreba medicul când se pot relua băile, conducerea, munca și activitatea sexuală. De asemenea, nu se pot ridica greutăți timp de 6 săptămâni.
  • Supravegherea rănilor pentru orice semn de infecție. Acestea pot include umflături, roșeață, sângerări sau scurgeri de lichid. 

Perspective după operația de colon

Mai mulți factori pot afecta perspectivele unei persoane în urma unei operații la colon, iar aceștia includ:

  • Tipul de procedură
  • Afecțiunea
  • Vârsta 
  • Starea generală de sănătate

Chirurgii pot efectua unele intervenții chirurgicale laparoscopic, ceea ce se referă la utilizarea unei intervenții chirurgicale laparoscopic. Această metodă duce, în general, la timpi de recuperare mai rapizi, deoarece inciziile sunt mult mai mici. Toate intervențiile chirurgicale comportă riscuri, cum ar fi reacțiile adverse la medicamentele anestezice. Deși operațiile de colon sunt diferite, ele comportă riscuri similare. De exemplu, riscurile colostomiei includ:

  • Sângerare în timpul operației
  • Leziuni ale organelor
  • Infecție
  • Îngustarea orificiului de colostomie
  • Țesut cicatricial care poate cauza un blocaj în intestine
  • Iritația pielii
  • Deschiderea rănii
  • Dezvoltarea unei hernii la locul inciziei

O persoană ar trebui să discute despre riscurile intervenției chirurgicale cu un medic înainte de procedură.

Întrebări frecvente

  1. Este operația de rezecție a colonului o operație majoră?
    Rezecția colonului (colectomie) este îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregului colon. Colectomia este o intervenție chirurgicală majoră și poate dura până la 4 ore pentru finalizare. Aceasta se efectuează sub anestezie generală și poate necesita spitalizare timp de până la o săptămână sau mai mult.
  2. Pot pacienții să ducă o viață normală după o rezecție de colon?
    Da, majoritatea pacienților au o procedură de rezecție de colon reușită și continuă să ducă o viață confortabilă. În cazul în care există o boală de bază, desigur, poate fi necesară continuarea tratamentului.
  3. Cât timp poate sângera un pacient după o operație de colon?
    Este normal să aveți mici cantități de sângerare cu scaunele până la 6 săptămâni după operație
  4. Când este necesară operația de colon?
    Operațiile de colon și de rect sunt efectuate de obicei pentru a trata cancerele de colon și de rect, boala inflamatorie intestinală (BII) sau diverticulita și pot fi necesare și în urma unei leziuni sau răni, a unei infecții grave sau a unui blocaj intestinal.
  5. Rezecția colonului este reversibilă?
    O colostomie terminală poate fi, de asemenea, reversibilă, dar implică efectuarea unei incizii mai mari, astfel încât chirurgul să poată localiza și reatașa cele 2 secțiuni de colon. De asemenea, recuperarea după acest tip de operație durează mai mult timp și există un risc mai mare de complicații.
  6. Cum se simte un pacient după o operație de colon?
    Ar trebui să vă simțiți mai bine după 1 până la 2 săptămâni și probabil că vă veți reveni la normal în 2 până la 4 săptămâni. Este posibil ca mișcările intestinale să nu fie regulate timp de câteva săptămâni. De asemenea, este posibil să aveți urme de sânge în scaun. 
  7. Pungile pentru stoma se poartă toată viața?
    Majoritatea persoanelor care au nevoie de o colostomie sau de o ileostomie legată de cancer au nevoie de aceasta doar pentru câteva luni, cât timp se vindecă intestinul subțire sau gros, dar unii oameni pot avea nevoie de o stomie permanentă. O urostomie este, de obicei, o operație permanentă și nu poate fi inversată.

Concluzie

Operația la colon implică, de obicei, îndepărtarea unei părți sau a întregului colon. Intervențiile chirurgicale pot ajuta la tratarea cancerului de colon, a cancerului rectal, a cancerului anal, a diverticulitei, a polipilor și a altor afecțiuni care afectează colonul. Recuperarea poate dura câteva săptămâni, iar perspectivele variază în funcție de procedură, de vârsta și starea de sănătate a pacientului și de afecțiunea pe care o tratează.